espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ομιλία Λούκας Τ. Κατσέλη στη μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».

Αγαπητοί  συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ , στη Βουλή των Ελλήνων , σχεδόν δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη νέα Κυβέρνηση,  για να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 . Για να χαράξουμε μια νέα πορεία για την οικονομία και την ανάπτυξη κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Τι  ζητά από εμάς ο κόσμος; Ti προσδοκούν  από μας οι συμπολίτες μας  είτε   μας ψήφισαν είτε όχι :

Μας ζητούν:

Nα εργαστούμε σκληρά και συλλογικά.

Να  μην επαναλάβουμε την αδράνεια, τα λάθη και τις αδικίες των τελευταίων ετών.

Να αποκαταστήσουμε αρχές και αξίες στο πολιτικό σύστημα.

Να αναδείξουμε θετικά πρότυπα για την κοινωνία μας. Γιατί η πολιτική πάνω απ’ όλα «ποιεί ήθη».

Να βάλουμε τάξη επιτέλους στα οικονομικά μας.

Να μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο.

Να πληρώσουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί και μπορούμε, ώστε να απελευθερωθούν δημόσιοι πόροι και να στηριχθούν οι επενδύσεις, η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος.

Να βγούμε από την ύφεση και να ξαναβάλουμε μπροστά τη παραγωγική διαδικασία.

Να ενισχύσουμε τις  παραγωγικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας.

Να συγκρατήσουμε τις τιμές, ώστε να σταματήσει η αφαίμαξη εισοδήματος λόγω ακρίβειας.

Να μοιράσουμε το προϊόν της κοινής μας προσπάθειας δίκαια και να αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

Να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στο μέσο πολίτη και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος .

Να πιστέψουν ξανά τα παιδιά μας ότι ανοίγονται μπροστά τους επιλογές και ευκαιρίες για να προκόψουν στον τόπο τους .

Η ατζέντα της οικονομικήs πολιτικής

Αγαπητοί  συνάδελφοι,

Είναι με μεγάλο αίσθημα ευθύνης που στέκομαι μπροστά σας για να σας εκθέσω πως το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα συμβάλλει σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια.

Τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε .

Πέντε είναι σήμερα οι μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, που αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό του 2010 που συζητάμε :

Πρώτον, η  μείωση του δημοσίου ελλείμματος    ήδη από το 2010 και η λήψη μόνιμων και διαρθρωτικών μέτρων για την περαιτέρω αποκλιμάκωση ελλειμμάτων και χρέους   σε βάθος τριετίας .

Δεύτερον, η   στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσα στο 2010  και η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το τέλος του 2010 και μετά.

Τρίτον,  η προώθηση των αναγκαίων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα  εντός μιας τριετίας.

Τέταρτον, η αναδιάρθρωση δαπανών και φορολογικών βαρών ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Πέμπτον, η αποτελεσματική εποπτεία των αγορών ώστε να προωθηθεί ο υγιής ανταγωνισμός, να καταπολεμηθούν τα καρτέλ και να προστατευθεί ο καταναλωτής.

Οι πέντε αυτές προτεραιότητες είναι αλληλένδετες . Η μία τροφοδοτεί την άλλη. Αν δεν υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση ,τότε το κόστος χρήματος θα αυξηθεί και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής. Αν  κλείσουν κι’ άλλες επιχειρήσεις λόγω πιστωτικής ασφυξίας ή κατάρρευσης της ζήτησης, η πίττα θα μικρύνει και τα έσοδα θα μειωθούν.

Άρα το ζητούμενο  είναι να υλοποιήσουμε , χωρίς πισωγυρίσματα ,το σχέδιο μας για έξοδο από την κρίση .

Ο Προϋπολογισμός του 2010  είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα συζητηθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο θα εξειδικεύσει τις πολιτικές μας σε βάθος τριετίας.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα αναφερθώ στο πώς φτάσαμε μέχρι εδώ σήμερα. Στις πολιτικές και τα μέτρα που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Απλώς θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τού 2008, ως γενική εισηγήτρια της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχα επισημάνει τον επερχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την διαφαινόμενη ύφεση στην οικονομία καθώς  και τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε τότε να ληφθούν. Αν είχαμε τότε εισακουσθεί, σήμερα δεν θα είχαμε ένα έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης που φθάνει τα 29δις ευρώ , χρέος που ξεπερνά  τα   300 δις   και την αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ.

Χρειάζεται όμως  να γνωρίζουμε την αλήθεια . Να ξέρουμε  που βρισκόμαστε, ώστε να αξιολογήσουμε σωστά  το που και το πώς θέλουμε να πάμε.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παράλληλα με  το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για πρώτη φορά από το 1993, το προϊόν της οικονομίας συρρικνώνεται. Το τρίτο τρίμηνο , η οικονομική δραστηριότητα κινείται με ρυθμό  -1,6%. Το 2009 έκλεισαν περίπου 10, 000 επιχειρήσεις Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 9%. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και προσδοκιών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως  στη Βόρειο Ελλάδα που πλήττεται ιδιαίτερα και από τη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας .

Η αγορά ασφυκτιά, με τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης να  κυμαίνεται γύρω στο 4%  έναντι στόχου της  ΤΕ, 10%,  για το 2009. Πριν δύο μόλις χρόνια η πιστωτική επέκταση κινείτο γύρω στο 20% !!!! Δεν είναι παράδοξο λοιπόν ότι    χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της πιστωτικής ασφυξίας,  στις υποχρεώσεις τους. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το πρώτο 11μηνο του 2009, η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 2,8 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 153% σε σχέση με το πρώτο 11μηνο του 2008!!

Αντί λοιπόν να έχουμε δημιουργήσει νέο πλούτο στη χώρα, αντί να έχουμε αυξήσει  τη συνολική πίττα , έχουμε συρρικνώσει  την εθνική μας παραγωγή. Πίσω από τον  δημοσιονομικό εκτροχιασμό κρύβεται  ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα  που αντανακλάται στο υψηλό έλλειμμα των εξωτερικών μας συναλλαγών και την κρίση ανταγωνιστικότητας . Η χώρα μας  έχει πέσει στην 71η θέση του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας από την 65  θέση πριν δύο μόλις χρόνια. Με απλά λόγια, παράγουμε λίγα σε σχέση μ’ αυτά που δαπανούμε χάνοντας μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια. Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό. Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αντιστρέψουμε αυτή την ολισθηρή πορεία. Αλλιώς τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια δεν θα βρίσκουν δουλειές.

Τι πρέπει και τι μπορούμε επομένως  να κάνουμε;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη :

Na ενεργοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικής που διαθέτουμε για να μειώσουμε το παραγωγικό μας έλλειμμα.

Να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση . Να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στη χώρα . Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας. Προωθώντας  επενδύσεις και μεγάλες θεσμικές αλλαγές .Παράλληλα, να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες ξεκινώντας από την απίθανη σπατάλη πόρων που γίνεται στο δημόσιο τομέα.

Οι προτεραιότητες της πολιτικής του ΥΠΟΙΑΝ

Αγαπητοί  συνάδελφοι,

Πρώτο μέλημα του  Υπουργείου μας είναι επομένως η άμεση στήριξη  της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας . Στόχος μας να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2010.

Το προωθούμε  με δέσμη μέτρων άμεσης απόδοσης:

-              διοχέτευση  ρευστότητας  στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων  ή/και πληρωμής οφειλών,

-              προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και

-              στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Για τη διοχέτευση ρευστότητας ,προωθήσαμε  χωρίς καθυστέρηση νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τις απαραίτητες αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Το σχέδιο νόμου  συζητήθηκε και ψηφίστηκε ήδη  στην αρμόδια  Επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα με στήριξη τόσο  της αξιωματικής αντιπολίτευσης και  των  παραγωγικών φορέων όσο και των τραπεζών που – παρά τις ενστάσεις τους σε επιμέρους ρυθμίσεις- συμφώνησαν επί της αρχής. Η αναγκαιότητά της ρύθμισης  διαπιστώθηκε απ’ όλους αλλά κυρίως από τους συμπολίτες μας που αισθάνονται τη θηλειά στον λαιμό τους να σφίγγει.  Συμπολίτες μας σαν αυτόν που έγραψε στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης :

«Είμαστε μια επιχείρηση εποχιακή. Απασχολούμε 11 άτομα. Λόγω της κρίσης πολλοί πελάτες μας δεν μας πληρώνουν βεβαιωμένες οφειλές. Τον Σεπτέμβριο σφραγίστηκε μια επιταγή μας την οποία λίγο αργότερα εξοφλήσαμε. Μας καταχώρησαν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Μας στέρησαν το μπλοκ επιταγών για 3 χρόνια και μας μπλόκαραν και το πλαφόν μας .

Δεν είμαστε απατεώνες!!!

Αποφασίστε ΣΗΜΕΡΑ γιατί αύριο είναι ΑΡΓΑ!»

Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα  σε επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν  την εξυπηρέτηση  χρεολυτικών δόσεων  για δύο χρόνια, να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες αλλά και ένα περιορισμένο εύρος ενήμερων οφειλών , καθώς και να βγουν άμεσα από τον Τειρεσία εφόσον πληρώσουν τις οφειλές τους.

Οι  ρυθμίσεις αυτές χρειάζεται να  επεκταθούν περαιτέρω και σε εγγυημένα δάνεια  ώστε να καλύψουν ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Χρειάζεται ν’ ανοίξει η στρόφιγγα πρόσθετης ρευστότητας  σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα  σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Γι αυτό  αυξάνουμε το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ και αλλάζουμε τους όρους λειτουργίας του.  Χρησιμοποιούμε παράλληλα τη δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων προς μεγαλύτερες  επιχειρήσεις σε κλάδους που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα ή  που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές καθώς και  για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάνουμε ταυτόχρονα το αυτονόητο.  Εξοφλούμε σταδιακά και με αντικειμενικά κριτήρια όσα χρωστάει το ίδιο το δημόσιο σε επιχειρήσεις, είτε από τον  Επενδυτικό Νόμο είτε από  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Ο συνολικός λογαριασμός που μας άφησε απλήρωτο η προηγούμενη Κυβέρνηση ξεπερνούσε τα 900 εκ ευρώ: 435 από τον Επενδυτικό νόμο, 350 από προγράμματα για ΜΜΕ και 120 εκ από την ψηφιακή σύγκλιση. Από αυτά 150 εκ   αφορούν  έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2007 !!!! Πέρα από όλα τ’ άλλα ,η προηγούμενη κυβέρνηση , για λόγους ακατανόητους , είχε κηρύξει στάση πληρωμών.

Μέχρι σήμερα,  έχουμε ήδη εγκρίνει εντολές πληρωμών  για 240 εκ. για τις τρείς αυτές κατηγορίες και πάνω από 1,2 δις για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να κλείσει επιτέλους το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης .  Καταθέτω τους σχετικούς πίνακες.

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, εξοφλούμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα, αυξάνουμε κατά 800 εκατ. μέσα  στο 2010 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ,αντιστρέφοντας τη λογική της συνεχούς μείωσής του ως ποσοστό του εθνικού μας εισοδήματος την τελευταία πενταετία.  Υλοποιούμε έτσι τη δέσμευσή μας για αύξηση  των δημοσίων επενδύσεων στα 10, 3 δις ευρώ, πάνω δηλαδή από   4% του ΑΕΠ  .

Ενεργοποιούμε τάχιστα τους διαθέσιμους Κοινοτικούς πόρους από το  ΕΣΠΑ, , απλοποιώντας με την τροποποίηση του Ν 3614/2007 όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, υλοποίησης και ελέγχου των έργων. Αντιμετωπίζουμε έτσι ριζικά τη μεγάλη πρόκληση για βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που, μετά από 3 χρόνια έναρξης του Προγράμματος, παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 3%  .

Επισπεύδουμε  την αξιολόγηση πάνω από 2.700 αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο που λιμνάζουν εδώ και μήνες στο Υπουργείο.  Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα κατατεθεί για διαβούλευση το επόμενο δίμηνο ώστε να αποτελέσει βασικό εργαλείο στήριξης της Πράσινης Ανάπτυξης,  της καινοτομίας, της  Ελληνικής περιφέρειας και της  δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και η προώθηση επενδύσεων  , δημόσιων και ιδιωτικών , συμπληρώνονται με μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το δεύτερο σχέδιο νόμου που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Μια μεγάλη τομή καθώς με καθυστέρηση δεκαετίας αν όχι εικοσαετίας εισάγεται και στη χώρα μας ο αντίστοιχος θεσμός και παρέχεται η δυνατότητα σε ένα δανειολήπτη που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία να καλύψει από το εισόδημά του και τα περιουσιακά του στοιχεία τις οφειλές του προς το πιστωτικό σύστημα, να τύχει μερικής απαλλαγής από χρέη και οφειλές προσφεύγοντας στα δικαστήρια . Δίνεται έτσι το δικαίωμα σ’ αυτούς τους δανειολήπτες  να ενταχθούν ξανά στην οικονομική ζωή και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Εκτός της υπερχρέωσης, η μάχη κατά της ακρίβειας είναι ένα δεύτερο ανοιχτό μέτωπο. Μέτωπο για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή.

Μετά από 11 χρόνια άρχισε επιτέλους να λειτουργεί σε δοκιμαστική φάση το Παρατηρητήριο Τιμών . Μόλις χθες θέσαμε σε λειτουργία το πρώτο info-kiosk στο δήμο Αμαρουσίου. Eνα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα  που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να συγκρίνουν  καθημερινά από το διαδίκτυο ή και καλώντας  τον  αριθμό 1511  τις  τιμές περισσότερων από 1.000 προϊόντα  και υπηρεσίες που προσφέρονται από τα  μαγαζιά και τις λαϊκές της γειτονιάς τους.

Παράλληλα, μέχρι τον Φεβρουάριο, ολοκληρώνεται η επανατιμολόγηση περίπου 6.000 φάρμακων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά . Με την  επανατιμολόγηση και μόνο ,που έχει να γίνει σε τέτοια έκταση από το 1997, θα εξοικονομηθούν  δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ και θα μειωθούν οι τιμές των πρωτοτύπων αλλά και των αντιγράφων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα .

Μεγάλη εξοικονόμηση πόρων θα γίνει και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και  τις ηλεκτρονικές προμήθειες  που θα ξεκινήσουν το 2010 και θα υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ  σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία .

Στόχος μας: χαμηλές τιμές ,  διαφάνεια παντού και υγιής ανταγωνισμός. Γι’αυτό άλλωστε αναβαθμίζουμε , όπως είχαμε δεσμευθεί,  την Επιτροπή Ανταγωνισμού   αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο περί ανταγωνισμού που ισχύει από το 1977 .Προσανατολίζουμε πλέον  το ελεγκτικό και κυρωτικό  έργο της Επιτροπής στην ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση των καρτέλ στην Ελληνική αγορά σε στρατηγικούς κλάδους που διαμορφώνουν το επίπεδο τιμών σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Θέτουμε έτσι την αγορά στην υπηρεσία του πολίτη και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αν αυτά είναι τα μέτρα άμεσης απόδοσης , το 2010 οφείλουμε

να θέσουμε τις βάσεις για ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Η χώρα μας είναι πράγματι μια ευλογημένη χώρα. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων , με μοναδικό περιβάλλον και απόθεμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αξιοζήλευτο πολιτιστικό και ανθρώπινο κεφάλαιο , είναι η χώρα των μεγάλων δυνατοτήτων , των μεγάλων ευκαιριών.  Το αποδείξαμε άλλωστε με τη διοργάνωση των  Ολυμπιακών  αγώνες . Το αποδείξαμε κρατώντας τα σκήπτρα της παγκόσμιας ναυτιλίας κάτω από πολύ ανταγωνιστικές συνθήκες.

Γιατί άραγε δεν μπορούμε να το πετύχουμε και στη χώρα μας; Τι μας κρατάει πίσω ; Τι μας εμποδίζει ;

Mας εμποδίζει , αγαπητοί συνάδελφοι, ένα απαρχαιωμένο πελατειακό, συγκεντρωτικό θεσμικό πλαίσιο που αναστέλλει κάθε παραγωγική ιδέα , κάθε καινοτόμα δράση. Ένα θεσμικό πλαίσιο  το οποίο βολεύει κάποιους λίγους αλλά αποτελεί πηγή αποτρεπτικού κόστους για τους πολλούς. Πόσες φορές ακούμε τη φράση ; άστο, ξέχνα το …αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν καιρός αγαπητοί συνάδελφοι να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα.  Να κάνουμε μια μεγάλη υπέρβαση και να πούμε : ναι μπορούμε.

Μπορούμε επιτέλους να άρουμε όλα τα αντικίνητρα και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Μπορούμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και τον απαιτούμενο χρόνο  για την ίδρυση  επιχειρήσεων από 12 που υπάρχουν σήμερα σε 3. Και θα το κάνουμε σε στενή συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το επόμενο δίμηνο στη Βουλή χρησιμοποιώντας το ΓΕΜΗ και συνδέοντας το με τις αρμόδιες εφορίες μέσω του TAXIS.

Μπορούμε να καταργήσουμε τα  πολυάριθμα στάδια ,  τις  πολυδαίδαλες διαδικασίες και τα πολλαπλά «διόδια»   που σήμερα απαιτούνται για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Και θα το κάνουμε μέσα στο 2010 σε στενή συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία ,ώστε το να πάρει κανείς την άδεια χωροθέτησης ή την περιβαλλοντική άδεια να μην αποτελεί μαρτύριο. Να μην μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει όποτε θέλει και να  προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά το δοκούν σταματώντας μια επένδυση για 2 και 3 χρόνια.

Μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από τη διεθνή και εγχώρια αγορά για αναπτυξιακά προγράμματα και συμπράξεις δημόσιου –ιδιωτικού τομέα. Και θα το ξεκινήσουμε  μέσα στο 2010 με τη δημιουργία του  Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας –ενός Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου – κατά τα πρότυπα άλλων χωρών. Με τη συμμετοχή διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου  ώστε να στηρίξουμε πράσινες επενδύσεις, καινοτομικές δραστηριότητες,  παραγωγικές αναδιαρθρώσεις, την ανάπτυξη υποδομών  και την ανάδειξη των λιμανιών μας σε πόλους παροχής υπηρεσιών,

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 16 δις περίπου που απομένουν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις ΣΔΙΤ  για να χρηματοδοτήσουμε έργα υψηλής αναπτυξιακής απόδοσης. Την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα και την κατασκευή του στη Θεσσαλονίκη. Πράσινες υποδομές και δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας ,την  προστασία των υδάτινων πόρων, την  επεξεργασία αποβλήτων, αναπλάσεις των πόλεών μας και τη δημιουργία ενεργειακών δικτύων.  Την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ευρυζωνικών δικτύων.  Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τον πολιτισμό , την υγεία, τον αγροτοδιατροφικό τομέα , τον  τουρισμό , τις περιφέρειες της χώρας μας που η κάθε μία πρέπει να αποκτήσει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα.  Γι’ αυτό και στο ΠΔΕ του 2010 εγγράφονται 1.113 εκατ. ευρώ για έργα περιφερειακών προγραμμάτων, έναντι 997 εκατ. ευρώ το 2009.

Μπορούμε τέλος να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων στοχευμένα για τη στήριξη αναδιαρθρώσεων και την ενίσχυση  θέσεων εργασίας σε περιοχές υψηλής ανεργίας και παραγωγικής υστέρησης καθώς και  κλάδους ή περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος μεταφορών στα νησιά μας επιδοτώντας την κατασκευή πλοίων . Και το ξεκινάμε μέσα στο 2010  μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την  Κοινότητα  στη βάση της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου , ότι δηλαδή ο νησιώτης έχει ίδια δικαιώματα με τον στεριανό στις μεταφορικές υπηρεσίες.

Στόχος μας , μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η συντονισμένη αναμόρφωση των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων αναπτυξιακών προγραμμάτων και η κατάθεση του αναμορφωμένου  προγράμματος στη Βουλή και στην ΕΕ.

Ήδη ολοκληρώσαμε τον πρώτο  κύκλο συναντήσεων προγραμματικού  χαρακτήρα  με την ΕΕ και  με όλα τα Υπουργεία . Ακολουθεί διαβούλευση με όλες τις περιφέρειες.

.

Μπορούμε τέλος να κερδίσουμε τη μάχη της εξωστρέφειας. Το κάνουμε πράξη με την αναβάθμιση διασύνδεση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, της ΔΕΘ , της Hellexpo , του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων  του Invest in Greece, του πρώην ΕΛΚΕ, για την συντονισμένη προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών σε επιμέρους αγορές και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων .

Επίλογος

Αγαπητοί  συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα έχουμε ήδη δρομολογήσει.  Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 .

Κερδίζοντας το στοίχημα της ανάπτυξης,  θα κερδηθεί και το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όσο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης επιτύχουμε σε σχέση με  το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους τόσο πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά θα μπορέσουμε να διαχειρισθούμε το δημόσιο χρέος.

Επομένως, η δημοσιονομική εξυγίανση και η πολιτική ανάπτυξης είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης. Είναι πολιτικές που ταυτόχρονα πρέπει να προωθήσουμε – και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η αλλαγή πορείας  χρειάζεται τη συστράτευση  όλων των παραγωγικών δυνάμεων, ολόκληρης της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε τη  συνεργασία σας αλλά και την κριτική σας. Χρειαζόμαστε την γνώση και την εμπειρία σας αλλά και την ενεργό συμμετοχή σας.

Υπάρχει σχέδιο,  όραμα, βούληση για σκληρή δουλειά, για απτά μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι εθνική ανάγκη  να πετύχουμε  και να θέσουμε στέρεες βάσεις για  μια νέα πορεία, μια νέα προοπτική για τη χώρα. Ο προϋπολογισμός για το 2010 είναι προϋπολογισμός που υλοποιεί τις δεσμεύσεις μας. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τις αλλαγές που πρέπει να επιφέρουμε. Σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.

Σας ευχαριστώ  πολύ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn