espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνάντηση ΥΠΟΙΑΝ με την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας - Συμφωνία για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού - Λαυρίου

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Την επανέναρξη των δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή σε συνάντηση που είχαν σήμερα 08/06/2010. Όπως τόνισε η ΥΠΟΙΑΝ, «δρομολογήθηκαν όλες τις διαδικασίες, ώστε επιτέλους να υπάρξει σύνδεση μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου για RO/RO πλοία».

Στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Γεώργιος  Βλάχος, και υπηρεσιακοί παράγοντες και, από κυπριακής, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, και ο Διευθυντής Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Σέργιος Σεργίου.

Μετά τη συνάντηση  έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΥΠΟΙΑΝ, κα Λούκα Τ. Κατσέλη: Καλωσορίσαμε εδώ στο Υπουργείο μας, την Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κα Μαρκουλλή. Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία, δρομολογήσαμε όλες τις διαδικασίες, ώστε επιτέλους να υπάρχει σύνδεση μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου για RO/RO πλοία. Θέλουμε τη διασύνδεση και τη στενή συνεργασία για την ασφάλεια, την τόνωση του εμπορίου, αλλά και τη στενή καθημερινή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μία συνεργασία, στην οποία όλοι προσβλέπουμε  και στην οποία πραγματικά έχουμε πολύ να δουλέψουμε και μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο θαρραλέα και τολμηρά βήματα, προκειμένου να υπάρξουν πιο μόνιμες λύσεις, τις οποίες εξετάζουμε. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπουργός της Κύπρου, κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή:  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα την αγαπητή φίλη, Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Ελλάδα, κ. Λούκα Κατσέλη, για την πολύ στενή συνεργασία που είχαμε σήμερα και για την αποφασιστικότητα, με την οποία και η ίδια, αλλά και η κυβέρνηση της Ελλάδος, είδε αυτό το πολύ σημαντικό για την Κύπρο θέμα της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Για εμάς είναι θέμα ζωτικής σημασίας και είμαστε ευγνώμονες, γιατί η κυβέρνηση της Ελλάδας το είδε θετικά. Όπως είπε και η κυρία Υπουργός, έχουμε ήδη δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες και ελπίζω σύντομα να μπορούμε αμοιβαία να ανακοινώσουμε την έναρξη αυτής της σύνδεσης, που για μας, αλλά και για την Ελλάδα, είναι μεγάλης σημασίας, οικονομικής, αλλά και πολιτικής και εθνικής.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ;

ΥΠΟΙΑΝ, κα Λούκα Τ. Κατσέλη: Ετοιμάζουμε το σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αίρει το καμποτάζ στη χώρας μας. Με το σχέδιο νόμου τίθεται ένα πλαίσιο συμφωνιών και συνεργασιών με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες υπό όρους, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε πραγματικά η χώρα μας να γίνει ένας κόμβος για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Πρόκειται για ένα κλάδο, ο οποίος έχει πολλές θετικές προοπτικές και ο οποίος αναμένεται να αποφέρει έσοδα για την χώρας μας, για τον εμπορικό κόσμο, για την οικονομία μας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, κάποιες πληροφορίες ότι τουλάχιστον η ROYAL CARIBBEAN, η πρώτη που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αναθεωρεί τη στάση της, με δεδομένο ότι κάποιοι από τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται δεν την βρίσκουν απολύτως σύμφωνη. Επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον, γιατί ξέρουμε ότι υπήρξαν και κάποιες νέες επαφές εδώ εντός Ελλάδας με στελέχη της εταιρίας;

ΥΠΟΙΑΝ, κα Λούκα Τ. Κατσέλη: Υπάρχει εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους φορείς και τους εργαζόμενους και με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες. Το σχέδιο νόμου υποβάλλεται στη Βουλή και τυγχάνει νομίζω ευρύτατης αποδοχής. Ευχαριστώ πολύ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn