espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο Συνέδριο του Economist

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Στις επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2010, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Βασικό  εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η κρίση, επεσήμανε η υπουργός, είναι να τονωθεί η ανάπτυξη με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ να αυξηθεί από το 3,5% που είναι σήμερα σε περισσότερο από 15%.

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:

«Κυρίες και κύριοι, το φετινό Συνέδριο του ECONOMIST που αποτελεί πλέον θεσμό στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας για την ελληνική οικονομία, διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Διεξάγεται σε μια συγκυρία που η χώρα μας προσπαθεί μέσα από συντονισμένες πολιτικές να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και να πάψει να είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεξάγεται σε μια συγκυρία που το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς και οι κερδοσκόποι καταλαμβάνουν  ανοιχτές θέσεις για να προσκομίσουν οφέλη από τις πιθανές προσαρμογές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις διεθνείς αγορές, ασκώντας πιέσεις σε ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα. Και ακούσαμε από το Τζο Στίγκλιτς πολλά γι’ αυτό το θέμα. Διεξάγεται σε μια συγκυρία όπου οι προκλήσεις για την άσκηση του σωστού μίγματος πολιτικής είναι πραγματικά τεράστιες.

Κυρίες και κύριοι, στόχος μας είναι να ανατραπεί το κλίμα  δυσπιστίας και να ανακτήσει η  οικονομία μας την αξιοπιστία της απέναντι στο εσωτερικό της  χώρας και στις διεθνείς αγορές. Μέσο; Η αποτελεσματική υλοποίηση  των μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί για δημοσιονομική εξυγίανση, για αναθέρμανση της οικονομίας και για παραγωγική αναδιάρθρωση με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη. Με μέτρα στήριξης των επενδύσεων και προώθησης μεγάλων διαρθρωτικών και ρυθμιστικών αλλαγών.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμες μόνο εάν η χώρα επανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, αν πετύχει να καταστεί ελκυστικός προορισμός για παραγωγικά κεφάλαια και δημιουργικές ιδέες.

Το χρέος μας θα σταθεροποιηθεί και θ αρχίσει να μειώνεται μόνο όταν οι επενδύσεις σήμερα αποφέρουν υψηλές αποδώσεις που θα μας επιτρέψουν να εξυπηρετήσουμε χωρίς πρόβλημα το κόστος δανεισμού.

Η χώρα μας έχει τεράστια πλεονεκτήματα, τη στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, ένα από τα πιο πλούσια αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποθέματα που παραμένουν αναξιοποίητα, ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο κι αυτό το κεφάλαιο δεν το έχουμε αξιοποιήσει, ένα αξιοζήλευτο ανθρώπινο δυναμικό.

Βασική παραδοχή του  προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης  αποτελεί η αύξηση των ακαθάριστων  επενδύσεων παγίου κεφαλαίου από  το 15% περίπου του ΑΕΠ που είναι  σήμερα στο 2010 στο 19% το 2013.

Οι επενδύσεις και η  αύξησή τους αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και την παραγωγική αναδιάρθρωσή της.

Το ερώτημα που τίθεται  είναι το ακόλουθο: είναι δυνατόν  να ανατραπεί σε τόσο σύντομο χρονικό  διάστημα η συρρίκνωση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης περιστολής δαπανών στο πλαίσιο του βασικού στόχου για δημοσιονομική εξυγίανση;

Η απάντηση που  δίνουμε είναι ξεκάθαρη. Ναι, αυτό  είναι εφικτό, αν λάβουμε όλα  τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται  για να ξεπεράσουμε τόσο τις  βραχυχρόνιες αιτίες της επενδυτικής κρίσης και στασιμότητας, όσο και τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και αποτρέπουν την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε περίπου κατά 7% κατά την διάρκεια του 2009. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση κατά 19% των επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών και ιδίως στον τομέα της στέγασης, καθώς και στο βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό της τάξης του 6%.

Το 2010 ο ακαθάριστος  σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις αναμένονται να μειωθούν λίγο ακόμα, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μείωση των επενδύσεων στον τομέα  των κατασκευών και τις επενδύσεις στην κατοικία.

Με απλά λόγια και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η χρηματοοικονομική κρίση έπληξε κατά κύριο λόγο τον κατασκευαστικό τομέα που αποτελούσε για την Ελλάδα διαχρονικά και την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Πού οφείλεται αυτή η  σοβαρή επενδυτική συρρίκνωση; Οφείλεται  σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον στην απροσδόκητη και απότομη απομείωση της ρευστότητας και χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε νοικοκυριά.

Δεύτερον, στη μείωση των  δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του  ΑΕΠ και σε σοβαρές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση και απορρόφηση των πόρων των κοινοτικών κονδυλίων, των πόρων του ΕΣΠΑ.

Τρίτον, στην κατακόρυφη αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας με αποτέλεσμα την αναστολή υλοποίησης των επενδυτικών πρωτοβουλιών που είχαν προγραμματιστεί.

Οι λόγοι αυτοί ήρθαν να προστεθούν και να επιδεινώσουν το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα, λόγω υψηλού γραφειοκρατικού κόστους άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους βασικούς παράγοντες αποθάρρυνσης επενδύσεων τόσο από Έλληνες, όσο και ξένους επενδυτές.

Λίγα λόγια για τον κάθε παράγοντα. Ρευστότητα: Αν και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση  βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακή θέση με υψηλούς δείκτες  κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας  και παρά την παροχή ρευστότητας προς αυτές ύψους 28 δις από το ελληνικό δημόσιο, η διοχέτευση ρευστότητας προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε απότομα σε δύο χρόνια από το 25% το 2007 στο 4% το 2009, μετακυλίοντας το βάρος της προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.

Με στοιχεία του 8μηνου του 2009 σημειώθηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων προς την βιομηχανία κατά 2%, στασιμότητα της καταναλωτικής πίστης ιδιαίτερα σε κάρτες και τα συνήθη καταναλωτικά δάνεια και αύξηση μόλις κατά 1,8% των στεγαστικών δανείων.

Αποτέλεσμα αυτής της  απότομης μετακύλισης είναι να παρατηρείται ανεπάρκεια ρευστότητας και πιστωτική ασφυξία οξύνοντας τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα.

Μείωση δημοσίων επενδύσεων. Ταυτόχρονα λόγω της οικονομικής  πολιτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2009 στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων ενός προγράμματος συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ύψους 26 δις παρέμεινε στο εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 3,5% μετά από τρία χρόνια υλοποίησης.

Τέλος η οικονομική αβεβαιότητα εντάθηκε μέσα στο 2009 με τη δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων και την απόκλιση των επιδόσεων της οικονομίας από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ας θυμηθούμε ότι στον προϋπολογισμό του 2009 το έλλειμμα επρόκειτο να είναι 5,3 δις και έκλεισε στα 30,1 δις, απόκλιση 25 δισεκατομμυρίων.

Κυρίες και κύριοι, η  ανάκτηση της αξιοπιστίας της  χώρας μας και η αναστροφή  του αρνητικού επενδυτικού κλίματος απαιτεί επομένως μεγάλες τομές, οι οποίες προωθούνται ήδη χωρίς  καθυστέρηση μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις, μέσα από καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις και συντονισμένες κινήσεις όλων των Υπουργείων, ώστε να αρθούν ταυτόχρονα όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ.

Πρώτα με την αποκατάσταση των σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Δεν θα μιλήσω γι’ αυτό, τα ανέφερε ήδη ο Γιώργος ο Παπακωνσταντίνου. Το σημαντικότερο είναι για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ότι προβλέπει συγκεκριμένες αλλαγές και πολιτικές μόνιμου χαρακτήρα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης που εγγυώνται την αποτελεσματική μείωση των τρεχουσών καταναλωτικών δαπανών και την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο.

Τα περιθώρια προσαρμογής  από την πλευρά των δαπανών  αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πολύ μεγάλα και οι δυνατές εξοικονομήσεις πολύ σημαντικές. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση φαρμάκων και καυσίμων, ηλεκτρονικές προμήθειες, κατάργηση πλήθους επιτροπών που λειτουργούν στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων είναι κάποιες από τις αλλαγές που προγραμματίζουμε, οι οποίες θα αποφέρουν πολύ σημαντική περιστολή δαπανών. Το ίδιο και μεγάλες τομές από την πλευρά των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Δεύτερον, συγκεκριμένα μέτρα  άμεσης απόδοσης για την τόνωση της  αγοράς. Αν δεν τονωθεί η αγορά, αν δεν στηριχθούν οι παραγωγικές  δυνάμεις του τόπου που πλήττονται λόγω της κρίσης, τότε η ύφεση θα βαθύνει, η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, τα έσοδα θα μειώνονται και τελικά ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα ενταθεί.

Για το λόγο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψήφισε πριν από λίγες μέρες νόμο για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών  και αγροτών. Αυτό για το οποίο μίλησε Τζο Στίγκλιτς για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγινε στην Ελλάδα πριν δύο εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτό ρυθμίσαμε με στοχευμένο τρόπο ληξιπρόθεσμες αλλά και ενήμερες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών που συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη αντιπαλεύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο πια μειώνουμε τον συνολικό πιστωτικό κίνδυνο της οικονομίας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τυχόν  ενήμερες οφειλές σήμερα βιώσιμων επιχειρήσεων να μετατραπούν σε μη ενήμερη κατάσταση  λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Δεν  πρέπει να αφήσουμε να αποκλειστούν από  την οικονομική ζωή νοικοκυριά που βρέθηκαν σε κατάσταση υπερχρέωσης, αλλά να ενταχθούν σ’ αυτήν συνεισφέροντας στην οικονομική δραστηριότητα και στο πιστωτικό σύστημα.

Τρίτον, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων έχουμε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 10,3 δις το 2010 μέσα στον προϋπολογισμό και αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2007-2013 για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού. Στόχος μας είναι το 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ να αυξηθεί από το 3,5% σε πάνω από 15% σε έναν χρόνο.

Ο επενδυτικός νόμος ταυτόχρονα αναμορφώνεται, ώστε να χρηματοδοτεί υψηλής προστιθέμενης αναπτυξιακής αξίας επενδυτικά σχέδια. Προωθούνται σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το Hellenic Development Fund, το οποίο ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργήσει καταλυτικά αντλώντας κεφάλαια από τη διεθνή κεφαλαιαγορά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα πρότυπα χρηματοδότησης.

Τέταρτον, με την δραστική απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, όπως πολύ συχνά με έχετε ακούσει να λέω, για να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα πρέπει να είναι ήρωας. Πόροι δεν λείπουν, επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν πολλές και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά, αυτό που χρειάζεται είναι να μπει τέλος στις πολυδαίδαλες και πολύπλοκες διαδικασίες που αποτρέπουν πρωτοβουλίες για παραγωγικές επενδύσεις να αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικής δράσης.

Ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου και στις δυο του φάσεις. Πρώτον μέχρι τέλος Φεβρουαρίου για την ίδρυση επιχειρήσεων και μετά για την απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης.

Με ενίσχυση της  εξωστρέφειας της οικονομίας,  στοχεύουμε  μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε η χώρα μας στο σταυροδρόμι αυτών των τριών Ηπείρων να γίνει πόλος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, πέμπτο, με εκσυγχρονισμό  του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ανταγωνισμό, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες και δεν έχει αλλάξει, με το σταδιακό άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και την αποτελεσματική εποπτεία στις αγορές.

Κυρίες και κύριοι, οι παραπάνω πολιτικές βρίσκονται στον πυρήνα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουμε ώστε η Ελλάδα να μπει και πάλι σε τροχιά βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Το πρόγραμμά μας αποτελεί τον οδικό χάρτη σ’ αυτή την προσπάθεια. Η ανάκτηση όμως της αξιοπιστίας  είναι ευθύνη όλων, της πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όλων των παραγωγικών φορέων του τόπου.

Το μεγάλο αυτό στοίχημα θα το κερδίσουμε αν πειστούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα, αν αξιοποιήσουμε  συνέργειες και συμπληρωματικότητες που παράγουν ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Η Κυβέρνηση μπροστά  σ’ αυτή την πρόκληση στέκεται με αίσθημα  ευθύνης. Όλες οι δυνάμεις του τόπου  είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλουν  σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Σ’ αυτό το καράβι πλέουμε όλοι μαζί και μαζί θα παλέψουμε για να βγούμε από την κρίση».banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn