espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη

Παρέμβαση Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο CEO SUMMIT: «Βιώσιμη Ελπίδα. Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το»

«Μόνο αν όλοι μας βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για την χώρα», δήλωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε παρέμβασή του στο CEO Summit, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΔΕΕ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας, στο Μέγαρο Μουσικής, την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός, εκτός από την έκκληση να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας να συμπράξουν θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ανάταξη και αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Παρουσίασε ακόμη το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω της αποτελεσματικής και στοχευμένης χρήσης των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ενδεικτικά:

  • Το διπλασιασμό του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 35%, που σημαίνει συμβασιοποίηση τουλάχιστον του 80% των έργων του 2012 μέσα στο 2011 και ρευστότητα ύψους 5,2 δις €. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.
  • Την ίδρυση του Εθνικού Επιχειρηματικού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία των κρατικών ενισχύσεων, σέβεται το δημόσιο χρήμα και εκσυγγρονίζει τη σχέση κράτους, τραπεζών και επιχειρήσεων. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα διατεθούν πόροι άνω των 2,5 δις € την επόμενη διετία.
  • Το νέο επενδυτικό νόμο που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011.Ο νόμος αυτός προάγει την περιφερειακή συνοχή, την κοινωνική κινητικότητα και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στο επιχειρείν, με όρους διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των εθνικών πόρων και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ‘πλαφόν’ για κάθε επενδυτικό σχέδιο. Τα καθεστώτα επενδύσεων του νέου νόμου, συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου, ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για τη μόχλευση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων  στις επιχειρήσεις. Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συνδυασμών φοροαπαλλαγών, χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων του αρχικού κεφαλαίου, με ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, εισάγονται πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
  • Την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ καθώς και της τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Καταλήγοντας, ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Είναι η μοναδική μας επιλογή, είναι το εθνικό μας στοίχημα. Προσωπικά, και ως αρμόδιος Υπουργός για την ανάπτυξη, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να το κερδίσουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Υπουργού:

«Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω ομιλία σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση. Η σημερινή ημερίδα αποτέλεσε το βήμα για να ακουστούν απόψεις και προτάσεις που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο για την υπέρβαση της κρίσης και τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ελπίδας. Συγχαίρω τους διοργανωτές για αυτήν την πραγματικά σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα με τη σημερινή μου ομιλία να μην ακολουθήσω την πεπατημένη. Να μην προστεθώ σε εκείνους που αναλώνονται μονάχα  σε εύκολες καταγραφές, διαπιστώσεις και κριτικές.

Δεν θα σταθώ στο γιατί φτάσαμε ως εδώ, στο τι έφταιξε, στο τι έπρεπε να κάνουμε. Αυτά και μετά από τόσους μήνες αναλύσεων αλλά και αυταπόδεικτων συμπερασμάτων είναι πλέον λίγο ή πολύ γνωστά σε όλους μας. Η καταγραφή τους είναι χρήσιμη μονάχα για να μην επαναλάβουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στο πως θα  δημιουργήσουμε αυτό το μέλλον. Και ασφαλώς δεν δίνει απαντήσεις και σε ερωτήματα που γνωρίζω καλά πως απασχολούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Από εσάς τους επιχειρηματίες μέχρι το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Ερωτήματα όπως:

Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση;

Θα κινηθεί χρήμα στην αγορά;

Υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί λοιπόν να περιοριστεί σε μοιρολατρικές διαπιστώσεις και καταλογισμό ευθυνών στο διηνεκές.  Απαιτεί την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης. Ενός νέου εθνικού αφηγήματος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, μίας νέας αφετηρίας. Και το σχέδιο αυτό θέλω σήμερα να σας παρουσιάσω συνοπτικά.

Είναι όμως και ευθύνη να κινητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν μείνει αδρανή. Όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που ενώ έχουν τις δυνατότητες, εντούτοις είναι κλεισμένοι στο δικό τους καβούκι προβλέποντας μοιρολατρικά το μέλλον, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι ίδιοι θα είναι οι φορείς της αλλαγής. Και κυρίως, τη νέα γενιά, πριν μπει στο περιθώριο της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Θα συμφωνήσω ότι μέχρι σήμερα το κράτος, η ελληνική πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της. Δεν στάθηκε δίπλα τους. Δεν παρείχε κίνητρα. Και ασφαλώς, δεν υπήρξε και το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση. Όμως, ας αναλογιστούμε μια στιγμή. Ευθύνεται μονάχα το κράτος;

«Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανένας τον εαυτό του», έγραψε κάποτε ο Τολστόι.

Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε; Να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε όλα αυτά που μας κρατούν αγκυλωμένους στο χθες, που μας κρατούν ανήμπορους να προχωρήσουμε μπροστά; Είμαστε έτοιμοι όλοι μας να βάλουμε στην άκρη κάποια πρόσκαιρα και βραχυπρόθεσμα προνόμια και οφέλη, μπροστά στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης πορείας οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας;

Αν μπορούμε, αν το θέλουμε, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, τότε ναι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βιώσιμη ελπίδα για την χώρα.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως προανέφερα, πλέον, ως Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή και περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Στρατηγικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Να πράξουμε δηλαδή το αυτονόητο. Να στηρίξουμε τη δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά με ενίσχυση της ρευστότητας και με την παροχή ουσιαστικών κινήτρων.

Δημιουργήσαμε ένα μίγμα πολιτικών που μέσα στο 2011 θα αποδώσουν τα πρώτα δείγματα εξισορρόπησης.

Πως θα το πετύχουμε;

Με την ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω της αποτελεσματικής και στοχευμένης χρήση των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, σας αναφέρω επιγραμματικά:

1. Διπλασιάζουμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Και εδώ επιτρέψτε μου να σημειώσω κάτι σημαντικό: αυτή η κινδυνολογία που θέλει τη χώρα να χρεοκοπεί κάθε μήνα, αγνοεί μια βασική παράμετρο. Ότι η Ελλάδα, αν και σε μηχανισμό στήριξης και υπόχρεη απέναντι στους δανειστές της, έχει στα χέρια της κάτι που καμία χώρα δεν είχε στο παρελθόν, όταν βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση. Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας 22 δις κοινοτικών πόρων. Και τη δυνατότητα να ασκήσουμε αναπτυξιακή πολιτική ΚΑΙ με τους πόρους αυτούς.

Εντός του 2011 λοιπόν, στοχεύουμε σε δαπάνες τουλάχιστον ύψους 5,2 δις ευρώ, με ποσοστό απορρόφησης 35% και συμβασιοποιούμε τουλάχιστον το 80% των έργων του 2012. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απλοποιούμε δραστικά το σύστημα διαχείρισης και προχωράμε σε αναθεώρηση του Προγράμματος εντός του 2011 με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας. Το ΕΣΠΑ είναι ο καταλύτης για να ξεκολλήσουμε χιλιάδες - ζωτικής σημασίας έργα - και να προχωρήσουμε σε νέα.

2. Οι επιχειρήσεις σήμερα κυριολεκτικά στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας. Για αυτό και το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) είναι ένα ειδικό Ταμείο στήριξης των επιχειρήσεων που αλλάζει δια παντός τη φιλοσοφία των κρατικών ενισχύσεων, σέβεται το δημόσιο χρήμα και εκσυγχρονίζει τη σχέση κράτους, τραπεζών και επιχειρήσεων. Μέσω του νέου Ταμείου, μοχλεύονται μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικοί πόροι άνω των 2,5 δις € για την επόμενη διετία. Καλούμε και τις ελληνικές και τις διεθνείς τράπεζες να δείξουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας συμμετέχοντας στα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Ήδη στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ έχουν ιδρυθεί Ταμεία Δανειοδοτήσεων και Επενδυτικής Χρηματοδότησης, ενώ εντός Δεκεμβρίου φέρνουμε πρόγραμμα για start-ups.

3. Την επόμενη εβδομάδα, φέρνουμε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο επενδυτικό νόμο. Ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτελεί τομή στα μεταπολιτευτικά ειωθότα. Με όρους διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των εθνικών πόρων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και ‘πλαφόν’ για κάθε επενδυτικό σχέδιο προάγει την περιφερειακή συνοχή, την κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη με τη συμμετοχή της νέας γενιάς σε μια νέα σελίδα για το επιχειρείν.

Τα καθεστώτα επενδύσεων του νέου νόμου, συνδυάζουν μια σειρά από μέσα ενίσχυσης, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για τη μόχλευση της εγχώριας αγοράς κεφαλαίων και τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων τις επιχειρήσεις.

Με τις φοροαπαλλαγές ενισχύονται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, παρέχεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα συνδυασμών φοροαπαλλαγών, χαμηλότοκων δανείων και επιχορηγήσεων του αρχικού κεφαλαίου, με ειδική πρόβλεψη για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, εισάγονται πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες αντικειμενικών κριτηρίων και διαφάνειας κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

4. Τέλος, αξιοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, υποστηρικτικά προς τη νέα αυτοδιοικητική και περιφερειακή δομή της χώρας, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και την τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την προώθηση μικρομεσαίων αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Κυρίες και κύριοι,

Ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Είναι η μοναδική μας επιλογή, είναι το εθνικό μας στοίχημα. Προσωπικά, και ως αρμόδιος Υπουργός για την ανάπτυξη, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να το κερδίσουμε.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν φτάνουν μονάχα τα νομοθετήματα και οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας. Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Και εσείς, οι πρωτοπόροι της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και όλες οι κοινωνικές ομάδες, και ο κάθε πολίτης χωριστά, ο καθένας στο βαθμό που μπορεί, στο μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Όλοι μαζί να γράψουμε το δικό μας κεφάλαιο σε αυτό το νέο εθνικό αφήγημα. Ώστε όταν θα έρθει αύριο η ώρα να παραδώσουμε το αφήγημα αυτό στα παιδιά μας, στο μέλλον αυτού του τόπου, να μπορούμε να τα κοιτάμε στα μάτια.

Και να είμαστε περήφανοι ότι εκείνη την κρίσιμη στιγμή, δεν δειλιάσαμε, δεν αρνηθήκαμε τις ευθύνες μας, αλλά μπήκαμε μπροστά, εργαστήκαμε σκληρά και δημιουργήσαμε από κοινού το νέο εθνικό αφήγημα, το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της πατρίδας μας. Αυτό της αναπτυξιακής προοπτικής, της αλληλεγγύης, της βιώσιμης ελπίδας. 

Σας ευχαριστώ».banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn