espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ευρωμεσογειακό Διήμερο με θέμα «Εκπαίδευση στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τους Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των Μηχανικών και της Βιομηχανίας»

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία με θέμα «Εκπαίδευση στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τους Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Ο ρόλος των Πολυτεχνείων, των Μηχανικών και της Βιομηχανίας”, πραγματοποίησε σήμερα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Διημέρου, που διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Κατσέλη.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτό το Ευρω-Μεσογειακό Διήμερο, που διοργανώνεται από τόσο αξιόλογους φορείς όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, καθηγητών, Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων και συντονισμό της πολύ αξιόλογης συναδέλφου, της κας Τόνιας Μωροπούλου. Είναι μάλιστα διπλή η χαρά και η ικανοποίηση, ως επικεφαλής του αναπτυξιακού Υπουργείου της χώρας, να χαιρετίζω προγράμματα με τόσο σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, όπως αυτά για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Προγράμματα που αφορούν στην «Εκπαίδευση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» με έμφαση στο ρόλο των Πολυτεχνείων, των Μηχανικών και της Βιομηχανίας μας.

Η σημερινή εκδήλωση συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αναγνωρίζει το ειδικό βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε βάθος χρόνου και του ρόλου που διαδραμάτισε  στην ανάδειξη της ταυτότητας των πολιτισμών του Μεσογειακού χώρου. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί για την Ελλάδα ανεκτίμητο πολιτιστικό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει ταυτόχρονα τη σημασία της  τεχνογνωσίας για τη διατήρηση, αναβάθμιση και αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού κεφαλαίου. Τέλος, επενδύει στο μέλλον καθώς κινητοποιεί τη νέα γενιά της πατρίδας μας για να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή πρόκληση με φαντασία, σύνεση και αποτελεσματικότητα.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Δεν είναι μόνο το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και η διόγκωση του χρέους. Δεν είναι μόνο η υποβάθμιση σημαντικών θεσμών διακυβέρνησης.  Αντί τα τελευταία χρόνια να έχουμε δημιουργήσει νέο πλούτο στη χώρα, αντί να έχουμε αυξήσει  την παραγωγική μας ικανότητα, αντί να έχουμε υποστηρίξει τους απαραίτητους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς, έχουμε συρρικνώσει  την εθνική μας παραγωγή. Πίσω από τον  δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται  ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα  που αντανακλάται στο υψηλό έλλειμμα των εξωτερικών μας συναλλαγών και την κρίση ανταγωνιστικότητας . Η χώρα μας  έχει πέσει στην 71η θέση του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας από την 65  θέση πριν δύο μόλις χρόνια. Με απλά λόγια, χάνουμε συνεχώς μερίδια στις διεθνείς αγορές, γιατί έχουμε μείνει πίσω στην αναγκαία διασύνδεση τεχνολογίας, καινοτομίας, γνώσης και παραγωγής.

Η αντιστροφή αυτής της πορείας αποτελεί εθνικό στοίχημα. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε.   Δημόσιες επενδύσεις, ΕΣΠΑ, Επενδυτικός Νόμος, κρατικές ενισχύσεις & προμήθειες, ΣΔΙΤ, εμπορική πολιτική, θεσμικό πλαίσιο τίθενται από το ΥΠΟΙΑΝ  στην υπηρεσία  της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για την αντιμετώπιση του παραγωγικού μας ελλείμματος, χαράσσουμε και υλοποιούμε μια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης που στηρίζεται σε 5 άξονες: καινοτομία και νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση, πράσινη ανάπτυξη, ενίσχυση  της επιχειρηματικότητας, και εξωστρέφεια.

Αυτά τα εργαλεία τα επενδύουμε σε στρατηγικούς τομείς όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ποια είναι αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα:

Πρώτο πλεονέκτημα, η στρατηγική θέση της χώρας μας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, η Ελλάδα, αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Δύσης με την Ανατολή, του Βορρά με το Νότο. Επιπλέον, βρίσκεται στο μέσο αναδυόμενων οικονομιών και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο εξαγωγών, προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων σε μια ευρύτερη αγορά που εκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική.

Δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα, η φύση και το περιβάλλον της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προσέλκυσης ενδιαφέροντος, τουριστικού και επενδυτικού, σ' αυτό τον τομέα. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της είναι τρομακτικά σημαντικός για τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι ξέρουν ότι μπορεί να τους αποφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις. Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο για μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει αναπτύξει επαρκώς αντίστοιχες μορφές τουρισμού, όπως το θαλάσσιο τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Το τρίτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός μας. Ποτέ δεν είδαμε τον πολιτισμό σαν ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική. Όπως αναφέρει στην περίφημη «Γραμματική των Πολιτισμών» του ο σπουδαίος Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπροντέλ, ο οποίος έχει συνδέσει το έργο του κατ’ εξοχήν με τη Μεσόγειο: «η σταθερότητα του γεωγραφικού χώρου στον οποίο είναι εδραιωμένος ένας πολιτισμός και των ορίων του χώρου αυτού δεν σημαίνει στεγανότητα. Τα πολιτισμικά αγαθά ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και περνούν συνεχώς από τον ένα γεωγραφικό χώρο στον άλλο, είναι εμπορεύσιμο είδος, όπως λέμε οι οικονομολόγοι». Τι λοιπόν καλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο από τον πολιτισμό μας;

Το τέταρτο συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες, όπου και να βρεθούν, κάνουν θαύματα, αρκεί το θεσμικό πλαίσιο να είναι υποστηρικτικό και όχι ασφυκτικό. Η ναυτιλία είναι ένα παράδειγμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ένα δεύτερο παράδειγμα. Πραγματικά διαθέτουμε εξαιρετικά υψηλού επιπέδου προσωπικό, τόσο στη μεταποίηση όσο και σε  τομείς υψηλής τεχνογνωσίας. Η επένδυση στη νέα γενιά και η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελούν το κλειδί για το μέλλον.

Τα προγράμματα που παρουσιάζετε σήμερα, αξιοποιούν τα τέσσερα αυτά συγκριτικά πλεονεκτήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο πολιτισμός αναδεικνύεται ως εργαλείο περιφερειακής συνεργασίας στην κομβικής σημασίας για εμάς περιοχή της Μεσογείου, ενός χώρου που συγκεντρώνει όχι μόνο μια κοινότητα πολιτισμών, κοινών αξιών και ιστορικής κληρονομιάς, αλλά και κοινά αγαθά – σύμβολα μιας κοινής οικονομικής ανάπτυξης εάν θέλετε, όπως η ελιά και το αμπέλι που παρήγαγαν και συνεχίζουν να παράγουν για τους λαούς της Μεσογείου, πλούτο.

Πρόκειται για προγράμματα αναπτυξιακής δράσης που συνάδουν με τις προτεραιότητες για μια νέα δυναμική οικονομία με αιχμή στην πράσινη ανάπτυξη. Η νέα γενιά καλείται να προωθήσει καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές οι οποίες θα συμβάλλουν ταυτόχρονα στη βιώσιμη/αειφόρο διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, μέσω της εκπαίδευσης και της έκθεσης σε καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες, γαλουχείται μια νέα γενιά με «βιομηχανική και παραγωγική» συνείδηση.  Χτίζονται γερά θεμέλια για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στη συνέχιση αυτών των δράσεων, και να δεσμευτώ πως το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη του έργου σας. Θα σταθούμε  αρωγοί  στη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας και στην ανάληψη υποστηρικτικών πρωτοβουλιών, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι ακόμα και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να θέτουμε όλοι είναι ένα: Tι θα παράγει αυτός ο τόπος σε 5-10 χρόνια και πώς θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας; Η απάντηση στο ερώτημα είναι μία: δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια. Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μέσα από την προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών αλλά και μεγάλων ρυθμιστικών τομών με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας και ενίσχυση της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την πεποίθηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες φυτεύουν και καλλιεργούν σε νέους ανθρώπους το σπόρο της παραγωγής, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, της προσφοράς στην πατρίδα μας. Οι καρποί αυτών των προσπαθειών είναι μια οικονομία με υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, μια οικονομία ανταγωνιστική. Με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου σας.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn