Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων - Δήλωση Υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου

Σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 181.400.000 ευρώ. Επίσης τα έργα αυτά θα έχουν σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην τοπική και εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα τα έργα που εγκρίθηκαν εμπίπτουν στους τομείς των δικτύων υψηλής τεχνολογίας και του τουρισμού πολυτελείας, και είναι:

-  επενδυτικό σχέδιο υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας  (Next Generation Access – NGΑ) σε 25 περίπου Αστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα από τη Vodafone Ελλάδας, ύψους 61.400.000 ευρώ.

- επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξης,  τουριστικών υποδομών VIP Club για  την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε., ύψους 120.000.000 

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΕΣΕ δήλωσε:

«Το επενδυτικό κλίμα στην χώρα έχει αλλάξει και αυτό πλέον αποτυπώνεται στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται καθημερινά. Τόσο στρατηγικοί επενδυτές, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Το 2017 θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη χώρα μας. Χρειάζεται βέβαια ακόμα σκληρή δουλειά προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης. Ωστόσο, η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, που μεταφράζεται σε πραγματικά έργα, και όχι μακέτες, καθώς και σε άμεσες θέσεις εργασίας, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου Οικονομίας και είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους». 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρεις Βορίου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά:

«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5στο Νότιο). Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

Επισυνάπτεται πίνακας των έργων που εντάσσονται.

Από το Γραφείο Τύπου

Έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Σαμοθράκη με 3,1 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το νησί, στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Σαμοθράκης, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Για την χρηματοδότηση των έργων ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και των αυτοδιοικητικών φορέων του νησιού και κινητοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Οικονομίας είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και δεσμεύσαμε τους απαραίτητους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των έργων στο οδικό δίκτυο ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί».

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της θωράκισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Αναπληρωτής Υπουργός με απόφασή του στις 6 Νοεμβρίου 2017, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ειδικού προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας για τον Έβρο και τη Σαμοθράκη, ύψους 26,3 εκατ. ευρώ.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη νέα Πρέσβη της Σλοβακίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με την νέα Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα. IvetaHricova.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη νέα Πρέσβη της Σλοβακίας στο πλαίσιο της ανάληψης καθηκόντων της στη χώρα μας, οι δύο πλευρές, επεσήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών.

Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου των δυο χωρών και παρουσίασε τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αναφέροντας ενδεικτικά μία σειρά ελληνικών προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στους τομείς της κατασκευής υποδομών, των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, της αγροδιατροφής, της ναυτιλίας και κυρίως του τουρισμού.

Επίσης οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πρωτοβουλιών μέσω του Οργανισμού EnterpriseGreece και επιχειρηματικών αποστολών για μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη νέα Πρέσβη της Σουηδίας

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με την νέα Πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα κα. Charlotte Sammelin.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων της Σουηδής Πρέσβειρας στην Ελλάδα, συζητήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και η επιβεβαίωση προθέσεων για τη διεύρυνση τόσο των διμερών εμπορικών σχέσεων, όσο και των διμερών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης και ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων όπως οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας και αφορά στη συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στη Σουηδία με αυτούς στην Ελλάδα και αντιστρόφως, που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα πεδία για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η σουηδική επιχειρηματική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα, αφού οι σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σταθερά στην Ελλάδα συνέχισαν και σε κάποιες περιπτώσεις επέκτειναν τις δραστηριότητές τους, ενώ φέτος μια νέα σουηδική εταιρία στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας επένδυσε στη χώρα μας.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας, με στόχο να προβληθεί η επιχειρηματική και επενδυτική φυσιογνωμία της Ελλάδας.

Από το Γραφείο Τύπου

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» για τη διαδικασία ελέγχων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς

NON PAPPER

Το σχέδιο νόμου - πλαισίου θέτει για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες στη διενέργεια ελέγχων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων και διπλών ελέγχων. Εισάγει κοινή μεθοδολογία με σύγχρονα εργαλεία και προβλέπει τον προγραμματισμό, τη συγκεκριμένη στόχευση αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Αποσκοπεί δηλαδή, στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων, την προώθηση της διαφάνειας και την ενίσχυση της συμμόρφωσης ώστε να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία έτυχε ευρείας συμμετοχής και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σχολίων.

Το δημοσίευμα αγνοεί όλα τα παραπάνω που χαιρετίστηκαν από την αγορά και αντ’ αυτού εφευρίσκει "παράθυρο" για δήθεν ελέγχους "κατόπιν ραντεβού". Πρόκειται για δημιούργημα της φαντασίας του αρθρογράφου που ουδεμία σχέση έχει με το νομοσχέδιο.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε τα εξής:

Η υποχρέωση της ελεγκτικής αρχής να γνωστοποιεί στον ελεγχόμενο τον επικείμενο έλεγχο ισχύει ήδη στην ελληνική (και όχι μόνο) νομοθεσία. 

Στην επίμαχη διάταξη δε,  όπως και το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει, τίθεται ρητά η προϋπόθεση ότι η κοινοποίηση της απόφασης διενέργειας ελέγχου γίνεται εφόσον δεν ματαιώνεται για το λόγο αυτό ο σκοπός του ελέγχου. 

Επιπλέον, στο τέλος του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι με άλλες διατάξεις διατηρείται το δικαίωμα των "μυστικών ελέγχων" αλλά με το επίμαχο άρθρο δημιουργείται σύγχυση. Βαφτίζεται δηλαδή, "σύγχυση" η αρμοδιότητα της ελεγκτικής αρχής να κρίνει πότε θα πρέπει να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ελεγχόμενου, προκειμένου να διασφαλίζεται ο σκοπός του ελέγχου και να προστατεύεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον. 

Από τα σχόλια της διαβούλευσης και τα υπομνήματα που έχουν αποστείλει πολλοί φορείς δεν προκύπτει ούτε ανησυχία ούτε σύγχυση για τη συγκεκριμένη διάταξη. 

Κατόπιν τούτων, είναι προφανές ότι τη σύγχυση δεν τη δημιουργεί το νομοσχέδιο αλλά ο συντάκτης του δημοσιεύματος και η εφημερίδα που το φιλοξενεί, παραπληροφορώντας σκόπιμα και κυνικά τους πολίτες.

Σύσκεψη με αντικείμενο τις «ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ»

Σύσκεψη είχε χθες 20/11/2017 ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λαμπριανίδης και ο κ. Ράπτης, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Παπαδημητρίου με εκπροσώπους των κεντρικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΠΕ, ΤΕΕ, ΕΣΕΕ, ΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ κτλ.) με αντικείμενο την μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού (braindrain) και πιο συγκεκριμένα την πρωτοβουλία «ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ» (https://www.knowledgebridges.gr) που υλοποιεί το υπουργείο σε συνεργασία με το Εθνικό κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) το οποίο εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια του, κ. Σαχίνη.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν, αφενός μεν η ανταλλαγή απόψεων για την επιτυχέστερη αξιοποίηση της πρωτοβουλίας και αφετέρου η υποστήριξη και διάδοση της πρωτοβουλίας από τους κοινωνικούς εταίρους.

Από την μεριά του Υπουργείου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία και οι λόγοι ενεργοποίησης της, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα οικειοποίησης της από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε μέσω της διάδοσης της να μπορέσει να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών του εξωτερικού και του εσωτερικού, επ΄ ωφελεία των ιδίων, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Το σύνολο των κοινωνικών εταίρων αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στην πρωτοβουλία και την αναγκαιότητα της και υποσχέθηκε να την ενισχύσει με κάθε τρόπο. Παράλληλα ζητήθηκε από τους εταίρους και συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμων ομάδων για την σε βάθος επεξεργασία και αντιμετώπιση των συναφών θεμάτων.

Από το Γραφείο Τύπου

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου στο Ελληνο-Πολωνικό Φόρουμ Καινοτομίας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Πολωνίας,

Αξιότιμη κύρια Πρέσβη,

Κυρίες και Κύριοι,

Η Πολωνία είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω σε διαφόρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι τρέχουσες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη βελτίωση, επέκταση και εμβάθυνση των υφισταμένων οικονομικών σχέσεών μας.

Στον τομέα του εμπορίου, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε € 398 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Πολωνία σε περίπου € 622 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 15,5%. Η σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, κατά περίπου € 30 εκ. το 2015 και κατά € 41,5 εκ. το 2016, συνιστά ένδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και των θετικών προοπτικών της εμπορικής μας δραστηριότητας στην πολωνική αγορά. Ως αξιοσημείωτο εξάλλου γεγονός πρέπει να τονισθεί ότι κατά το 2016 ο συνολικός όγκος διμερούς εμπορίου υπερέβη για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (€ 1,02 δισ. ευρώ).

Στον τομέα των επενδύσεων, στηρίζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη Πολωνία, οι οποίες υπολογίζονται σε € 42,2 εκ. ευρώ το 2015, χαιρετίζουμε τις πολωνικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ οι Άμεσες Επενδύσεις της Πολωνίας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε € 600.000 το 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως: Τουρισμό, Ενέργεια, Πληροφορική & Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανία, Τομέα Υγείας, Περιβαλλοντική Διαχείριση, Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας, και Ακίνητη Περιουσία.

Πέραν των υφιστάμενων ευκαιριών για πολωνικές επιχειρήσεις, υπάρχει επίσης δυνατότητα επενδυτικής δραστηριότητας ιδιωτών στον τομέα των ακινήτων, και ειδικότερα στον υποκλάδο της θερινής κατοικίας.

Η Ελλάδα είναι προτιμώμενος προορισμός Πολωνών επισκεπτών, με περίπου 750.000 αφίξεις ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώντας τη συνεχή προτίμηση για τη φιλοξενία της χώρας μας, προσδοκούμε περαιτέρω αύξηση της εισροής Πολωνών επισκεπτών, λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης και των εξειδικευμένων υπηρεσιών τουρισμού, όπως εκπαιδευτικού, ιατρικού, αθλητικού, συνεδριακού, θρησκευτικού, γαστρονομίας κλπ.

Στο γενικότερο πλαίσιο των εκατέρωθεν προσπαθειών ενίσχυσης των ελληνο-πολωνικών διμερών οικονομικών σχέσεων, για συντονισμό σε κρατικό επίπεδο, καθώς και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, εντάσσεται η υπογραφή του "Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στο Πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας", μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στη Βαρσοβία τον Νοέμβριο 2016, με το οποίο προβλέπονται ανταλλαγή επισκέψεων, μελέτη βέλτιστων πρακτικών, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και σε πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

Συναφώς, κατά τις ενταθείσες ελληνο-πολωνικές επαφές το 2016 και το 2017 έχει προταθεί, τόσο από πολωνικής όσο και από ελληνικής πλευράς, η από κοινού υποστήριξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών ιδιαίτερα σε τομείς ΜΜΕπιχ., νεοφυών επιχειρήσεων, ναυτιλίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποδομών (όπως, ενδεχομένως, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πολωνικό πρόγραμμα επενδύσεων), τουρισμού, μεταφορών, και μηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει, επίσης, τονισθεί το ειδικότερο ενδιαφέρον ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό / ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ενδεχομένως και με ενεργότερη πολωνική συμμετοχή στην ετήσια διεθνή έκθεση "Ποσειδώνια".

Άξιο λόγου είναι, βεβαίως, και το γεγονός της ελληνο-πολωνικής συνεργασίας σε τεχνολογίες και εμπορικές εφαρμογές διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι τον Δεκέμβριο 2016 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΕΒΙΔΙΤΕ / Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών και της αντίστοιχης πολωνικής SPACE PL, με έντονο, από όλους τους εμπλεκόμενους, ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασιών αρχικά σε τομέα τεχνολογιών διαστήματος και, εν συνεχεία, σε ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας σε τομέα ναυτιλίας.

Σήμερα, η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της Α.Ε. του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας, κ. Andrzej Duda αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση και σύσφιγξη ελληνο-πολωνικών σχέσεων. Εν προκειμένω, το ιδιαίτερης βαρύτητας αυτό γεγονός, της επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου, υπογραμμίζει τη βούληση και της πολωνικής πλευράς για ενδυνάμωση επαφών και συνεργασιών εν όψει συμπλήρωσης 100 ετών από έναρξης των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων κατά το έτος 2019.

Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Ελληνο-Πολωνικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο "Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίες: Ένα Ισχυρό Εργαλείο Συνεργασίας", με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Πολωνίας και της Ελλάδας σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας / ΑΠΕ, μεταφορών και αεροδιαστημικής τεχνολογίας, με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών επέκτασης και σε άλλους τομείς.

Πρέπει βεβαίως να υπογραμμισθεί ότι το Φόρουμ Καινοτομίας αποτελεί επί μέρους δράση η οποία εντάσσεται στο προσφάτως διαμορφωθέν Ελληνο-Πολωνικό "Σχέδιο Δράσης", με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε σειρά θεμάτων γενικότερου χαρακτήρα (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικού, ακαδημαϊκού κ.ά.), εν όψει της επετείου 100ετίας από τη σύναψη των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων. Σε συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων των δύο πλευρών, το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αναμένεται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου Δράσης θα υπογραφεί, στη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ Καινοτομίας, α) το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Enterprise Greece και του Πολωνικού Οργανισμού Επενδύσεων και Εμπορίου, για προώθηση διμερών συνεργειών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, κυρίως μέσω διοργάνωσης κοινών δράσεων σε ειδικότερους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και β) η κοινή Δήλωση Προθέσεων (LetterofIntent) μεταξύ της πολωνικής εταιρείας SolarisBus & Coach και της ελληνικής ΔΕΗ, για διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελληνο-πολωνικής συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων -- αμφότερες ευνοϊκές εξελίξεις για την υποστήριξη των επενδυτικών και εμπορικών μας σχέσεων.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση, στη συνέχεια των εργασιών αυτού του Φόρουμ, των δύο πολωνικών προγραμμάτων κατασκευής ενός πυροσβεστικού και ενός ηλεκτρικού οχήματος, τα οποία μπορεί εξελιχθούν σε τομείς ανάπτυξης ελληνο-πολωνικής τεχνολογικής συνεργασίας και πιθανών μελλοντικών πολωνικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Τέλος, λαμβανομένου υπόψη ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες του Φόρουμ Καινοτομίας θα πραγματοποιηθεί και άλλη παράλληλη επιχειρηματική συνάντηση υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη, καθώς και με την ειδικότερη συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσώπων πολωνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση ότι αυτή η ιδιαίτερη ενίσχυση της ελληνο-πολωνικής επιχειρηματικής συνεργασίας, τα τελευταία έτη, σε πολλαπλά επίπεδα, θα αποδώσει, το συντομότερο δυνατόν, τα αναμενόμενα οφέλη και στις δύο πλευρές.

Ολοκληρώθηκε το Επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης

parliament western australiaΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Roadshow του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και αντιπροσωπείας του Οργανισμού Enterprise Greece στην Αυστραλία. Μετά το Σύδνεϋ και τη Βρισβάνη ο Υπουργός επισκέφθηκε τη Μελβούρνη και την Πέρθη, σημαντικά οικονομικά κέντρα με έντονη ελληνική παροικία.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στη Μελβούρνη, ο Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Andrews στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Πολιτείας της Βικτώριας, της οποίας Πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη. Συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός επιχειρηματικής αποστολής από την Πολιτεία της Βικτώριας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και η στενή συνεργασία των στελεχών της Πολιτείας με τον Οργανισμό EnterpriseGreece.

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας κα Julia Bishop, παρουσία της ομογενούς Ομοσπονδιακής βουλευτή κας Julia Banks, Προέδρου της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Αυστραλίας. Η συζήτηση εστιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ και της Αυστραλίας σχετικά με τη μεταξύ τους συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αλλά και τις σημαντικές προοπτικές που διαφαίνονται στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Αυστραλία στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (HACCI), επενδυτική ημερίδα ενημέρωσης στο Victorian Chamber of Commerce and Industry με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 ομογενών και αυστραλιανών επενδυτών και επιχειρηματιών. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση μετά τις παρουσιάσεις σχετικά με τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει στους διεθνείς επενδυτές, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τα τρόφιμα, τον τουρισμό και τα ακίνητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενέργεια. Οι Ελληνο-αυστραλοί επιχειρηματίες ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων και τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πραγματικά φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

australia papadimitriou bishopΤο πρόγραμμα της αποστολής συνεχίστηκε με συναντήσεις με σημαντικούς ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας, τα οποία επενδύουν εκτός Αυστραλίας σε κλάδους όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα ακίνητα, αλλά και μέσω Privateequityfunds σε εταιρείες. Εκπρόσωποι ενός εκ των συγκεκριμένων Ταμείων πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσουν επενδυτικά projects.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός και τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον ομογενή Πολιτειακό Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων, Μικρών Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας κ. PhillipDalidakis, με τον οποίο συζήτησαν την εμπειρία της Αυστραλίας στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου ο Υπουργός χαιρέτησε την έναρξη της εκδήλωσης της ετήσιας απονομής βραβείων Αριστείας των νέων επιχειρηματιών του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο όμως δεν παρακάθισε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε ο Πρωθυπουργός.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός συναντήθηκε με την ομογενή Ομοσπονδιακή Βουλευτή κα Μαρία Βαμβακινού, τον ομογενή πολιτειακό Βουλευτή κ. Steve Dimopoulos και με τον κ. John Pandazopoulos, πρώην Πολιτειακό Υπουργό, αμφότεροι μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Bill Papastergiadis, Managing Partner, Moray & Agnew Lawyers, και Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, στην οποία συμμετείχαν και εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπρόσωποι συνταξιοδοτικών ταμείων.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις της αποστολής στη Μελβούρνη συμμετείχε η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κα Ξαγοράρη και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κα Σημαντηράκη.

Στη συνέχεια η αποστολή μετέβη στην Πέρθη, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Δυτικής Αυστραλίας. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους αυστραλιανών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα τομέων από τα ορυχεία έως τα ακίνητα. Ώριμο ενδιαφέρον εντοπίσθηκε για επενδύσεις σε υπερπολυτελή σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, καθώς και στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και ναυπηγείων.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδημητρίου συνοδευόμενος από τον Πρόξενο στην Πέρθη κ. Αντώνιο Κολιάδη επισκέφθηκε το φεστιβάλ γαστρονομίας, WorldofFoodFestival, πέρασε από το ελληνικό περίπτερο και παρακολούθησε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς μαθητών του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Άγιος Ανδρέας. Στους χώρους του φεστιβάλ Ο κος Παπαδημητρίου πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με την Κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας, κα KerrySanderson, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το φεστιβάλ.

ypourgos koinotitaΑκολούθως η αντιπροσωπεία παρακάθησε σε δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετείχαν ομογενειακοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της Δ. Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής: ο κ JimLitisσυνιδιοκτήτης επενδυτικού ταμείου ακίνητης περιουσίας και Μεγάλος Ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», ο κ. NickMitaros, επενδυτής στον τομέα των ακινήτων, ο κ. EmanuelPetrelis, επενδυτής στον κλάδο ακίνητης περιουσίας και Μεγάλος Ευεργέτης του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Πέρθης «Άγιος Ανδρέας», έχει τιμηθεί από την Αυστραλιανή Πολιτεία με το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας, ο κος TerryBattalis, ιδιοκτήτης αλυσίδας φαρμακείων σε όλη την Αυστραλία, οι ελληνοκυπριακής καταγωγής κ. GeorgeGeorgiou και BasilGeorgiou, διαπρεπείς δικηγόροι, ο κος AndrewLiveris με ενδιαφέρον να επενδύσει στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία, ο κ. ChristopherMichael ιδιοκτήτης της CaerusCapital, συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων-wealthmanagementforprivatehighnetworthfamilies και ο κ. NicholasKailis, εκπρόσωπος της εταιρείας αλίευσης και διαχείρισης/πώλησης/εξαγωγής αλιευμάτων Kailisbros.

Ανάμεσα στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και τα στελέχη του EnterpriseGreece αξίζει να αναφερθεί η συνάντηση με τον κ. PaulAfkos, Ομογενή, εκ Καστοριάς, επιχειρηματία στο χώρο της εξόρυξης μεταλλευμάτων http://afkos.com.au/, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επένδυση στην Ελλάδα, συγκεκριμένα έχει κατασκευάσει το πολυτελές ξενοδοχείο AfkosGrammosLuxuryCollectionBoutiqueHotel, του οποίου είναι ιδιοκτήτης και δήλωσε ενδιαφέρον να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και σε άλλους τομείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον κ. John Rothwell, Πρόεδρο της Austal Ships, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ναυπήγησης εμπορικών και εμπορικών πλοίων παγκοσμίως με έδρα την Δυτική Αυστραλία καθώς και με υψηλόβαθμούς εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού Woodside Petroleum Limited, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έχει έδρα την Πέρθη. Η Woodside ενδιαφέρεται για την εξόρυξη/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, ενώ, ως γνωστόν, κατά το παρελθόν, είχε ενδιαφερθεί και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Το επενδυτικό Roadshow στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση επενδυτικού σεμιναρίου σε συνεργασία με τοWAChamberofCommerceandIndustry, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δ. Αυστραλίας, ο Πολιτειακός Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. BillJohnson. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 80 Αυστραλοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της ομογένειας.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποχαιρέτησε με γεύμα στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο, προς τιμήν του κ. Υπουργού ο ομογενής Πολιτειακός Βουλευτής της Κάτω Βουλής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) Παναγιώτης Κατσαμπάνης παρουσία σημαντικού αριθμού εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας.

Από το Γραφείο Τύπου

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση "ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ"

Αναρτήθηκε σήμερα στο πρόγραμμα Διαύγεια, η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ - Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό υλικό.

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Μάκη Αποστόλου.

Κλικ εδώ για το κείμενο της συνέντευξης.

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα REALNEWS και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.
Κλικ εδώ για το κείμενο της συνέντευξης.

Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Βρισβάνη

ypourgos brisbainΗ Βρισβάνη ήταν ο δεύτερος σταθμός του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Αυστραλία, στο πλαίσιο του επενδυτικού Roadshow, που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό EnterpriseGreece και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αυστραλία.

Η Βρισβάνη είναι μία πόλη 2 εκατ. κατοίκων, με συνολικό ΑΕΠ που προσεγγίζει τα 160 δις αυστραλιανά δολάρια, η οποία συγκεντρώνει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στους κλάδους των ακινήτων της υγείας, της εκπαίδευσης και των επενδυτικών funds και αποτελεί μία από τις τέσσερις πιο σημαντικές πόλεις της Αυστραλίας, όσον αφορά την επένδυση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του Roadshow πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου επενδυτική ημερίδα υπό τη συνδιοργάνωση του Enterprise Greece, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κουινσλάνδης (Chamber of Commerce and Industry of Queensland) και το συντονισμό του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Βρισβάνη κ. Δημήτρη Ράπτη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 60 ομογενείς και αυστραλοί επενδυτές και επιχειρηματίες. Ο Υπουργός κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τους παριστάμενους επιχειρηματίες για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και τα νέα εργαλεία ενίσχυσης των επενδύσεων. Της κεντρικής ομιλίας του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης προηγήθηκε χαιρετισμός της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αυστραλία, κυρίας Αικατερίνης Ξαγοράρη. Τα στελέχη του EnterpriseGreece παρουσίασαν τις πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα μας στους κλάδους αιχμής.

Μετά το πέρας της συνάντησης η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με σημαντικές αυστραλιανές εταιρείες από τις οποίες εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των ακινήτων και των υποδομών.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Βρισβάνη παρουσία 30 σημαντικών ομογενών επιχειρηματιών, τους οποίους και ενημέρωσε για τις τρέχουσες οικονομικές και επενδυτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός της αποστολής είναι η Μελβούρνη, στην οποία θα διοργανωθεί αύριο Παρασκευή επενδυτικό σεμινάριο και πλήθος συναντήσεων επιχειρηματικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.

Από το Γραφείο Τύπου

Δυνατότητες Χρηματοδότησης Εξωστρεφών Επιχειρήσεων

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα 'Δυνατότητες Χρηματοδότησης Εξωστρεφών Επιχειρήσεων'  21/11/2017 συσνδιοργάνωση Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ΕΒΕΑ.

Κλικ εδώ για το πρόγραμμα.

Σύδνεϋ, ο πρώτος σταθμός του επενδυτικού RoadShow στην Αυστραλία

sydeney 01Ολοκληρώθηκε σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο σκέλος του επενδυτικού RoadShow του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Αυστραλία. Το Σύδνεϋ ήταν ο πρώτος σταθμός του RoadShow, που συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Enterprise Greece και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αυστραλία.

Το Πρόγραμμα του Υπουργού περιλάμβανε σημαντικές συναντήσεις με Αυστραλούς και ομογενείς επενδυτές και επιχειρηματίες, καθώς και ομιλία σε επενδυτική ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την National Australia Bank και το Australian Chamber of Commerce and Industry. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 120 Αυστραλοί και ομογενείς επενδυτές και επιχειρηματίες, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Υπουργό για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε πλήθος τομέων της οικονομίας. Την εκδήλωση παρακολούθησε και χαιρέτησε ο κ. David Andrew Elliott, Υπουργός Αντιτρομοκρατίας και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και επιχειρηματιών, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας κ. Michael Costa και τα υψηλόβαθμα στελέχη της National Australia Bank κ. Spiro Pappas, Executive General Manager και ο κ. Peter Jolly Global Head of Research in the Global Markets.

Ο Υπουργός παρακάθισε σε Δείπνο προς τιμήν του που παρέθεσε στο Hellenic Club ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Greek Australians of Business and Industry (GABI), παρουσία επιφανών ομογενών επιχειρηματιών. Παράλληλα, πλήθος συναντήσεων και επαφών με Αυστραλούς και ομογενείς επενδυτές και επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του νεοσύστατου επιχειρηματικού Συνδέσμου Greek Australian Business Leaders. Συνολικά ο Υπουργός και τα στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece που συμμετέχουν στο RoadShowσυναντήθηκαν και ενημέρωσαν περισσότερους από 200 Αυστραλούς και ομογενείς επιχειρηματίες, επενδυτές και εκπροσώπους funds κατά τη διάρκεια Β2Β συναντήσεων και στρογγυλών τραπεζιών (roundtables) που διοργανώθηκαν από την Bank of Sydney, τον Οργανισμό Λιμένος NSW Ports και το ασφαλιστικό ταμείο State Super για κλάδους όπως: τουρισμός και ακίνητα, υποδομές και logistics, ενέργεια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, ο κος Δ. Παπαδημητρίου πραγματοποίησε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων αυστραλιανών ομίλων οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, logistics και ακίνητα.

Ο Υπουργός κατά την παραμονή του στο Σύδνεϋ συναντήθηκε με το υψηλόβαθμό στέλεχος του Εργατικού κόμματος Αυστραλίας και σκιώδη Ομοσπονδιακό Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων κ. Jason Clare με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις επενδύσεις σε υποδομές μέσω δημόσιων και ιδιωτικών συμπράξεων.

Η παρουσία του Υπουργού στο Σύδνεϋ ολοκληρώθηκε με συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. κ. Στυλιανό. Επόμενος σταθμός της αποστολής είναι η Βρισβάνη, στην οποία θα διοργανωθεί επενδυτικό σεμινάριο και πλήθος επιχειρηματικών συναντήσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

"Black Friday"

Ενόψει της υλοποίησης της δράσης “Black Friday”, η οποία θα διενεργηθεί προαιρετικά από τους εμπόρους κατά την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου (24/11/2017) βάσει των διατάξεων του ν. 4177/2013 «Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 'Α 173/08-08-2013),θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των εμπορικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με την αναφερόμενη δράση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της.

 1. Συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν κατά την Παρασκευή 24/11/2017. 
 2. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).
 3. Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).
 4. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013,δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών  σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.
 5. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Ξεκινά ο 2ος κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο τέλος του μήνα ξεκινά ο 2ο κύκλος των τεσσάρων καθεστώτων ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/16).

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2017, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» και θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, η διαδικασία υποβολής και οι προδιαγραφές βασίζονται στα ίδια δεδομένα με αυτές του προηγούμενου κύκλου, με κάποιες τεχνικές βελτιώσεις.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στον 2ο κύκλο συγχωνεύονται οι πρώτες δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, η υποβολή της αίτησης και η υποβολή του οικείου φακέλου τεκμηρίωσης θα πραγματοποιούνται σε ένα και μόνο στάδιο.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες οδηγίες για τη διαδικασία.

Από το Γραφείο Τύπου

Επίσκεψη του Υπουργoύ Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Επενδυτικό RoadShow της Αυστραλίας που πραγματοποιείται 13-20 Νοεμβρίου.

Σκοπός του ταξιδιού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω της προβολής της επιχειρηματικής και επενδυτικής φυσιογνωμίας της χώρας στην αυστραλιανή επενδυτική κοινότητα.Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε στον ρ/σ SBS Greek:

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δώσω την εικόνα της σημερινής Ελλάδας, όχι μόνο στους Ελληνοαυστραλούς, αλλά επίσης και στους υπόλοιπους Αυστραλούς οι οποίοι ίσως να μην ξέρουν πού βρίσκεται η χώρα και το μόνο που να ξέρουν είναι ότι βρίσκεται κάτω από επιτροπεία και ότι περνάει δύσκολες στιγμές. Θέλω να δώσω την εικόνα ότι η χώρα ναι μεν έχει περάσει δύσκολες στιγμές, ναι μεν χρειάζεται πολλά ακόμα να γίνουν, όμως οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας».

Κατά την έναρξη του RoadShow, ο κ. Παπαδημητρίου απεύθυνε χαιρετισμό, ενώ πραγματοποίησε ομιλία στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα «Greeceontheturningpoint».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο κ. Παπαδημητρίου θα επισκεφθεί το Σύδνεϋ, τη Βρισβάνη, τη Μελβούρνη και την Πέρθη. Το πρόγραμμα του Υπουργού περιλαμβάνει σειρά διμερών συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους με στόχο την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημητρίου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βικτώρια κ. DanielAndrews, τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της πολιτείας Κουίνσλαντ κ. HonCurtisPitt, την Υπουργό Οικογένειας, Παιδιών και Νεολαίας της Βικτώρια κα. JennyMikakos, την Υπουργό Εξωτερικών της Βικτώρια κα. JuliaBishop και τη βουλευτή της Βικτώρια κα. JuliaBanks.Το RoadShow οργανώνεται από τον Οργανισμό EnterpriseGreece του Υπουργείου Οικονομίας με τη συνδρομή της ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστραλία και των κατά τόπους Προξενικών αρχών.

Από το Γραφείο Τύπου

Σχόλιο του Υπουργείου Οικονομίας για το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία του ΣΕΒ

Πρόσφατα ο ΣΕΒ σχολίασε (βλ δελτίο 9/11/2017) την κριτική που άσκησε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (βλ δελτίο Οκτωβρίου) για την υποβάθμιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στην 87η θέση από το WorldEconomicForum.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ κακώς το Υπουργείο επικαλείται την πορεία της Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας (ΠΣΣΙ) για να αντικρούσει το WEF γιατί η «έκθεση του WEF στηρίζεται αποκλειστικά σε κρίσεις επιχειρηματικών στελεχών που βιώνουν καθημερινά το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον» που «σε τελική ανάλυση είναι ο πλέον αδιάψευστος κριτής για τη βελτίωση ή χειροτέρευση του».

Επιπλέον, ο ΣΕΒ θεωρεί πως η αξιοπιστία των εκτιμήσεων του WEF (την ενημέρωση του οποίου διενεργεί ο ίδιος ο ΣΕΒ) τεκμαίρεται από το γεγονός ότι «η διαχρονική κατάταξη της Ελλάδας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα με βάση το WEF και την ΠΣΣΙ με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση» επικυρώνοντας έτσι και ανάλογες εκτιμήσεις της πρόσφατης έκθεσης ανταγωνιστικότητας Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στα σχόλια αυτά το Υπουργείο έχει να παρατηρήσει τα εξής:

 1. Η κριτική του Υπουργείου δεν βασίστηκε μόνον στις ποσοτικές μακροοικονομικές μετρήσεις της ανταγωνιστικότητας με βάση την ΠΣΣΙ, αλλά κατέγραψε και την πορεία σειράς άλλων μακροοικονομικών μεγεθών (εξαγωγές, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δημόσιο έλλειμμα, απασχόληση-ανεργία, μείωση ιδιωτικών χρεών) που, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των ΣΕΒ-WEF, επιβεβαιώνουν την βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας βραχυχρόνια και μακροχρόνια.
 2. Η κριτική του Υπουργείου επικαλέστηκε επίσης και ποιοτικές ή μικροοικονομικές μετρήσεις της ανταγωνιστικότητας όπως είναι η πρόσφατη έκθεση του EuroPlusMonitor (Σεπτέμβριος 2017) και οι δείκτες οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος (ΡΜΙ, δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών κλπ). Μάλιστα, επισημάνθηκε πως στην έκθεση του EuroPlusMonitor η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ σε ανταγωνιστικότητα χωρίς καμία από τις υπόλοιπες 8 που ακολουθούν την Ελλάδα να μην φιγουράρει μετά την 87η θέση κατάταξης του WEF…
 3. Στο Δελτίο του το Υπουργείο δεν βασίζει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ΠΣΣΙ με βάση το κόστος εργασίας όπως ισχυρίζεται ο ΣΕΒ, αλλά με βάση τις σχετικές τιμές κατανάλωσης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταγράφουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
 4. Αλλά ακόμη και με κριτήριο την ΠΣΣΙ με βάση το κόστος εργασίας που εξετάζει ο ΣΕΒ, ο ισχυρισμός ότι, επειδή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας του WEF (σε διάρκεια 15ετίας), επικυρώνει την αξιοπιστία των μετρήσεων του WEF είναι εντελώς αβάσιμος. Για παράδειγμα, ενώ με βάση τον δείκτη ΠΣΣΙ κόστους σημειώνεται βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας από το 2009 έως το 2015, με βάση τον δείκτη WEF βελτίωση έχουμε μόνον από το 2012 έως το 2014, το 2015 έχουμε στασιμότητα και την επόμενη διετία κάμψη ανταγωνιστικότητας (βλ διάγραμμα ΣΕΒ σελ 1) .
 5. Όμως ακόμη και στο συγκριτικό αυτό διάγραμμα του ΣΕΒ υπάρχει λάθος. Γιατί η εμφάνιση μείωσης της ανταγωνιστικότητας μετά το 2014 βάσει της ΠΣΣΙ δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία της Eurostat/ECB που αναφέρει ως πηγή ο ΣΕΒ, ούτε από αυτά της Κομισιόν (Ameco). Συγκεκριμένα, την περίοδο 2014-2017 κι ενώ το WEF δείχνει επιδείνωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας κατά 6 θέσεις, έχουμε βελτίωση της εθνικής ανταγωνιστικότητας τόσο με όρους κόστους εργασίας κατά 5% (Κομισιόν, έναντι 37 χωρών), όσο και με όρους τελικών τιμών κατανάλωσης κατά 3,6% (α’ 9μηνο, Eurostat/ECB, έναντι 42 χωρών). Με άλλα λόγια, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του WEF κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτόν της Κομισιόν και της Eurostat/ECB για να μην αναφέρουμε πάλι τι λένε σχετικά οι ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και ΤτΕ.
 6. Το ότι ο ΣΕΒ επιστρατεύει την έκθεση DoingBusiness της Παγκόσμιας Τράπεζας ως απόδειξη ορθής μέτρησης από το WEF της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας αποτελεί ατόπημα. Για τον απλό λόγο ότι το DoingBusiness δεν μετρά την ανταγωνιστικότητα αλλά αξιολογεί τις ρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπως το ίδιο τονίζει («TheDOINGBUSINESSprojectprovidesmeasuresbusinessregulationsforlocalfirmsin 190 economiesandselectedcitiesatthesubnationallevel».). Αν, εντούτοις επιμένει ο ΣΕΒ στη χρήση του DB για μέτρηση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι με κλίμακα 1 ως 100 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 35η θέση με βάση το DB, ενώ με βάση το WEF έρχεται 64η στην παγκόσμια κατάταξη, μια τεράστια διαφορά που υποδηλώνει το παράλογο της 87ης θέσης στην οποία κατέταξε το WEF τη χώρα.
 7. Όμως, το πιο ενδιαφέρον σχόλιο του ΣΕΒ είναι ότι ο πλέον αδιάψευστος κριτής της ανταγωνιστικότητας είναι οι «κρίσεις επιχειρηματικών στελεχών που βιώνουν καθημερινά το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον». Όμως, κάθε επιχειρηματικό στέλεχος αντιλαμβάνεται μόνο ένα μέρος της οικονομικής πραγματικότητας και συγκεκριμένα αυτό που αφορά την επιχείρησή του, ενώ καμία κοινωνική τάξη - βιομήχανοι, έμποροι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες – δεν μπορεί να έχει πλήρη και αντικειμενική εικόνα της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό, εξάλλου, μεταξύ άλλων υπάρχουν τα συμβούλια των κοινωνικών εταίρων που διαλέγονται μεταξύ τους και με την κυβέρνηση σε εθνικά θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα. Αλλά ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο αριθμός του δείγματος που χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ είναι προβληματικός και ας δούμε τι γινόταν στο παρελθόν σχετικά.
 8. Για παράδειγμα, ενώ την περίοδο της ύφεσης 2010-2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωνε κάμψη -12,2% ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ) σημείωνε άνοδο 22,1% και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία (ΙΟΒΕ) σημείωνε άνοδο 24,8%. Αντιθέτως, την περίοδο 2014-2017, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωνε άνοδο 8,7% (Ιαν-Αυγ για 2017), ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ) υποχωρούσε κατά -4,5% και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία (ΙΟΒΕ) κατά -2,4% αντίστοιχα (Ιαν-Οκτ για 2017).
 9. Άλλο παράδειγμα, είναι οι εκτιμήσεις του κ. Βέττα (Δ/Σ του ΙΟΒΕ) τον Ιούλιο 2015 για ύφεση στην οικονομία τουλάχιστον -2,5% (καλό σενάριο) – άλλοι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι εκτιμούσαν -4% έως και -7% ύφεση – με τελική κατάληξη το οριακό -0,2% για το 2015. Το «βίωμα» συνεπώς δεν συνιστά ασφαλή πυξίδα και βεβαίως είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός του ΣΕΒ ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες αποτελούν αδιάψευστο κριτή της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας.
 10. Τέλος, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πως κρίνει ο ΣΕΒ το γεγονός ότι ένας άλλος δείκτης οικονομικού κλίματος, αυτός της ICAP (επί δείγματος 3000 CEO) εμφανίζει για την περίοδο α’ τριμήνου 2015 – γ’ τριμήνου 2017 άνοδο 25,6% όταν για το ίδιο διάστημα ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημειώνει άνοδο μόλις 1,7%...

Συνάντηση Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον με τον Υπουργό Εμπορίου της Αιγύπτου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εμπορίου της Αιγύπτου, κ. TarekAbil.

Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών και επισημάνθηκε η σημασία της εντατικοποίησης των σχέσεων αυτών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ιδιαίτερη αναφορά, δε, έγινε στην εμπορική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξάνδρειας με ελληνικά λιμάνια.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου αποδέχτηκε πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του να επισκεφτεί την Αίγυπτο το επόμενο διάστημα.  

Από το Γραφείο Τύπουbanner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn