espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη τύπου της ΥΠΟΙΑΝ στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές έδωσε σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, θέτοντας τα κρίσιμα ζητήματα και περιγράφοντας τι έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Απάντησε στις ερωτήσεις ξένων ανταποκριτών και Ελλήνων καθ΄ ύλην αρμόδιων συντακτών, με επίκεντρο τα θέματα της άρσης του καμποτάζ, της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, την αποτελεσματική λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών, την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων και το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ακολουθεί το κείμενο με τη συνέντευξη της Υπουργού και ο διάλογος με τους εκπροσώπους του ξένου και ελληνικού Τύπου.

Κυρίες και Κύριοι, καλημέρα σας

Ο πρώτος λόγος μιας συνέντευξης Τύπου είναι φυσικά η ενημέρωση, αλλά, κατά τη γνώμη μου, εξίσου σημαντικός είναι και η συζήτηση. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να αρχίσω με την ενημέρωση για τις δράσεις και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Στη συνέχεια θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας, που είμαι σίγουρη ότι θα αποτελέσουν το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση γενικότερα.

Εννέα μήνες μετά την εντολή των Ελλήνων να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Συγχρόνως, όμως βρίσκεται πλέον και σε φάση υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου όχι μόνο διάσωσης, αλλά και αλλαγής πορείας. Δεν θα επαναλάβω ούτε καν επιγραμματικά αυτά που είναι σε όλους γνωστά. Το μόνο που θα πω είναι ότι όλοι μας ―πολιτεία και πολίτες― αγωνιζόμαστε όχι μόνον για την αντιμετώπιση της επώδυνης οικονομικής καθημερινότητας, αλλά και για την ανάδειξη μιας κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αξιόπιστης, δημιουργικής και δυνατής πατρίδας.

Η βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής μας πολιτικής, πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την υλοποίηση του Μνημονίου, είναι η στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στον τόπο μέσα από την προώθηση επενδύσεων και εξαγωγών και όχι μια εφήμερη αύξηση του εισοδήματος τροφοδοτούμενη από καταναλωτικές δαπάνες με δανεικά.

Μέσα στο κυβερνητικό πλαίσιο δράσης, το νεοσύστατο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας έχει έναν ιδιότυπο ρόλο. Έναν ρόλο δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό συγχρόνως, αφού στόχος του είναι να κάνει πραγματικότητα το όραμα όχι μόνον της κυβέρνησης, αλλά και όλων των Ελλήνων: την ανάταξη της χώρας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να διασφαλίσει συνθήκες ευημερίας και προοπτικής για τον Έλληνα πολίτη.

Γιατί ο ρόλος του Υπουργείου είναι διττός:  Βιώσιμη ανάπτυξη μεν και  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά με στήριξη και προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους αποφασίσαμε τη συνένωση κάτω από την ίδια στέγη όλων των φορέων που χειρίζονται τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας. Τα αναπτυξιακά εργαλεία, όμως, γίνονται πράγματι αναπτυξιακά μόνον όταν η χρήση τους τροφοδοτεί μια πολλαπλασιαστική διαδικασία με μόχλευση πόρων, κινητοποίηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και των δεξιοτήτων του, προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογικών μετασχηματισμών. Διαφορετικά χαρακτηρίζονται κατ’ ευφημισμό μόνον αναπτυξιακά, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς διαχειριστικά.

Είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε, επίσης,  ότι η ανάταξη της οικονομίας, η αλλαγή πορείας, είναι μια διαδικασία που ξεκινά συχνά επώδυνα και της οποίας τα επωφελή αποτελέσματα φαίνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό το διάστημα εμείς, στο ΥΠΟΙΑΝ, οφείλουμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό ιστό  της χώρας μας,  και να διευκολύνουμε τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, ενώ παράλληλα θέτουμε τις βάσεις για προώθηση νέων επενδυτικών σχεδίων,  προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και διεθνείς συνέργειες. Για να είμαι ειλικρινής, λέω ευθαρσώς ότι εάν θέλαμε να έχουμε αναθέρμανση της οικονομίας το 2010 και το 2011, θα έπρεπε να είχαν μπει οι σωστές βάσεις πριν από 2 ή 3 χρόνια. Συνεπώς, δουλεύουμε αυτή τη διετία για να υπάρξει βιώσιμη και όχι παροδική αναθέρμανση σε 2 χρόνια από τώρα.

Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω επιγραμματικά την αναπτυξιακή πολιτική που σχεδίασε και υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Όπως ήδη ανέφερα, οι επενδύσεις ―δημόσιες, ιδιωτικές, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα―, αλλά και η εξωστρέφεια, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην υλοποίηση της πολιτικής μας.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αποτελεσματική απορρόφηση των δημοσίων επενδύσεων:

 • Υλοποιούμε με ταχύ ρυθμό τις δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, συνολικού ύψους 26 δισεκ. ευρώ.  Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ με απορρόφηση περίπου 3,2% και σήμερα ―στο μέσον του 2010― παρουσιάζει απορρόφηση 8,4%. Στόχος μας είναι  να ξεπεράσει το 15% μέχρι το τέλος του 2010.  Θέλω να τονίσω ότι δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν παρόμοια πρόοδος στο ποσοστό απορρόφησης. Και τούτο γιατί απλοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν δραστικά όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι διαπιστωμένες δυσκαμψίες κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ με ειδικό νόμο που ψηφίστηκε ήδη από τον Μάρτιο του 2010 (Ν. 3840/2010).
 • Υλοποιήσαμε, ακόμη, την αναμενόμενη αποκέντρωση του ΕΣΠΑ με την εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Τον Μάιο του 2010 υπεγράφησαν οι σχετικές Επιχειρηματικές Συμφωνίες Υλοποίησης με τις οποίες εκχωρήθηκαν 7,5 περίπου δισ. ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
 • Συστήσαμε Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων του ΕΣΠΑ από όλα τα υπουργεία, με σκοπό τον συντονισμό για την αύξηση της απορρόφησης και την εκταμίευση των πληρωμών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Δεύτερη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του εθνικού σκέλους ΕΣΠΑ.

 • Το πετύχαμε υπογράφοντας σύμβαση δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Η περίοδος αποπληρωμής είναι 25 έτη με κατά μέγιστο 7 έτη περίοδο χάριτος. Το επιτόκιο, το οποίο επιλέγεται κατά την αίτηση χορήγησης κάθε δόσης, μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι κυμαίνεται περίπου μεταξύ 2% και 4%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα και με όρους πολύ ευνοϊκότερους από αυτούς της σημερινής αγοράς.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης είναι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, περιφερειακά έργα υποδομών, περιβαλλοντικά έργα, δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, ψηφιακής σύγκλισης, έρευνας καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JEREMIE και JESSICA.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η μόχλευση των δημόσιων πόρων ώστε να έχουμε τη μέγιστη ανακύκλωση πόρων. Γι’ αυτό διοχετεύσουμε πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΕ) όχι σε επιχορηγήσεις (grants) αλλά σε δάνεια και πικροπιστώσεις με στόχο την ανακύκλωση πόρων.

Έτσι:

 • Το JEREMIE είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο  χορήγησης δανείων και μικροπιστώσεων σε ΜΜΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ με προοπτική να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το κομμάτι που αφορά δάνεια με επιμερισμό κινδύνου προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.
 • Όσον αφορά το JESSICA, υπογράψαμε, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Σύμβαση Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA και με στόχο τη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Στο νέο αυτό Ταμείο, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, θα κατατεθούν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου 2010 πόροι που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του αστικού περιβάλλοντος της χώρας και για δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Το διαφορετικό και σημαντικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας JESSICA είναι το ότι δεν έχει χρονικό ορίζοντα 3 ή 5 ετών, αλλά δίνει πραγματικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και μετά το ΕΣΠΑ. Αποτελεί σύγχρονη προσέγγιση χρηματοδότησης, η οποία δεν σταματάει σε επιχορηγήσεις, αλλά χρησιμοποιεί τους πόρους δημιουργικά με πολλαπλασιαστικά  οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τέταρτη προτεραιότητα ήταν να προχωρήσουμε στην εξειδίκευση των μέχρι σήμερα αποσπασματικών και ασύνδετων αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Αττική και την Περιφέρεια με τα ολοκληρωμένα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.

Ανακοινώθηκε ήδη νέο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Πειραιά και τη Δυτική Αθήνα, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία πρόκειται να ανακοινωθεί για τη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη προτεραιότητα είναι η κατεύθυνση δημόσιων πόρων στην ενίσχυση του αναπτυξιακού αποτελέσματος με έργα υποδομών, πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και ψηφιακής σύγκλισης, αλλά και στην προαγωγή της υγείας και της παιδείας.

Υπογράψαμε ήδη συμβάσεις υλοποίησης με όλα τα υπουργεία που εκτελούν επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας.

Για το ΥΠΟΙΑΝ οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τους στυλοβάτες της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας.

Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε με πόρους του ΕΠΑΕ δράσεις προσανατολισμένες αποκλειστικά στη στήριξή τους.

Έτσι διατέθηκαν:

 • 1,4 δισεκ. ευρώ προς ΜΜΕ από παλαιά προγράμματα των οποίων ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση.
 • 275 εκατ. ευρώ με νέες προκηρύξεις για την Πράσινη Επιχείρηση, τις Πράσινες Υποδομές, τις νέες προοπτικές στην Ένδυση-Υπόδηση, και τη στήριξη της Μεταποίησης στις νέες συνθήκες.
 • 62,2 εκατ. ευρώ προς ΜΜΕ για δράσεις ψηφιακής σύγκλισης και σχεδιασμού από παλαιά προγράμματα των οποίων ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση.
 • 90 εκατ. ευρώ νέες προκηρύξεις για Πράσινο και Εναλλακτικό Τουρισμό και Ενίσχυση της Εξωστρέφειας.

Και συγχρόνως για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των ΜΜΕ τροποποιήσαμε με νόμο (3853/2010)  τους όρους και τα αποτελέσματα της καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Έτσι διευκολύνονται χιλιάδες επαγγελματίες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που είναι στο νοίκι, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί.

Στην Ελλάδα, η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται. Γι΄ αυτό και φροντίσαμε να ενισχύσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δράση δημιουργώντας εξειδικευμένο Πρόγραμμα Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Περισσότερες από 2.000 ξεκινούν να λαμβάνουν ενισχύσεις από αυτό το Πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων και προχωράμε πλέον στο στάδιο της συμβασιοποίησης.

Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης. Επενδύσεις  ύψους 1,5 δισ. ευρώ για δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα, τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένες βιομηχανικά περιοχές και τη γενικότερη ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης υποστηρίζονται από σύμπραξη, μέσω της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ, ΥΠΕΚΑ και Τράπεζας Πειραιώς (κύριος μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ).

Βέβαια, καμιά αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν δεν υπάρχει ρευστό για κάλυψη καθημερινών λειτουργικών αναγκών, αλλά και για ανάληψη επενδύσεων.

 1. Πρώτο βήμα για την τόνωση της ρευστότητας ήταν ο νόμος (3816/2010) που έδωσε τη δυνατότητα σε 27.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Χιλιάδες επαγγελματίες και καταναλωτές μπόρεσαν να βγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εφόσον αποπλήρωσαν τις οφειλές τους. Δώσαμε έτσι από πολύ νωρίς μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά, η οποία λόγω της πιστωτικής ασφυξίας είχε ήδη μπει στο «κόκκινο».
 1. 2. Δεύτερο σημαντικό βήμα για την τόνωση της ρευστότητας ήταν η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών-Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) με δύο νέα προγράμματα προς τις ΜΜΕ:
 • Το πρώτο πρόγραμμα παρέχει εγγύηση προς τις ΜΜΕ για χαμηλότοκα δάνεια ώστε να καλύψουν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Αποκτούν έτσι τη δυνατότητα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προγραμματίσουν και πάλι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, την παραγωγική τους διαδικασία σε στέρεες βάσεις.
 • Το δεύτερο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση σε πιστώσεις. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε, ταυτόχρονα, τα φορολογικά έσοδα και παρέχουμε μια «ένεση» ρευστότητας προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η Φάση Β’ – «Εγγύηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» χρηματοδοτούμενη από Εθνικούς Πόρους, η οποία ξεκίνησε στις 9-4-2009 και αφορά μόνο χορήγηση εγγύησης δανείων κεφαλαίου κίνησης. Το έργο βρίσκεται σε εφαρμογή έως την εξάντληση παροχής εγγυήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. ύψους 5 δισ. €.

Κάτω από τη συγκεκριμένη συγκυρία η προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα

Προχωράμε με ταχύ ρυθμό στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων τα  οποία έχουν αξιολογηθεί θετικά σύμφωνα με τον προηγούμενο Επενδυτικό Νόμο.

 • Από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα ―μέσον 2010―  έχουν χρηματοδοτηθεί επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.  Μέχρι το τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα καταβληθούν 800 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί από τον τελευταίο Επενδυτικό Νόμο (Ν. 3299/2004).
 • Επιπλέον, αξιολογούνται άνω των 3.000 επενδυτικών σχεδίων βάσει του προηγούμενου Επενδυτικού Νόμου, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι τέλος στην αβεβαιότητα και την ομηρία χιλιάδων επενδυτών. Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όσων από αυτά πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
 • Έχουμε ήδη ξεμπλοκάρει μεγάλα επενδυτικά έργα, ύψους άνω του 1 δισεκ. ευρώ από χρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία. Ενώ είμαστε σε διαδικασία απεμπλοκής για επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του 1,5 δισεκ. Ευρώ.

Με δεδομένο, όμως, ότι η ανάπτυξη μιας χώρας δεν συνδέεται με τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, συνδέεται με τα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, δημιουργήθηκε η ανάγκη προώθησης ενός νέου επενδυτικού προτύπου.

Την ανάγκη αυτή καλύπτουμε με Νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ΝΑΝ), ο οποίος δεν αποτελεί απλώς μια βελτιωμένη έκδοση των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Θέτει το πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων γιατί εισάγει βασικές μεταρρυθμίσεις στα κριτήρια χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων αλλά και στη μέθοδο επιλογής αυτών.

Ο ΝΑΝ παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του Ιουλίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή. Μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών Υπουργικών Αποφάσεων ώστε να υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις το 2011.

Κι εδώ θέλω να διευκρινίσω το εξής: Δεν θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε επενδυτικά σχέδια από τον προηγούμενο Επενδυτικό Νόμο και για τα επόμενα 3 χρόνια, αλλά με φθίνοντα ρυθμό. Η χρηματοδότηση σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα αρχίσει το 2011 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα 4-5 χρόνια με συγκριτική αξιολόγηση και νέες διαδικασίες.

Στην πορεία για την ενίσχυση της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής στην Ελλάδα οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν συμπληρωματικό ρόλο ως τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Υπάρχει ένα καλό θεσμικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ.  Όμως, κατά την εφαρμογή του δημιουργήθηκαν προβλήματα με συνέπεια σήμερα, δηλαδή 5 χρόνια μετά, να μην έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δηλαδή, ενώ ακούγαμε ότι υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ ύψους 5,7 δισ. ευρώ, σήμερα, μόνο 1 από αυτά τα έργα (7 πυροσβεστικοί σταθμοί) προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Με σκοπό τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, η νέα πολιτική ΣΔΙΤ που κατευθύνεται από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία ανασυστήθηκε τον Μάρτιο του 2010, προχώρησε:

 1. Στην εξασφάλιση χρηματοδότησης των έργων.
 2. Στη δημοπράτηση των ώριμων έργων από αυτά που είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο ΣΔΙΤ (ήδη δημοπρατούνται άμεσα 22 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών δύο έργα ΣΔΙΤ σχολικών υποδομών για την Αττική).
 3. Στην αξιολόγηση και επιλογή νέων έργων.
 4. Στην εξασφάλιση διαδικασιών αποτελεσματικής παρακολούθησης των έργων.
 5. Στη σύναψη διεθνών συνεργασιών.

Καμιά προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης δεν θα είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, εάν δεν αλλάζαμε πλήρως το ρυθμιστικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και εάν δεν παίρναμε μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Για να θεραπεύσουμε την αναποτελεσματικότητα του ρυθμιστικού πλαισίου, που είναι γραφειοκρατικό, δαπανηρό, αποτρεπτικό για επενδύσεις τόσο για τους  Έλληνες, όσο και τους ξένους επενδυτές, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

 1. Πρώτον, αποφασίσαμε την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με τη θέσπιση υπηρεσίας μίας στάσης (one stop shops) για την ίδρυση των συνηθέστερων μορφών των εμπορικών εταιρειών. Ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Με την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2010, οι διαδικασίες σύστασης εμπορικών εταιρειών μειώνονται σε 1 βήμα αντί των 15, ο απαιτούμενος χρόνος μειώνεται σε 1 ημέρα αντί των 38 και το σχετικό κόστος μειώνεται  κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.
 1. Δεύτερον, είμαστε σε πορεία αναμόρφωσης του υφιστάμενου θεσμικού και νομικού πλαισίου με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, εγκατάστασης και  λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος και να αυξηθεί  η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
 2. Ανοίγουμε κλειστά επαγγέλματα και αγορές ώστε να προωθηθεί ο υγιής ανταγωνισμός, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζουμε τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της που ισχύει από το 1977.

Στις σύγχρονες οικονομίες δεν ευνοούνται τα κλειστά επαγγέλματα. Σ΄αυτό το πλαίσιο, έχει ξεκινήσει η  επεξεργασία για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των σχετικών διατάξεων και την προώθηση, μέχρι το τέλος του 2010, νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναμόρφωση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων.  Για τον σκοπό αυτό, συνεκτιμάται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική, και εξετάζονται, με διαβούλευση με τους φορείς, οι πραγματικές ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας για νομοθετικά κατοχυρωμένα τεχνικά επαγγέλματα, οι υφιστάμενες υποδομές εκπαίδευσης, οι προϋποθέσεις απόδοσης των σχετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς και οι σχετικοί μηχανισμοί αδειοδότησης των επαγγελματιών.

Η εξωστρέφεια της οικονομίας, δηλαδή το άνοιγμα στις άλλες αγορές είτε με προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είτε με αύξηση εξαγωγών, είτε με διεθνείς συνέργειες, αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας έχει και εδώ αναλάβει ένα συντονιστικό ρόλο, καθώς πολύ σημαντικοί φορείς που λειτουργούν υπέρ της εξωστρέφειας, όπως ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ο Invest in Greece, η HELEXPO Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην εποπτεία του. Δεν θα μιλήσω, όμως, για το έργο αυτών των φορέων, αφενός γιατί είναι από μόνο του ευρύ και αφετέρου γιατί είναι εκτός του πλαισίου της σημερινής ενημέρωσης. Επιγραμματικά αναφέρω ότι καθένας από αυτούς έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο του με ευθύνη, συνέπεια και πλήρη συναίσθηση ότι δρα σε ένα νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σ’ αυτό το νέο περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

Γενικότερα, θα αναφέρω τέσσερις ενέργειες ως παραδείγματα δημιουργίας συνεργειών σε διεθνές επίπεδο:

 1. Συνεργαζόμαστε στενά με την  Παγκόσμια Τράπεζα για την  ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας και διάχυσης τεχνογνωσίας για τις Συμπράξεις Δημόσιου–Ιδιωτικού Τομέα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστηρίζουμε τις κεντρικές μονάδες ΣΔΙΤ στην ευρύτερη περιοχή για την ανάπτυξη έργων ΣΔΙΤ, εξάγοντας ουσιαστικά υπηρεσίες στις χώρες της περιοχής.
 1. Έχουμε θέσει τις βάσεις για προσέλκυση στρατηγικών συνεργασιών με σκοπό την προώθηση εξαγωγών, εμπορίου και επενδύσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα.
 1. Ιδιαίτερα, με τη Κίνα έχουμε ήδη θέσει στέρεες βάσεις συνεργασίας, αρχίζοντας με την Cosco στον λιμένα του Πειραιά. Η Cosco ―ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων σε παγκόσμια επίπεδο― είναι βασικός εταίρος πλέον για την ανάπτυξη της πόλης και τη μετατροπή του λιμανιού σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Περαιτέρω, η Cosco θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστική χώρα για επενδύσεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων για την Ευρώπη και τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Σαγκάη για τη διεθνή Έκθεση EXPO 2010 διερεύνησα τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας σε  διάφορους τομείς και σας διαβεβαιώ ότι τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά.

 1. Συνυπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με τις αναδυόμενες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής, όπως οι Χώρες του Κόλπου, η Λιβύη και το Κουβέιτ.

Η προστασία του Έλληνα καταναλωτή και η εποπτεία της αγοράς αποτελούν βασικό μέλημα για το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

 • Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι η υπερχρέωση. Το ΥΠΟΙΑΝ, προσπαθώντας να συμβάλει στον απεγκλωβισμό του καταναλωτή, δημιουργεί ένα μόνιμο και αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το  σχέδιο νόμου για τη  ρύθμιση των χρεών  υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που θα δώσει τη δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης ομηρίας, στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά  έναντι των πιστωτών, συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει οι υπερχρεωμένοι πολίτες, που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Το πρωτοποριακό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα βασικό κοινωνικό του δικαίωμα.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση υλοποιεί μία σημαντικότατη δέσμευση, την οποία,  άλλωστε, είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ με τον πλέον συγκεκριμένο τρόπο, όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νόμου για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

 • Επίσης, από τον Ιούνιο 2010 έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 48/2008 για την καταναλωτική πίστη. Η οδηγία αυτή διευρύνει τα δικαιώματα των καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή τόσο πριν όσο και κατά τη σύμβαση, ιδίως για τα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης. Επίσης, εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού για τα πιστωτικά ιδρύματα.

 • Σημαντική ενέργεια στήριξης του καταναλωτή είναι η παροχή εργαλείων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων λόγω αύξησης φόρων.

-          Για τούτο τον λόγο αναπτύξαμε το Παρατηρητήριο Τιμών, που είναι  ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ενημερώνονται καθημερινά για τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

-          Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού με δεδομένη την αύξηση του ΦΠΑ ή και άλλων έμμεσων φόρων με τη συγκράτηση των τιμών. Πρώτον, μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων, βάλαμε πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων, παγώσαμε τα δίδακτρα των σχολείων, τροποποιήσαμε (όπως ανέφερα πιο πάνω) τις εμπορικές μισθώσεις. Δεύτερον, μειώνουμε τις πιθανότητες καρτελοποίησης ή την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά με συνεχείς ελέγχους και επιβολή προστίμων, εάν χρειαστεί. Τρίτον, μέτρα για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών-λιανεμπόρων και καθαρές τιμές προϊόντων στο ράφι ― κι αυτά είναι μέτρα που θα φέρουμε τις επόμενες μέρες στην αγορά. Και, τέλος, εφαρμόζουμε μέτρα μακροπρόθεσμης απόδοσης, φυσικά, όπως η βελτίωση των όρων ανταγωνισμού ή το άνοιγμα των αγορών.

-          Με Αγορανομικές Διατάξεις μπαίνει τάξη στις τιμές στο ράφι, ώστε αυτές να αποτυπώνουν το πραγματικό όφελος προς τον καταναλωτή, ενώ με την τροποποίηση του Αγορανομικού Κώδικα, που τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται, εξυγιαίνονται οι ενδιάμεσες διαδικασίες πριν φτάσει το προϊόν στο ράφι.

Το 2010 θα γραφεί στην Ιστορία της Ελλάδας ως έτος ιστορικών αλλαγών ― και το πιστεύω ειλικρινά. Η Ελλάδα δοκιμάζεται ως οικονομία και, ως εκ τούτου, ως έθνος και ως χώρα. Τώρα, όμως, είναι η ευκαιρία για να χτίσουμε οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή, καινοτόμο. Οι τομές που έχουμε αποφασίσει και δρομολογήσει θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας, να ενεργοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις και να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της Ελλάδας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΞΤ): Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω πολύ την κα Υπουργό που είναι κοντά μας σήμερα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο με πάρα πολλές προκλήσεις όπως είπε και η ίδια για την ελληνική οικονομία. Είναι η ώρα για τις ερωτήσεις από τους ξένους και τους Έλληνες συναδέλφους, θα έλεγα παρακαλώ όταν θέλετε να ζητήσετε το λόγο να σηκώσετε το χέρι σας. Υπάρχει μικρόφωνο, σας κάνω μια παράκληση επειδή μας πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος και νομίζω και η κα Υπουργός έχει να πάει και στο Υπουργικό Συμβούλιο που νομίζω ένα από τα θέματα είναι και το καμποτάζ σήμερα, να είστε όσο πιο σύντομοι μπορείτε. Το λόγο στους κυρίους συναδέλφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν ότι έχετε θέσει τις βάσεις για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στη χώρα. Σκέφτεστε να προχωρήσετε στην εκχώρηση του management του λιμένος της Θεσσαλονίκης κατά το πρότυπο του Οργανισμού Λιμένος του Πειραιά;

Και υπάρχει, έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές μέχρι τώρα; Άλλη μια ερώτηση έχω, ίσως καλύτερα αφού απαντήσετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα - πρώτα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, ο ΟΛΠ έχει ελληνικό management. Έχει γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση όπως ξέρετε η παραχώρηση ενός προβλήτα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας προβλήτας, το management θα κρατηθεί σε ελληνικά χέρια.

Αυτό το οποίο ουσιαστικά προβλέπουμε, η Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων θα προκηρύξει ένα διεθνή διαγωνισμό συμβούλου, για την ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας σε συνεργασία τα δυο Υπουργεία, που ουσιαστικά θέλουμε να δούμε ποιες εταιρικές οντότητες θα γίνουν γύρω από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ έτσι ώστε πραγματικά να υπάρχει προσέλκυση κεφαλαίων σε αυτές τις εταιρικές οντότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν όχι μόνο τα δυο λιμάνια αλλά κι άλλα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία κι αυτά έχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε κάτι. Δηλαδή τι ακριβώς εννοείτε, τι ρόλο θα έχει ο στρατηγικός επενδυτής;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο στρατηγικός επενδυτής θα μπει μέσα στην εταιρική οντότητα, που σε αυτή την εταιρική οντότητα ουσιαστικά θα γίνει προσέλκυση κεφαλαίων για την ανάπτυξη των υπηρεσιών όλων των λιμανιών, τα οποία συγκαταλέγονται μέσα σε αυτή την εταιρική οντότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άλλη ερώτηση. Παρά την απόφαση να ανοίξουν κάποια επαγγέλματα, όπως το επάγγελμα των ναυτικών παραδείγματος χάριν με την απόφαση περί άρσης καμποτάζ, βλέπουμε ότι κάποιες εταιρείες ειδικά στην κρουαζιέρα όπως η «Royal Caribbean» … με το «Zenith» αποχωρούν από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα - πρώτα το καμποτάζ δεν είναι άνοιγμα ναυτικού επαγγέλματος. Το καμποτάζ είναι άλλο πράγμα. Ουσιαστικά επιτρέπουμε -και σήμερα μπαίνει ο νόμος στη Βουλή- σε πλοία άλλων χωρών, πλην των ευρωπαϊκών να κάνουν θαλάσσια κρουαζιέρα ξεκινώντας από ελληνικό λιμάνι, όπως μια εταιρεία που έχει σημαία ευρωπαϊκής χώρας. Ουσιαστικά αυτό είναι η άρση του καμποτάζ.

Τώρα στο πλαίσιο έχουμε μιλήσει με όλες τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, υπάρχει τρομακτικό ενδιαφέρον για τη θαλάσσια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Είναι μια αγορά με αναμενόμενους ρυθμούς αύξησης οι οποίοι ξεπερνούν το 12%, έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό ως Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, πιστεύουμε ακράδαντα και μετά από τη συνεργασία που είχαμε με όλες τις εταιρείες, ότι πραγματικά αυτός ο τομέας θα αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε νωρίτερα για τη μείωση στα φάρμακα. Η πρώτη αντίδραση όμως που είχαμε τότε που ανακοινώθηκε το μέτρο ήταν ότι δυο μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους στην ουσία από την ελληνική αγορά. ….… μεγαλύτερες επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα - πρώτα δεν αποχώρησαν από την ελληνική αγορά. Δυο εταιρείες εκείνη τη στιγμή έκαναν κάτι το οποίο δεν έπρεπε να είχαν κάνει, διότι ειδικό νομικό πλαίσιο που ουσιαστικά σταμάτησαν να δίνουν στην ελληνική αγορά για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η υποβολή της ένστασής τους από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η οποία έγινε. Βγήκαν οι καινούργιες τιμές φαρμάκων, οι οποίες είναι μειωμένες και εξακολουθούν την παροχή φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με το νόμο για μια εταιρεία φαρμάκων προκειμένου να αλλάξει τη διάθεση προϊόντων στην ελληνική αγορά, πρέπει να ειδοποιήσει τον ΕΟΦ 3 μήνες νωρίτερα.

Απλώς να πω ότι στα φάρμακα ήμασταν μέχρι πρόσφατα μέχρι να βγει η αγορανομική διάταξη, η 3η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα και μια από τις πιο ακριβές για να μην πω η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα. Οι τιμές δεν είχαν αναπροσαρμοστεί για πάρα πολλά χρόνια, τα κέρδη ήταν πάρα πολύ μεγάλα και γι' αυτό πιστεύω ότι η ανατιμολόγηση είναι κάτι την οποία η αγορά την ανέμενε, την περίμενε.

Γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη και με το Παρατηρητήριο όλοι οι φορείς της αγοράς έχουν πει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου τον οποίο περάσαμε, δηλαδή με βάση την τιμολόγηση των 3 χαμηλότερων χωρών που υπάρχουν στην Ευρώπη των 26, για χώρες οι οποίες ανακοινώθηκαν ηλεκτρονικά επίσημα τα στοιχεία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε επανειλημμένα στην εισήγησή σας ως στόχο πολλές φορές την ενίσχυση της ανταγωνιστικής αλλά και ποιοτικής παραγωγής. Και ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείτε πως μπορεί να έχουμε ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή, με περικοπή πιθανώς μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταλαβαίνω το ερώτημά σας και μπορώ να δεχτώ ότι πραγματικά εάν στον ιδιωτικό τομέα έχεις μια μεγάλη περικοπή μισθών η οποία δίνει αντικίνητρα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, μπορεί αυτό στο μέλλον να αποτελέσει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Σε αυτό το οποίο όμως εγώ αναφερόμουν και έχει σημασία, είναι ότι για πρώτη φορά, ιδιαίτερα με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο δίνουμε κίνητρα για να ενισχύσουμε την ποιοτική παραγωγή στον τόπο. Δηλαδή κίνητρα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία του προϊόντος, με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, με τις πατέντες που έχεις, με τη δυνατότητα εξωστρέφειας.

Ουσιαστικά τελείως διαφορετικά κριτήρια από αυτά που πρυτάνευσαν για τα προηγούμενα 30 χρόνια. Και αυτή θα είναι αν θέλετε η μεγάλη ειδοποιός διαφορά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Γιατί ξέρετε ανάπτυξη, ο κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο «ανάπτυξη», χωρίς να κάνει τη διάκριση μεταξύ της αύξησης του εισοδήματος και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης.

Στα αγγλικά υπάρχουν δυο όροι. Ο ένας είναι ο όρος μεγέθυνση που είναι απλώς η αύξηση εισοδήματος και ο άλλος είναι ο όρος ανάπτυξη, που σημαίνει παραγωγικός μετασχηματισμός. Στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια είχαμε αύξηση του εισοδήματος όπως είπαμε αύξηση της κατανάλωσης, η οποία χρηματοδοτείται με δανεικά, ή δημόσιας κατανάλωσης ή ιδιωτικής κατανάλωσης ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και δεν φροντίσαμε να βάλουμε τις βάσεις, για μια αναδιάρθρωση των δαπανών προς επενδύσεις, προς ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή, έτσι ώστε να κατακτούμε και μερίδια στις διεθνείς αγορές, γι΄ αυτό φτάσαμε εδώ πέρα.

Πως το κάνουμε αυτό, πως αλλάζουμε τα κίνητρα; Κυρίως με δύο τρόπους, με τις ρυθμιστικές τομές για τις οποίες σας είπα, δεν μπορεί να γίνουν επενδύσεις αυτή τη στιγμή με αυτό το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό θεσμικό πλαίσιο που έχουμε, δε γίνεται.

Και δεύτερον με αλλαγή των κινήτρων. Επομένως, άρση αντικινήτρων και νέα κίνητρα για να γίνει αυτή η παραγωγική αναδιάρθρωση που απαιτείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχει μία αλυσίδα ξένων supermarkets που διαθέτουν καταστήματα στην Ελλάδα και πωλούν τα προϊόντα τους σε ακριβότερες τιμές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.  Προτίθεστε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;  Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι απόρροια των εξής παραγόντων: Πρώτα-πρώτα απόρροια και ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Υπάρχει νόμος για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές, άρχισε πρώτα-πρώτα να εφαρμόζεται, ζητήσαμε ήδη εδώ και ενάμισι-δύο μήνες φακέλους για όλο το πλαίσιο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζεται για να βγουν τα πορίσματα.

Δεύτερον, η διαφάνεια στην τιμολόγηση από την πηγή μέχρι το ράφι και αυτό είναι το αντικείμενο ακριβώς της διάταξης την οποία σας είπα, η οποία θα έρθει με τροπολογία στη Βουλή, διότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση, για τις καθαρές τιμές.

Τρίτον, είναι απόρροια προωθητικών ενεργειών. Στην Ελλάδα και στο Νότο αντί να έχουμε μειώσεις τιμών το 70% ή 80% εμφανίζεται με προωθητικές ενέργειες, δηλαδή με δώρα, ή όμοια δώρα ή ανόμοια δώρα. Υπογράψαμε σήμερα την αγορανομική διάταξη ακριβώς για την εκλογίκευση των προωθητικών ενεργειών στην αγορά, με στόχο ακριβώς τη μείωση των τιμών.

Τέταρτον, έχει να κάνει με την απουσία για πάρα πολλά χρόνια εποπτικών μηχανισμών και την απουσία ή μάλλον την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και ήδη έγιναν πρώτες ανακοινώσεις για ένα από τα σούπερ μάρκετ αυτά τα μεγάλα.

Τέλος, έχει να κάνει με τον ίδιο τον καταναλωτή και την ενημέρωση. Το γεγονός ότι επί έντεκα χρόνια ολόκληρα το Παρατηρητήριο Τιμών δεν είχε λειτουργήσει και λειτούργησε το Δεκέμβριο του «2011» είναι ένα μεγάλο όπλο και για τις καταναλωτικές οργανώσεις και για τον καταναλωτή, προκειμένου να μπορεί να συγκρίνει τιμές, να βλέπει τι γίνεται στην αγορά σε κάθε σούπερ μάρκετ για κάθε προϊόν.

Αυτή τη στιγμή εάν μπείτε στο Παρατηρητήριο Τιμών έχει περίπου χίλια προϊόντα τα οποία είναι τα βασικά προϊόντα, τα οποία μπορείς να τα παρακολουθήσεις και είναι κι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία βλέπει τις αυξομειώσεις τις αλλαγές στη διαμόρφωση των τιμών ανάμεσα στα διαφορετικά «προϊόντα» στο λιανεμπόριο και μπορεί να δει που υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές για συγκεκριμένα προϊόντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργός, μας είπατε σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση ότι στην ουσία αυτό είναι αποτέλεσμα του λάθος αναπτυξιακού προτύπου που είχε τα τελευταία τριάντα χρόνια, το οποίο στηρίζονταν στα δανεικά. Πριν από λίγες ημέρες υπογράψατε νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαφορετικά δανεικά είναι αυτά από τα προηγούμενα;

Και επίσης ήθελα να ρωτήσω, εφόσον δίνετε μέσα από το ΕΣΠΑ τόσα εκατομμύρια ευρώ που πάνε σε παραγωγικές διαδικασίες και σε προγράμματα για την πράσινη ανάπτυξη εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν αλλάζει το κλίμα στην αγορά, γιατί εξακολουθούμε και έχουμε αυτό το αρνητικό κλίμα, που το αποδίδετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ για τις δύο ερωτήσεις σας.

Είναι πάρα πολύ διαφορετικές οι δανειακές συμβάσεις η μία με την άλλη και θα σας πω γιατί. Είναι σαν μια επιχείρηση, που μπορείς να δανειστείς αν έχεις μια επιχείρηση ένα μικρομάγαζο και να πας να τα ξοδέψεις και μπορείς να δανειστείς γιατί θέλεις να επενδύσεις στο μαγαζί σου, να αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας του, να πάρεις καινούριο εμπόρευμα, να φτιάξεις καινούριο εξοπλισμό και ούτω καθεξής. Στην πρώτη περίπτωση ουσιαστικά τα τρως τα λεφτά και τέλειωσε.

Στη δεύτερη περίπτωση τα επενδύεις και ουσιαστικά αυτό που συγκρίνεις είναι την απόδοση που θα έχεις από την επένδυσή σου, σε σχέση με το κόστος του δανεισμού σου. Αυτή είναι η βασική σύγκριση που πρέπει να κάνουμε. Όταν λέμε κατανάλωση με δανεικά, είναι ακριβώς ότι η απόδοση αυτών των δανεικών ήταν μηδαμινή και το κόστος υψηλότερο από την απόδοση.

Η διαφοροποίηση δεν είναι ότι δε θα έχουμε δανεικά, πάντοτε θα δανειζόμαστε, το ζήτημα είναι γιατί δανείζεσαι; Δανείζεσαι, έτσι ώστε να έχεις μία απόδοση αυτής της επένδυσης, η οποία θα είναι υψηλότερη και η οποία θα υπερβαίνει το κόστος δανεισμού, ώστε να μπορέσεις να πληρώσεις το χρέος σου και ουσιαστικά μετά να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, η οποία θα έχει δημιουργία νέου πλούτου, καινούριων εσόδων και θα είναι αυτοτροφοδοτούμενη, αλλιώς είσαι χαμένος από χέρι. Αυτό είναι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα.

Στο δεύτερο, γιατί δεν αλλάζει; Διότι το 2010 είναι αδύνατον να αλλάξει και στο 2011 μέχρι τα μέσα και προς το τέλος του 2011, γιατί; Διότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας τα μέτρα προσαρμογής που έχουμε είναι εμπροσθοβαρή. Έχουμε βάλει όλα τα μέτρα περιορισμού της δαπάνης τα πρώτα δύο χρόνια, κυρίως για θέμα αξιοπιστίας και για θέμα αποτελεσμάτων.

Σας έδωσα επομένως περίπου μία αίσθηση τι σημαίνει αυτό για το 2010. Έχεις μία μείωση της καταναλωτικής δαπάνης 20 δις και μία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 200 εκατομμύρια. Λοιπόν που να αλλάξει το κλίμα το 2010;

Ουσιαστικά με τα προγράμματα αυτά προσπαθείς να συγκρατήσεις τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ ταυτόχρονα κάνεις τις μεγάλες ρυθμιστικές αλλαγές και την προσέλκυση επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα και να αλλάξει η προοπτική από τα μέσα του 2011 και μετά.

Και να τονίσω πάλι κάτι το οποίο είπα, ότι οι επενδύσεις δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που σήμερα τις αποφασίζεις αύριο έχουν αποτέλεσμα, πιάνουν τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια. Για να είχαμε σήμερα μια άλλη αγορά, μια άλλη οικονομία, θα έπρεπε πριν τρία χρόνια να είχαν γίνει άλλες επιλογές.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχώς μειωνόταν, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειωνόταν, επομένως δεν είχε γίνει αυτή η αναδιάρθρωση δαπανών που απαιτείται για να είχε σήμερα καλύτερες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εύχομαι ο γιος μου που είναι Έλληνας να ζήσει σε μια αξιόπιστη δυνατή και δημιουργική Ελλάδα, γιατί αυτά τα σχέδια εφαρμόζονται μόνο με διαφάνεια, η διαφάνεια είναι ένα κυρίως πρόβλημα στην περιφέρεια. Έχετε κάποιες ιδέες ή σχέδια πως θα εξασφαλίσετε τη διαφάνεια για την υλοποίηση των σημαντικών έργων στην περιφέρεια;

Στα μεγάλα έργα όπως στους δρόμους ή τις απαλλοτριώσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το ελληνικό κράτος, έχετε μία λύση; Και τρίτον, αφού αναφέρατε το καινούριο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα μπορούσατε να δώσετε μήπως ένα παράδειγμα ας πούμε για κάποιον που έχει χρέος έως 200 χιλιάδες ευρώ τι μπορεί να κάνει και τι συμβαίνει; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Πρώτα-πρώτα το θέμα της διαφάνειας είναι καθοριστικό κι είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη γενικά. Όταν υπάρχει αδιαφάνεια, είτε στις επενδύσεις, είτε στις συμβάσεις, είτε παντού, ουσιαστικά αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

Το δεύτερο είναι ότι το πρόβλημα της διαφάνειας δεν είναι μόνο στην περιφέρεια, πρόβλημα διαφάνειας υπήρχε κι ακόμα υπάρχει σε όλο το πλέγμα της Δημόσιας Διοίκησης και των συναλλαγών. Ένα από τα βασικά σας λέω στο δικό μου Υπουργείο είναι η μηχανογράφηση και η παρακολούθηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που δεν είναι ακόμα στο επίπεδο το οποίο θα έπρεπε να είναι για να έχεις μία πλήρη διαφάνεια.

Ουσιαστικά τους τελευταίους πέντε μήνες, παράλληλα με όλα τα πράγματα που έχουμε κάνει για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των δημόσιων πόρων, είναι να βάλουμε ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των δημοσίων πόρων.

Το ίδιο θα έλεγα είναι και με όλο το πλέγμα των συμβάσεων. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές συμβάσεις, τώρα τις βάζουν, δεν υπάρχει το electronic governance αυτό που λέμε, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές συμβάσεις.

Για να κάνεις δημόσιες προμήθειες παραδείγματος χάρη, προμήθειες των νοσοκομείων, ή προμήθειες χαρτιού στο δημόσιο δε γίνεται, κάναμε αυτή την εβδομάδα την πρώτη πιλοτική ηλεκτρονική προμήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως αυτό ήταν σχέδιο πριν από δέκα χρόνια στην κοινωνία της πληροφορίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν, αλλά δεν έγινε ποτέ. Από τότε τώρα γίνονται. Γιατί νομίζετε υπάρχει το ζήτημα στα νοσοκομεία; Είπαμε είναι η διαχείριση των νοσοκομείων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα κομμάτι αναπόσπαστο αυτή τη στιγμή της μεγάλης αλλαγής που κάνουμε για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άρα για μένα, επειδή δεν πιστεύω ότι ο κόσμος είναι άγγελοι ούτε στη χώρα μας ούτε αλλού και πάντοτε θα υπάρχουν, το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, είναι συστατικά στοιχεία μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη προμήθεια πως πήγε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου, είναι βαθύτατα πολιτικό, αλλά για να το ξεπεράσεις επειδή ακριβώς είναι βαθύτατα πολιτικό, ένα πρώτο μεγάλο βήμα είναι να αναπτύξεις ένα εργαλείο το οποίο την κάνει πάρα πολύ δύσκολη ή αυξάνει το κόστος της αδιαφάνειας.

Στα φάρμακα να σας δώσω ένα παράδειγμα, το οποίο το κατέθεσα στη Βουλή, όταν η τιμολόγηση φαρμάκων γινόταν από έναν καλοπροαίρετο ας πούμε υπάλληλο, ο οποίος είχε μία φαρμακευτική εταιρεία η οποία μπορούσε να τον δει οποιαδήποτε στιγμή και ο οποίος έγραφε την τιμή των φαρμάκων και έβγαινε η τιμή των φαρμάκων και δεν υπήρχε έλεγχος, δεν έχεις ούτε πληροφόρηση για το πώς βγαίνει αυτή η τιμή, ούτε γιατί γίνεται και τα λοιπά.

Όταν έχεις ένα Παρατηρητήριο Φαρμάκων πανευρωπαϊκό, στο οποίο έχει πρόσβαση ο κάθε ενδιαφερόμενος κι έχεις και θεσμούς και κανόνες τιμολόγησης, οποιαδήποτε αδιαφάνεια γίνεται πάρα πολύ-πολύ πιο δύσκολη. Όταν έχεις θεσμούς, στο νέο αναπτυξιακό νόμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε για τον αναπτυξιακό νόμο οι αξιολογητές και οι ελεγκτές και αυτοί οι παραλήπτες μιας αίτησης, είναι τα αυτά πρόσωπα.

Το ίδιο πρόσωπο που παραλαμβάνει την αίτηση την αξιολογεί και το ίδιο πρόσωπο ή ο διπλανός του είναι ελεγκτής. Αυτό είναι ένα πλέγμα στο οποίο ουσιαστικά δημιουργεί πιθανά κίνητρα για αδιαφάνεια. Άρα πως το σπας αυτό; Βάζοντας κανόνες και θεσμούς, όπου άλλοι είναι αυτοί που παραλαμβάνουν την αίτηση, άλλοι είναι οι αξιολογητές, άλλοι είναι οι ελεγκτές κι έχεις διαδικασίες.

Σε αυτά δεν ανακαλύπτεις την πυρίτιδα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι ευνομούμενες πολιτείες, έχουν θεσμούς προαγωγής της διαφάνειας. Αυτούς τους θεσμούς της διαφάνειας θέλουμε επιτέλους να μπουν και στη χώρα μας.

Το θέμα των απαλλοτριώσεων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αύριο έχουμε μια Επιτροπή των μεγάλων έργων, είναι μια Διϋπουργική Επιτροπή  με επισπεύδοντα τον κ. Ρέππα και το ζήτημα όλου του πλέγματος απαλλοτριώσεων μπαίνει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία ακριβώς για να μπορούμε να επισπεύσουμε το θέμα των απαλλοτριώσεων όπως και των μελετών στα μεγάλα έργα.

Ρύθμιση υπερχρεωμένων. Ουσιαστικά η διαδικασία που προβλέπεται είναι αρκετά παρεμφερής με το γερμανικό πρότυπο, έχεις πρώτα τη δημιουργία, τη δυνατότητα ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου ο υπερχρεωμένος πολίτης με τη βοήθεια μιας Ένωσης καταναλωτή, ενός δικηγόρου ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή υποβάλλει στις Τράπεζες πρώτα – πρώτα ένα σχέδιο του τι είναι, τι μπορεί να πληρώσει σε μηνιαία βάση. Εάν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ πιστωτών και υπερχρεωμένων καταθέτει την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο της περιοχής στην οποία ζει, καταθέτει όλα τα εισοδήματά του, τα περιουσιακά του στοιχεία τα δικά του και της οικογένειάς του.

Το Ειρηνοδικείο εξετάζει την περίπτωση και βγάζει μια απόφαση του τι μπορεί αυτός ο άνθρωπος να πληρώσει, ρευστοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία εκτός από την κύρια κατοικία του, έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την κύρια κατοικία του γιατί κατοχυρώνει το κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία.

Με βάση αυτό βγαίνει ένα πλάνο πληρωμών για τα τέσσερα χρόνια που μπορεί να είναι και μηδενικό εάν το κρίνει το δικαστήριο και από τα τέσσερα χρόνια και μετά μπορεί να απαλλαγεί από τα χρέη του, μπορεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία μια φορά και έχεις και αυστηρές κυρώσεις εάν υπάρχει παραπλάνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κα Υπουργέ αν μπορείτε να μας πείτε τι προτείνετε ως προς τις ελάχιστες θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία τύπου «Zenith» που κάνουν home boarding από την Ελλάδα  και επίσης τι απαντάτε στην εταιρεία «ΑΝΤΡΙΑΤΙΚΑ» η οποία απειλεί με αγωγή κατά του Υπουργείου και της ΠΝΟ για τα θέμα «Ropax 1» και «Ropax  2». Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα – πρώτα το σχέδιο νόμου δεν έχει ελάχιστο αριθμό ναυτικών. Υπογράφεται τριετής σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας με βάση μια σειρά παραγόντων και συνδιαμορφώνονται και μπορεί να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για την απασχόληση, είναι οι τυχόν επενδύσεις γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες, οι οποίες τους ενδιαφέρουν να κάνουν και επενδύσεις, δρομολόγια κ.ο.κ.

Όσον αφορά το δεύτερο, η υπόθεση των δύο αυτών πλοίων αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη έχουν έρθει σε ένα modus vivendi, η κατάσταση ήταν πολύ πιο περίπλοκη από αυτή η οποία εμφανίστηκε στη δημοσιότητα διότι τα πλοία αυτά όπως ξέρετε δεν ήταν οχηματαγωγά, ήταν επιβατικά πλοία μεταξύ άλλων και επομένως τουλάχιστον για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της ασφάλειας έχει πολύ μεγάλη και των επιβατών και του πληρώματος είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, μαζί βεβαίως με τα δικαιώματα που θέτουν οι κανόνες και οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι πρωταρχικός σας στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Την ίδια ώρα που εσείς προσπαθείτε να προσελκύσετε επενδύσεις, επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα, πχ. η ΦΝΑΚ χτες που ανακοίνωσε την έξοδό της από τη χώρα ή μεταφέρουν την έδρα τους όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος για τη ΜΕΤΚΑ. Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, ο Πρόεδρος της COCA – COLA 3E μίλησε για ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δεν του προσφέρει ασφάλεια στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι το υπάρχον φορολογικό πλαίσιο είναι ικανό να συντηρήσει τις υπάρχουσες επενδύσεις στην Ελλάδα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βάλατε πολλά θέματα στην ερώτησή σας. Πρώτα – πρώτα πάντοτε κάθε εποχή ή εποχή οικονομικής άνθισης ή και οικονομικής κρίσης κάποιες επιχειρήσεις θα έρχονται, κάποιες θα φεύγουν, κάποιες θα αλλάζουν κομμάτι αναπόσπαστο μιας επιχειρηματικής στρατηγικής και επιχειρησιακής στρατηγικής και οι εταιρείες είναι βεβαίως ελεύθερες να χαράζουν αυτή την επιχειρησιακή τους στρατηγική.

Ρόλος δικός μας είναι να κάνουμε ένα περιβάλλον το οποίο να είναι ευνοϊκό στην επιχειρηματικότητα και να είναι ευνοϊκό στην υγιή επιχειρηματικότητα. Να είναι δηλαδή αποδοτικό για κάποιον να έρθει να κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν είναι. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Θα γίνει όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι μεγάλες, αυτές οι ρυθμιστικές τομές για τις οποίες σας μίλησα, όταν στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα είναι γνωστά τα φορολογικά κίνητρα τα οποία δίνουμε, διότι μέσα εκεί προβλέπονται πολύ σημαντικές φορολογικές απαλλαγές, όταν θα έχει διαμορφωθεί ένα άλλο σταθερό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει μια ασφάλεια στον επενδυτή και στον επιχειρηματία.

Αυτά που σήμερα σας ανακοίνωσα είναι ακριβώς τα μέτρα που παίρνουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε προς το τέλος του 2010 να έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο κλίμα στην ελληνική αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, βέβαια δεν είναι απολύτου αρμοδιότητάς σας αλλά ο ΣΚΑΪ αποκάλυψε τη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων της ΔΕΗ και του κ. Παπακωνσταντίνου ώστε να διασφαλιστεί η διαφορά που προκύπτει στις συντάξεις των ασφαλισμένων της μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ένα κόστος των 750.000.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτά αν βάλουμε και τα 300.000.000 το χρόνο που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ για την ΕΡΤ πάμε σε ένα κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Το θεωρείτε δίκαιο εσείς για τον Έλληνα φορολογούμενο, με δεδομένο ότι κάποιοι υφίστανται μειώσεις, κάποιοι άλλοι έρχονται σε συμφωνίες και από την άλλη όσον αφορά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει για τα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης καθώς αυξήθηκε και 20% η φορολόγηση μέσω της διαφήμισης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς επειδή δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας θα έλεγα να ρωτήσετε τους αρμόδιους Υπουργούς.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΞΤ): Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να κάνω μια τελευταία ερώτηση και εγώ εκ μέρους των ξένων συναδέλφων, επειδή μιλήσατε πολύ για διαφάνεια και για πολλούς νόμους υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια εδώ στην Ελλάδα εκτός από πρόβλημα διαφάνειας πρόβλημα ανομίας, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νόμοι που δεν τηρούνται αλλά πολύ σπανίως βλέπουμε να τιμωρείται κάποιος και πιθανόν αν βλέπαμε να τιμωρείται κάποιος δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε.

Τι θα γίνει γι΄ αυτό, ένα και μια δεύτερη. Επειδή είπατε πολλές φορές για επενδύσεις, μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα κάποιες επενδύσεις που αναμένετε το επόμενο χρονικό διάστημα; Πιθανόν και στην Κίνα που έχετε προσελκύσει; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, βάλατε ένα πολύ σημαντικό θέμα της εφαρμογής των νόμων. Εάν ένας νόμος εφαρμόζεται ή όχι έχει να κάνει με πολλά θέματα. Πρώτα – πρώτα τη σαφήνεια του ίδιου του νόμου και το πώς ο ίδιος ο νόμος αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Και άρα αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα του νομοθετικού έργου. Ένα.

Το δεύτερο είναι με τους μηχανισμούς παρακολούθησης. Όταν λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πρόβλημα διοικητικό στην Ελλάδα, ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμα τους διοικητικούς εκείνους θεσμούς και Οργανισμούς, οι οποίοι θα παρακολουθούν την υλοποίηση των αποτελεσμάτων. Και έχουμε ταυτόχρονα και μια κουλτούρα θα έλεγα, η οποία καλλιεργείται δυστυχώς, τα οποία δεν είναι αποτίμηση αποτελεσμάτων.

Νομίζω ότι για να έχεις σωστή εφαρμογή των νόμων θα πρέπει να περάσεις σε μια άλλη διαδικασία προϋπολογισμού προγραμμάτων. Η μεγάλη αλλαγή, η οποία γίνεται και την οποία επιφέρει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών, πιστεύω ότι θα φέρει τα πάνω κάτω σε αυτήν και στην εφαρμογή των νόμων.

Διότι όταν πια ο προϋπολογισμός για ένα Υπουργείο, για μια τοπική αυτοδιοίκηση, για έναν φορέα δεν είναι προϋπολογισμός που στηρίζεται στο τι δώσαμε πέρσι συν πλην ένα ποσό ανάλογα με τη διαπραγματευτική δύναμη των μερών αλλά έχει να κάνει με την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος με μετρήσιμα αποτελέσματα, άρα όταν δημιουργήσουμε κίνητρα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και αξιολόγησης των επιπτώσεων, τότε αυτό από μόνο του θα επιφέρει κίνητρα για αλλαγή και εφαρμογή των νόμων.

Γι΄ αυτό πιστεύω από τη φύση μου, ίσως και αυτή είναι και η επαγγελματική διαστροφή αν θέλετε ως οικονομολόγος, βλέπω τα πράγματα πολύ πιο πολύ ως απόρροια όχι διοικητικών πράξεων αλλά ως απόρροια σωστών κινήτρων και αντικινήτρων.

Όταν έχεις έναν προϋπολογισμό προγραμμάτων που ουσιαστικά επιβραβεύει αποτελέσματα και όχι εισροές, τότε ουσιαστικά δημιουργείς κίνητρο και για καλύτερη εφαρμογή των νόμων και παρακολούθηση των έργων και για λογοδοσία στον πολίτη και για διαφάνεια.

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντική παρέμβαση αυτό που άρχισε η κυβέρνηση δειλά – δειλά να παρακολουθείται από το Γραφείο Πρωθυπουργού ή οι δράσεις κάθε Υπουργείου και η υλοποίηση των δράσεων.

Είναι ένα σύστημα μηχανογραφικό, το οποίο ουσιαστικά καταγράφει το τι υλοποιείται. Αυτό το πράγμα αν περάσει σε όλη την ελληνική κοινωνία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα για τη σωστή εφαρμογή των νόμων.

Το δεύτερο για τις επενδύσεις. Κοιτάξτε ήδη π.χ. αυτό που ξεμπλοκάραμε μια μεγάλη επένδυση, η οποία έγινε 1 δις στη Φλώρινα και στην Κοζάνη σε ανανεώσιμες πηγές. Προχωράνε πολλές άλλες επενδύσεις και πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα και από το Invest in Greece και από τα άλλα Υπουργεία θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για πολλά θέματα.

Μην ξεχάσουμε ότι και με τη συνεργασία μας αυτή τη στιγμή π.χ. στην Κίνα που αναφέρατε, θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το Θριάσιο, θα συμμετέχουν και σε άλλους διαγωνισμούς που προκήρυξε και ο ΟΛΠ αλλά και έχουν ξεκινήσει προκηρύξεις από όλα τα Υπουργεία, τα οποία αφορούν και πολλούς ξένους επενδυτές.

Και για να κλείσουμε εδώ πέρα το Invest in Greece το οποίο αναμορφώνεται ουσιαστικά έχει κάνει ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο τώρα με την ανάρτησή του στο διαδίκτυο θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και μια press conference γι΄ αυτό, έφτιαξε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο επενδύσεων, ένα e-book, το οποίο καταγράφει όλα τα projects όλα τα προγράμματα τα επενδυτικά είτε του δημόσιου είτε ιδιωτών, τα οποία θέλουν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.

Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο οποίο ουσιαστικά θα δίνει μια πλήρη εικόνα και ανά κλάδο και ανά περιφέρεια επενδυτικών σχεδίων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά σε ξένους επενδυτές και έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn