Γλώσσες

Text Resize

-A A +A
Δελτίο Τύπου - Παρουσίαση, από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, των νέων Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη των νέων Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου. Από αριστερά προς δεξιά οι κ.κ. Κλούρας, Φράγκος, Βαρουφάκης, Θεοχαράκης, Χατζηθεοδώρου και Μάρδας.

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με το Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schäuble

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με το Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schäuble, την Πέμπτη 05/02/2015, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των επαφών του Έλληνα Υπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του Προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem

Κυρίες και κύριοι με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup, σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο μας. Ήταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία, ακριβώς έτσι όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της ευρωζώνης και το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτησή μας έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Οικονομικών από τον απερχόμενο Υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη και το νέο Υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη

Θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, γιατί πάνω απ' όλα είμαστε πανεπιστημιακοί, τον κ. Χαρδούβελη και την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον φίλο κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη για την υποδοχή που μας επεφύλαξαν σήμερα. Είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε τον πολιτικό πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Με τη σειρά μου εύχομαι στον κ. Χαρδούβελη, στον Αναπληρωτή και στον Υφυπουργό, να περάσουν κάποιες χαλαρές μέρες και μετά να ξεκινήσουν ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στη ζωή τους.

Έλεγχοι ΣΔΟΕ

Σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής σημείωσαν την 21-05-2015 οι υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών – Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής – Αιγαίου με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή καπνικών του Τμήματος DIABLO, σε συνεργασία με το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά.

Μειώνονται οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. του ΤΧΣ

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου, κλπ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Από τις μειώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως (300.000).
Ο Υπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις υψηλής ευθύνης πρέπει να ανταμείβονται αντίστοιχα. Όμως οι ισχύουσες αμοιβές στο ΤΧΣ, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί, αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Καμία συζήτηση δεν έγινε για παράλληλο νόμισμα- το «Geuro» –με τον κ. Τόμας Μάγιερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννη Κουτσούκου. Το θέμα της συζήτησης, υπογράμμισε ο Υπουργός, ήταν το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία στο πλαίσιο μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που αποτελεί μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Περί εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup

Σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου του Eurogroup, το Υπουργείο Οικονομικών επικροτεί την υπενθύμιση της εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup, που οφείλουν όλοι να σέβονται.
Ακολουθεί η επίσημη δήλωση του Michel Reijns, εκπροσώπου του Jeroen Dijsselbloem:
«Eurogroup meetings are confidential. We rely on each person present to respect that confidentiality». (Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε σε κάθε πρόσωπο που είναι παρόν να σέβεται αυτή την εμπιστευτικότητα).

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την προσέλευσή του στο ΕΒΕΑ, ρωτήθηκε για το δημοσίευμα των New York Times και έδωσε την εξής απάντηση:
«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν».

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Με τα μάτια της κοινωνίας πάνω μας, καθώς η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία, η αποψινή εκδήλωση ενός από τους σημαντικούς και ιστορικούς παραγωγικούς φορείς της χώρας, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, μας δίνει την ευκαιρία να απαντήσουμε σε εύλογα ερωτήματα που αφορούν τρία ζητήματα:

• Πρώτον, στην συμφωνία που σφυρηλατούμε ώστε να κλείσει η ισχύουσα δανειακή συμφωνία την οποία η κυβέρνησή μας κληρονόμησε και παρέτεινε έως τα τέλη Ιουνίου.
• Δεύτερον, το τι μέλλει γενέσθαι στην μετά τον Ιούνιο εποχή – να προβούμε δηλαδή σε μια προσπάθεια να ατενίσουμε μαζί το εγγύς, το μεσοπρόθεσμο και το απώτερο μέλλον όπου η Ελλάδα θα ανακάμπτει, θα αναπτύσσεται, θα επουλώνει τις πληγές της εντός μιας Ευρώπης που βάζει στην άκρη σχέσεις δανειστών-οφειλετών, αναπτύσσεται μέσα από παραγωγικές επενδύσεις και, έτσι, επιστρέφει στις σχέσεις ισότιμων εταίρων – όπως είχαν ονειρευτεί οι λαοί της, μαζί με τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
• Τρίτον, το διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί την επόμενη πενταετία και στο οποίο η Ευρωζώνη η ίδια θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο στέρεο – σε μια πραγματική ένωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται θεσμικά, πολιτικά και βεβαίως πολιτισμικά.

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο του Συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Ο Υπουργός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, τόνισε ότι συμμερίζεται την ανησυχία τους και υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Σελίδες