espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Σημεία ομιλίας ΥΠΟΙΑΝ στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, σε ομιλία της ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Είμαστε αποφασισμένοι, σταθερά και στοχευμένα να στηρίξουμε την παραγωγική βάση της χώρας μας, να κάνουμε έργα, χωρίς πολλά λόγια. Ο στόχος μας είναι ένας και είναι εθνικός. Να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Τι σημαίνει Ανάπτυξη; Ανάπτυξη σημαίνει μια ανταγωνιστική, παραγωγική Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων η ΥΠΟΙΑΝ και πρόσθεσε:

n  Βιώνουμε μια ιστορικής σημασίας συγκυρία: ως οικονομία, ως έθνος, ως χώρα. Εμείς, κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Στόχος μας, να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις μας, να φτιάξουμε μια υγιή παραγωγική βάση. Χτίζουμε  μια οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή, καινοτόμο.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Βόρεια Ελλάδα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, ότι «η  Β. Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι ατμομηχανή της Ανάπτυξης. Μια οικονομία κατεξοχήν εξωστρεφής, παραγωγική. Μία οικονομία με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την Β. Ελλάδα:

 1. Μεταφορικός και ενεργειακός άξονας ΝΑ Ευρώπης.
 2. Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της εξωστρέφειας.
 3. Πόλος Έρευνας, Τεχνολογίας και  καινοτομίας.
 1. Διακρατικές – διαπεριφερειακές συνεργασίες.

Η ΥΠΟΙΑΝ αναφέρθηκε διεξοδικά στον προγραμματισμό του Υπουργείου για τις Δημόσιες Επενδύσεις. Ειδικότερα, ανέφερε ότι:

n  Για το 2010 υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ύψους 9,2 δισ. Στο πλαίσιο αυτό, αποδεσμεύσαμε στην Περιφέρεια πόρους  1,476 δις. €. Ποσό, που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται η ίδια η Περιφέρεια, προκειμένου να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την Κεντρική Μακεδονία.

Εκτός από το πρόγραμμα που υλοποιεί η περιφέρεια θα ήθελα να αναφερθώ στα ειδικά προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, με ένα και μοναδικό στόχο: την ενίσχυση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας.

n   Γι' αυτό και αλλάξαμε την κατεύθυνση πολλών προγραμμάτων. Είπαμε «όχι» σε προγράμματα ενίσχυσης των κλιματιστικών, «όχι» σε προγράμματα ενίσχυσης εισαγωγών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Αυτά τα προγράμματα ενίσχυαν κυρίως εισαγωγές.

n  Εστιάσαμε σε προγράμματα που στηρίζουν την ενεργό παραγωγή, την παραγωγή στον τόπο μας. Αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο τρέχουν προγράμματα περίπου 2 δισ από το ΕΣΠΑ. Προγράμματα στοχευμένα, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της μεταποίησης, του Εμπορίου και τη Πράσινης Ανάπτυξης. Σύντομα, θα βγάλουμε και ειδικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά για τη στήριξη της εξωστρέφειας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Ολοκληρώνουμε πριν το καλοκαίρι τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση 2 δισ. Ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, του εθνικού σκέλους του ΕΣΠΑ.

Ανακοινώθηκαν και ξεκίνησε ήδη η υποβολή προτάσεων μέσα στον Μάιο προγραμμάτων ύψους 275 εκατ. ευρώ για την στήριξη της μεταποίησης. Συγκεκριμένα:

 • 30 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για «πρασίνισμα» της παραγωγικής τους διαδικασίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010»
 • 30 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Υποδομές 2010»
 • 200 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» (έναρξη υποβολών αρχές Ιουνίου).
 • 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Κλωστοϋφαντουργία, Ένδυση & Υπόδηση – νέες προοπτικές». Να σημειωθεί ότι το ΚΕΥΔ είναι το πρώτο καθετοποιημένο πρόγραμμα που υλοποιούμε και είναι ένα πρώτο δείγμα για τη σημασία που δίνουμε στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Πρόσφατα ανακοινώσαμε και την κλαδική παρέμβαση στον ζωτικής σημασίας αυτόν κλάδο για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος.
 • Ανακοινώνονται δύο νέα προγράμματα: ένα για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα, ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, και το άλλο για τον πράσινο τουρισμό ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.
 • Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προγραμμάτων γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας με αύξηση του προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης, από 40 εκατ. που ήταν αρχικά σε 120 εκατ. ευρώ.
 • Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προτάσεων του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μεταποίηση-τουρισμό-εμπόριο-υπηρεσίες ύψους 500 εκατ. ευρώ,  με επιπλέον διάθεση 150 εκατ. στο πρόγραμμα αυτό.
 • Ενισχύουμε την περιφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία. Ειδικά στο διασυνοριακό πρόγραμμα με τη Βουλγαρία, χρηματοδοτήθηκαν δράσεις ύψους 265 εκ. ευρώ, σε τομείς όπως οι υποδομές, συνεργασίες μεταξύ φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, δράσεις για προώθηση της απασχόλησης, προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη πολιτιστικών και τουριστικών πόρων. Στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 ολοκληρώσαμε το πρώτο στάδιο αξιολόγησης προτάσεων συνολικού ύψους 233 εκ. ευρώ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn