Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, συμμετείχε στην 11η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Η ατζέντα της Διάσκεψης περιελάμβανε σημαντικά θέματα που αφορούσαν τη γεωργία (πρόσβαση στην αγορά, εγχώρια στήριξη, ανταγωνισμός στις εξαγωγές), τις επιδοτήσεις στην αλιεία (παράνομη ή υπέρ-αλίευση αποθεμάτων), το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν, κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένα και παραπέμπουν αόριστα στη "μετά το Μπουένος Άιρες" εποχή.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ, ο κ. Ξανθάκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Διάσκεψης να δώσει αποτελέσματα και την ανησυχία του ως προς το μέλλον του ΠΟΕ να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου στο πλαίσιο του πολυμερούς συστήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, διεξάγονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) κι έτσι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. Ο κ. Ξανθάκος κάλεσε για προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τόνισε ότι θα πρέπει στη συμφωνία να υπάρξουν οι αναγκαίες προβλέψεις, μεταξύ άλλων για τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, καθώς και τα επεξεργασμένα αγροτικά αγαθά, τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ.Wilbur Ross

photo Minister RossΟ Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ.WilburRoss. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία της σύστασης της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνεδριάσεων με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων υπαλλήλων του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου μέσω τηλεδιασκέψεων – πέραν των στελεχών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στους τομείς των επενδύσεων και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν στην πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Από το Γραφείο Τύπου

36,2 εκατ. ευρώ για το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας

Τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση».

Για τη χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Προχωράμε στη χρηματοδότηση του πρωτοποριακού αυτού έργου και αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Στηρίζουμε με όλους τους διαθέσιμους πόρους τα αναγκαία έργα και τις υποδομές, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των λυμάτων και θα διασφαλίσουν την πλήρη περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Χρηματοδοτούμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες».

Η υλοποίηση του έργου προβλέπει την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, τη δημιουργία 6 αντλιοστασίων, καθώς και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.                                                                                                                

Από το Γραφείο Τύπου

11,6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο των Δήμων Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 11,6 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το Νομό Λάρισας, στις 16 Ιουλίου 2017.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την αποκατάσταση του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου των Δήμων Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Για την χρηματοδότηση των έργων από εθνικούς πόρους ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεσμεύσαμε τους απαραίτητους εθνικούς πόρους ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο πριν από το ξεκίνημα των εργασιών της νέας αγροτικής περιόδου και συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές αρχές για να υλοποιηθούν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητά στις πληγείσες περιοχές».

Από το Γραφείο Τύπου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Κέρκυρα

ypourgos perifereiarxis ionionΣτην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Κέρκυρας, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο. Αμέσως μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα όπως την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, την Κερκυραϊκή Ζυθοποιία όπως και στην εταιρεία GingerBeerΧειμάριος που παράγει το παραδοσιακό κερκυραϊκό αναψυκτικό Τσιτσιμπύρα από το 1975.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομίας συνάντησε χθες το απόγευμα στην Νομαρχία εκπροσώπους τουλάχιστον 15 εταιρειών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σήμερα ο κ. Παπαδημητρίου πραγματοποίησε ομιλία στην 2η παράλληλη πρωινή συνεδρία με θέμα συζήτησης την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση.

Για την ενημέρωσή σας επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού Οικονομίας

Από το Γραφείο Τύπου

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

κ. Πρέσβη, κ. Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και την αποτίμηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που δημιουργούνται για την προαγωγή των ελληνοαμερικανικών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

Από την καλή πορεία τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Είναι σημαντικό να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με βασική κινητήρια δύναμη την δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, την εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους μας και την βαθμιαία αλλά ουσιαστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστωτών, των αγορών και των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να ισορροπήσει και να αναπτυχθεί.

Όλοι οι επιμέρους τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και τις ξένες άμεσες επενδύσεις μέχρι τους κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται όλοι τους σε φάση επανεκκίνησης.

Γιατί αυτό που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του α’ εννιαμήνου είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός.

Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης.

Συγκεκριμένα :

 1. Ο όγκος της Βιομηχανικής Παραγωγής αυξάνει ετησίως 5,2% στο α’ εννεάμηνο 2017, δυόμιση φορές ταχύτερα απ’ ότι το ίδιο διάστημα του 2016. Ανάλογα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης, ανήλθε το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 στις 52,4 μονάδες σημειώνοντας υψηλό επίπεδο εννέα ετών.
 1. Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο στο α’ εννεάμηνο 2017 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα.
 1. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α’ εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα.
 1. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του α’ εννιαμήνου 2017 αυξάνουν κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν στα αγαθά και τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 με άνοδο 10% σε αφίξεις και έσοδα.
 1. Τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, η ρευστότητα στην οικονομία βελτιώνεται και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά με τις μεγάλες επιχειρήσεις να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.
 1. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ευνοϊκών εξελίξεων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημειώνει ετήσια άνοδο 5% στο ενδεκάμηνο 2017, ενώ μικρή βελτίωση 1,4% εμφανίζει και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το ίδιο διάστημα.
 1. Τέλος, η απασχόληση αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2,1%, καταγράφοντας στο α’ δεκάμηνο τη μεγαλύτερη από ποτέ δημιουργία θέσεων μισθωτής εργασίας ενώ το ποσοστό ανεργίας να προσεγγίζει το 20%.

Στην αύξηση εξαγωγών, επενδύσεων και απασχόλησης συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Ελλάδος για τον ευρύ δείκτη Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας (ΠΣΣΙ), στο διάστημα 2009-2017, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά.

Από την πλευρά του, το EuroPlusMonitor στην πρόσφατη έκθεση του 2017 που αφορά τον συνολικό Δείκτη Προόδου Προσαρμογής, κατατάσσει την Ελλάδα 1η μεταξύ των 28 χωρών-μελών, δίνοντάς της την 1η θέση στη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, τη 2η θέση στη δημοσιονομική προσαρμογή, και την 4η θέση στο τομέα Εξωτερικής Προσαρμογής.

Τέλος, πρόσφατη έκθεση της BerenbergResearch, παραδέχεται ότι στην εξαετία 2011-2016, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, τόσο έναντι της Ευρωζώνης συνολικά όσο και έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Έχουμε μία γενικευμένη πρόοδο της οικονομίας η οποία δεν συντελέστηκε μόνη της.

Στην οικονομική ανάκαμψη του 2017 συνέβαλαν και συμβάλλουν :

 1. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πιστωτών, αγορών και επενδυτών προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από την Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, την ομαλή ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με την πρόσφατη επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων 25,5 δις ευρώ ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα των ομολόγων της, και

 

 1. Ο σχεδιασμός της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό πλαίσιο και τις επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις κοινωνικές ισορροπίες.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) προωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Αποσκοπεί στη μαζική δημιουργία απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να ανακοπεί η έξοδος νεαρών εγκεφάλων από τη χώρα, ενώ συγχρόνως επιχειρεί :

 • Να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος ώστε να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
 • Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη για να τονωθεί η ζήτηση.
 • Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
 • Να δημιουργηθεί τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ΜΜΕ.
 • Να εκπαιδεύσει ψηφιακά και να απορροφήσει ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, και
 • Να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων Υπηρεσιών Μιας Στάσης και με την θέσπιση μιας εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής διαδικασίας σύστασης εταιρειών.

Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στη αύξηση αυτή να συμμετέχει όλη η κοινωνία.

Η αύξηση να είναι μακροχρόνια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και με περιφερειακή συνοχή για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό πρότυπο που να βασίζεται στις παραγωγικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως είναι ήδη γνωστό επιδιώκουμε τη σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, γιατί η γιγάντια Αμερικανική οικονομία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον οικονομικό μετασχηματισμό της μικρής Ελληνικής συνεταίρου και συμμάχου της.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ συνολικά υπολείπονται των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένων και των προθέσεων που διαχρονικά εκφράζουν οι δύο πλευρές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Η πορεία των τουριστικών εισπράξεων από τις ΗΠΑ σημειώνει τελευταία άνοδο, από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2017.

Αντίθετα, η πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με προορισμό τις ΗΠΑ παρουσίασε υποχώρηση την περίοδο 2012 - 2014, με ραγδαία αύξηση το 2015. Για το 2017 οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Σε συνδυασμό, δε, με την υποχώρηση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα το συναλλαγματικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο να αυξηθεί, κυρίως από το 2014 και μετά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν έναν εκ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, κατατασσόμενες στους πρώτους είκοσι κυριότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Απορροφούν το 5% του συνόλου των εξαγωγών μας, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν :

(α) αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής που είναι η άριστη ποιότητα και τα υγιεινά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής

(β) ενεργοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι οργανικοί δεσμοί με την Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, και

(γ)   συνδυαστεί με νέες αμερικανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η χώρα μας, ιδιαίτερα με την σημαντική βοήθεια και ενδιαφέρον του Αμερικανού Πρέσβη Παϊατ και μετά τη πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές άμεσες επενδύσεις.

Η επιτροπή των Υπουργών Εμπορίου των ΗΠΑ και Οικονομίας στην Ελλάδα, που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Trump και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς και η ομάδα εργασίας με στελέχη της Πρεσβείας και του Υπουργείου Οικονομίας για την διευθέτηση λεπτομερειών σχετικά με επενδύσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή προώθηση και επίτευξη αύξησης άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας.

Το οικονομικό άνοιγμα και η διευρυμένη συνεργασία έχουν σαν αποτέλεσμα τελευταία να έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το CalamosGroup για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της PhilipMorrisInternational για την παραγωγή της μπαρ καπνού iQOS, στο ήδη εγκατεστημένο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο αυτού του τύπου για την εταιρεία, που αναμένεται να απασχολήσει επιπλέον 400 υπαλλήλους και να επικεντρωθεί κυρίως στην εξαγωγή της παραγωγής του.

Επίσης, οι AnchorageCapitalGroupLLC και MountKellettCapitalManagementLP πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας WindTelecom ανακοίνωσαν ένα νέο 4ετές επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό € 300 εκατ.

Παρομοίως, οι εταιρίες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος € 370 εκατ., το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.

Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, η εταιρεία Onex Shipyards βρίσκεται στην διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Η εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ιστορικών ναυπηγείων στη Σύρο, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας μια σημαντική αγορά επισκευών πλοίων που εκτείνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Hines πρόσφατα εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel ενώ ο Όμιλος Wyndham Hotel επένδυσε στο κτίριο που ανήκει στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα της Αθήνας, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso και τα Ξενοδοχεία Ακουμαρίνα.

Τα Αμερικανικά funds Blackrock, Blackstone, Fortress, NCCapital, YorkCapital και άλλα έχουν σημαντική παρουσία στη Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, οι Ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και τα περιθώρια ανάπτυξής τους πραγματικά είναι μεγάλα, επί τη ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018 που η τιμώμενη χώρα είναι η ΗΠΑ προσφέροντας ασύγκριτες δυνατότητες προώθησης ελληνοαμερικανικών εξαγωγών και επενδύσεων.

Από τη δική μας αμοιβαία πρωτοβουλία και συνεργασία εξαρτάται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την επέκτασή τους.

Πιστεύω πως ήδη έχουμε κάνει μία πολύ καλή αρχή που τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε και να κτίσουμε πάνω σ’ αυτή.

Σας ευχαριστώ

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο συνέδριο της ΤτΕ με θέμα: «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη»

κ. Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος

Κυρίες και Κύριοι,

 

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο με θέμα «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη», καθώς οι εξαγωγές είναι ο ένας από τους δύο βασικούς κινητήρες ανάπτυξης για κάθε οικονομία.

Oάλλος κινητήρας είναι οι επενδύσεις, ενώ για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δημιουργία απασχόλησης πριν ακόμη αυξηθεί το ΑΕΠ που ήλθε να τονώσει κάπως την ιδιωτική κατανάλωση μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης.

Πρόκειται για τρεις κρίκους μιας ενιαίας αλυσίδας στην οποία βασίζεται η τρέχουσα ανάκαμψη της οικονομίας που, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την ελάφρυνση των βαρών του δημοσίου χρέους, είναι σε θέση να προσδώσουν χαρακτήρα δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία μας.

Πιστεύω όλοι μας συμφωνούμε πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει η βάση της να είναι στέρεα και να μην στηρίζεται στις παλιές δομές.

Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο προσανατολισμένο στις ανάγκες του νέου υπό διαμόρφωση διεθνούς καταμερισμού εργασίας, δύο από τους δυναμικότερους πόλους του οποίου είναι η ΝΑ Ασία και η Ευρώπη.

Από το γεγονός αυτό και μόνον, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημο με την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και το παράλληλο άνοιγμά της στην Ανατολή. Είναι αυτό που λέμε ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί βασική γέφυρα της Ευρώπης προς την Κίνα και την ΝΑ Ασία είτε ως ενεργειακός είτε ως διαμετακομιστικός κόμβος.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει την μικρή οικονομία της, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις και ειδικότερα στις ξένες άμεσες επενδύσεις, στρέφοντας ταυτόχρονα το παραγωγικό δυναμικό της στις εξαγωγές, με βασικό πυλώνα τις βιομηχανικές εξαγωγές.

Επενδύσεις και εξαγωγές συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει ξένες επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και οικονομίες κλίμακας προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Οι εξαγωγές προσφέρουν επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις την αναγκαία ρευστότητα να κινηθούν και να επενδύσουν, ρευστότητα που η επταετής κρίση στέρησε στις επιχειρήσεις.

Αλλά και αντίστροφα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις εισάγουν νέες τεχνολογίες, προωθούν την καινοτομία, αναβαθμίζουν το υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσουν νέους κλάδους και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας την επιχειρηματική παραγωγικότητα και εξωστρέφεια και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε πως η ίδια η κρίση που προηγήθηκε, δεν κατέστρεψε μόνον πλήθος ασθενικών, υπερχρεωμένων ή/και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων και σημαντικό μέρος από τις παλιές στρεβλές παραγωγικές δομές, αλλά ώθησε και σημαντικό μέρος των πλέον υγιών επιχειρήσεων και δη των βιομηχανικών να στραφούν στις εξαγωγές για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Έτσι, η ίδια η κρίση έθεσε πρώτη σε κίνηση τη διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO), την περίοδο 2009-2017 κι ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχωρούσε σε σταθερές τιμές κατά -21,3% ο όγκος των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σημείωνε άνοδο 22%.

Η άνοδος αυτή οφειλόταν αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών κατά 48,2% καθώς ο όγκος των εξαγωγών υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο διάστημα αυτό κυρίως λόγω της κάμψης των εξαγωγών υπηρεσιών μεταφορών που προκάλεσε η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και των ναύλων ζημιώνοντας την ελληνική ναυτιλία.

Βεβαίως, η αύξηση του όγκου των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών (22%) στο εν λόγω διάστημα ήταν υποδιπλάσια της αύξησης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εξαγωγών (47%).

Όμως, έλαβε χώρα σε μία περίοδο δραματικής πτώσης του ΑΕΠ, αντίθετα με την έστω μέτρια ανάπτυξη που γνώρισε η ΕΕ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας – όπως τον μετρά ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ - να αυξηθεί από 20% το 2009 σε 31% το 2017.

Παρέμεινε βέβαια χαμηλότερος, του βαθμού εξωστρέφειας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ο οποίος αυξήθηκε το ίδιο διάστημα από 36% σε 47%, όμως αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες όσο ακριβώς αυξήθηκε και στην ΕΕ.

Και αυτό αποδεικνύει τη βαθμιαία μεταστροφή της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας από τα μη εμπορεύσιμα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

Όπως έδειξε και η τελευταία Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, η μεταποίηση ήταν η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών αφού η εξαγωγική επίδοσή της αυξήθηκε συνολικά κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες τη περίοδο 2010-2016 με συμμετοχή στην αύξηση αυτή και των 15 ομαδοποιημένων κατηγοριών κλάδων.

Όσον αφορά το γεωγραφικό προσανατολισμό των εξαγωγών αγαθών, την περίοδο 2012-2016, παρατηρούμε ότι ενισχύεται το ειδικό βάρος της Δυτικής Ευρώπης και ειδικότερα της Ιταλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ισπανίας παράλληλα με την αυξητική τάση για εξαγωγές σε Τουρκία, Σ. Αραβία και Αίγυπτο ενώ μειώνονται τα μερίδια των εξαγωγών προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Λοιπές Χώρες.

Από πλευράς της σύνθεσης των ελληνικών εξαγωγών παρατηρούμε στο ίδιο διάστημα να κυριαρχούν κατά σειρά τα ορυκτά καύσιμα-λιπαντικά, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα με βάση την πρώτη ύλη ενώ ακολουθούν τα χημικά και τα μηχανήματα και υλικό μεταφορών.

Εντύπωση προκαλεί η δυναμικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι μικροί βιομηχανικοί κλάδοι μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, όπως τα φαρμακευτικά, τα χημικά-πλαστικά, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ο ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα, οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά την εξαγωγική τους επίδοση (σαν ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους) βελτιώνοντας έτσι την σύνθεση και αξία των ελληνικών εξαγωγών.

Η σημαντική ποσοτική και ποιοτική αύξηση του ανοίγματος της οικονομίας αποτελεί προϊόν της λογικής αντίδρασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην κρίση, να αναζητήσουν διέξοδο στις ξένες αγορές όπου οι θετικοί ρυθμοί επέκτασης γρήγορα αποκαταστάθηκαν.

Στην αύξηση της εξωστρέφειας συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά, με όλα τα λάθη, τις ελλείψεις ή/και τις υπερβολές των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας Ελλάδος για τον ευρύ δείκτη Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας (ΠΣΣΙ), στο διάστημα 2009-2017, η ανταγωνιστικότητα κόστους εργασίας βελτιώθηκε στην Ελλάδα 29% ενώ η ανταγωνιστικότητα τελικών τιμών κατανάλωσης αυξήθηκε 11%.

Σε παρεμφερή συμπεράσματα κατέληξε και το EuroPlusMonitor(Σεπτέμβριος 2017) που, όσον αφορά τον συνολικό Δείκτη Προόδου Προσαρμογής, κατέταξε την Ελλάδα 1η μεταξύ των 28 χωρών-μελών ενώ στον επιμέρους Δείκτη Εξωτερικής Προσαρμογής την κατέταξε στην 4η καλύτερη θέση μετά τις Λετονία, Βουλγαρία και Λιθουανία.

Να σημειωθεί πως τόσο στην Δημοσιονομική Προσαρμογή όσο και στην Πρόοδο των Μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των 28 για την περίοδο 2009-2016.

Όπως, παραδέχεται πρόσφατη έκθεση της BerenbergResearch, στην εξαετία 2011-2016, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, τόσο έναντι της Ευρωζώνης συνολικά όσο και έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Το σοκ επταετούς ύφεσης, που καμία άλλη χώρα δεν πέρασε ποτέ στην ιστορία, αφήνει πίσω βαριά τραύματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας που οι συγκριτικά περιορισμένες εξαγωγές και ξένες άμεσες επενδύσεις δεν μπορούν να υπερκεράσουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι αυτός λόγος να υποτιμήσουμε τη δυναμική τους. Γιατί οι μεν ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν 142% το 2016 έναντι του 2015, ξεπερνώντας μάλιστα τα επίπεδα του 2014, ενώ φέτος στο α’ εννεάμηνο είναι αυξημένες κατά 69% έναντι του 2016 και τείνουν να υπερβούν τα 4 δις ευρώ στο σύνολο του έτους.

Οι δε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται σε όγκο το α’ εξάμηνο του 2017 κατά 7,4%, όταν για το 2017 συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά αύξηση 3,3%, ο ΟΟΣΑ 5,7% και ο επίσημος στόχος βάσει Προϋπολογισμού είναι 6,9%.

Με άλλα λόγια, στο α’ εξάμηνο οι εξαγωγές έχουν ήδη υπερβεί κάθε επίσημη εκτίμηση με τις προβλέψεις για το 2018 να κινούνται γύρω στο 4-5%.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμη σημαντικά δομικά προβλήματα στην εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας όπως, για παράδειγμα, το δυναμικό για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακές, με μικρή παραγωγική δυναμικότητα, εσωστρεφή διοίκηση και περιορισμένα κεφάλαια κίνησης ή η απουσία ισχυρών εξαγωγικών θεσμών και ανάλογης επιχειρηματικής αντίληψης και εμπειρίας.

Επιπλέον, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς, συνιστούν πρόσθετα εμπόδια.

Όμως, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της εξωστρεφούς ανάπτυξης της οικονομίας για τους εξής λόγους:

 1. Πολλές μεγάλες επενδύσεις που τώρα αναλαμβάνονται στην Ελλάδα έχουν στόχο τις ξένες αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επενδύσεις από την Παπαστράτος και τη Βιοχάλκο.

Συγχρόνως, άλλες επενδύσεις που γίνονται στο εξωτερικό, όπως η περίπτωση Μυτιληναίου στη Λιβύη, ανοίγουν νέες εξαγωγικές δυνατότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 1. Τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών είναι μεγάλα δεδομένου ότι το ποσοστό τους στο ΑΕΠ είναι 13 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ και
 1. Η εξωτερική ζήτηση από Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης τους επιταχύνονται.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας και την δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση του εξαγωγικού αποτυπώματος της χώρας θα επιδράσουν ευεργετικά σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Αρκετοί μελετητές αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα της Βασιζόμενης στις Εξαγωγές Ανάπτυξης και υποστηρίζουν ότι πάσχει από μια πλάνη σύνθεσης, δεδομένου ότι δεν μπορούν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες να την επιδιώξουν ταυτόχρονα. Προτείνουν δε μια στροφή στην Βασιζόμενη στην αύξηση της Εγχώριας Ζήτησης Ανάπτυξη.

Όμως, οι δύο αυτές στρατηγικές δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ασυμβίβαστες.

Ιδίως οι χώρες που βγαίνουν από μεγάλη ύφεση και χαρακτηρίζονται από μικρές επιχειρήσεις χαμηλής παραγωγικότητας χρειάζονται να εξάγουν για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική που βασίζεται στις εξαγωγές εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Πρόκειται για επιλογή που δεν σχετίζεται απλά με την αύξηση των εξαγωγών, αλλά τις θέτει στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που βασίζεται στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση.

Συνοψίζω, λοιπόν, τονίζοντας πως οι εξαγωγές δεν είναι ο μόνος ή αποκλειστικός δρόμος για την οικονομική μας ανάπτυξη, υπάρχει και η υποκατάσταση εισαγωγών που είναι εφικτή σε μία σειρά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων και μπορεί να συνδυαστεί με την αύξηση των εξαγωγών.

Η εξαγωγική επέκταση δεν είναι πανάκεια και περισσότερο σημαντικό δεν είναι το πόσο εξάγει μία χώρα αλλά τι και που το εξάγει.

Γιατί μία πολύ ανοιχτή οικονομία είναι αναλόγως ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ και σήμερα η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την παγκοσμιοποίηση να δοκιμάζεται και τον προστατευτισμό να απειλεί.

Ακριβώς, όμως, γι’ αυτό τον λόγο και προκειμένου να προστατευθεί μακροχρόνια η αναπτυξιακή πορεία της, η ελληνική οικονομία πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην υπό διαμόρφωση μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία, συμβάλλοντας συγχρόνως στην οικονομική ενοποίηση και δημοκρατική μεταλλαγή της.

Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις που θα την στηρίξουν είναι το όχημα για το ταξίδι αυτό. Συγχρόνως, είναι το μέσον για να ξεπεράσουμε το μικρό και διάσπαρτο επιχειρηματικό μέγεθος, που είναι και το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σας εύχομαι να έχετε ένα πολύ παραγωγικό συνέδριο και

Σας ευχαριστώ

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ηλία Ξανθάκου στην υπουργική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, έλαβε μέρος στην υπουργική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα (Global Forum on Steel Excess Capacity), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Γερμανικής Προεδρίας των G20.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του εν λόγω Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οικονομίες που αντιπροσωπεύουν συνολικά άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα (όπως η ΕΕ, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία). Σκοπός του Φόρουμ είναι η εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα και να αντιμετωπιστούν αθέμιτες πρακτικές που εμποδίζουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο.

Στη χθεσινή υπουργική συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και το σύνολο των 33 μελών συμφώνησε για την κοινή στρατηγική και τις συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες θα καταστεί δυνατή η μείωση της υπερπαραγωγής χάλυβα, η οποία έχει οδηγήσει σε σφοδρή κρίση τον χαλυβουργικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινή συμφωνία επί αυτών των πολιτικών ήταν πάγιο αίτημα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από την υπερπαραγωγή χάλυβα και τη μη τήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα θα ωφελήσουν σημαντικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της χαλυβουργίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πλέον εξωστρεφείς της χώρας μας.

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://www.bmwi.de/Redaktion/EN/Pressemitteilungen/2017/20171130-g20-countries-agree-on-a-report-on-steel.html

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Ενημερωτικό σημείωμα Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς

Με αφορμή παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών, υπενθυμίζεται ότι:

 1. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, που προστατεύουν από αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς. Ειδικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς.
 1. Η Κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.
 1. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keyd.gov.gr η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους πολίτες.
 1. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης των δανειοληπτών. Ήδη λειτουργούν 17 κόμβοι σε όλη τη χώρα, όπου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν σχετικά με το ισχύον πλαίσιο και τις δυνατότητες που του προσφέρει, καθώς και να λύνει τις όποιες απορίες έχει για προβλήματα οφειλών που προσωπικά αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικά προσφέρεται ενημέρωση για:

 • πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή σε Ειρηνοδικεία, τόσο τραπεζών όσο και Δημοσίου
 • κατασχέσεις λογαριασμών και διαταγές πληρωμής
 • πώληση ή μεταβίβαση δανείων σε fund
 • το νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη – Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών
 • τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η προσφυγή στον οποίο προσφέρει προστασία από καταδιωκτικά μέσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού σε οποιοδήποτε Γραφείο ή Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, πρέπει να καλούν στο 213.212.57.30. Οι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου είναι:

 1. Αθήνας: έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων)
 2. Πειραιά: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4)
 3. Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Θηβών 196-198, Ρέντη)
 4. Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1)
 5. Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης: Δημαρχείο Παύλου Μελά (Καραολή & Δημητρίου 1, Κόκκινο Κτίριο, 3ος όροφος)
 6. Κοζάνη: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατία 27, γραφείο 11)
 7. Λάρισα: Αεροδρομίου 13
 8. Ιωάννινα: Κεντρικό Δημαρχείο (Παπανδρέου 5)
 9. 9.Άρτα : κτίριο ΟΑΕΔ (Μακρυγιάννη 1, 1ος όροφος, Άρτας)
 10. Πάτρα: κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου)
 11. Καλαμάτα: κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68)
 12. Κόρινθος: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107, 1ος όροφος)
 13. Χαλκίδα: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, ισόγειο)
 14. Βόλος: κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38)
 15. Αλεξανδρούπολη: κτίριο ΟΑΕΔ ΕΠΑ.Σ. (20 χλμ. Αλεξανδρούπολης-Πελαγίας)
 16. Ηράκλειο Κρήτης: κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13, 2ος όροφος)
 17. Καρδίτσα: κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Σαρανταπόρου 140, 2ος όροφος)

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης στη συνεδρίαση της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΟΟΣΑ (Global Strategy Group) που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Το θέμα της συνεδρίασης ήταν: «Πρωτοφανής Αδυναμία Πρόβλεψης: Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Το μέλλον των θέσεων εργασίας και του εμπορίου σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο» (UnprecedentedUnpredictability: DigitalTransformation – TheFutureofJobsandTradeinaDigitalisedWorld). Στην τρέχουσα περίοδο τεχνολογικής επανάστασης, ο ΟΟΣΑ μελετά πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιδρά στην παραγωγικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν ιδιαίτερα: (α) οι ευκαιρίες και προκλήσεις που συνεπάγεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την εργασία, την κοινωνική πολιτική και τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, (β) πώς επιδρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της φορολογίας, του εμπορίου και του ανταγωνισμού, και (γ) πώς τα κράτη-μέλη μπορούν να βελτιώσουν το διεθνές πλαίσιο εμπορίου και επενδύσεων ώστε τα οφέλη να κατανέμονται σε όλους τους πολίτες.

Σε κλειστή συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, και εσωτερικά οργανωτικά θέματα του ΟΟΣΑ.

Από το Γραφείο Τύπου

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας «Στηρίζουμε ενεργά μία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία»

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε κυρίως η σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία με σαφείς και μετρήσιμους στόχους και προσδιορισμένους χρονικούς ορίζοντες που θα επιτρέψουν την υλοποίησή της και την ουσιαστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της. Πράγμα που επισημάνθηκε και από Υπουργούς άλλων χωρών. Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη εκπόνησης στοχευμένων κλαδικών πολιτικών και πολιτικών ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συμμετοχή των Περιφερειών στη διαβούλευση για τη στρατηγική.

Όπως σημείωσε: «Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία πρέπει να περιλαμβάνει, πέρα από τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους. Χρειάζεται να στηριχθούν όχι μόνο οι δυναμικοί κλάδοι αλλά και οι πιο παραδοσιακοί που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Κεντρική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη δημιουργία ενός θεσμικού περιβάλλοντος που επιτρέπει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ τους ώστε να μπορούν να συγκροτούν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Τέλος, κρίνουμε απαραίτητη τη συμμετοχή των Περιφερειών στη διαβούλευση ώστε η στρατηγική που θα εκπονήσουμε να αποτυπώνει σε βάθος τις ανάγκες της κάθε περιοχής και να προτείνει περισσότερο στοχευμένες πολιτικές».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στρατηγική:

«Για να μην μείνει ο σχεδιασμός μας κενό γράμμα χρειάζεται να διασφαλίσουμε και τους απαραίτητους πόρους για τη χρηματοδότησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της βιομηχανίας πρέπει να συνδεθούν με την πολιτική συνοχής και η μεταποίηση να είναι τομέας προτεραιότητας στην κατανομή των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Με το βλέμμα στραμμένο στη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερεικών ανισοτήτων, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που ενσωματώνουν καινοτομία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και συντείνουν στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση:

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουμε αναπτύξει μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους της μεταποίησης και της καινοτομίας».

Ο κ. Χαρίτσης έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν μπορεί να έρθει μέσα από τη διαρκή μείωση των μισθών.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες με όρους χαμηλού μισθολογικού κόστους. Όπου εφαρμόστηκε το κοινωνικό “dumping”, η διαρκής δηλαδή συμπίεση των μισθών, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική συνοχή. Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό της και σε αυτό πρέπει να επενδύσει».

Από το Γραφείο Τύπου

 

Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους ΟΤΑ

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό των δύο υπουργείων για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ακολουθούν οι ομιλίες των δύο υπουργών και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Επίσκεψη Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στις εταιρείες Bioaroma και Mirum Hellas

ypourgos kritiΤις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Bioaroma στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου επισκέφτηκε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Μανούσος Πεδιαδίτης ξενάγησε τον Υπουργό Οικονομίας στους χώρους της μονάδας απόσταξης και του εργαστηρίου παραγωγής χειροποίητων φυτικών καλλυντικών. Επίσης, ο κ. Παπαδημητρίου επισκέφτηκε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στους χώρους της επιχείρησης, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον νομό Λασιθίου ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mirum Hellas κ. Vitaly Borisov. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις τουριστικές κατοικίες που έχει κατασκευάσει η εταιρεία στην περιοχή Τσιφλίκι, στην Ελούντα. Ο κ. Borisov ανέπτυξε στον κ. Παπαδημητρίου το επενδυτικό σχέδιο «EloundaHills», που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών τουριστικών υποδομών στην περιοχή. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MirumHellas διαβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης πως η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ύψους 408 εκ. ευρώ και έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Ενεργοποιήθηκε, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και θα χρηματοδοτήσει τις παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και ανοικτών κολυμβητηρίων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας δήλωσε:

«Προχωράμε στην ενεργοποίηση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος υλοποιώντας τον συνολικότερο σχεδιασμό για περιβαλλοντικά βιώσιμες παρεμβάσεις. Χρηματοδοτούμε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας και εκσυγχρονίζουμε τις ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες. Στηρίζουμε όλα τα έργα που θα εξοικονομήσουν πόρους για τους Δήμους και θα δώσουν σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».

Ειδικότερα, η πρόσκληση με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων - Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις» που υπογράφει η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενία Φωτονιάτα, προβλέπει:

 • Επεμβάσεις αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Δράσεις αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Υποστηρικτικές υπηρεσίες για εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικών υποβολών, ορίστηκε η 10η Ιανουαρίου 2018.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων - Δήλωση Υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου

Σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 181.400.000 ευρώ. Επίσης τα έργα αυτά θα έχουν σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην τοπική και εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα τα έργα που εγκρίθηκαν εμπίπτουν στους τομείς των δικτύων υψηλής τεχνολογίας και του τουρισμού πολυτελείας, και είναι:

-  επενδυτικό σχέδιο υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας  (Next Generation Access – NGΑ) σε 25 περίπου Αστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα από τη Vodafone Ελλάδας, ύψους 61.400.000 ευρώ.

- επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξης,  τουριστικών υποδομών VIP Club για  την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε., ύψους 120.000.000 

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΕΣΕ δήλωσε:

«Το επενδυτικό κλίμα στην χώρα έχει αλλάξει και αυτό πλέον αποτυπώνεται στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται καθημερινά. Τόσο στρατηγικοί επενδυτές, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Το 2017 θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη χώρα μας. Χρειάζεται βέβαια ακόμα σκληρή δουλειά προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Ωστόσο, η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, που μεταφράζεται σε πραγματικά έργα, και όχι μακέτες, καθώς και σε άμεσες θέσεις εργασίας, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Οικονομίας και είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους». 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρεις Βορίου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά:

«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5στο Νότιο). Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

Επισυνάπτεται πίνακας των έργων που εντάσσονται.

Από το Γραφείο Τύπου

Έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Σαμοθράκη με 3,1 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το νησί, στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Σαμοθράκης, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Για την χρηματοδότηση των έργων ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και των αυτοδιοικητικών φορέων του νησιού και κινητοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Οικονομίας είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και δεσμεύσαμε τους απαραίτητους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των έργων στο οδικό δίκτυο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί».

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της θωράκισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Αναπληρωτής Υπουργός με απόφασή του στις 6 Νοεμβρίου 2017, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, ύψους 26,3 εκατ. ευρώ.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη νέα Πρέσβη της Σλοβακίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με την νέα Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα. IvetaHricova.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη νέα Πρέσβη της Σλοβακίας στο πλαίσιο της ανάληψης καθηκόντων της στη χώρα μας, οι δύο πλευρές, επεσήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου των δυο χωρών και παρουσίασε τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αναφέροντας ενδεικτικά μία σειρά ελληνικών προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στους τομείς της κατασκευής υποδομών, των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, της αγροδιατροφής, της ναυτιλίας και κυρίως του τουρισμού.

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πρωτοβουλιών μέσω του Οργανισμού EnterpriseGreece και επιχειρηματικών αποστολών για μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη νέα Πρέσβη της Σουηδίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με την νέα Πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα κα. Charlotte Sammelin.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων της Σουηδής Πρέσβειρας στην Ελλάδα, συζητήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και η επιβεβαίωση προθέσεων για τη διεύρυνση τόσο των διμερών εμπορικών σχέσεων, όσο και των διμερών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης και ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων όπως οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας και αφορά στη συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στη Σουηδία με αυτούς στην Ελλάδα και αντιστρόφως, που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα πεδία για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η σουηδική επιχειρηματική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα, αφού οι σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σταθερά στην Ελλάδα συνέχισαν και σε κάποιες περιπτώσεις επέκτειναν τις δραστηριότητές τους, ενώ φέτος μια νέα σουηδική εταιρία στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας επένδυσε στη χώρα μας.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας, με στόχο να προβληθεί η επιχειρηματική και επενδυτική φυσιογνωμία της Ελλάδας.

Από το Γραφείο Τύπου

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» για τη διαδικασία ελέγχων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς

NON PAPPER

Το σχέδιο νόμου - πλαισίου θέτει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες στη διενέργεια ελέγχων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και διπλών ελέγχων. Εισάγει κοινή μεθοδολογία με σύγχρονα εργαλεία και προβλέπει τον προγραμματισμό, τη συγκεκριμένη στόχευση αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Αποσκοπεί δηλαδή, στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων, την προώθηση της διαφάνειας και την ενίσχυση της συμμόρφωσης ώστε να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία έτυχε ευρείας συμμετοχής και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σχολίων.

Το δημοσίευμα αγνοεί όλα τα παραπάνω που χαιρετίστηκαν από την αγορά και αντ’ αυτού εφευρίσκει "παράθυρο" για δήθεν ελέγχους "κατόπιν ραντεβού". Πρόκειται για δημιούργημα της φαντασίας του αρθρογράφου που ουδεμία σχέση έχει με το νομοσχέδιο.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε τα εξής:

Η υποχρέωση της ελεγκτικής αρχής να γνωστοποιεί στον ελεγχόμενο τον επικείμενο έλεγχο ισχύει ήδη στην ελληνική (και όχι μόνο) νομοθεσία. 

Στην επίμαχη διάταξη δε,  όπως και το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει, τίθεται ρητά η προϋπόθεση ότι η κοινοποίηση της απόφασης διενέργειας ελέγχου γίνεται εφόσον δεν ματαιώνεται για το λόγο αυτό ο σκοπός του ελέγχου. 

Επιπλέον, στο τέλος του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι με άλλες διατάξεις διατηρείται το δικαίωμα των "μυστικών ελέγχων" αλλά με το επίμαχο άρθρο δημιουργείται σύγχυση. Βαφτίζεται δηλαδή, "σύγχυση" η αρμοδιότητα της ελεγκτικής αρχής να κρίνει πότε θα πρέπει να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ελεγχόμενου, προκειμένου να διασφαλίζεται ο σκοπός του ελέγχου και να προστατεύεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον. 

Από τα σχόλια της διαβούλευσης και τα υπομνήματα που έχουν αποστείλει πολλοί φορείς δεν προκύπτει ούτε ανησυχία ούτε σύγχυση για τη συγκεκριμένη διάταξη. 

Κατόπιν τούτων, είναι προφανές ότι τη σύγχυση δεν τη δημιουργεί το νομοσχέδιο αλλά ο συντάκτης του δημοσιεύματος και η εφημερίδα που το φιλοξενεί, παραπληροφορώντας σκόπιμα και κυνικά τους πολίτες.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn