espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκας Τ. Κατσέλη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 989 με τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Γ. Δημητρομανωλάκη (2/7/2010)

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Υπουργό Οικονομίας, την κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία πριν από δύο 24ωρα κατέθεσε το περίφημο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Καλημέρα κα Κατσέλη.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα κ. Δημητρομανωλάκη. Τι γίνεστε;

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Είστε καλά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλά.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Κυρία Κατσέλη, το πρώτο μου ερώτημα είναι το εξής. Με δεδομένο ότι αρκετά νοικοκυριά, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και αρκετούς μήνες με την κρίση έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις. Τι προσφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους σε λίγες εβδομάδες;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό απευθύνεται σε εκείνους που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Ουσιαστικά δεν είναι για τον καθένα που έχει μια καθυστέρηση ή έχει μια πρόσκαιρη αδυναμία ή έχει μια ληξιπρόθεσμη οφειλή. Είναι πραγματικά για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε ένα αδιέξοδο προσωπικό, οικονομικό, οικογενειακό με χρέη στις Τράπεζες ή και προς τρίτους γενικότερα και σε αυτούς τους οποίους το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία ακόμα και αν ρευστοποιηθούν ουσιαστικά δεν φτάνουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Χρειάζονται, θέλουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Πόσοι είναι αυτοί κα Κατσέλη, τους έχετε μετρήσει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτοί μπορεί να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου και σε ένα χρόνο από σήμερα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους - γιατί πρέπει να περάσει ένας χρόνος από τη λήψη του τελευταίου δάνειου.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Πόσοι είναι αυτοί, έχετε μια αίσθηση για πόσα νοικοκυριά μιλάμε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει ακριβές νούμερο γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αλλά τελικά να μην κάνουν αίτηση στο δικαστήριο, γιατί μπορεί να βρουν μια λύση με εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπεται στο πρώτο στάδιο. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο, η διεθνής εμπειρία και η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι ότι ουσιαστικά περιμένουμε 10.000, 15.000 το χρόνο.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Άρα πρακτικά τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος ποια είναι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Τα βήματα είναι τα ακόλουθα. Πρώτα – πρώτα απευθύνεται σε μια καταναλωτική οργάνωση ή στην Επιτροπή φιλικού διακανονισμού, που υπάρχει στις νομαρχίες ή σε έναν δικηγόρο και το πρώτο βήμα είναι προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις Τράπεζες.

Ο οφειλέτης θα υποβάλλει ένα σχέδιο με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά του στοιχεία σχετικά με το τί νομίζει ότι μπορεί να πληρώνει και θα γίνεται μια προσπάθεια να τα βρουν Τράπεζες και οφειλέτες. Εάν αυτό καταλήξει σε επιτυχία, έχει καλώς, εάν δεν καταλήξει σε επιτυχία τότε κάνει αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής που μένει και το Ειρηνοδικείο, μέσα σε έξι μήνες με βάση τα στοιχεία και το σχέδιο που υποβάλλει ο οφειλέτης και όλα τα στοιχεία για το εισόδημα και τα περιουσιακά του στοιχεία, πρέπει να αποφασίσει πόσο θα μπορεί να πληρώσει για τα επόμενα 4 χρόνια πριν απαλλαγεί οριστικά από αυτά.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Τώρα βέβαια μιλάμε, η πρώτη κατοικία ούτως ή άλλως δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ο οφειλέτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία του την κύρια κατοικία του. Αναλαμβάνει, όμως, την υποχρέωση με ένα ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, την οποία ορίζει το ίδιο το Ειρηνοδικείο, να ξεπληρώσει μέχρι 20 έτη το 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας του.

Δηλαδή, ουσιαστικά ο οφειλέτης προστατεύει την κύρια κατοικία, απαλλάσσεται από όλα τα άλλα δάνεια που μπορεί να είναι καταναλωτικά, επαγγελματικά κλπ. και πληρώνει για 20 χρόνια μέχρι το 85% της κατοικίας σου με δόσεις, τις οποίες θα ορίσει το Ειρηνοδικείο.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα από την εμπορική αξία του ακινήτου, κ. Κατσέλη; Κάποιος μπορεί να έχει μια πρώτη κατοικία, η οποία να έχει αντικειμενική αξία για παράδειγμα 400.000.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί ως προς το εμβαδόν.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μάλιστα. Δεν μπορεί κάποιος να έχει μια…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι δεν μπορεί να έχει μια βίλα τεράστια…

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Λογικό.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από ότι καταλαβαίνω όμως στο νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά όλους αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών ενδεχομένως και εμείς που αγκομαχούν κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα με τις απαιτήσεις των Τραπεζών τις πετσοκομμένες αποδοχές. Αυτοί όλοι θα αφεθούν στην τύχη τους κα Κατσέλη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βερύκιε, όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό αφορά εκείνους που είναι στα όρια της πτώχευσης, για να το πούμε έτσι απλά. Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται με τα δάνειά τους και είναι πολλοί αυτή τη στιγμή καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί, ουσιαστικά πρέπει μέσω των Τραπεζών να προβούν σε μια ρύθμιση των χρεών τους Αυτή την περίοδο πρέπει να πούμε ότι οι Τράπεζες έχουν πολλά πακέτα ρυθμίσεων των οφειλών.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κυρία Κατσέλη, έχω έναν φίλο, έναν παλιό αξιωματικό, ο οποίος έχει αποστρατευθεί και δουλεύει τώρα για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών εκτός Ελλάδος και ήταν πρόσφατα εδώ στη χώρα και άκουσε ένα πρωί την εκπομπή τη δική μας εδώ και με παίρνει αμέσως μετά στο τηλέφωνο, μου λέει γιατί μιζεριάζετε τόσο; Επενδύσεις έχουν αρχίσει και γίνονται στην Ελλάδα. Λέω που είναι; Πού είναι αυτές οι επενδύσεις να τις ξέρω να τις πω. Και άρχισε και μου ανέλυε διάφορα, συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Έχω την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει σωστά, κάτι δεν γίνεται με την κυβέρνηση και με τον τρόπο παρουσίασης των όποιων δραστηριοτήτων υπάρχουν. Καταρχήν επενδύσεις γίνονται κατά τη γνώμη σας στην Ελλάδα; Είστε η πλέον αρμόδια να μας απαντήσετε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γίνονται αλλά πρέπει να γίνουν πολλές περισσότερες. Και θα σας το πω απλά, κ. Βερύκιε. Όταν υπάρχει μια μείωση της αγοραστικής ζήτησης και του τζίρου στην αγορά, για να ανατραπεί το κλίμα, για να φανούν αυτά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, πρέπει να τονωθούν όσο γίνεται περισσότερο.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και αυτό είναι και το μεγάλο μέλημα του Υπουργείου μας, να τονώσουμε όσο γίνεται επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό θα είναι και η λύση για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, διότι αυτό θα μας βγάλει από το τούνελ και θα υπάρξει πραγματικά μια άλλη οικονομία.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μα πώς θα τονωθούν, κα Κατσέλη, όταν χτες το ΕΒΕΑ δημοσιοποίησε μια έκθεση η οποία λέει ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικές ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν; Στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, όπου έχει χαμηλότερους συντελεστές, φθηνότερα μεροκάματα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα μεταναστεύσουν οι πιο παραδοσιακές εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά βασίζονται σε χαμηλότερο εργατικό κόστος. Όπως είχε γίνει παλιά και γίνεται συνέχεια, στην ενοποιημένη αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες θα πάνε και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι πόσες καινούριες εταιρείες φτιάχνονται στην Ελλάδα και ποιο είναι το καθαρό ισοζύγιο.

Γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, ξεκολλάνε επενδύσεις, πάρτε για παράδειγμα την Εύβοια ή έναν οποιονδήποτε νομό. Μπαίνουν τελείως καινούριες δραστηριότητες στην παραγωγή και γι΄ αυτό μιλάμε για μια περίοδο ριζικής παραγωγικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδύσεις που ξεκινάνε και γίνονται είναι στις ανανεώσιμες πηγές, στα βιολογικά προϊόντα, στον τουρισμό υψηλής ποιότητας.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Συγκεκριμένα έχουμε έναν αριθμό, πόσες νέες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο 6μηνο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε δεν το έχω εδώ πρόχειρα αλλά βεβαίως υπάρχουν, αυτή την περίοδο, μην περιμένετε όμως ότι το ισοζύγιο θα είναι θετικό. Το ισοζύγιο θα είναι θετικό περίπου από τα μέσα του 2011 και μετά.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Τότε δηλαδή θα πάμε σχετικά καλύτερα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή η κρίση, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου, η πτώση της κατανάλωσης, η αύξηση του κόστους και η πιστωτική ασφυξία, η οποία συνεχίζεται, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αγοράς και από μένα δεν θα ακούσετε ωραιοποίηση της κατάστασης.

Οι πολιτικές που παίρνουμε και τα μέτρα που παίρνουμε όλη αυτή την περίοδο είναι να στηριχθεί όσο γίνεται η αγορά μέσα στο 2010 και να μπουν οι βάσεις για να γίνει μια μεγάλη ανατροπή από τα μέσα του 2011 και μετά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί με τον Αστακό πραγματικά τι γίνεται; Ήρθαν, δεν έχουν έρθει ακόμη, έχουν έρθει αλλά δεν έχουν υπογράψει Καταριανοί; Με το Κατάρ θα γίνει αυτή η μεγάλη επένδυση και οι προσδοκίες, οι οποίες μέσω του τύπου αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κύριε Βερύκιε, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, το καθένα από τη δική του την πλευρά, προωθεί τις διαδικασίες ώστε πραγματικά να προχωρήσει η επένδυση όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και όχι μόνο αυτή, μια σειρά επενδύσεις και από Ευρωπαίους και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής και επιχειρήσεις.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για παράδειγμα είχε πάει στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός, είχε συναντήσει εκεί και τα διάφορα λόμπις που υπήρχαν ότι θα έρθουν εδώ, ότι θα κάνουν επενδύσεις. Ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι, ήρθαν οι ομογενείς, έφεραν Αμερικανούς επενδυτές; Προχωράει κάτι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Οι επενδύσεις προχωράνε και τα αποτελέσματα σιγά – σιγά θα φανούν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι στο χώρο των επενδύσεων δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, με το οποίο τη μια μέρα έρχεται κάποιος και την άλλη μέρα βλέπεις το εργοστάσιο. Θέλει μια διαδικασία. Πρώτα – πρώτα, η αδειοδότηση, όπως ξέρετε, είναι μια πονεμένη ιστορία και γι΄ αυτό προχωράμε μια μεγάλη τομή απλούστευσης όλων των διαδικασιών ίδρυσης αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, έτσι ώστε όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει μια επένδυση, να μπορεί να την κάνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα, μπαίνουν καινούρια κίνητρα και φορολογικά και αναπτυξιακά έτσι ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις και οι καλές, αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι αλλά να σας πω τώρα εδώ μια μαύρη αλήθεια και δεν ξέρω αν το παραδεχτείτε και εσείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αν είναι αλήθεια, οπωσδήποτε θα το παραδεχτώ κ. Βερύκιε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κάθε φορά που επιχειρείτε στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσετε διάφορες σκέψεις, διάφορα θέματα οι διαρροές είναι απίστευτες. Χτες για παράδειγμα, προχτές στην τελευταία συνεδρίαση που είχατε ούτε λίγο ούτε πολύ φάγατε ξύλο από τον Παπακωνσταντίνου, φάγατε μπουνιές από τον Πάγκαλο, τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί δημιουργείται αυτό το κλίμα; Και σε ένα τέτοιο νοσηρό κλίμα με συντροφικά μαχαιρώματα μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα, κ. Βερύκιε, δεν είναι αλήθεια αυτό το πράγμα. Είναι καλό και θετικό μέσα σε μια ομάδα να υπάρχουν σκέψεις, να υπάρχουν απόψεις, να υπάρχουν διαφορές. Γιατί πάντοτε - και αυτό με εκπλήσσει στην Ελλάδα – χαρακτηρίζουμε κάθε διαφορετική άποψη ως αντιπαράθεση, αντίθεση; Ας σταματήσουμε αυτή την κουβέντα και ας δούμε πώς μπορούμε μέσα από το διάλογο, μέσα από τη δημιουργική αντιπαράθεση να κάνουμε την καινούρια σύνθεση και να προχωρήσουμε.

Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Εάν τη μισή φαιά ουσία που ξοδεύουμε γι’ αυτά τα θέματα, την χρησιμοποιήσουμε πραγματικά για να κάνουμε θετικό έργο, η χώρα μας μπορεί να κάνει θαύματα και εγώ είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, γιατί πραγματικά βλέπω ότι αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και το βλέπουν όλοι οι ξένοι.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί να το κάνουμε πράξη, δεν έχουμε άλλη ευκαιρία.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μα πώς να δουλέψει, κ. Κατσέλη, ο εργαζόμενος, ο οποίος ξέρει ότι μετά από 40 χρόνια δουλειάς θα πάρει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν θα πάρει 50% χαμηλότερη σύνταξη. Η προνοιακή του σύνταξη θα είναι μικρή. Αυτό που θα πρέπει να μας νοιάζει είναι να βρει δουλειά και να βρει δουλειά με ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Αλλιώς, εάν δεν βρίσκει δουλειά και αν δεν έχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, η σύνταξή του θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Άρα η μεγάλη πρόκληση, είναι η πρόκληση της ανάπτυξης.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Σύμφωνοι. Και πως θα κρατήσετε κα Κατσέλη τους νέους στην Ελλάδα όταν πριν από λίγο ο Δήμος μας έλεγε ότι μόνο στην Αυστραλία θέλουν να πάνε 11.000 Έλληνες έχουν υποβάλει αιτήσεις στην αυστραλιανή κυβέρνηση 11.000 Έλληνες για να πάνε να δουλέψουν εκεί.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα αυτό δεν είναι το στοίχημα; Πρώτα – πρώτα, να σπάσουμε αυτά τα δεσμά της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, να δημιουργηθούν καινούριες παραγωγικές δραστηριότητες. Να σας πω ένα παράδειγμα. Πριν δύο μέρες, είχα στο γραφείο μου περίπου 50 νέα παιδιά, που ασχολούνται με τον πολιτισμό και συζητήσαμε σχετικά με ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Αφορά νέα παιδιά, τα οποία ασχολούνται με τη μουσική, με τις τέχνες, με το θέατρο και με αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να παίρνουν μικροδάνεια και πιστώσεις μέχρι 20.000€, 30.000€ για να φτιάξουν κάτι δημιουργικό.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν και έχουμε μια συνεργασία έτσι ώστε όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα να μπουν και άλλα νέα παιδιά. Εάν δώσεις στα νέα παιδιά δυνατότητες, εάν τους δώσεις τη στοιχειώδη στήριξη για να γίνουν δημιουργικοί, η Ελλάδα έχει πάρα πολλά ταλέντα. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταναστεύσουν αλλά πρέπει να σπάσουμε δεσμά και νοοτροπίες του παρελθόντος.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό είναι αυτό. Τώρα που είπατε για Τράπεζες την περπατησιά του κ. Ταμβακάκη στο Κατάρ την εγκρίνετε, τη στηρίζετε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό η Εθνική Τράπεζα να συνεχίσει να παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και από αυτή την άποψη είναι πολύ θετικό.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Όχι άλλο πράγμα λέει ο Δήμος, υπάρχει μια φημολογία…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν είναι χαζή, μην υποτιμάτε τη Λούκα, τα πιάνει τα θέματα, ξέρει τι λέει.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μιλάει για τη φημολογία περί αγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής από το Κατάρ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν νομίζω ότι το Κατάρ αγόρασε το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί είναι κακό να μπει;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα κοιτάξτε, η Εθνική Τράπεζα είναι μια μεγάλη Τράπεζα που παίζει έναν, όπως είπα, πρωταρχικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και είμαι σίγουρη ότι η σημερινή της Διοίκηση θα κάνει ότι απαιτείται για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Εθνικής.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ωραία. Κυρία Κατσέλη ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Διακοπές που θα πάτε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ελπίζω να μπορέσουμε να πάμε όπως πάντα κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά για λίγο.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μάλιστα. Θα φύγετε τον Αύγουστο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αύγουστο.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να είστε καλά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, γεια σας.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn