espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον ΣΚΑΙ

konstantinopoulos-skai04112014Σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ” και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που προωθεί η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα διεξοδικών συζητήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έβαλε επιτακτικά το θέμα να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με τις τράπεζες και με την τρόικα. «Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι – οι πολίτες, οι φορείς, τα Κόμματα στη Βουλή – να γίνει η ρύθμιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάσα στον επιχειρηματία, αφού του δίνεται αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Ελπίζω ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία στο επόμενο εικοσαήμερο», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη σκέψη που παρουσίασε ο κ.Δένδιας για πιθανή επεξεργασία ρύθμισης και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ο κ.Κωνσταντινόπουλος τόνισε: «Ο κ.Δένδιας χθες έφευγε από το Υπουργείο και είπε κάποια πράγματα τα οποία τα έχει δουλέψει – πράγματα υπό σκέψιν, όπως ανέφερε και ο ίδιος. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουμε συνεννοηθεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το σχεδιασμό. Πρέπει όμως να γίνει και αναλυτικός διάλογος μεταξύ των δύο κομμάτων, για να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

 

 

-----------

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ TV»:

 

«ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ
και ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

ΤΡΙΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, καλημέρα σας. Το σχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι συμπεφωνημένο με τις τράπεζες και με την τρόικα; Είναι τελειωμένη ιστορία δηλαδή;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχουν συζητήσει τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την τρόικα, και μάλιστα έχουν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο.

 

                    Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια η οποία χτες πήγε στη Βουλή. Εγώ βρίσκομαι στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιούμε προγραμματισμένες συναντήσεις σχετικά με το ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη συζήτηση, όπως ξέρετε, θα αλλάξουν και πράγματα.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούω μια κριτική σε σχέση με τις ρυθμίσεις ότι η οπτική που έχουν, η οπτική των ρυθμίσεων γίνεται από την πλευρά των τραπεζών, από την άποψη ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ποιον εντάσσουν και με ποιους όρους σε όλη αυτή την ιστορία. Τους δίνει πολύ μεγάλη ευχέρεια δηλαδή, δίνοντας μεγάλο βάρος στα πιο υψηλά επίπεδα, μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και τα λοιπά και λιγότερο στα πιο χαμηλά επίπεδα στεγαστικά και μικρά.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τα στεγαστικά δεν υπάρχει ρύθμιση.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια σκέψη είναι.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, γιατί έγινε χτες μια παρεξήγηση νομίζω πάνω σε μια κουβέντα. Δεν υπάρχει για τα στεγαστικά απολύτως τίποτε.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εγώ τις δικές μου σκέψεις, όπως πολύ σωστά είπε ο Υπουργός έχει τις δικές του σκέψεις, και θα συζητήσουμε σε επίπεδο Κυβέρνησης για την πορεία.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, αλλά ειπώθηκαν πάνω σε μια κουβέντα συγκεκριμένη που μιλάμε για τα δάνεια, κ. Υπουργέ. Προφανώς είναι μια σκέψη αυτή.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονόμου, ας πάμε τώρα να δούμε πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε όλα αυτά. Πραγματικά, όπως είπε ο κ. Υποφάντης, εμείς κάναμε μια προσπάθεια…

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ένα λεπτό, επειδή ο κόσμος έχει μπερδευτεί, μπορεί να φταίμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι που ανεβάσαμε το θέμα, αλλά κι εσείς επειδή το ανοίξατε μέσα σε μια συνέντευξη συγκεκριμένη μιλώντας για τα δάνεια, μας λέτε ότι θέμα στεγαστικών δανείων και ρυθμίσεων δεν υπάρχει.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, ωραία, σωστό.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουν πει όλοι ότι ο σχεδιασμός είναι να τελειώσουμε με τους επαγγελματίες τα επιχειρηματικά δάνεια και μετά να πάμε στο επόμενο βήμα.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε τώρα όμως, διότι χθες άνοιξε μια κουβέντα και με την τοποθέτηση του κ. Δένδια επί του θέματος… Τον προβληματισμό του; Τον προβληματισμό του. Ανοίγει μια κουβέντα, μαθαίνω ότι έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, οποία οδηγεί πολλούς από τους δανειολήπτες, να μου επιτρέψετε να το πω, σε μια άλλη στάση, σου λέει «για κάτσε αδελφέ, αυτοί εδώ μπορεί να συζητούν μεθαύριο κατά 30% περικοπή του δανείου. Γιατί να πληρώσω;».

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Βεβαίως αυτή η ρύθμιση δεν προβλέπεται σε αυτή τη διαδικασία, αυτό έχει ειπωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σε αυτή τη διαδικασία, όπως ξέρετε, οι ρυθμίσεις αφορούν αυτούς που έχουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία από τον Ιούνιο και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, άρα θα γίνουν ανάλογες ρυθμίσεις.

 

                    Όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Εγώ νομίζω ότι σε αυτό που πολιτικά πρέπει να επικεντρωθούμε είναι: αν πραγματικά υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις. Έχετε εκεί τον κ.Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έχει μια μεγάλη εμπειρία και όλοι στη Βουλή αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να βοηθήσουν στο να δούμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε ένα σχέδιο νόμου ώστε το να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και να δώσει μεγαλύτερη ανάσα. Εγώ νομίζω σε αυτό πρέπει να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ρύθμιση κ.Υπουργέ κατά τη δική σας γνώμη – γιατί ξέρω ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι – για το θέμα των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας θα υπάρξει ή όχι; Θα υπάρξει επέκταση για άλλο ένα χρόνο, ας πούμε;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω κάτι, όπως πολύ σωστά το είπαμε και ως ΠΑΣΟΚ : Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα τέτοιο θέμα με τους πλειστηριασμούς ή ο,τιδήποτε άλλο. Θέλω να σας πω για τη συγκεκριμένη ρύθμιση που υπήρχε πέρσι από τα στοιχεία που έχουμε, που μας έδωσαν, φαίνεται ότι τη ρύθμιση αυτή την έχουν χρησιμοποιήσει ελάχιστοι. Από τη δέσμη μέτρων που υπάρχει – και μπορείτε να έχετε τα στοιχεία – ούτε 2.000 άνθρωποι δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη ρύθμιση που κάναμε πέρυσι, όπως θυμάστε.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, βέβαια, γι' αυτό ρωτάω.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, κ.Υπουργέ, για να το ξεκαθαρίσουμε γιατί όλος ο κόσμος έχει πέσει πάνω στο θέμα που ανοίξατε χθες, οι ρυθμίσεις που ήρθαν χτες στη Βουλή αφορούν μόνο τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τα άλλα όλα είναι σκέψεις της Κυβέρνησης. Το λέω, γιατί όλα τα πρωτοσέλιδα, θα δείτε σήμερα εστιάζουν στα στεγαστικά.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είμαι εκτός Ελλάδας …

 

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Συγνώμη Δημήτρη, δεν είναι σκέψη.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι είναι Νίκο;

 

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Ο κ.Δένδιας οριοθέτησε και τα χρονικά περιθώρια στα οποία η Κυβέρνηση θα εκπληρώσει το σχέδιο, που είναι τέλος Δεκέμβρη. Δεν είναι σκέψη.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ καταλαβαίνω ότι χτες ο κ. Δένδιας έφευγε από το Υπουργείο και είπε κάποια πράγματα τα οποία τα έχει δουλέψει. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τίποτε, ο κ. Δένδιας είπε κάποια πράγματα υπό σκέψιν χθες, το είπε ο ίδιος. Εγώ ξέρω τι συζήτηση είχαμε κάνει με τον κ. Δένδια ως ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες, για επιχειρηματικά δάνεια…

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το ξεκαθαρίζετε κι εσείς όμως κ. Κωνσταντινόπουλε, θέμα για τα στεγαστικά δάνεια θα φέρει η Κυβέρνηση σύντομα; Τι θα κάνει;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αυτό το έχει πει …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πότε; Μας έχετε μπερδέψει.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ότι σας έχουμε μπερδέψει, θέλετε να μπερδεύεστε κι εσείς μόνοι σας.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλουμε κι εμείς λίγο, ναι.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σάββατο είχαμε τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης όπου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρός μας είπε ότι και αυτή τη διαδικασία με τα στεγαστικά η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τη φέρει.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι τα ίδια.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, μισό λεπτό επειδή είστε και πολύ έμπειρος και μέσα στα πράγματα, θέλω να μου πείτε με σαφήνεια εάν κατά τη γνώμη σας χθες η τοποθέτηση του κ. Δένδια για το ζήτημα των στεγαστικών δανείων ήταν μια δική του πρωτοβουλία, που δεν έχει σχέση με οριστική απόφαση της Κυβέρνησης και έχει να κάνει και με την αποχώρησή του από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Δένδιας χθες είπε – ήμουν εκεί μπροστά και μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο και ο κ. Υποφάντης θα θυμάται τι είπε – ότι «εγώ θέλω να σας πω ότι έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, θα σας πω τις προσωπικές μου σκέψεις γιατί δεν έχω ολοκληρώσει…» και ότι «έχω μιλήσει μόνο με τα δυο πιστωτικά Ιδρύματα». Όμως επειδή υπάρχει μια διαδικασία, έρχεται καινούργιος Υπουργός, υπάρχουν Κόμματα …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή δεν το έχετε συναποφασίσει;  ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εννοούμε…

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε συνεννοηθεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον σχεδιασμό. Δεν έχουμε αποφασίσει πότε θα το φέρουμε και δεν έχουμε αποφασίσει …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τη σκέψη Δένδια λέμε. Εσείς είστε σύμφωνος; Ως ΠΑΣΟΚ εννοούμε, ως Οργανισμός. Είστε σύμφωνοι με αυτές τις σκέψεις;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αφού σας λέω ότι είναι μια προσωπική του σκέψη. Δεν έχουμε κάνει κάποιο διάλογο μεταξύ των δυο Κομμάτων.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατανοητό. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε κ. Υπουργέ εμείς, αυτό θέλουμε να καταλάβουμε ότι είναι προσωπικές σκέψεις του Υπουργού και δεν υπάρχει καμία συμφωνία στη συγκυβέρνηση.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το είπε ο ίδιος. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από την άποψη αυτή, κ.Κωνσταντινόπουλε με συγχωρείτε, αλλά για ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι σωστό να ανοίγει ένας δημόσιος διάλογος με βάση τις προσωπικές απόψεις ενός Υπουργού ο οποίος αποχωρεί κιόλας από τη θέση του;

 

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Χίλια συγγνώμη, να καταλάβουμε τι ακριβώς λέμε. Ως σκέψη, ως ιδέα υπάρχει και στα δυο Κόμματα, έχει δοθεί εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου και χτες για τον τρόπο τον οποίο έχουν γίνει οι συζητήσεις και πως θα καταλήξει αυτό το σχέδιο, είναι κάποιες θέσεις τις οποίες έχει διαχειριστεί ο ίδιος ο κ. Δένδιας. Αυτό ισχύει.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως δεν υπάρχει συμφωνία στην Κυβέρνηση, στο εσωτερικό της εννοούμε.

 

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Υπάρχει συμφωνία στην Κυβέρνηση ότι θέλουμε να κάνουμε αυτό ...

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άλλο αυτό Νίκο το γενικό, άμα ρωτήσεις όλους τους Έλληνες θα σου πουν «ναι, πρέπει να υπάρχει ρύθμιση». Ποια ρύθμιση;

 

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Στο ειδικό δεν υπάρχει συμφωνία.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Νίκο μισό λεπτό, είναι άλλο πράγμα τα δικά μας σχόλιο και να ακούμε την πραγματικότητα.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Οικονόμου και κ. Λυριτζή θέλω να σας επισημάνω το εξής: επί τέσσερις μήνες γράφαμε, λέγαμε για τα κόκκινα δάνεια και ήρθε η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Και τώρα μιλάμε για τα στεγαστικά δάνεια! Είναι απίστευτο.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι κόκκινα; Δεν αφορούν τον κόσμο;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για όλα τα δάνεια μιλάμε κ. Υπουργέ και για τα επιχειρηματικά που καίνε την οικονομία και την αγορά και για τα στεγαστικά που καίνε την κοινωνία. Για όλα πρέπει να μιλήσουμε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά μιλάμε, και γι' αυτό η Κυβέρνηση έχει πάρει αυτή την πρωτοβουλία. Σας λέω όμως κάτι: σήμερα έχουμε ένα νομοσχέδιο γραμμένο, το οποίο μπορείτε να το δείτε …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα κ. Κωνσταντινόπουλε καταλαβαινόμαστε γιατί μιλάμε κανονική γλώσσα, ελληνικά μιλάμε και λέω: ο Υπουργός χτες έριξε βόμβα. Θέλει να το πιστωθεί; Θέλει να καταγραφεί ότι είναι βόμβα Δένδια; Πιθανό. Έριξε όμως. Μην κοροϊδευόμαστε. Εσείς διαφωνείτε. Το καταλαβαίνω, κάνατε διακριτό είναι σαφές αυτό που λέτε. Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλήξει σε αυτές τις σκέψεις.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνούμε – δεν έχουμε καταλήξει. Ξέρετε πόσες φορές συναντηθήκαμε με τον κ. Δένδια για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια; Κάναμε μια συνεννόηση και μια συζήτηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μάλιστα εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ήμαστε αυτοί που βάλαμε και το θέμα για τα αγροτικά δάνεια.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό βγήκε μαζί με τα επιχειρηματικά, τα αγροτικά. Δεν μπήκαν μαζί;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας λέω. Κάναμε μια συζήτηση. Τέτοια συζήτηση θα γίνει και για αυτό το θέμα που έχουμε πει. Εγώ νομίζω ότι αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε σήμερα όλοι μαζί είναι να δούμε …

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν απαντάτε όμως κ. Υπουργέ. Είστε στο ίδιο Υπουργείο με τον κ. Δένδια, αυτές τις σκέψεις του Υπουργού τις ασπάζεστε; Τις βρίσκετε θετικές; Τις βρίσκετε αρνητικές; Αδιάφορες; Τι λέτε;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ στο Υπουργείο δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, εκπροσωπώ μια Παράταξη.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακριβώς γι' αυτό ρωτάμε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου για να μπορώ να σας μιλήσω προσωπικά τι μου αρέσει και τι δεν μου αρέσει.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή η ιστορία των δανείων και των επιχειρηματικών και των ατομικών στεγαστικών επαγγελματικών ή άλλων, εν πάση περιπτώσει η ιστορία των δανείων είναι πολύπλευρη ιστορία. Αφορά και την κοινωνία, αφορά και το οικονομικό  περιβάλλον …

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα κυρίως την κοινωνία αφορά.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αφορά και τις Τράπεζες αφορά και τους πάντες, αφορά ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν δάνειο.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αφορά ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν δάνειο.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά, και έχουν καταθέσεις.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτή η ιστορία που τραβάει τώρα μήνες, θα περίμενε κανείς πρώτον να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τους πάντες να έχετε ένα συνολικό σχέδιο που να λέει «αυτά θα κάνουμε παιδιά» και σε συνεννόηση με τις Τράπεζες «αυτά θα κάνουμε για τα επιχειρηματικά και θα γίνει έτσι και τα λεφτά που θα λείψουν από τη μέση θα καλυφθούν με αυτό τον τρόπο και προσωπικά ατομικά στεγαστικά που αντίστοιχα θα καλυφθούν με αυτό τον τρόπο» και τα λοιπά.

 

                    Τώρα βλέπουμε μια συζήτηση η οποία είναι: η μια είναι προσωπική σκέψη του Υπουργού, η άλλη δεν τα έχουμε συζητήσει με όλες τις Τράπεζες είναι μια συστηματική οι άλλες ακόμη περιμένουμε κουβέντα και τα λοιπά, με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά τελειώνει και ο χρόνος. Και μετά θα αρχίσουν να εξαφανίζονται οι επιχειρήσεις από τη μέση.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό είναι αυτό που είπατε, ότι πρέπει να βιαστούμε. Με τις επιχειρήσεις θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ελπίζω το επόμενο 20ήμερο. Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρώσουμε αυτό και θα ξέρουμε πού βρισκόμαστε, θα προχωρήσουμε όπως έχουμε πει και έχει δεσμευτεί και η Κυβέρνηση, σε όλα τα υπόλοιπα. Από εκεί και πέρα θα γίνει συνεννόηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα προχωρήσουμε.

 

                    Το ζητούμενο – σας το λέω πάλι – είναι το εξής: σωστά είναι όλα όσα λέτε, και μπορεί ο καθένας να πει κάτι. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα συγκεκριμένο  πλαίσιο. Αν μπορούμε, να βοηθήσουμε όλοι (πολίτες, φορείς, τα Κόμματα) να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να υπάρξει πραγματική ανάσα στον επιχειρηματία, αφού του δίνεται η ευκαιρία αυτή.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς, δεν λέει κανείς το αντίθετο.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σωστό.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό δηλαδή νομίζω πρέπει να επικεντρωθούμε. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω ότι χθες μετά τη συνέντευξη έφυγα για το εξωτερικό, αλλά τα έμαθα.

 

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, ευχαριστούμε κ.Υπουργέ.

 

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε, κ.Κωνσταντινόπουλε, να είστε καλά.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας.

 banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn