espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Αλλαγή πορείας με έμφαση στην πραγματική οικονομία

Ομιλία υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στο συνέδριο του Economist

«Η αλλαγή πορείας που επιδιώκουμε σήμερα έχει ως βασικό συστατικό την ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας σήμερα, στο συνέδριο του Economist, και τόνισε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόθεση για τη δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια «για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και την επένδυση στον τόπο μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και για να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο επενδυτικό νόμο και στις καινοτόμες, διαφανείς και αξιοκρατικές ρυθμίσεις του, που αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τις περισσότερες από 500 επενδυτικές προτάσεις που διαφαίνονται στις 15 ημέρες που τρέχει η προκήρυξη. Επισήμανε ακόμη την επιτυχία της λειτουργίας των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, τη σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού, τις σημαντικές ενέργειες και νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θεσμική και διοικητική υπέρβαση των βασικών εμποδίων της επιχειρηματικότητας που θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, καθώς και την αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το 2.9 στο 18% μέσα σε ένα έτος αλλά και την ενίσχυση της νέας και καινοτόμου επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλίες όπως το StartUp Greece.

«Ήδη πετύχαμε πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αλλάξαμε τους κανόνες του παιχνιδιού σε δεκάδες μέτωπα. Αλλού ήμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Αλλού ίσως να υποτιμήσαμε τις αντιδράσεις κάποιων εγωιστικών συμφερόντων. Αλλού ίσως να καθυστερήσαμε ή να ολιγωρήσαμε μπροστά στο πολιτικό κόστος ή και στη σκληρότητα κάποιων αποφάσεων. Όμως δεν υπάρχει πισωγύρισμα και καιρός για μάχες οπισθοφυλακής».

«Γνωρίζουμε στην κυβέρνηση ότι για να πάμε παραπέρα χρειαζόμαστε ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική διάσωση, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που ζήτησε παράλληλα τόσο τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας όσο και την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Χρειάζεται συναίνεση και πολιτική συνεννόηση», τόνισε ο υπουργός. «Χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις στις μεγάλες πολιτικές επιλογές, που οφείλει να κάνει η χώρα μέσα στην κρίση και για την έξοδο από αυτήν. Χρειάζεται σήμερα οι πολιτικοί, να αναδείξουμε στο μέγιστο βαθμό τις αρετές μας και το στοιχείο της εθνικής ευθύνης που είναι η ύψιστη έκφραση της άσκησης πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η πολιτική είναι αποστολή ευθύνης απέναντι στο λαό που δίνει την εντολή μέσω της ψήφου του.

«Η γνώμη μου είναι ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα στη χώρα είναι απολύτως δημοσιονομικοκεντρική και άρα απολύτως συντηρητική. Και αυτό οδηγεί την πραγματική οικονομία σε δραματικά αποτελέσματα», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Πλήττει το αίσθημα των πολιτών, καλλιεργώντας καθημερινά το τρόμο, ανασφάλεια και –κυρίως- απώλεια θέσεων εργασίας».  

«Έχουμε όλοι την ευθύνη να μην αφήσουμε τις κατακτήσεις 19 μηνών να μείνουν ανολοκλήρωτες, αλλά να κάνουμε το επόμενο βήμα με αποφασιστικότητα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «επιταχύνοντας τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις, κόβοντας το περιττό λίπος στο δημόσιο τομέα που κοστίζει στο μη προνομιούχο πολίτη και θωρακίζοντας καθημερινά, με αγώνα και υπερβάσεις, τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:

«Κυρίες και κύριοι,

Ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα, η Ελλάδα βρέθηκε λίγο πριν την κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αλλά και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις απέτρεψαν τον εφιάλτη και ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη χώρα αλλά και στην Ευρωζώνη ευρύτερα. Ένα χρόνο μετά, η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.  

Στην Ελλάδα μάθαμε και μαθαίνουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να είναι ανώδυνη. Θαυματουργές συνταγές δεν υπάρχουν. Συνάψαμε μια δανειακή σύμβαση απαραίτητη για την προσαρμογή και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανάκαμψη απαιτεί ξεκάθαρους στόχους και αποτελέσματα σήμερα. 

Ένα χρόνο μετά οι προκλήσεις μας δεν παραμένουν οι ίδιες, αλλά αυξάνονται. Είμαστε απέναντι σε ένα κράτος αντιπαραγωγικό που επιβίωνε ταλαιπωρώντας τον πολίτη, αφαιμάζοντας πόρους αλλά και ευκαιρίες από τη νέα γενιά. Σε ένα πολιτικό σύστημα που βολεύτηκε για χρόνια σε επιδοματικές πολιτικές και εγωιστικές συμπεριφορές.

Η μεταπολίτευση στην Ελλάδα τελείωσε με την κρίση του χρέους ατυχώς, αποκαλύπτοντας την ευρύτερη αξιακή παρακμή στην οποία είχαμε βυθιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Κάποια στιγμή όμως τα μνημόσυνα και τα μοιρολόγια τελειώνουν. Δρομολογούμε την αλλαγή πορείας που οδηγεί στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εθνικής μας οικονομίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ιστορικές προκλήσεις με αυτογνωσία και κοινωνική συνοχή.

Η αλλαγή πορείας που επιδιώκουμε σήμερα έχει ως βασικό της συστατικό την ανάπτυξη. Με τόλμη, πίστη, έξυπνη προσαρμογή, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό.

Βασικό εργαλείο της αντιμετώπισης της κρίσης ήταν μέχρι σήμερα ο μηχανισμός στήριξης. Μέσα από το μνημόνιο ανοίξαμε την πόρτα των μεταρρυθμίσεων, σημαντικών ανατροπών που καθυστερούσαν για δεκαετίες.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, αλλά και να τις υπερβούμε δημιουργικά για το συμφέρον της χώρας. Πιστεύουμε και παλεύουμε για πολιτικές που μπορούν να δώσουν ακόμη πιο δυνατή πνοή στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να φέρουν σε πέρας την απαραίτητη αλλαγή πορείας.

Και αυτό γιατί το αύριο της χώρας είναι ακόμη πιο απαιτητικό και ακόμα πιο δύσκολο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε αυτό που οι πολίτες ήδη γνωρίζουν: ότι δηλαδή δεν γίνεται μέσα σε 1-2 χρόνια να διορθωθούν δια μαγείας προβλήματα και αντιλήψεις που διαπερνούν σε βάθος τη σύγχρονη Ελλάδα. Θα περάσουμε δύσκολα. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Θα πετύχουμε.

Ήδη πετύχαμε πολλά. Αλλάξαμε τους κανόνες του παιχνιδιού σε δεκάδες μέτωπα. Αλλού ήμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Αλλού ίσως να υποτιμήσαμε τις αντιδράσεις κάποιων εγωιστικών συμφερόντων. Αλλού ίσως να καθυστερήσαμε ή να ολιγωρήσαμε μπροστά στο πολιτικό κόστος ή και στη σκληρότητα κάποιων αποφάσεων. Όμως δεν υπάρχει πισωγύρισμα και καιρός για μάχες οπισθοφυλακής. Οι αλλαγές είναι ήδη εδώ.

Ποιος θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι η Ελλάδα θα διέθετε σήμερα ένα νέο σύστημα για τις ιδιωτικές επενδύσεις που έχει προϋπολογισμό, που κάθε ευρώ πηγαίνει σε βιώσιμες επενδύσεις, που στηρίζεται στις φοροαπαλλαγές και στη διαφάνεια;

Σε 15 μέρες που τρέχει η προκήρυξη, 500 περίπου υποψήφιοι επενδυτές εμπιστεύονται τη νέα διαδικασία με επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιός θα πίστευε ότι στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο θα μπορούσαμε σήμερα να ιδρύσουμε επιχείρηση σε μια μέρα, σε ένα σημείο και με το μισό κόστος; Ούτε καν ο Economist που πέρυσι σε ένα άρθρο του κατέληγε ότι «η ίδρυση μιας εταιρίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί»…

Ρωτήστε τις 300 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν με το νέο σύστημα και τις 2.500 που εγγράφηκαν στο ψηφιακό εμπορικό μητρώο, χρησιμοποιώντας τα επιμελητήρια και τα συμβολαιογραφεία σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ποιός θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι μπορεί μετά από 9 ολόκληρα 3μηνα, 2μιση χρόνια θα αυξηθεί το ΑΕΠ 0,8% και θα μειωθεί η ύφεση μέσα στην πιο δύσκολη δυνατή συγκυρία;

Ρωτήστε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις όπου αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που στέκονται και ανταγωνίζονται προϊόντα άλλων χωρών στις πιο απαιτητικές αγορές της Ευρώπης. 35% είναι η αύξηση των εξαγωγών το πρώτο 3μηνο του 2011.

Ποιός θα πίστευε ένα χρόνο πριν ότι σε περίοδο διεθνών πληθωριστικών τάσεων, όπου οι τιμές των commodities αυξάνονται δραματικά σε όλη την Ευρώπη, οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται και είναι σταθερές;

Ρωτήστε τις επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν μαζί μας για να απορροφήσουν το ΦΠΑ σε βασικά είδη για όλο το 2011, να μειώσουν τις τιμές τους, και να αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν με υγιείς ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά. Αποτέλεσμα αυτού, απόρροια αυτής της πολιτικής, μειώνεται ο πληθωρισμός σημαντικά, έχει φθάσει στο 3,7% με περαιτέρω τάση πτώσης και το Μάιο μήνα που τρέχουμε τώρα.

Ποιός θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι το ελληνικό κράτος θα ασχολιόταν σοβαρά με τα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα; Σε μία εβδομάδα, θα είναι νόμος του κράτους το νέο σύστημα ταχείας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και η αρχή μιας νέας διαδικασίας επιχειρηματικής στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα της χώρας.

Επίσης, καταγράψαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε εμπόδιο κάθε διαδικασία που πνίγει την επιχειρηματική δραστηριότητα και ένα σχέδιο από 63 σημεία που αποτελούν εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, θα αποτελέσουν έναν από τους πιο φιλόδοξους νόμους, ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Ποιός θα πίστευε ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε μπροστά το ΕΣΠΑ και να κατευθύνουμε τους κοινοτικούς πόρους προς την επιχειρηματικότητα; Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 2,9% και πέρσι 31 Δεκεμβρίου έτρεχε με 18%.

Ποιός θα πίστευε ότι σε μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής δραστηριότητας συγκεντρωνόταν σε παραδοσιακούς κλάδους, θα υπήρχαν νέοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες που τολμούν εντός και εκτός συνόρων;

Ρωτήστε την κοινότητα χιλιάδων νέων που τολμούν με startups, από ICT μέχρι εναλλακτικές καλλιέργειες και ήρθαν κοντά μας. Δημιουργήσαμε μαζί κοινό σχέδιο για την καινοτομική επιχειρηματικότητα με ειδικές προβλέψεις στον νέο επενδυτικό νόμο, στα ειδικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και ένα άνευ προηγουμένου  online σύμβουλο, το StartUp Greece.

Μπορώ να σας αναφέρω και άλλες τομές και άλλες αλλαγές που στην ουσία αποτελούν τις καλύτερες διαψεύσεις για όσους προεξόφλησαν την κατάρρευση και τη χρεοκοπία της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι για να πάμε παραπέρα χρειαζόμαστε ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών που θα εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική διάσωση, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την πραγματική οικονομία.

Αυτό για να το πετύχουμε θέλουμε ισχυρούς μηχανισμούς υλοποίησης. Θέλουμε κανόνες και άξονες που θα αποδεχθούμε όλοι, τα κόμματα, τα συνδικάτα, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης. Θέλουμε έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουν οι πολίτες της χώρας.

Χρειάζεται επίσης συναίνεση και πολιτική συνεννόηση. Χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις στις μεγάλες πολιτικές επιλογές, που οφείλει να κάνει η χώρα μέσα στην κρίση και για την έξοδο από αυτήν.

Χρειάζεται σήμερα οι πολιτικοί, να αναδείξουμε στο μέγιστο βαθμό τις αρετές μας και το στοιχείο της εθνικής ευθύνης που είναι η ύψιστη έκφραση της άσκησης πολιτικής.

Η πολιτική είναι αποστολή. Αποστολή ευθύνης απέναντι στο λαό και την πατρίδα. Με εντολή του λαού, στην υπηρεσία του λαού. Εντολή που οφείλει να υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση αυτός που εκλέγεται από το εκλογικό σώμα.

Θέλω επίσης απευθυνόμενος σε σας, που εκπροσωπείτε την επιχειρηματική κοινότητα να σας πω ότι ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα, οι επιχειρήσεις μας, δίνουν τη δική τους μάχη με τρόπο γενναίο και αξιοθαύμαστο.

Είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα από μας. Πολύ πιο γρήγορα από τη δημοσιονομική πλευρά της κρίσης και η πραγματική οικονομία θα απαντήσει πολύ πιο αποτελεσματικά στην κρίση.

Προσωπικά πιστεύω στις υγιείς δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Πιστεύω στην παραγωγή και στη δημιουργία. Είμαι οπαδός και εργάζομαι για ένα παραγωγικό, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο της οικονομίας.

Θέλω να σας πω εδώ σήμερα, η γνώμη μου είναι ότι η συζήτηση που γίνεται στη χώρα, είναι απολύτως δημοσιονομικοκεντρική και άρα απολύτως συντηρητική. Και αυτό οδηγεί την πραγματική οικονομία σε δραματικά αποτελέσματα. Πλήττει το αίσθημα των ανθρώπων, καλλιεργώντας καθημερινά τρόμο, ανασφάλεια, μα κυρίως απώλεια θέσεων εργασίας.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ρευστότητας και εργαζόμαστε με πολλούς τρόπους. Με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο διαγωνισμό ύψους 1,2 δις € και σε ένα μήνα από σήμερα θα είναι στην αγορά αυτά τα ποσά. Το Πρόγραμμα «Jeremie» που βρίσκεται ήδη στην αγορά. Οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες. Οι κρατικές ενισχύσεις που δίνονται μέσω του ΕΣΠΑ.

Αλλά δυστυχώς δεν αρκούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Ειλικρινώς δεν αρκούν αυτές οι πρωτοβουλίες για να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα της ρευστότητας.

Αισθάνομαι ότι αποτελεί ήττα για μας, όταν κλείνει μια υγιής επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους λόγω ρευστότητας. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια επενδυτική τράπεζα, μια αναπτυξιακή τράπεζα, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και την επένδυση στον τόπο μας.

Είναι κάτι το αυτονόητο το οποίο υπάρχει σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και δεν υπάρχει στη χώρα μας. Τα επόμενα βήματά μας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μπορούν και πρέπει να προσδιορίζουν την Ελλάδα που θέλουμε τα επόμενα χρόνια.

Οι οικονομικές μας πολιτικές πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων στην πραγματική οικονομία υπέρ της ρευστότητας, της απλοποίησης των διαδικασιών, της απελευθέρωσης και απογείωσης των ευκαιριών που υπάρχουν στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στην υγεία, στον αγροτοδιατροφικό κλάδο.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η στρατηγική αναπτυξιακής αναδιάρθρωσης που επιχειρούμε, έχει ως στόχο τη γρήγορη αναπτυξιακή διαδικασία και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

Το όραμά μας είναι μακροπρόθεσμα να στραφούμε από το μοντέλο της εύκολης ανάπτυξης σε μια εξωστρεφή οικονομία υψηλής παραγωγικότητας και προστιθέμενης αξίας.

Το ανθρώπινο δυναμικό που θα γίνει ο φορέας της πολυπόθητης αναπτυξιακής στροφής για την ελληνική οικονομία υπάρχει. Και υπάρχει σε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. Είναι η καταρτισμένη, καλά μορφωμένη και καλά εξοπλισμένη σε γνώση νεολαία της χώρας μας.

Εξαρτόμαστε πλέον από τη δική μας δυνατότητα και ικανότητα να μειώσουμε το έλλειμμα, να περιορίσουμε τη σπατάλη, να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, να μετεξελίξουμε το κράτος σε μοχλό ανάπτυξης και να παράγουμε, να εξάγουμε, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Έχουμε όλοι την ευθύνη να μην αφήσουμε τις κατακτήσεις 19 μηνών να μείνουν ανολοκλήρωτες, αλλά να κάνουμε το επόμενο βήμα με αποφασιστικότητα.

Επιταχύνοντας τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις-αποκρατικοποιήσεις, κόβοντας το περιττό λίπος στο δημόσιο τομέα που κοστίζει στο μη προνομιούχο πολίτη και θωρακίζοντας καθημερινά, με αγώνα και υπερβάσεις τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα δεν έγινε με όλα αυτά που ανέφερα σε μια νύχτα επενδυτικός παράδεισος. Όμως βήμα - βήμα, μέρα με τη μέρα, κράτος και επιχειρήσεις χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που ουδέποτε ήταν αυτονόητη.

Δημιουργώντας από την πλευρά μας καθαρούς κανόνες, εκπέμποντας καθαρά μηνύματα για την Ελλάδα που θέλουμε, απομακρύνοντας εμπόδια και μειώνοντας γραφειοκρατία, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, παρέχοντας κίνητρα σύγχρονα και γενναία, που οδηγούν στην επίσημη, στην άσπρη οικονομία, μπορούμε με όλα αυτά βάσιμα να ελπίζουμε – και το βλέπουμε ήδη – ότι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις θα εμπιστευθούν τις ελπίδες τους στην Ελλάδα. Το στοίχημα της ανάπτυξης είναι στοίχημα αξιοπιστίας και επιβίωσης της πραγματικής οικονομίας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn