espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ομιλία του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

konstantinopoulos-vouliΚυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αύριο καλούμαστε να παράσχουμε ψήφο Εμπιστοσύνης , όχι μόνο σε αυτή την Κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα σε τρεις έννοιες, τόσο σημαντικές κατά την γνώμη μου, που επιδιώκουμε να καθορίσουν και την συνέχεια της πολιτικής μας ζωής .

Καλούμαστε λοιπόν, να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης, στην ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, την ΕΥΘΥΝΗ και την ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

Ναι, κύριοι συνάδελφοι, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, γιατί αύριο επί της ουσίας, θα παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση.

Αυτή η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ λοιπόν δείχνει εύγλωττα , ότι η Ελλάδα έχει ήδη «νοικοκυρέψει» τα Δημοσιονομικά της ελλείμματα, έχει ήδη δημιουργήσει πλεόνασμα αναγνωρισμένο από όλους – παραπάνω από το προγραμματισμένο – και ικανό να αποτελέσει το κύριο «μαξιλάρι» μας για την επόμενη χρονιά. Έχει ήδη καταφέρει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη πορεία της Ανεργίας- και για πρώτη φορά- όπως όλα δείχνουν για το 3ο τρίμηνο που μόλις πέρασε, να επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ μετά από 6 χρόνια έστω μικρή αλλά ιδιαίτερα συμβολική , για να αποδείξει ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο.

Αυτή η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ δείχνει –στον τομέα ευθύνης μου στην Κυβέρνηση, το ΕΣΠΑ – ότι προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων με στόχο να μην γυρίσουμε ούτε ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες . Αναφέρω μόνο ότι για το διάστημα Ιανουαρίου-αρχές Οκτωβρίου 2014, είχαν μπει στην Αγορά 600εκ ευρώ παραπάνω ή 10,3% περισσότερα από πέρυσι. Ένα άλλο παράδειγμα ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ, είναι το Πρόγραμμα για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που βρίσκεται υπό υλοποίηση , με πληρωμές τρεις μήνες νωρίτερα, και είμαστε περήφανοι στο ΥΠΑΑΝ που το καταφέραμε, ώστε να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τον κορμό της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.
Με ειλικρίνεια επίσης, κύριοι Συνάδελφοι προσπαθήσαμε – και όταν λέω προσπαθήσαμε εννοώ όλοι μας στο Υπουργείο : Πολιτική Ηγεσία, στελέχη, εργαζόμενοι – διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε από την Ε.Ε - αυτό μάλιστα το καταθέτω στη μόνιμη επωδό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση - πετύχαμε λοιπόν να φέρουμε προς απορρόφηση κονδύλια 4,2 δις και επίσης για τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα, και τουλάχιστον 1-2 χρόνια πιο μπροστά, πόρους 700 εκ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και απασχόλησης στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που πλήττονται από την κρίση.


Διεκδικήσαμε και πετύχαμε δηλαδή μία μεγάλη εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από την Ε.Ε, δεν μας την έδωσαν επειδή τους απειλήσαμε… κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ! ΑΛΗΘΕΙΑ τέλος, είναι η πρόταση του Κινήματός μας και της Κ.Ο. και η ήδη υιοθέτηση και εφαρμογή του που βρίσκεται σε εξέλιξη, του μέτρου της ΡΗΤΡΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, που αγγίζει οριζόντια όλα τα επίπεδα της Αγοράς Εργασίας με την παροχή κινήτρων για προσλήψεις σε Επιχειρήσεις βάσει κριτηρίων και τελικό σκοπό την γρηγορότερη αντιστροφή της ανεργίας. Γιατί θέλουμε η ανάπτυξη να έλθει με την απασχόληση.

Αυτή είναι η αλήθεια, κύριοι Συνάδελφοι, που την παραδέχονται όλοι εκείνοι που ζουν, σκέπτονται και δρουν με ειλικρίνεια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν πραγματικά αναγνωρίζουμε τις θυσίες των πολιτών αυτής της χώρας, έχουμε υποχρέωση στην ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, που εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και όχι σε αυτή που εξυπηρετεί τους εκάστοτε προσωπικούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς.


Και εννοώ εδώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, που τους κάλεσα τέσσερις φορές να έρθουν στο Υπουργείο για ενημέρωση, για να καταλάβουν ότι το 1,5 + 1,5 δις εξαγγελίας για κοινωνική πολιτική που θα εξοικονομηθεί δήθεν από το νυν και νέο ΕΣΠΑ, δεν είναι ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ, είναι ΨΕΜΜΑΤΑ στον Ελληνικό λαό, αφού τα κονδύλια καταρχήν του νυν ΕΣΠΑ είναι «κλειδωμένα» και συμβασιοποιημένα , με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εικόνα και την χρηματοδότηση της χώρας, αν αλλάξει ή σταματήσει κάτι. Αναρωτιέμαι δηλαδή, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο τυφλωμένοι από το παλαιοκομματικό σας καπέλο μπορεί να είσαστε, που δεν παραδέχεστε την απλή ΑΛΗΘΕΙΑ… Σας καλώ άλλη μία φορά από αυτό το βήμα να έρθετε στο Υπουργείο για ενημέρωση… τόσο ακατάδεχτοι είστε πια;


Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εξ ονόματος της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, απευθύνομαι σε όλα εκείνα τα κόμματα που βρέθηκαν μαζί στην 1η Αντιμνημονιακή Συμμαχία συμπεριλαμβανομένης, τότε, και της ΝΔ και προσπάθησαν να μας σπιλώσουν πολιτικά και ηθικά εκείνη την δύσκολη περίοδο, αλλά συνέβαλαν στην δημιουργία φαινομένων & νοοτροπιών ξένων στην δημοκρατική μας παράδοση έως φασιστικών… Αυτά τα ίδια κόμματα λοιπόν σήμερα, είτε διαλύονται, είτε έχουν αρχίσει να σβήνονται από τον εκλογικό χάρτη , γιατί απλούστατα δεν έλαβαν σωστά το μήνυμα της ύπαρξής τους αλλά κυρίως της πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης τους για την χώρα. ΑΛΗΘΕΙΑ λοιπόν θα ήταν να παραδεχτούν ότι τότε έλεγαν ΨΕΜΜΑΤΑ για να κολακέψουν το αίσθημα του Ελληνικού λαού και να τον οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους, που λίγο έλειψε να τινάξουν την χώρα στον αέρα...


Κύριοι Συνάδελφοι, η δεύτερη λέξη για την οποία μίλησα για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσουμε σήμερα, είναι η ΕΥΘΥΝΗ. Ναι. Το να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα, είναι πράξη ΕΥΘΥΝΗΣ. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε καλά την λέξη αυτή. Εδώ και πέντε χρόνια , με προσωπικό κόστος, μεγάλη μείωση στην εκλογική μας δύναμη και πιστέψτε με, αρκετές τραυματικές εμπειρίες, ακόμα και με λάθη, πήραμε την ΕΥΘΥΝΗ να αποτρέψουμε το ρίξιμο της χώρας στα βράχια.
Εμείς ήμασταν που πήραμε αποφάσεις και θέσαμε τις βάσεις για να φθάσουμε σήμερα να εκπλήσσονται όλοι στο εξωτερικό- συγγνώμη εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού!- με τα επιτεύγματα που αποτυπώνονται σε πρόδρομους αριθμούς εξόδου μας από την κρίση. Η ΕΥΘΥΝΗ για την χώρα, ξεκίνησε ΜΕ ΕΜΑΣ, το 2009, και ακολούθησε η Ν.Δ , όταν διαπίστωσε ότι ΕΥΘΥΝΗ σημαίνει κατανόηση, αποδοχή της πραγματικότητας και συνεννόηση για τον κοινό σκοπό, αφήνοντας πίσω τα Ζάππεια! Σε αυτή την πορεία της ΕΥΘΥΝΗΣ, μας επιβλήθηκε μία αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, μαζί όμως και με μεταρρυθμίσεις που εμείς οι ίδιοι έπρεπε να είχαμε υλοποιήσει, με δική μας πρωτοβουλία.


Όσον αφορά την λέξη ΕΥΘΥΝΗ για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ειλικρινά αισθάνομαι ένα κενό… μεγάλο κενό: Ενώ βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα μιας διαδρομής δύσκολης και επώδυνης, αλλά αναγκαίας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, ενώ παράλληλα τα ήδη θετικά και με προοπτική αποτελέσματα της, αναγνωρίζουν άπαντες σε όλο τον κόσμο, είναι ΑΝΕΥΘΥΝΟ κάποιοι να ζητούν να παιχτεί στα ζάρια η πορεία αυτή . Είναι ΑΝΕΥΘΥΝΟ κάποιοι, να ζητούν κάθε 2-3 εβδομάδες Εκλογές, είναι ΑΝΕΥΘΥΝΟ να δηλητηριάζουν τις προσπάθειες της χώρας, σε μία ακόμα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της- και η τελευταία άνοδος των spreads δεν είναι τυχαία, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ…! Αξιολογήστε την σωστά!

Είναι ΑΝΕΥΘΥΝΟ τέλος, να μιλούν για καλύτερη δική τους διαπραγμάτευση και για καμία της Κυβέρνησης. Μήπως γνωρίζουν επ’ ακριβώς ΤΙ , ΠΩΣ και ΜΕ ΤΙ διαπραγματευθήκαμε όλη αυτή την τελευταία 2ετία; ΟΧΙ. Ήρθαν ποτέ – μετά από δεκάδες καλέσματά μας για μία Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης – για να διαπιστώσουν την επίπονη, υπεύθυνη και τελικά αποτελεσματική διαπραγμάτευση που έχει γίνει; ΟΧΙ. Είναι αυτό ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ;
Εμείς απαντάμε σε όλα αυτά, με ΕΥΘΥΝΗ στην κρισιμότητα των καιρών, γιατί δεν φοβόμαστε τις Εκλογές.

Μίλησα τέλος, για ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.
Στη ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ της χώρας για μία πορεία μπροστά στο μέλλον με Σχέδιο. Τι σημαίνει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ; Σημαίνει Κοινοβούλιο, πολιτικά κόμματα και Κυβέρνηση που καταρχήν σέβονται τους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οικονομικούς θεσμούς, που κατανοούν τα διεθνή Οικονομικά και γεωστρατηγικά δεδομένα και τα διαχειρίζονται με ψυχραιμία, σύνεση και προοπτική, εμπνέοντας για το μέλλον. Έχουμε υποχρέωση Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, αυτά τα τελευταία βήματα εξόδου από την κρίση, να τα κάνουμε με τρόπο σοβαρό και συγκροτημένο που να διασφαλίζει ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στις καταστάσεις που πλήγωσαν τη χώρα και την έσυραν σε μάχη επιβίωσης ακόμα και για την καθημερινότητα των Ελλήνων.


Δυστυχώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ στην ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ της χώρας και εξακολουθεί να παίζει με την αγωνία των πολιτών και την υπομονή διεθνών και ευρωπαϊκών Οργανισμών, λες και βρίσκεται σε φοιτητική συνέλευση .Τι να θυμηθώ από την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του : Το 2012 έταζε απόσυρση από το Μνημόνιο μέσα σε μία μέρα, με ένα μόνο νόμο και διαγραφή του χρέους. Ανήγγειλε μάλιστα ότι θα σκίσει το Μνημόνιο !Μετά υποσχέθηκε «Κούρεμα με την ψιλή» για το χρέος, συνέχισε με καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης, προχώρησε ακόμα και σε πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους. Βέβαια, την εξαιρετική διαπίστωση την έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και φαντάζομαι θα σόκαρε το ακροατήριο στο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όταν φώναζαν το κωμικό σύνθημα «Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» και απάντησε ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία, όταν είναι ο ίδιος άνθρωπος που διαπίστωνε - πριν λίγα χρόνια - ομοιότητες με τη χούντα. Ειλικρινά πως θέλετε μετά να σας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα…;
Στην προσπάθειά του να καλύψει την πολυγλωσσία στο κόμμα του, ο κ.Τσίπρας δηλώνει ότι «υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την Θεσσαλονίκη..»; Ναι κ.Τσίπρα, υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι για την Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρχουν εκεί οι Θεσσαλονικείς να σας περιμένουν…


Αναγνωρίζω πάντως με χαρά ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι μεγαλοστομίες σας. Υποθέτω, ότι αυτή η αλλαγή έχει σχέση με την επίγνωση που αποκτήσατε συνομιλώντας έστω καθυστερημένα έστω και δειλά ή κρυφά, σε εστιατόρια με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ. Έχετε διαπιστώσει από τις συζητήσεις αυτές ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα εξαγγέλετε. Όπως είπε και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι υπάρχει Τσίπρας εξωτερικού και Τσίπρας εσωτερικού. Έξω, εμφανίζεται ως ένας μετριοπαθής ηγέτης που δεν σκίζει μνημόνια και αποδέχεται τους κανόνες της αγοράς. Μέσα, ο λόγος του πρέπει να υπακούει και στην ιδεολογική αναστάτωση των συνιστωσών του, που επιζητούν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Αυτή είναι Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ που εμπνέετε, πρεσβεύετε και επαγγέλεστε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ…, μία ΑΣΑΦΗΣ, ΟΜΙΧΛΩΔΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ….

ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, επικίνδυνη για την χώρα & τους Πολίτες της .


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ το κόμμα στο οποίο ανήκω, έχει συνδεθεί ιστορικά με τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής κοινωνίας. Εξέφρασε επί δεκαετίες το πιο δημιουργικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας , όταν διψούσε για γνήσια ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα, που οι έννοιες έχουν χάσει την λάμψη και την σημασία τους, και με δική μας ευθύνη, ερχόμαστε πάλι πιο ώριμοι από ποτέ , να εκφράσουμε αυτό το δημοκρατικό, προοδευτικό και πατριωτικό πλειοψηφικό κομμάτι του Ελληνικού Λαού που συνεχίζει να αγωνιά για το μέλλον αυτής της χώρας και παράλληλα κατανοεί την ανάγκη να πάμε μπροστά με σταθερότητα και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.


Εμείς, η νέα πολιτική γενιά που από το 2009 δώσαμε τη μάχη για τη χώρα χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι η ευρύτερη Κεντρώα Δημοκρατική Παράταξη που αγκαλιάζει όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας έχει και τη δύναμη και τη βούληση να οικοδομήσει ένα μέλλον με σχέδιο και προοπτική για αυτόν τον τόπο. Όλοι εμείς, μαζί με όλους τους πολίτες, με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, με την Νέα γενιά και τους εργαζόμενους, την νέα Επιχειρηματικότητα και τους Δημόσιους υπαλλήλους που ονειρεύονται και συμβάλλουν στο νέο Κράτος που θέλουμε όλοι.
Η ψήφος σας λοιπόν, επιμένω ότι δεν είναι απλά μία ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ. :
ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΨΗΦΟΣ στην ΕΥΘΥΝΗ των πράξεων μας και τελικά ΨΗΦΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ της χώρας, στην πορεία της για την τελική έξοδο από την κρίση.

 banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn