espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη στην εκδήλωση «Θεσσαλονικέων Επιχειρείν» που διοργανώθηκε την Τετάρτη από τον Σύνδέσμο Θεσσαλονικέων Αθήνας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως η δημοσιονομική ανάταξη, η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, η θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, αφιέρωσε την ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης «Θεσσαλονικέων Επιχειρείν» που διοργάνωσε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων Αθήνας.

«Είναι προκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αμφισβητήσουμε, όπως και κάποια από τα στερεότυπα, με τα οποία έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Δεν έχουμε πλέον χρόνο και καιρό για χάσιμο. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αυξήθηκε ένας τομέας που πρόταξε το εφήμερο όνειρο του εύκολου πλουτισμού, της ψευδαίσθησης της ασφάλειας που παρέχει η εσωτερική αγορά και της επιχορήγησης. Οι κατακτήσεις της οικονομίας μας μεταβλήθηκαν για ορισμένους σε αναζήτηση πλούτου, ως προϊόν φοροδιαφυγής, συναλλαγής ή επίπλαστης ευημερίας που στηρίχθηκε στον δανεισμό» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

«Η πολιτική και κοινωνική έκπτωση που μας οδήγησε στα πρόσφατα επώδυνα μέτρα -προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία- βλάστησε πάνω στο γόνιμο έδαφος της ανοχής και της διαφθοράς που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.  Ενθαρρύνθηκε από την αδιαφορία  και κάποιες φορές την ιδιοτέλεια των πολιτών, αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια και αν θέλουμε να κοιτάζουμε στον καθρέφτη τον εαυτό μας» συμπλήρωσε ο ΥφΟΙΑΝ.

«Η ιστορική συγκυρία μας καλεί σε επαναπροσανατολισμό της πολιτικής μας ζωής προκειμένου να πάψει να εξαντλείται στη βάση της εξουσίας για εξυπηρέτηση, αλλά να θεμελιώνει όραμα ανάπτυξης για τον τόπο. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πρόγραμμα και πρακτικές που να ορίζουν με σαφήνεια τους στόχους και τις κοινωνικές προτεραιότητες. Ο τόπος πρέπει να κινηθεί σε άλλη λογική στον αντίποδα αυτής που περνάμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να επιμείνουμε για να λειτουργήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης.

«Ο πρωθυπουργός, ο Γιώργος ο Παπανδρέου έχει επανειλημμένως πει ότι πατριωτικό καθήκον είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμβάλουμε επιτέλους με βαθιές τομές που θα εξυγιάνουν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η εξυγίανση θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε με νέα δεδομένα το αναπτυξιακό μας έλλειμμα. Είναι πράξη πατριωτικής αίσθησης το κόστος που ανέλαβε η κυβέρνηση για να πετύχει την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή πριν καταρρεύσει ολοκληρωτικά η οικονομία της χώρας και αποσυντεθούν οι θεσμοί. Αυτό είναι το αναγκαίο βήμα για να εξυγιάνουμε τους θεσμούς και να θεμελιώσουμε το νέο πρότυπο ανάπτυξης, που πρέπει να είναι βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο» τόνισε ο ΥφΟΙΑΝ.

«Γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση της πολιτικής ηγεσίας, των πολιτών που καινοτομούν, δημιουργούν και θέλουν, και με επίγνωση της κατάστασης προτάσσουν το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτή η μάχη ο Πρωθυπουργός κάλεσε και καλεί όσους ατενίζουν με ελπίδα,  με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον της χώρας. Απευθύνεται στην συνείδηση των ελλήνων της δημιουργίας και της δημιουργικής συναίνεσης. Καλεί όλους όσοι οραματίζονται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον γι’ αυτόν τον τόπο» δήλωσε στη συνέχεια. .

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ταύτισης του ελληνικού προϊόντος με την ποιότητα, στροφής προς την εξωστρέφεια και την  καινοτομία και βελτιστοποίησης της χρήσης των πόρων.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα βίωσε τον ανταγωνισμό. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες με το μίνιμουμ της ποιότητας. Η άριστη ποιότητα είναι εκείνη η οποία μπορεί να μας βάλει στις διεθνείς αγορές και να καταξιώσει το ελληνικό προϊόν στο διεθνές στερέωμα. Όχι η προς τα κάτω ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Ο ΥφΟΙΑΝ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Εγνατία Οδός, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε λιμάνι των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης και δικτύωσης του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο, μέσα από τις συνδυασμένες μεταφορές, δίκτυα από μαρίνες και με τη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το μεταφορικό ισοδύναμο.

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θεωρούν ότι η κρίση είναι η μεγάλη πρόκληση. Γιατί είναι απολύτως βέβαιο πως οι έλληνες, όταν βρισκόμαστε στα δύσκολα και όταν υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται από μία ηγεσία που ξέρει και μπορεί, ανταποκρίνονται. Οι έλληνες που μπορούν, οι έλληνες που δημιουργούν, που δικαιούνται να ελπίζουν και να αισιοδοξούν» κατέληξε ο κ. Μπόλαρης.

Στην εκδήλωση ο Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων της Αθήνας βράβευσε για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη: Την κυρία Μελίνα Εμφιετζόγλου (Μηχανική) και τον κ. Ευάγγελο Σπανό (Βιοατρική).banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn