espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γιώργου Γιαννούση στην εκδήλωση για το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ περιόδου 2009-2014

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων  Επενδύσεων – ΕΣΠΑ κ. Γιώργος Γιαννούσης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ περιόδου 2009-2014 που πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2013, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η πρέσβης κα Ingrid Schulerud, εκπρόσωπος της Επιτροπής ΧΜ ΕΟΧ των δότριων χωρών (Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας) και ο Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας κ. Sjur Larsen.

Ο κ. Γιαννούσης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Εξοχότατοι Πρέσβεις του Βασιλείου της Νορβηγίας, κ. Larsen και κα Schulerud,

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, της Πρεσβείας του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Αθήνα, του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού στις Βρυξέλλες και της Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Νορβηγίας,

Εκπρόσωποι των διαχειριστών προγραμμάτων

 

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Χρηματοδοτικοί Μηχανισμοί ΕΟΧ, έχουν μακρά παρουσία στην πατρίδα μας ήδη από το 1993.

Συνεισέφεραν στην ποιότητα ζωής των πολιτών μας και βοήθησαν στην υλοποίηση έργων εμβληματικών για τον πολιτισμό και την επιστήμη.

•             Θυμίζω ορισμένα, όπως: η αναστήλωση Μονών του Αγίου Όρους,

•             η κατασκευή του Κρητικού Ενυδρείου στο Ηράκλειο

•             το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

•             και το Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη,

•             η αναστήλωση της Αρχαίας Αγοράς της Κω

•             καθώς και η ανακαίνιση του Μουσείου της Στοάς του Αττάλου στην Αθήνα

 

Ορατό αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικότητας αποτελεί και το έργο «Βιοτράπεζα για την πρόληψη παιδιατρικών παθήσεων» το οποίο υλοποιήθηκε από το  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, που σήμερα μας φιλοξενεί.

 

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και οι ανέδειξαν και ορισμένες από τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα.

 

Ο προηγούμενος Χρηματοδοτικός Μηχανισμός , της περιόδου δηλαδή 2004-2009,  απετέλεσε το πρώτο μεγάλης έκτασης εγχείρημα  για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΟΧ, συνολικά πενήντα τριών.

 

Το πλήθος των έργων που εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν, το πλήθος των Φορέων Υλοποίησης και των εταιρικών τους σχημάτων καθώς και η πολυσχιδής φύση τους, ήταν μία πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν και μία πολύτιμη εμπειρία για τις ελληνικές αρχές, καθώς προέκυψαν  ουσιαστικά συμπεράσματα για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. τις απαιτήσεις του διοικητικού μας συστήματος

Σήμερα,  η συνδρομή των δότριων χωρών, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, στην υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την περιόδου 2009-2014 στην Ελλάδα αποτελεί μία πολύτιμη βοήθεια.

Ειδικά τώρα, όπου η χώρα μας καταβάλλει μια σκληρή προσπάθεια για τη δημοσιονομική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό, κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την έως σήμερα εποικοδομητική διμερή συνεργασία  μας.

Χάρη στην εμπειρία του παρελθόντος και για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη βοήθεια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές.

Ήδη το Εθνικό Σημείο Επαφής, μαζί με το Γραφείο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού και την Επιτροπή έχει προβεί σε 4 βασικές διορθωτικές κινήσεις:

1.            Προσθέσαμε τους Διαχειριστές Προγραμμάτων, που αποτελούν πλέον έναν σημαντικό ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του Εθνικού Σημείου Επαφής και των Φορέων Υλοποίησης Ο ρόλος των Διαχειριστών είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς θα διασφαλίζουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους τη χρηστή εκτέλεση των προγραμμάτων.

2.            Δίνουμε έμφαση στην διαχείριση του ρίσκου με ενέργειες αναγνώρισης και πρόληψης

3.            Εξασφαλίζουμε την πλήρη στελέχωση του Εθνικού Σημείου Επαφής με προσωπικό υψηλής κατάρτισης,  προωθώντας τις απαραίτητες ρυθμίσεις

4.            Διασφαλίσαμε ώστε ο Νέος Μηχανισμός να υλοποιήσει μεν λιγότερα έργα, αλλά με μεγαλύτερη εμβέλεια  ώστε η παρουσία του ΧΜ ΕΟΧ να είναι πιο στοχευμένη σε τρεις βασικούς τομείς:

•             στις περιβαλλοντικές δράσεις με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και στη διαχείριση των θαλασσίων και χερσαίων υδάτων

•             στις δράσεις που αφορούν στο άσυλο και τη μετανάστευση, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε συνέργεια με το αντίστοιχο Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε.

•             και τέλος στις δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας

Έχω την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση του Νέου Μηχανισμού, δεν θα υλοποιήσουμε απλώς κάποια έργα υποδομής ή υπηρεσιών στη χώρα.

Αλλά θα εκτελέσουμε έργα που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Το στοίχημα που έχουμε όλοι μπροστά μας, εσείς ως χορηγοί και εμείς ως δικαιούχο κράτος, είναι να ενεργοποιήσουμε δημιουργικά και τεχνοκρατικά όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μην υπάρξουν αναξιοποίητοι πόροι από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διότι μόνον έτσι, στο τέλος της επιλέξιμης περιόδου, το 2017,  θα παραδώσουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε όλους τους πολίτες έργα ποιοτικά, ολοκληρωμένα και λειτουργικά με ορατή την αναπτυξιακή τους διάσταση.

Εκτός, όμως, από την πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάκαμψη, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμό έχει και έναν ακόμη στόχο:

την ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεών μας

Και έχουμε ήδη αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση:

Πρώτον με το πρόγραμμα "Θεσμικό Πλαίσιο Ασύλου και Μετανάστευσης" από  το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης της Νορβηγίας.

Και  Δεύτερον με το  Bilateral Fund που αφενός εστιάζει στη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας που τόσο πολύ χρειάζεται η Ελλάδα (προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα γεωθερμίας, προγράμματα  για την ασφάλεια στις γεωτρήσεις, συνεργασία στην διαχείριση λιμένων), αφετέρου αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε πως η εμπειρία των δότριων χωρών με τις δικές τους βέλτιστες πρακτικές μπορεί να μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο, ιδίως με τα προγράμματα social inclusion, και τις καινοτομίες στην εκπαίδευση)

Συμπερασματικά, λοιπόν, μέσω της υλοποίησης λοιπόν, του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού:

•             ενισχύεται η προσπάθεια που κάνει σήμερα ο Ελληνικός λαός για να επιστρέψει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη

 

•             μειώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των  κρατών – μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου

•             προωθείται  η σύσφιξη των διμερών συνεργασιών και σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος

Από την πλευρά μας, θεωρούμε πως η επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι ακόμα: είμαστε αποφασισμένοι να απορροφήσουμε και -κυρίως- να αξιοποιήσουμε σωστά και το τελευταίο ευρώ.

Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να το καταφέρουμε: ήδη η Ελλάδα, μέσα σε 1,5 μόλις χρόνο, ανέβηκε από την 20η στην 4η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

Μα κυρίως, θα τα καταφέρουμε διότι είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε έμπρακτα τη συμμετοχή μας.

Με τις σκέψεις αυτές,  θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τόσο για εσάς όσο και το Γραφείο ΧΜ και το Εθνικό Σημείο Επαφής τα οποία στηρίζουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση των προγραμμάτων».

 

 

 

 banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn