espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Τ. Κατσέλη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω από δυο γενικές παρατηρήσεις: Πρώτον, η ανάπτυξη δε συντελείται μ’ ένα μαγικό ραβδί, που σε χρόνο μηδέν αλλάζει ως εκ θαύματος την παραγωγική δομή, αυξάνει την παραγωγικότητα, ενισχύει την εξωστρέφεια και αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητα.

Η ανάπτυξη απαιτεί επίμονες προσπάθειες σε βάθος χρόνου. Απαιτεί επενδύσεις και τομές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που αποδίδουν μετά από εύλογο χρόνο. Κατά μέσο όρο, από τη στιγμή που ξεκινάει μια επένδυση, για να αποδώσει χρειάζεται να περάσουν 3,5 με 4 χρόνια.

Σήμερα, επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πληρώνουμε ακριβώς την αναπτυξιακή αδράνεια και την υστέρηση των περασμένων 5 ετών. Δε μπορείτε, συνεπώς, να μας εγκαλείτε, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, για όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεύτερη γενική παρατήρηση: Η παραγωγική δραστηριότητα και η αναδιάρθρωσή της δεν είναι υπόθεση ενός μόνο εργαλείου. Δεν είναι υπόθεση ενός αναπτυξιακού νόμου. Δεν είναι ακόμα υπόθεση της αποτελεσματικής υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Είναι εθνική υπόθεση που απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της Δημόσιας Διοίκησης, των ΟΤΑ, των Υπουργείων. Ακριβώς επειδή η πορεία της ανάπτυξης έχει αυτό το χαρακτήρα, είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει μια ευρύτατη κινητοποίηση για την ανάπτυξη, χωρίς χρονοτριβές και με αποφασιστικότητα. Αυτό κάνουμε εδώ και πέντε μήνες.

Το κεντρικό ερώτημα που πλανάται είναι: Μπορούν οι δαπάνες και τα μέτρα που παίρνουμε για την ανάπτυξη να αντισταθμίσουν την ύφεση, που έχει ήδη ξεκινήσει, κ. Τσίπρα, από το 2009 και ήταν ήδη ορατή από το τελευταίο τρίμηνο και θα βαθύνει το 2010;

Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική. Η στήριξη της αγοράς και η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ορατές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το 2011 και μετά, εφ' όσον αποκατασταθεί γρήγορα η ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εφ' όσον εξασφαλίσουμε το δανεισμό μας και προωθηθούν με συνέπεια οι πέντε μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες που υλοποιούμε εδώ και πέντε μήνες.

Αυτές οι πέντε μεγάλες προτεραιότητες αποδεικνύουν και καταρρίπτουν το μύθο που σκόπιμα καλλιεργείται, ότι δήθεν το ΕΣΠΑ είναι παγωμένο, ότι δήθεν δεν έχει γίνει τίποτα, ότι καθυστερούν αναπτυξιακά μέτρα. Ας υπενθυμίσω λοιπόν στην εθνική μας αντιπροσωπεία τι έχει γίνει, τι γίνεται, τι προγραμματίζουμε να γίνει τους επόμενους μήνες.

Πέντε μεγάλες προτεραιότητες:

1) Ενεργοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και κοινοτικούς, σε δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος.  Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα 9,8 δισ. ευρώ, που θα πέσουν στην οικονομία μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και πέφτουν σε μηνιαία βάση περίπου 800 με 900 εκατομμύρια.

Ήδη ολοκληρώσαμε με επιτυχία το Γ’ ΚΠΣ, πολλά προγράμματα του οποίου εμφάνιζαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Επιταχύνουμε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Κληρονομήσαμε το ΕΣΠΑ με 3,2% απορρόφηση. Σήμερα, η πραγματική απορρόφηση είναι περίπου 6%. Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα. Και έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο στόχο για το 2010: Να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πάνω από 15%.

Ψηφίζεται, όπως γνωρίζετε, αύριο στη Βουλή ο νόμος για την αποκέντρωση και απλοποίηση του ΕΣΠΑ. Προωθούνται 10 ουσιαστικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέπουν την επιτάχυνση της υλοποίησης και την εκχώρηση πόρων στην Περιφέρεια, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι αυτοί θα διοχετευθούν σε ώριμα έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος.

Αυτό γίνεται πράξη με την υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών υλοποίησης με τις Περιφέρειες. Συμφωνίες, που θα αποτελέσουν και το αναπτυξιακό πλαίσιο, ώστε οι αυτοδιοικητικές Περιφέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του.

Στόχος μας είναι το ΕΣΠΑ να γίνει καταλύτης και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Τις προσεχείς μέρες, ανακοινώνουμε 4 νέα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αξιοποιούμε και ενεργοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις και μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, αναπτύσσουμε και στηρίζουμε τους μηχανισμούς πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δύο πολύ σημαντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το «JEREMIE» και το  «JESSICA», ουσιαστικά στηρίζοντας αυτή τη δύσκολη περίοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υλοποιούμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον ΟΛΠ, όπως ήδη ανακοινώθηκε, ταυτόχρονα με ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και για τη Δυτική Αθήνα και μαζί με 12 άλλα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για όλη την Ελλάδα.

Δημιουργούμε Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις που εστιάζονται στην πράσινη οικονομία, στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, στα μεγάλα έργα υποδομής.

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ψηφίσαμε ήδη από τον Ιανουάριο τον Ν.3816/2010, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και να βγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εφόσον αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Δώσαμε, έτσι, μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά, που λόγω της πιστωτικής ασφυξίας έχει ήδη μπει στο κόκκινο.

Τις επόμενες δέκα μέρες, υλοποιούνται τα δύο σημαντικά προγράμματα που εξαγγείλαμε με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, κάλυψης 80%, με την οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στη δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το δεύτερο ουσιαστικά καλύπτει δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών.

Τρίτη μεγάλη πρωτοβουλία. Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η χρήση σύγχρονων εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, για να κάνει κάποιος επένδυση στον τόπο μας πρέπει να είναι ήρωας. Κατατίθεται τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων, το οποίο προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης από 39 μέρες, που ήταν μέχρι σήμερα, και 15 βήματα σε μια μέρα και ένα βήμα, ενώ ακολουθεί μέχρι τον  Μάιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας.

Είναι ίσως η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που θα προωθήσει αυτό το Υπουργείο το α’ εξάμηνο του 2010, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις στον τόπο.

Χαίρομαι που η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, που σημαίνει ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή. Πολύ περισσότερη βεβαίως ικανοποίηση θα ένιωθαν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αν αυτό που εμείς υλοποιούμε μέσα στους έξι πρώτους μήνες διακυβέρνησης είχατε φροντίσει να το υλοποιήσετε τα 5 ολόκληρα χρόνια που βρισκόσασταν στην εξουσία.

Προωθούμε, ταυτόχρονα, καινοτόμα εργαλεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη ψηφιακή σύγκλιση, και αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αναπτυξιακά εργαλεία. Εργαλεία και πολιτικές, με τις οποίες εξοικονομούμε πόρους και διασφαλίζουμε χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και αξιοπιστία.

Παράδειγμα, η μεγάλη τομή που κάναμε για τα φάρμακα. Το ηλεκτρονικό σύστημα επανατιμολόγησης 6.500 φαρμάκων, που θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων πάνω από 20% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ενισχύοντας το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών και εξοικονομώντας δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών - 10 χρόνια περίμενε -, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά.

Προχωρούμε πολύ γρήγορα σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, όπως κάνουμε και ένα σημαντικό βήμα για τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο Δημόσιο.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Τα υλοποιούμε εμείς σήμερα.

Τέταρτη προτεραιότητα, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ολοκληρώθηκαν, όπως ακούσατε ήδη, οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και βρέθηκε λύση στο ζήτημα των Ναυπηγείων.

Σήμερα ανακοινώσαμε τους βασικούς πυλώνες για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στον τόπο μας.

Είχαμε συναντήσεις και πολύ στενή συνεργασία με το Αμπού Ντάμπι και με άλλες χώρες του Κόλπου, προκειμένου να προχωρήσουμε σε βασικές συνεργασίες στις ανανεώσιμες πηγές, στον τουρισμό, στις υποδομές.

Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, προχωράμε ταχύτερα. Μέσα στο 2010, στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία είτε είχαν μείνει ως ανεκπλήρωτες οφειλές προς τρίτους είτε είχαν μείνει προς αξιολόγηση.

Και ο αναπτυξιακός νόμος, για τον οποίο τόσα πολλά ακούγονται, θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά προγράμματα του 2011 με νέα κίνητρα, που θα στηρίζουν επιτέλους την παραγωγική δραστηριότητα στον τόπο μας. Όχι κίνητρα για εισαγόμενα κλιματιστικά, όχι κίνητρα για εισαγόμενα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αντίθετα, κίνητρα για παραγωγική δραστηριότητα στον τόπο μας, με ανταγωνιστικότητα και με διακήρυξη θέσεων εργασίας.

Και, τέλος, η πέμπτη μεγάλη δέσμη πολιτικών: Αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ο υγιής ανταγωνισμός και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Θα φέρουμε νόμο μέσα στον επόμενο μήνα στη Βουλή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ανταγωνισμό – ένα πλαίσιο, που, αγαπητοί συνάδελφοι, ισχύει από το 1977 - , ενώ αναβαθμίζουμε τάχιστα τους μηχανισμούς για την ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των καρτέλ, που σε στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς διαμορφώνουν το επίπεδο τιμών σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Καταθέτουμε σύντομα, μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών, τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και στις ασφαλιστικές υπηρεσίες, εναρμονίζοντας επιτέλους τη χώρα μας σε ότι ισχύει στις αναπτυγμένες χώρες.

Κατατέθηκε ήδη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, ενσωματώνοντας την οδηγία 123 του 2006.

Με τις πολιτικές αυτές, απελευθερώνουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και προστατεύουμε τους καταναλωτές από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι 5 μεγάλες αυτές δέσμες πολιτικών, που από τους πέντε πρώτους μήνες διακυβέρνησης του τόπου προωθούνται από την κυβέρνηση, στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα.

Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση, δεν υπάρχει χρόνος για ανέξοδη και στείρα αντιπαράθεση ή απαξιωτικές γενικεύσεις. Είναι ώρα ευθύνης. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, σε αυτή την μεγάλη για τον τόπο μας πρόκληση, σας καλούμε να συμβάλλετε εποικοδομητικά, με το αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας που οι περιστάσεις επιβάλλουν.

Σας ευχαριστώ.»banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn