espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ομιλία ΥΠΑΑ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Γ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι σήμερα κοντά σας, και να σας απευθύνω με συντομία τις σκέψεις μου. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους δοκιμασμένους της αγοράς, ανθρώπους δημιουργικούς, με ανησυχίες και σημαντική προσφορά στην οικονομική ζωή της χώρας. Είμαι εδώ για να εργαστούμε μαζί και να κερδίσουμε το στοίχημα για την αναθέρμανση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σέβομαι βαθειά το θεσμο των Επιμελητηρίων, πιστεύω ότι είστε πολύτιμος βραχίονας της οικονομικής μας ζωής και απαραίτητο εργαλειο για να πετύχουμε το στόχο μας.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω μακρυγορώντας για τις αναπτυξιακές προκλήσεις ή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Είναι σπουδαία η προσπάθεια που έγινε και θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Για αυτό δεν πιστέυω ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται να επαναλάβουμε χιλιοειπωμένες κουβέντες που χάνονται στο χρόνο ή ματαιώνονται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, παραμένοντας προσδοκίες και όχι πραγματικότητα.

Την αλήθεια την γνωρίζουμε όλοι. Η αγορα, όπως και η κοινωνία βρίσκονται σε μια σημαντική και κρίσιμη καμπή. Οι συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ασκήσεις επί χάρτου. Το αίτημα για παραγωγή πλούτου, για ανάπτυξη και αναθέρμανση της οικονομίας είναι καθολικό. Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικάτα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς συμφωνούμε ότι αν δεν δράσουμε, η κρίση δεν θα μας αφήσει μόνο φτωχότερους. Θα μας αφήσει χωρίς επιλογές, χωρίς εργαλεία να ανακάμψουμε.

Πράγματι, διερχόμαστε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους. Η ανταγωνιστικότητα κατρακυλά, η ανεργία αυξάνεται, τα λουκέτα πληθαίνουν, τα προϊόντα μας δυσκολεύονται να βρουν αγορές, δεν είμαστε ιδιαίτερα ελκυστικοί για ξένες επενδύσεις.

Εγώ όμως είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση. Yπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν πόροι, άνθρωποι, ευκαιρίες, προϊόντα, καινοτόμες ιδέες. Υπάρχει η κοινωνική προσδοκία. Γιατί, παρά τη δυσκολία, εργαλεία ανάπτυξης υπάρχουν, είναι στα χέρια μας. Είναι άδικο για τις δυνατότητές μας να αποδίδουμε στο Μνημόνιο εξωπραγματικές ιδιότητες. Το Μνημόνιο και το κάθε μνημόνιο δεν μας στερεί την ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία.

Το στοίχημα για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων είναι δικό μας. Η διαφάνεια, ο έλεγχος, η στοχευμένη επένδυση ανά κλάδο, η επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης, η άρση του κόστους εγκατάστασης και κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου είναι δικά μας στοιχήματα. Όπως δικά μας στοιχήματα είναι η καλή λειτουργία της αγοράς, η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, η εφαρμογή των κανόνων, η προστασία του εισοδήματος του πολίτη, η αναμέτρηση με τα καρτέλ και τη διαφθορά.

Ο τερματισμός της σπατάλης και η αποδοτική λειτουργία των φορέων που διαθέτουμε για την προώθηση της επιχειρηματικότητας θα μπουν σε μια νέα βάση λογοδοσίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε με την αντιπαραγωγική και τελικά αντι-αναπτυξιακή και αντικοινωνική νοοτροπία της κρατικής επιδότησης στο διηνεκές, χωρίς σχέδιο, χωρίς έλεγχο, χωρίς όφελος για την οικονομία, τον πολίτη, και τελικά τη χώρα. Ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας ενημερώσουν για την πορεία των επιδοτήσεων στη χώρα διαχρονικά, να μας πουν αν τα χρήματα που δόθηκαν «έπιασαν τόπο», αν τελικά η επιδοματική πολιτική δημιούργησε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας, τη συνδρομή των επιμελητηρίων, της γνώσης και της συσσωρευμένης εμπειρίας σας για να βάλουμε κανόνες, αλλά και να θέσουμε κίνητρα, βάζοντας γρήγορα μπροστά τη μηχανή της οικονομίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να εισάγουμε όρους αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας και βιωσιμότητας στα επενδυτικά σχέδια και να τα εντάξουμε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κάθε περιοχής.

Δεν είμαστε εδώ για να αφυδατώσουμε την αγορά και το επιχειρείν από το ρίσκο. Είμαστε εδώ για να το ενθαρρύνουμε, προσδοκώντας ότι το ιδιωτικό όφελος συνεπάγεται κοινωνικό όφελος, πλούτο για όλους, ευκαιρίες για αναδιανομή και συλλογική ευημερία, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ευκαιρίες στη νέα γενιά να δημιουργήσει, να κεφαλαιοποιήσει καινοτόμες ιδέες, να δημιουργήσει υπηρεσίες σε τομείς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις προηγμένες οικονομίες, όπως η βιο-επιστήμη, η πράσινη επιχειρηματικότητα, η πληροφορική.

Με άμεσες προτεραιότητές μας:

  • Την υγιή λειτουργία της αγοράς, το σεβασμό στη νομοθεσία. Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που δεν σέβονται και δεν εφαρμόζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα γίνει ανεκτό σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση.
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσα από μια συμφωνία ρευστότητας με τις τράπεζες για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις. Θέλουμε τη γνώμη και τη συνδρομή σας για να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της επιχείρησης.
  • Την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και τη γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση και των κοινοτικών πόρων. Δεν μπορει να αποτελεί τη μοναδική κεντρική μας πολιτική η επιδότηση, έχουμε ανάγκη από περισσότερα κίνητρα, από υγιείς και διαφανείς διαδικασίες.
  • Τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Επιθυμία μου είναι σε λίγους μήνες να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τις ΜμΕ αποτελεσματικά με κριτήρια και γρήγορες διαδικασίες – και τη σύμπραξη του τραπεζικού τομέα.
  • Το ίδιο επιδιώκουμε και για τις εξαγωγές, ώστε να αυξήσουμε σταδιακά τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ στο 14%, αρκεί να ανατρέψουμε τις νοοτροπίες και να αναθεωρήσουμε το ρόλο της πολιτείας στην ανάπτυξη και την προώθηση των εξαγωγών.
  • Από τη Δευτέρα ξεκινάμε μια επώδυνη αλλά μεθοδική προσπάθεια να «ξεκολλήσουμε» ένα-ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία και στην αγορά.
  • Προχωράμε με στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο με στόχο την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μας μοντέλου με οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια (Πράσινη Ανάπτυξη), Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Ιατρική και Κοινωνική Φροντίδα.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω την αξία της συνεργασίας, την οποία όλοι τιμούμε στα λόγια, λίγοι όμως εφαρμόζουμε στην πράξη. Κλειδί για την επιτυχία των εγχειρημάτων που ανέφερα, είναι να υπερβούμε την αντίληψη ότι μπορούμε να αναζωογονήσουμε την αγορά, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ή να μειώσουμε τις τιμές μόνο με νομοθετήματα.

Κανένα υπουργείο ή φορέας από μόνος του δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες επενδυτικές λύσεις και να υλοποιήσει ένα μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης π.χ. για τον τουρισμό ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αν δεν υπάρχει συντονισμός, διϋπουργική συνεργασία, σύμπραξη με τους δήμους και τις Περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τους επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς, τα ερευνητικά κέντρα κ.ο.κ.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας μας πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ό,τι εκτιμούν οι αγορές. Αρκεί να προχωρήσουμε αποφασιστικά και στοχευμένα, συνεχίζοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές,  αξιοποιώντας σωστά και με διαφάνεια τους διαθέσιμους πόρους, δημιουργώντας νέες αγορές, μειώνοντας τα γραφειοκρατικά κόστη και επιβραβεύοντας επιτέλους τους τολμηρούς, καινοτόμους και ικανούς επενδυτές.

Δυστυχώς, οι στρεβλώσεις υπάρχουν. Από τα 3.000 και πλέον επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, τα 2.600 αντιστοιχούν σε φωτοβολταϊκά. Όλα θα επανεξετασθούν και μαζί θα μελετήσουμε τις προοπτικές δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο θεσμός των Επιμελητηρίων είναι ιστορικός, βαθύς και ισχυρός. Είναι η ώρα να αναλάβετε και σεις περισσότερες ευθύνες και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn