espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης

Ομιλία Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο 3ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ

«Προχωράμε αποφασιστικά και γρήγορα στην υλοποίηση κοινών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων», τόνισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ομιλία του στο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική. Είναι μια άλλη χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση, μια χώρα που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης», επισήμανε ο Υπουργός, εκφράζοντας τη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου, για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, επικεντρώνοντας στα εξής σημεία:

 • Την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και τη γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση και των κοινοτικών πόρων.
 • Την υγιή λειτουργία της αγοράς, με σεβασμό στη νομοθεσία. Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που δεν σέβονται και δεν εφαρμόζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα γίνει ανεκτό σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση.
 • Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσα από μια συμφωνία με τις τράπεζες για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν και αιμοδοτούν την ελληνική οικονομία.
 • Την τόνωση των εξαγωγών, ώστε να αυξηθεί σταδιακά η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ.
 • Τη μεθοδική προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» ένα-ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία και στην αγορά.
 • Την ανάδειξη, με στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο, ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου με οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια (Πράσινη Ανάπτυξη), Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Ιατρική και Κοινωνική Φροντίδα.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο αναπτυξιακός νόμος «που αλλάζει το status δεκαετιών, βάζοντας στην άκρη τις άμετρες επιδοτήσεις και θέτοντας στο επίκεντρο τη νέα οικονομία της γνώσης, της καινοτομίας, της υψηλής προστιθέμενης αξίας

Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε: «Απέναντι στο κλίμα της απαισιοδοξίας που καλλιεργούν κάποιοι, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που γνωρίζουν από ρίσκο και δοκιμασίες και σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ελπίδα.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και τον ΣΕΒ και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία, που εξελίσσεται σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός εξωστρέφειας. Φέρνοντας κοντά επιχειρηματίες και στελέχη από τις δύο χώρες, το Φόρουμ έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιαστικό θεσμό με πολύτιμη συνεισφορά στην επικοινωνία και τη διασύνδεση της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι με τις αραβικές χώρες μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και σε περιόδους που οι σχέσεις της Δύσης με κάποιες αραβικές χώρες υπήρξαν τεταμένες, έως και εχθρικές, η Ελλάδα αποτελούσε το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας των χωρών αυτών με τις δυτικές χώρες.

Βούλησή μας και πολιτική επιλογή είναι να προχωρήσουμε αυτούς τους δεσμούς ένα βήμα παραπέρα. Να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη οικονομική και εμπορική συνεργασία, από την οποία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Μια συνεργασία που θα έχει αναπτυξιακή διάσταση και θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της οικονομίας μας. Η χθεσινή υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Παπανδρέου με την κυβέρνηση του Κατάρ δείχνει ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια. Προχωράμε αποφασιστικά και γρήγορα στην υλοποίηση κοινών στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων.

Κυρίες και Κύριοι,

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μια οικονομία που σχεδόν ένα χρόνο πριν βρισκόταν στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και μία κυβέρνηση να δραπετεύει στην ουσία από τη σκληρή πραγματικότητα, που η ίδια δημιούργησε. Μια χώρα χωρίς ίχνος αξιοπιστίας και σοβαρότητας που έδωσε την αφορμή σε οικονομικούς αναλυτές του εξωτερικού να επενδύουν στην χρεοκοπία της, και στα ξένα ΜΜΕ να αναφέρονται με κακόβουλο και προσβλητικό τρόπο για την χώρα και τους πολίτες της.

Αυτή κατάσταση έπρεπε να αλλάξει. Πρώτα, χρειάστηκε να λάβουμε σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. Συνεπεία αυτών των μέτρων, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 32% φέτος, ενώ αναμένεται να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, συνολικά κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Περιορίσαμε τις κρατικές δαπάνες σχεδόν κατά 8%. Το πρωτογενές έλλειμμα του ισοζυγίου μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Εν ολίγοις, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανέβαλαν επί σειρά ετών, φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Σήμερα, όμως, η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική. Είναι μια άλλη χώρα, με αξιόπιστη κυβέρνηση, μια χώρα που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αυτή λοιπόν είναι η δικιά μας ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή. Να αφήσουμε πίσω τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, και να δημιουργήσουμε μία οικονομία βιώσιμη και μια κοινωνία δίκαιη, με αλληλεγγύη για τους μη έχοντες, αξιοποιώντας τον πλούτο μας, τη δημιουργικότητα του Έλληνα και φυσικά την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Πλέον, από τα πιο επίσημα χείλη ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών ακούγονται θετικά και αισιόδοξα λόγια για την προσπάθεια της χώρα μας, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο πλέον για την αποφασιστικότητα αλλά και την ικανότητα των Ελλήνων να βάλουν τάξη στα του οίκου τους.

Αλλά και από το επενδυτικό περιβάλλον διαφαίνονται ενθαρρυντικές ενδείξεις. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω των αγορών, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε κάτι περισσότερο από θετική. Επίσης, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο στον κόσμο, μας έδωσε σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, επενδύοντας προσφάτως σε ελληνικά έντοκα γραμμάτια,

Οι επενδυτές διαβλέπουν τις νέες ευκαιρίες που η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει. Διαβλέπουν ότι η χώρα μας, ότι αυτή η κυβέρνηση, μπορεί πλέον να εγγυηθεί ένα φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον με ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό και τις κατασκευές μέχρι την αγροτική παραγωγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τη μεταποίηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, εγκαινιάσαμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα και την άρση μακροχρόνιων προσκομμάτων, που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ξεκινήσαμε προσπάθειες, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων – ηλιακή ενέργεια, ναυτιλία, πολιτισμό, τουρισμό, βιολογική γεωργία.

Προχωρούμε σε δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις. Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση – «fast-track» – επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding».

Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.

Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους, ήδη, ψηφίσθηκε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς ο τομέας αυτός αναμένεται να αποφέρει 45 δις ευρώ σε επενδύσεις έως το 2015 και να προσφέρει 250.000 νέες θέσεις εργασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Χωρίς αμφιβολία, η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο είναι τεράστια και θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Χωρίς καθυστερήσεις. Άλλωστε, οι συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πειραματισμούς, για αστοχίες και αδράνεια. Για το λόγο αυτό, και ειδικά στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα, με συγκεκριμένη στόχευση και με αποτελεσματικότητα.

Έχουμε πλέον ξεκάθαρες προτεραιότητες:

 • Την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων και τη γρήγορη, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίηση και των κοινοτικών πόρων. Δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική κεντρική μας πολιτική η επιδότηση, έχουμε ανάγκη από περισσότερα κίνητρα, από υγιείς και διαφανείς διαδικασίες.
 • Την υγιή λειτουργία της αγοράς, το σεβασμό στη νομοθεσία. Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που δεν σέβονται και δεν εφαρμόζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα γίνει ανεκτό σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την κρίση.
 • Την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσα από μια συμφωνία ρευστότητας με τις τράπεζες για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν και αιμοδοτούν την ελληνική οικονομία. Θέλουμε τη γνώμη και τη συνδρομή σας για να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της επιχείρησης.
 • Το ίδιο επιδιώκουμε και για τις εξαγωγές, ώστε να αυξήσουμε σταδιακά τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, αρκεί να ανατρέψουμε τις νοοτροπίες και να αναθεωρήσουμε το ρόλο της πολιτείας στην ανάπτυξη και την προώθηση των εξαγωγών.
 • Τη μεθοδική προσπάθεια να «ξεκολλήσουμε» ένα-ένα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» στην οικονομία και στην αγορά.
 • Προχωράμε με στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές ανά κλάδο με στόχο την ανάδειξη του νέου παραγωγικού μας μοντέλου, γιατί θα ήταν εθνική ήττα βγαίνοντας από την κρίση να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με οικονομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας: Τουρισμός, Ναυτιλία, Ενέργεια (Πράσινη Ανάπτυξη), Αγροτοδιατροφικός Τομέας, Ιατρική και Κοινωνική Φροντίδα
 • Τέλος, σε λίγες εβδομάδες θα δώσουμε στη δημοσιότητα τον αναπτυξιακό μας νόμο που αλλάζει το status δεκαετιών, βάζοντας στην άκρη τις άμετρες επιδοτήσεις και θέτοντας στο επίκεντρο τη νέα οικονομία της γνώσης, της καινοτομίας, της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πράγματι, διερχόμαστε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους.

Εγώ όμως είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση. Απέναντι στο κλίμα της απαισιοδοξίας που καλλιεργούν κάποιοι, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που γνωρίζουν από ρίσκο και δοκιμασίες και σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ελπίδα.

Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Στον ίδιο τον Έλληνα. Στη δημιουργικότητά του, στην εμπειρία του, το μεράκι του, στις καινοτόμες ιδέες του. Υπάρχει ελπίδα γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή με θεσμούς ισχυρούς, με δίκτυα συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει ελπίδα γιατί υπάρχουν λαοί, όπως ο αραβικός, που τιμούν τη φιλία, τις κοινές παραδόσεις και τη μετουσιώνουν σε συνεργασία, σε αλληλεγγύη και κοινή προοπτική.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, πρωτοβουλίες όπως το Αραβο - Ελληνικό Φόρουμ είναι άξιες συγχαρητηρίων και αποτελούν την ελπίδα για την ευημερία των οικονομιών μας και των κοινωνιών μας. Εύχομαι λοιπόν, να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εργασίες του Φόρουμ και να αποτελέσουν την αφετηρία για πολλές και παραγωγικές συνεργασίες.

Είμαι βέβαιος, ότι επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα, οι Άραβες επιχειρηματίες θα μεταφέρουν παντού, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική για επενδύσεις, μια χώρα που εκμεταλλεύεται δημιουργικά την κρίση για να γυρίσει σελίδα και να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn