espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη του ΥΠΑΑΝ Νίκου Δένδια στο Ρ/Σ "Παραπολιτικά"

dendias-dilwseisΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΑΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΕΝΟ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει στα χέρια του μια καυτή πατάτα. Τα κόκκινα δάνεια. Κύριε Δένδια καλημέρα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές σας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα θέματα τα οποία απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι το θέμα των κόκκινων δανείων. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όσον αφορά την κυβέρνηση, νομίζω ότι ήμασταν έτοιμοι μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο είχαμε προδιαγράψει, δηλαδή στις 14 Αυγούστου και ήμασταν έτοιμοι με σχεδιασμό τον οποίο απέστειλα στην τρόικα. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης με την τρόικα, ελπίζω ότι κατά την επίσκεψη του Σεπτεμβρίου η συζήτηση αυτή θα ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να νομοθετήσουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα πλάνο κ. Υπουργέ συγκεκριμένο, για να καταλάβει και ο κόσμος, γιατί έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια στασιμότητα η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

 

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, υπάρχει μια στασιμότητα ετών, όχι μόνο …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι. Δεν είναι δικό σας το θέμα. Το αντιλαμβάνομαι.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, ότι αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Εάν θέλετε είναι ένας καρκίνος στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος πρέπει ταχύτατα να χειρουργηθεί. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο έγινε είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα στον Ιούλιο στις αρχές Αυγούστου, δημιουργήσαμε μια πλήρη πρόταση, την οποία τη συζητάμε με τους εταίρους και δανειστές μας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τις παρατηρήσεις τους επί της αρχής, γιατί είναι σε δυο φάσεις. Πρώτα υπήρχε επί της αρχής. Επί της αρχής υπήρχε μια συμφωνία. κάθε πράγμα έχει ένα σκεπτικό από πίσω του.

                Εφόσον υπήρξε συμφωνία επί της αρχής, από εκεί και πέρα μπήκαμε σε μια ευρύτερη τοποθέτηση όλης της πρότασης. Μας ζητήθηκαν κάποια στοιχεία, περιμένουμε την απάντηση επ’ αυτών

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τράπεζες είναι θετικές κ. Δένδια;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι τράπεζες κατ’ αρχήν έχουν αποδεχτεί αυτό το σκεπτικό και η Ένωση Τραπεζών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, δηλαδή ο κ. Μίχαλος και επίσης ο ΣΕΒ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου,  ο κ. Κορκίδης. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν άποψη επί του συγκεκριμένου και η γνώμη τους έχει  μεγάλη σημασία για μας και μεγάλη βαρύτητα. Δεν θα προχωρούσαμε, χωρίς τουλάχιστον να έχουμε μια κατανόηση θετικής προσέγγισης σε όλους αυτούς. Είναι κοινωνικοί μας εταίροι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο κ. Δραγασάκης, φαντάζομαι ότι το παρακολουθήσατε, έδωσε κάποιες περισσότερες εξηγήσεις σε σχέση με το στάδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια. Είπε κατ΄ αρχάς ότι αφορά πρωτίστως τους ιδιώτες, λέγοντας δηλαδή ότι θα είναι τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια των ιδιωτών και των μικρών επιχειρήσεων, αυτός είναι ο βασικός πυρήνας. Βέβαια φαίνεται ότι διαφέρει αρκετά από τη σεισάχθεια την οποία είπε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, αλλά έδωσε ένα πλάνο. Δηλαδή είπε  για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ότι θα προέλθει από δυο σκέλη. Ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια των ιδρυμάτων, το δεύτερο θα προκύψει από τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των χρεών.

                Θέλω να πω, εσείς έχετε ξεκαθαρίσει, υπάρχει κάτι το οποίο πάμε προς την τρόικα και λέμε ότι αυτό θέλουμε να συζητήσουμε προς τις τράπεζες; Ή είναι όλο ανοιχτό στο τραπέζι;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς έχουμε μια πολύ σαφή εικόνα του τι θέλουμε να γίνει και πρέπει να σας πω ότι αυτό τουλάχιστον μπορούμε να το κάνουμε. Εμένα με εντυπωσίασε δυσάρεστα η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να σας πω ότι γενικά με έχει εντυπωσιάσει δυσάρεστα και η συνολική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα το οποίο όπως πολύ σωστά είπατε πριν έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την ελληνική οικογένεια και επηρεάζει την καθημερινότητα του Έλληνα επιχειρηματία, του Έλληνα πολίτη.

                Ξεκινήσαμε με μια γενική υπόσχεση σεισάχθειας. Έχουμε πάει όλοι στο σχολείο. Θυμόμαστε πολύ καλά τι σημαίνει σεισάχθεια στην αθηναϊκή δημοκρατία και βλέπουμε πίσω από αυτή την γενική και ιδιαίτερα βαρύγδουπη τοποθέτηση: «σας γλιτώνω όλους από τα δάνειά σας, η κοστολόγησή της ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

                Με ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα φέρουμε κεφάλαιο και  θα μπορέσουμε να διαγράψουμε χρέη τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ αν βάλουμε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να βάλουμε και τις μεταξύ των ιδιωτών υποχρεώσεις;

                Εάν αυτό δεν είναι ο έσχατος λαϊκισμός, τι είναι; Όταν λοιπόν βγαίνω και το παρατηρώ, έχουμε πια δεύτερη version. «Α, όχι δεν καταλάβατε, δεν τα εννοούσαμε όλα τα δάνεια, εννοούσαμε τα μικρά». Δεν μας λένε ποια μικρά. Δεν μας λένε ότι ο ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ευρώπη καλύπτει το 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.

                Δεν μας λένε ποιες επιχειρήσεις αφορούν. Δεν μας λένε ποια στεγαστικά αφορούν. Δεν αλλάζουν την κοστολόγηση του μέτρου. Δημιουργούν τη λογική ενός ενδιάμεσου φορέα ο οποίος δεν καταλαβαίνουμε τι μορφή θα έχει. Bad bank θα είναι; Και από πού θα πάρει τα χρήματα; Και πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα; Ένα δισεκατομμύριο θα είναι; Αν είναι πάλι ένα δισεκατομμύριο, δεν αλλάζει κάτι.

                Σε όλα αυτά ξέρετε ποιο είναι το στενάχωρο; Δεν είναι ώρα για να λαϊκίσουμε. Δεν είναι ώρα. Το πολιτικό σύστημα το έχει κάνει πολύ καιρό, πολλές φορές, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, το πολιτικό σύστημα αποδοκιμάζεται ή επικροτείται από την κοινωνία.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα όσα υποστηρίζει, τα όσα εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας, όχι να αποδοκιμάζονται, αλλά να επιδοκιμάζονται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λες για τις δημοσκοπήσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις δημοσκοπήσεις. Από την κοινωνία. Πολύ καλά τα λέτε εσείς, έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, 4 μονάδες προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεχνάμε; Έχουμε δημοσκοπήσεις οι οποίες κάθε εβδομάδα διευρύνουν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και έχουμε και μια κυβέρνηση η οποία λέει ο κ. Τσίπρας λαϊκίζει.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Κατ’ αρχήν,  σε καμία μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερβαίνει τα επίπεδα του 20% (χωρίς αναγωγή). Με 20% δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ευρεία αποδοχή. Το ότι εμείς ως κόμμα εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια δικών μας θεμάτων, τον ΕΝΦΙΑ και τις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες,  εγώ θα το δεχτώ απολύτως. Δεν σας λέω ότι η κοινωνία μας πετάει λουλούδια ή τριαντάφυλλα.

                Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπό νορμάλ συνθήκες σοβαρότητος, θα έπρεπε να έχει τεράστια λαϊκή αποδοχή και δεν την έχει, διότι η κοινωνία διαισθάνεται ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πραγματοποιήσιμα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω και κάτι άλλο. Μια κοινωνία κουρασμένη μετά από πάρα πολλά χρόνια ύφεσης, με απώλεια του  25% του ΑΕΠ, δηλαδή του συνολικού μας εισοδήματος. Τεράστιο ποσό.

                Η Πορτογαλία μόνο 6% έχασε και λέγεται ότι είναι σε κρίση.  Είναι φυσικό να είναι εύκολο να την παραπλανήσεις με ωραία λόγια. Εδώ είναι το στοιχείο της υπευθυνότητας των μεγάλων πολιτικών και του πολιτικού συστήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι όμως δύσκολο να κοροϊδεύεις πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα πράγματα θα  κληθεί αύριο να τα πραγματοποιήσει, ξέρετε τι θα γίνει στη χώρα; Όταν η χώρα περιμένει σεισάχθεια και δει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει; Πως αυτή η κουρασμένη κοινωνία με την τεράστια απώλεια του ΑΕΠ θα ξεσπάσει κάποια στιγμή; Είναι καλό αυτό για τον τόπο; Είναι δυνατόν κανείς στη λογική μιας πρόσκαιρης εκλογικής υπεροχής να θυσιάζει το μακρυπρόθεσμο συμφέρον και του τόπου, αλλά αν θέλετε και το δικό του και του ιδεολογικού του χώρου; Θα περάσει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, αυτό γινόταν από το ’81 μέχρι το 2012. Αυτό γινόταν.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πιθανόν να έχετε δίκιο, αλλά να σας ρωτήσω κάτι. Είναι καλά που φτάσαμε ως εδώ;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δηλαδή θα πρέπει να αντιγράψουμε το παράδειγμα αυτό ή να πούμε κάναμε όλοι λάθη; Όποια λάθη έκανε ο καθένας κατά το ποσοστό που τα έκανε, δεν έχει σημασία. Πάμε μπροστά, αλλά να αλλάξουμε νοοτροπία, να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.

                Σας ξαναλέω, συγχωρήστε με, ένας αριθμός είναι. Με ένα δισεκατομμύριο ευρώ  επαγγέλλεσαι σεισάχθεια 110 δισεκατομμυρίων και είσαι σοβαρός; Είναι αυτά πράγματα δηλαδή; Πρέπει να λέγονται αυτά τα πράγματα; Πώς μπορούμε να τα πιστέψουμε;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζητούμενο βεβαίως κ. Δένδια είναι ότι καλώς ή κακώς η συζήτηση γίνεται σε μια ατζέντα την οποία έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ η συζήτηση είναι πάνω σε αυτή την ομιλία. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το θέμα των δανείων το έχει σηκώσει η κυβέρνηση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο λέω. Λέω ότι η ατζέντα η οποία γίνεται είναι μια ατζέντα η οποία στοχεύει στο να διαψεύσει αυτά τα οποία είπε ο κ. Τσίπρας. Το ερώτημα το δικό μου είναι άλλο. Το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια πράγματα σε σχέση με κάποιες παροχές. Να θυμηθώ εγώ το κοινωνικό τιμολόγιο στη ΔΕΗ. Και κάποιες άλλες παροχές τις οποίες τέλος πάντων μπορεί να δώσει, από αυτά που πραγματικά μπορεί να δώσει. Γιατί δεν μπορείτε να το επικοινωνήσετε; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνησή σας; Στο κομμάτι αυτό; Εμένα μου προκαλεί εντύπωση να σας πω την αλήθεια, το να δημιουργεί ατζέντα η αντιπολίτευση και να μην μπορεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς… να σας πω την αλήθεια καλά κάνετε και μας κάνετε κριτική. Εγώ σας λέω ότι είμαι έτοιμος να το συνυπογράψω και ξεκινώντας πρώτα από τον εαυτό μου και από κανέναν άλλον. Δεν είμαστε πολύ καλοί εμείς στα επικοινωνιακά. Ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, προσπαθούμε να την κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είμαστε πράγματι, πάντα η Αριστερά και η Κεντροαριστερά ήταν καλύτερη από την Κεντροδεξιά στα επικοινωνιακά. Σε αυτό έχετε δίκιο.

                Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να οδηγήσουμε την κοινωνία σε μια συνολική παραπλάνηση. Και κρατάω ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα πράγματα καλύτερα, αλλά έχουμε κάνει πολλά  πράγματα. Αυτή η κυβέρνηση, με όλα τα λάθη της αυτό τον καιρό, έχει κάνει πράγματα και πολύ σημαντικά πράγματα.

                Και νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία αν δοθεί ο καιρός να ολοκληρωθεί ο κύκλος και αναφέρομαι στο 2016, θα μπορέσει αυτά τα πράγματα να τα εκτιμήσει και στην τσέπη της. Στην καθημερινή πραγματικότητα του κάθε Έλληνα ξεχωριστά.

                Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να διακοπεί βίαια μια προσπάθεια και να υπάρξει μια δραματική οπισθοδρόμηση, γιατί τότε ο μέσος Έλληνας αυτό θα το πληρώσει ακριβά. Και ξαναλέω, στην τσέπη του θα το πληρώσει ακριβά. Στο επίπεδο της ζωής του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ένας κρίσιμος σταθμός, που είναι η προεδρική εκλογή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να μη διακοπεί αν δεν συναινέσουν οι 180 συνάδελφοί σας.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι και αδύνατο όμως.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι και κακό να πάμε και σε εκλογές κ. Δένδια.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καλό να …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λαός αποφασίζει.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο λαός πρέπει να αποφασίζει επί ολοκληρωμένων προτάσεων και όταν έχει υπάρξει ένας κύκλος. Μια κοινωνία τόσο κουρασμένη και τόσο απηυδισμένη να της βάλει και διλήμματα στο μέσο του δρόμου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

                Ορθώς ο συνταγματικός νομοθέτης είχε προβλέψει την τετραετία για να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος κύκλος κυβερνητικής δραστηριότητας. Και εάν μου επιτρέπετε, εγώ αυτό νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε και τώρα. Να εκλέξουμε Πρόεδρο, να φτάσουμε στο 2016, να έχουμε τελειώσει την προσπάθεια και από εκεί και πέρα η κοινωνία είναι να κρίνει θετικά και εάν δεν τα έχουμε καταφέρει να μας στείλει στο σπίτι μας. Δεν είναι κακό κι αυτό. Αλλά να έχει ολοκληρωθεί  η προσπάθεια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο. Εάν έρθετε στη θέση ενός επιχειρηματία, ενός επενδυτή και απολέσετε τον τίτλο του Υπουργού Ανάπτυξης, θα επενδύατε σε αυτή τη χώρα; Σε αυτό το περιβάλλον με τους φορολογικούς συντελεστές, το φορολογικό σύστημα να αλλάζει κάθε έξι μήνες;

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά μου το λέτε. Θα ζητούσα αυτό που ζητάει ο κάθε λογικός άνθρωπος: Σταθερότητα περιβάλλοντος, αλλά και πολιτική σταθερότητα. Όταν δηλαδή έχεις μια αντιπολίτευση η οποία κάθε φορά που εμφανίζεται μια επένδυση στη χώρα, φωνάζει εγώ θα σας πάω όλους κατηγορούμενους, δεν μπορείτε να περιμένετε επενδύσεις βεβαίως.

                Και καλά υπάρχουν στην Ελλάδα τα τελευταία, αν θυμάμαι καλά, 37 κάτι δισεκατομμύρια επενδύσεις ξένων κεφαλαίων. Που για την ελληνική πραγματικότητα είναι πάρα πολλά χρήματα. Αλλά εάν είχαμε μια σοβαρή αντιπολίτευση η οποία θα μπορούσε να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις και  ότι η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ ξένα κεφάλαια για να σηκωθεί στα πόδια της… Και ότι φωνάζοντας συνέχεια σε κάθε ξένο επενδυτή «σήκω φύγε γιατί θα σε πάω κατηγορούμενο», τελικά δεν υπάρχει τρόπος να λύσουμε το θέμα της ανεργίας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλάβατε βλέπω.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πάμε πουθενά έτσι.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλή σας μέρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή δύναμη.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn