espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Χαιρετισμός του ΥΠΑΑΝ Κώστα Σκρέκα στο 12ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα

στο 12ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που διοργάνωσε σήμερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

(ξενοδοχείο AthensLedra, λεωφόρος Συγγρού 115).   

skrekas-etairikh-eythiniΚυρίες και κύριοι,

Αξιότιμοι καλεσμένοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο 12ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας και αποτελεί πια ένα θεσμό με πανελλήνια ακτινοβολία. Είναι μια ακτινοβολία, που είναι ανάλογη της σημασίας που έχει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. 

Σήμερα, είναι αλήθεια, ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναλαμβάνουν δράσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η λειτουργία του «Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» έχει συμβάλει αποφασιστικά όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, τέτοιου είδους δράσεις καλύπτουν πλέον ένα ευρύτατο φάσμα. Σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με την καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού, με την προσφορά βοήθειας σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα, μάλιστα, στις μέρες μας.

Για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι  καταναγκασμός.

Αντίθετα, αποτελεί ηθικό χρέος. Μέσα από τις δράσεις αυτού του είδους οι επιχειρήσεις αποδίδουν πολύτιμο κοινωνικό έργο και αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μοναδικός τους στόχος δεν είναι το κέρδος.

Ενσωματώνονται  αποτελεσματικά στις τοπικές κοινωνίες. Γίνονται κομμάτι όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής του τόπου και με αυτόν τον τρόπο την επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από αυτή. Αλλά και κάτι ακόμα. Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, είχε καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες. Αλλά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η ευημερία των πολιτών και η διασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου σε μία κοινωνία μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, λοιπόν, δεν αντανακλά μόνο την ευαισθησία μιας επιχείρησης. Είναι άμεσα συνυφασμένη με την υγιή επιχειρηματικότητα. Η υιοθέτηση μιας επιτυχημένης στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενισχύει την παραγωγικότητα, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας. Το σημαντικότερο είναι ότι αντανακλά το δυναμισμό των παραγωγικών μας δυνατοτήτων και είναι αλληλένδετη με την καινοτομία. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, το σημερινό Συνέδριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Διότι, δίνει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, σε ανθρώπους της επιστήμης, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες. Να κάνουν απολογισμό όσων έχουν συμβεί και να σχεδιάσουν μελλοντικές δράσεις. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αντλήσουμε όλοι χρήσιμα συμπεράσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού Συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ θερμά.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn