espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Να προσφέρουμε στους νέους ένα παράθυρο ευκαιρίας

Παρέμβαση Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”

Σχέδιο Δράσης για τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα ανακοίνωσε την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη νέα γενιά «κοιμώμενο γίγαντα που αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για να αποφύγει την ανεργία μέσα στην κρίση» και δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει με πολλαπλές δράσεις τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει μεταξύ άλλων:

 • Τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης καινοτομικών εγχειρημάτων μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τα οποία και θα προκηρυχθούν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011.
 • Την ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, με μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και του επιστημονικού δυναμικού, στο πλαίσιο Ειδικού Καθεστώτος που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.
 • Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικροδάνεια και τη βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα (seed capital, start up capital, venture capital κ.ο.κ.), τόσο στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ με στόχο τη γενική επιχειρηματικότητα, όσο και με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων δανειακών προϊόντων για την ενίσχυση του τομέα των καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών. Τα σχετικά προγράμματα θα προκηρυχτούν σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
 • Τη δημιουργία δράσεων κατάρτισης και διευκόλυνσης ωρίμανσης νέων επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ιδεών. Στόχος η προκήρυξη όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων κατάρτισης νέων επιχειρηματιών το πρώτο τρίμηνο του 2011.
 • Την ενίσχυση Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters). Στόχος η προκήρυξη σχετικού προγράμματος στις αρχές του 2011, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
 • Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της Καινοτομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος Επενδυτικός Νόμος, ο οποίος θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση, κατά ένα χρόνο, υλοποίησης του ΕΣΠΑ, με στόχο εντός του 2011 να εκταμιευθούν δαπάνες ύψους 5,2 δις € και το ποσοστό απορρόφησης να ξεπεράσει το 35%. Πρόθεση του Υπουργείου, επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είναι να υπογραφούν, μέσα στο 2011, οι συμβάσεις του 80% των έργων που επρόκειτο να γίνουν το 2012.

 

Σχετικά με την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ο Υπουργός επισήμανε τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά ανέφερε:

 • την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2011.
 • την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
 • δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων
 • τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Τεχνικών Επαγγελμάτων.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις»

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Πλούσια σε προϊόντα, σε ανθρώπους, σε ευκαιρίες. Αυτό που χρεοκόπησε είναι ο παρασιτισμός, η εσωστρέφεια, η μετριοκρατία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Υπουργού:

«Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω ομιλία σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Συγχαίρω το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο που κρατά ζωντανό το διάλογο και δίνει το βήμα σε εξέχοντες ομιλητές.

Η κρίση μας βρήκε στην κυριολεξία έκθετους στις ορέξεις των κερδοσκόπων και τις διακυμάνσεις των παγκόσμιων αγορών. Και όπως πρόσφατα έδειξε και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, δεν υπήρξε και άλλος δρόμος από τα ενταχθούμε υπό την ομπρέλα και την ασφάλεια που μας παρέχει ένας συμμαχικός διεθνής μηχανισμός στήριξης.

Ένας μηχανισμός, που στήθηκε από την αρχή χάρη στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατάφερε και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, που έως τότε φαινόταν ότι δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο μηχανισμός μας διασφαλίζει τον απρόσκοπτο δανεισμό για τρία χρόνια, προκειμένου να ξεφύγουμε από την ολοκληρωτική καταστροφή και την χρεοκοπία.

Ωστόσο, όπως βλέπετε, μέρα με την ημέρα η Ελλάδα ανακτά και πάλι την εμπιστοσύνη των συνομιλητών της, των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο θα ανακτήσει και την εμπιστοσύνη των αγορών, επιχειρώντας την έξοδό της από την κρίση. Είναι ανάγκη, πολύ γρήγορα, να ξεφύγουμε από την περιδίνηση της καταστροφής και της κρίσης και να ενταχθούμε σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.

Θέλω σήμερα να αναφερθώ στο κομμάτι της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι μόνο η θεματική της σημερινής συνεδρίας, που το επιτάσσει, αλλά πραγματικά θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο ενός νέου οικονομικού κύκλου.

Πλέον, ως Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή και περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Στρατηγικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας απαιτείται η ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Η κινητοποίηση επενδυτικών σχεδίων, όμως, προϋποθέτει την αποτελεσματική και στοχευμένη χρήση των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, σας αναφέρω επιγραμματικά:

 • Φέρνουμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά. Εντός του 2011, στοχεύουμε σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δις ευρώ, με ποσοστό απορρόφησης 35% και συμβασιοποιούμε τουλάχιστον το 80% των έργων του 2012. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του Προγράμματος εντός του 2011 με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας. Το ΕΣΠΑ είναι ο καταλύτης για να ξεκολλήσουμε χιλιάδες -  ζωτικής σημασίας έργα - και να προχωρήσουμε σε νέα.
 • Δημιουργούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) είναι ένα ειδικό Ταμείο στήριξης των επιχειρήσεων που αλλάζει δια παντός τη φιλοσοφία των κρατικών ενισχύσεων, σέβεται το δημόσιο χρήμα και εκσυγχρονίζει τη σχέση κράτους, τραπεζών και επιχειρήσεων. Μέσω του νέου Ταμείου,  μοχλεύονται μέσω  ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικοί πόροι άνω των 2,5 δις € για την επόμενη διετία. Καλούμε και τις ελληνικές και τις διεθνείς τράπεζες να δείξουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας συμμετέχοντας στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Ήδη στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ έχουν ιδρυθεί Ταμεία Δανειοδοτήσεων και Επενδυτικής Χρηματοδότησης, ενώ εντός Δεκεμβρίου φέρνουμε το πρώτο πρόγραμμα για start ups του JEREMIE. Εντός του 2011 αξιοποιούμε τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα και δημιουργούμε νέα, το JESSICA για την αστική αναβάθμιση, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Αλιείας και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
 • Την επόμενη εβδομάδα, φέρνουμε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο επενδυτικό νόμο. Με το νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν. Τα καθεστώτα επενδύσεων συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για τη μόχλευση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων  στις επιχειρήσεις. Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συνδυασμών φοροαπαλλαγών, χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων του αρχικού κεφαλαίου, με ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, εισάγονται πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
 • Τέλος, αξιοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, υποστηρικτικά προς τη νέα αυτοδιοικητική και περιφερειακή δομή της χώρας, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και την τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Όμως η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω:

 • την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2011.
 • την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
 • δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων
 • τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Τεχνικών Επαγγελμάτων.
 • Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις»

Σε αυτό το σημείο, και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα ήθελα να προσθέσω και το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το λεγόμενο «fast track», που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Εισάγουμε  ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, συνδεόμενων με δεσμευτικές προθεσμίες εξέτασης και έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων που «αντιλαμβάνονται» το γεωπολιτικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα απευθύνεται σε μια ευρωπαϊκή αγορά 450 εκατομμυρίων και μία παγκόσμια αγορά δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι επιτυχίες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα στην κρίση έχουν ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια ελπίδας για τις δυνατότητες της χώρας. Για αυτό και εμείς, ολοκληρώσαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας, το οποίο θα παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Τέλος, αν κάνει κάτι ιδιαίτερη αυτή τη χώρα, είναι ο κοιμώμενος γίγαντας της νέας γενιάς. Ο πραγματικός θησαυρός των νέων ανθρώπων, η μεγάλη δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων μορφωμένων και καταρτισμένων παιδιών μας, που ψάχνουν παράθυρο ευκαιρίας για να αποφύγουν την ανεργία μέσα στην κρίση. Ενισχύουμε λοιπόν τα νέα και νεανικά επιχειρηματικά εγχειρήματα που προάγουν την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας με Σχέδιο Δράσης, το οποίο ανακοινώνω σήμερα για πρώτη φορά:

 • Δημιουργούνται προγράμματα ενίσχυσης καινοτομικών εγχειρημάτων μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τα οποία και θα προκηρυχθούν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011.
 • Ενισχύεται η κοινωνική κινητικότητα με μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και του επιστημονικού δυναμικού στο πλαίσιο Ειδικού Καθεστώτος που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.
 • Δημιουργούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικροδάνεια και βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα (seed capital, start up capital, venture capital κ.ο.κ.) τόσο στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ με στόχο τη γενική επιχειρηματικότητα, όσο και με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων δανειακών προϊόντων για την ενίσχυση του τομέα των καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών. Τα σχετικά προγράμματα θα προκηρυχτούν σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
 • Δημιουργούνται δράσεις κατάρτισης και διευκόλυνσης ωρίμανσης νέων επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ιδεών. Στόχος η προκήρυξη όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων κατάρτισης νέων επιχειρηματιών το πρώτο τρίμηνο του 2011.
 • Ενισχύονται οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί (Clusters). Στόχος η προκήρυξη σχετικού προγράμματος στις αρχές του 2011 σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
 • Καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση της Καινοτομίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Και το κυριότερο όλων, είναι ότι όλα αυτά δεν παράγονται σε κλειστά γραφεία ή συσκέψεις συμβούλων. Συνδιαμορφώνται, εξελίσσονται και εμπλουτίζονται με τους νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες που είναι κοντά μας σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Και τη σχέση αυτή θα την τιμήσουμε έμπρακτα.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να στείλω ένα σαφές μήνυμα εκτός συνόρων, ότι αυτή η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Πλούσια σε προϊόντα, σε ανθρώπους, σε ευκαιρίες. Αυτό που χρεοκόπησε είναι ο παρασιτισμός, η εσωστρέφεια, η μετριοκρατία. Για αυτό, περιθώριο για πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις δεν υπάρχει. Υπάρχει περιθώριο μόνο για άλμα προς το μέλλον. Σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται, μόνο η φαντασία, η συνεργασία και η τόλμη θα μας οδηγήσουν μακριά από την οικονομική και κοινωνική καθίζηση.

Ελάτε λοιπόν να επενδύσετε στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Είναι η μοναδική μας επιλογή. Προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός είμαι αποφασισμένος, να βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ»

 

 

 

 

 banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn