espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Σημεία ομιλίας του ΥΠΑΑΝ Κώστα Σκρέκα στην ειδική τελετή για τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG)

kostas-skrekasΤο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το IfG αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια κι έτσι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Θα διοχετευθούν ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες είναι καινοτόμες, και οι οποίες παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

H ελληνική οικονομία σήμερα, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την εικόνα που παρουσίαζε μόλις 2,5 χρόνια πριν, όταν αυτή η Κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Να θυμίσω τρία πράγματα από τότε. Η ελληνική οικονομία 2,5 χρόνια πριν βρισκόταν σε ύφεση 7,5 μονάδων, υπήρχε έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης 6,3%, ενώ η ανεργία αυξανόταν με ρυθμό 1% το μήνα, 30.000 συμπολίτες μας έχαναν τη δουλειά τους κάθε μήνα. Και μόλις σε 2,5 χρόνια με τη συνετή διαχείριση του Αντώνη Σαμαρά, με τις θυσίες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά έχει περάσει σε ανάπτυξη. Το γ’ τρίμηνο του 2014 αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, τον μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη απ’ όλα τα κράτη - μέλη. Η ανεργία αποκλιμακώνεται και δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2014, 159.000 παραπάνω νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία έπεσε 2 μονάδες τους τελευταίους 10 μήνες. Και για το 2015, για πρώτη φορά μετά

από δεκαετίες, εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδος θα είναι ισοσκελισμένος, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων.Το IfG αποτελεί μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που λειτουργεί με τούς όρους της αγοράς, αντίστοιχων ιδιωτικών ιδρυμάτων και στοχεύει σε αποδόσεις με σταθμισμένο τον κίνδυνο των αγορών για τους επενδυτές. Θα αποτελείται από τρία υπό-ταμεία:

· ‘Ένα για την παροχή δανείων σε ΜΜΕ (debt sub fund) που είναι το "IfG - Greek SME Finance SA", το οποίο ήδη λειτουργεί

· Ένα για την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής - ανάπτυξης σε ΜΜΕ με προοπτική ανάπτυξης (SME growth equity sub fund) που θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2015, και

· Ένα για την παροχή δανείων η και κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε μικρά και μεσαία περιφερειακά έργα υποδομής (Infrastructure sub fund) που δεν καλύπτονται απ' ευθείας από άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕτΕπ, ΠΔΕ κλπ).


· Η συνολική δέσμευση των επενδυτών (μέχρι σήμερα) για χρηματοδότηση και των τριών υπό-ταμείων αφορά ποσά άνω των € 500 εκατ.

· Τα πρώτα € 200 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί στο πρώτο υπό-ταμείο που ήδη λειτουργεί το "IfG - Greek SME Finance SA" για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜΜΕ από την KfW τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα και την Ελληνική Δημοκρατία.


Στη σημερινή εκδήλωση θέλω να αναφερθώ στους προκατόχους μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επί εποχής του οποίου ξεκίνησε η υκλοποίηση του IfG.
Τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος συνέχισε τις προσπάθειες του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και προχώρησε την ωρίμανση του έργου.

Και τον κ. Νίκο Δένδια, από τον οποίο παρέλαβα το έργο του IFG και που σήμερα έχω τη χαρά και την τιμή να ολοκληρώσω.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn