espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Έμπρακτη στήριξη με 100 εκ. ευρώ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Χαιρετισμός Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Εκδήλωση της Eurobank με θέμα: «Εξωστρέφεια-Καινοτομία, ο Δρόμος για την Ανάπτυξη»

Την προδημοσίευση, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, του οδηγού του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα τωνεπιχειρήσεων, το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην εκδήλωση της Eurobank που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου με θέμα: «Εξωστρέφεια - Καινοτομία, ο Δρόμος προς της Ανάπτυξη».

Το πρόγραμμα αποτελεί προπομπό του Ταμείου Εξωστρέφειας, στο οποίο η κρατική συμμετοχή θα αγγίξει περίπου τα 70 εκ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος και το κεφάλαιό του αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με τη συμμετοχή των τραπεζών, στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, το υπουργείο κάνει πράξη τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και τα θέτει σε άμεση εφαρμογή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο στόχο που έχει θέσει για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014 ενώ παρουσίασε συνοπτικά μέρος της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τιςεξής δράσεις:

  • Την αναμόρφωση της δομής του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.
  • Τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕ και του ΟΑΕΠ με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές
  • Τη δημιουργία του Ταμείου Εξωστρέφειας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, για τη βελτίωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το Ταμείο Go2Market θα διαθέτει δημόσιο κεφάλαιο ύψους περίπου 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη μόχλευση πολλαπλασίων κεφαλαίων από την αγορά. Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η προκήρυξη προγραμμάτων την άνοιξη του 2011. Επιπλέον 30 εκ. ευρώ θα διοχετευθούν από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ σε ειδικό πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγέων, ο οδηγός του οποίου θα προδημοσιευθεί την Τετάρτη.
  • Τη βελτίωση του μηχανισμού πιστοποίησης, η οποία θα σηματοδοτεί τη στροφή στην ποιότητα και θα δώσει στα ελληνικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Το πλαίσιο λοιπόν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά την παρουσίαση των άμεσων πρωτοβουλιών του Υπουργείου. Και απευθυνόμενος στους τραπεζικούς φορείς συνέχισε: «Καλούμε λοιπόν, Πολιτεία και εξαγωγείς μαζί, τις τράπεζες να συνεργαστούν και να στηρίξουν με τη συνεισφορά τους το όραμά μας για μια δυναμική, εξωστρεφή Ελλάδα».

Ακολουθούν βασικά σημεία από το χαιρετισμό του Υπουργού:

«Αισθάνομαι πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ανάμεσα στους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς επιχειρηματίες της χώρας.

Και αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω τη Eurobank που με τις πρωτοβουλίες της στο χώρο της εξωστρέφειας και της καινοτομίας προσφέρει πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο.

Η σημερινή εκδήλωση, η οποία έρχεται σε συνέχεια του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, αποδεικνύει τον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ιδιωτικοί φορείς στην κοινή μας προσπάθεια να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή φανερώνουν πως η κρίση έχει ήδη κινητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να αναδείξει περισσότερο το κοινωνικό του πρόσωπο και να προσεγγίσει τα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας, και ειδικότερα τη νέα γενιά.

Πρέπει να αλλάξουμε ατζέντα συζήτησης σε αυτή τη χώρα. Έχουμε περιπέσει σε ένα εγκλωβισμό για το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο έτσι κι αλλιώς υπηρετούμε. Αυτή η περιδίνηση προκαλεί αρνητική ψυχολογία, την οποία και πρέπει να ανατρέψουμε.

Με τους περισσότερους, αν όχι όλους, από εσάς έχουμε ήδη βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας να κινητοποιήσουμε εκ νέου τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να ξαναβρούμε το δρόμο για την ανάπτυξη. Όπως ήδη γνωρίζετε λοιπόν, διαθέτουμε και έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που βασίζεται σε πέντε συμπληρωματικούς άξονες πολιτικής:

  • Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας
  • Στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση νέων επενδυτικών εργαλείων και την ενίσχυση της ρευστότητας
  • Στην προώθηση της νέας και νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας
  • Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού

Πριν δύο μήνες ξεκινήσαμε έναν αδιαμεσολάβητο, ανοιχτό διάλογο με εσάς, τους εξαγωγείς, που κάνετε πράξη την Ελλάδα της εξωστρέφειας, του δυναμισμού και των ανοιχτών συνόρων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους συνδέσμους εξαγωγέων, τον ΠΣΕ και την κα Σακελλαρίδη, τον ΣΕΒΕ και τον κ. Λακασά, τον ΣΕΚ και τον κ. Καλαμπόκη, αλλά και με όλους εσάς μέσα από συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί χτίσαμε βήμα βήμα μια συνεκτική στρατηγική. Οι δικές σας απόψεις, οι δικοί σας προβληματισμοί, και οι δικές σας ιδέες διαμόρφωσαν την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Μια στρατηγική που επειδή ακριβώς προέρχεται από εσάς, είναι για εσάς και θα αξιοποιηθεί από εσάς. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα είναι λειτουργική και θα οδηγήσει άμεσα σε θετικά αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και τολμούμε να θέτουμε ιδιαίτερα φιλόδοξους και συγκεκριμένους στόχους και τους επαναλαμβάνω: θέλουμε οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Πώς λοιπόν θα τα πετύχουμε όλα αυτά; Σε λίγες μόνο μέρες, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω συγκεκριμένα και αναλυτικά. Γιατί, τότε θα παρουσιάσουμε επίσημα την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, παρουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί με ενεργό ενδιαφέρον την κοινή μας προσπάθεια και έχει και στο παρελθόν τιμήσει με την παρουσία του τις συναντήσεις μας.

Προς το παρόν επιτρέψτε μου να σας πω εξής:

Για πρώτη φορά καταρτίζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που καλύπτει συνολικά την έννοια της εξωστρέφειας και όλες τις παραμέτρους της. Από την υιοθέτηση ενός εθνικού brand μέχρι την ανασύνταξη των δημόσιων φορέων που υπηρετούν την εξωστρέφεια.

Επιπλέον δεσμευόμαστε ότι ως κυβέρνηση θα ενεργούμε συντονισμένα. Η κυβερνητική μας πολιτική θα έχει συνοχή και οι πρωτοβουλίες μας θα προκύπτουν μετά από συνεννόηση μεταξύ όλων των υπουργείων και των φορέων που σχετίζονται με την εξωστρέφεια. Και χαίρομαι πολύ που βρίσκεται εδώ σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης, ο οποίος ως αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία της χώρας και τους εμπορικούς ακολούθους μας στο εξωτερικό, θα συμβάλει αποφασιστικά σ’ αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Από τη στιγμή λοιπόν που ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε πως θα λειτουργούμε συντονισμένα, προσδοκούμε πως και σεις θα κάνετε το ίδιο. Άλλωστε οι τρεις σύνδεσμοι εξαγωγέων κινούνται ήδη σ’ αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχουν συγκροτήσει πια ένα cluster. Μιλάνε με μια φωνή και καταθέτουν κοινές προτάσεις.

Άλλωστε όλοι μαζί, εμείς ως Πολιτεία, εσείς ως εξαγωγείς, οι σύνδεσμοί σας, τα επιμελητήρια και οι υπόλοιποι φορείς, θα πρέπει να συνεργαστούμε πέρα από τη διαμόρφωση της πολιτικής και στη διαμόρφωση ενός κινήματος εξωστρέφειας που πρέπει να φτάσει παντού στη χώρα. Θέλουμε τον κάθε Έλληνα να επιθυμεί να επιχειρήσει και τον κάθε επιχειρηματία να έχει ως κύριο στόχο να εξάγει.

Αναμορφώνουμε τη δομή που μέχρι στιγμής –στα χαρτιά τουλάχιστον-, υποτίθεται πως διαμορφώνει την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, όπως και τα άλλα εθνικά συμβούλια που έχουν θεσπιστεί, δε λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια μέσα στην κρίση να βάζουμε μόνοι μας εμπόδια στο έργο μας. Για αυτό, προχωρούμε σε ριζική αναμόρφωση με άξονα την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργικότητα και την ευελιξία.

Με την ίδια λογική εκσυγχρονίζουμε τον ΟΠΕ και τον ΟΑΕΠ με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές. Στόχος μας η καλύτερη προβολή των ελληνικών προϊόντων και η διευκόλυνση των ελληνικών επιχειρήσεων να κερδίσουν θέση στις διεθνείς αγορές.

Βελτιώνουμε τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τη δημιουργία ενός ταμείου εξωστρέφειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Το νέο ταμείο, που θα ονομάζεται Go2Market, θα διαθέτει δημόσιο κεφάλαιο ύψους 70 περίπου εκατ. €, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη μόχλευση πολλαπλάσιων κεφαλαίων από την αγορά. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην προκήρυξη προγραμμάτων από την άνοιξη του 2011.

Επειδή όμως, καθώς γνωρίζετε, δε μου αρέσει να μοιράζω υποσχέσεις για το μέλλον και ούτε να μένουμε στα λόγια, σας ανακοινώνω πως την Τετάρτη προδημοσιεύεται ο οδηγός του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατ. € απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση.

Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό του ταμείου εξωστρέφειας. Δημιουργούμε λοιπόν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με αποκλειστικό αντικείμενο τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και τα θέτουμε σε άμεση εφαρμογή.

Βελτιώνουμε, τέλος, τους μηχανισμούς πιστοποίησης σηματοδοτώντας έτσι τη στροφή στην ποιότητα. Πεποίθησή μας είναι πως η ποιότητα αποτελεί το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Το πλαίσιο λοιπόν υπάρχει. Η πολιτική μας βούληση είναι δεδομένη και η συνεργασία μας αποδείχθηκε μέχρι σήμερα εξαιρετική. Καλούμε λοιπόν, πολιτεία και εξαγωγείς μαζί, τις τράπεζες να συνεργαστούν και να στηρίξουν με τη συνεισφορά τους το όραμά μας για μια δυναμική, εξωστρεφή Ελλάδα. Η στήριξή τους, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Αναμένουμε λοιπόν τη θετική σας ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό».banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn