espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στο Action 24

Σημεία συνέντευξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,

Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

στον τηλεοπτικό σταθμό “ACTION 24”konstantinopoulos-odysseas-diloseisΣε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ACTION 24” και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, με την εμπειρία και τη γνώση που διαθέτει η κυβέρνηση και από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, «θα πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και από την άλλη θα υπάρχει μια ελάφρυνση στην κοινωνία, στους μικρομεσαίους για να μπορέσουν ν’ αντέξουν αυτά τα δύσκολα».

Αναφερόμενος στην ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ο κ.Κωνσταντινόπουλος δήλωσε πως θα είναι η επόμενη , μετά την επιτυχή ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, διασφαλίζοντας ένα πλέγμα προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την προοπτική συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ.Κωνσταντινόπουλος επανέλαβε πως «Η Ελιά στις ευρωεκλογές ήταν ένα βήμα που έμεινε μισό και αν είχαν πιστέψει και άλλοι χώροι, π.χ. η ΔΗΜΑΡ, εγώ το λέω: σήμερα θα ήταν διαφορετικό το πολιτικό σκηνικό, αν είχαμε πιστέψει και πολλοί μέσα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυτή την προσπάθεια της Ελιάς, αλλά κυρίως οι γύρω μας, με πρώτη τη ΔΗΜΑΡ η οποία πήρε 1,2% στις εκλογές. Αν είχαμε ενωθεί υπό το σχήμα της Ελιάς, σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικός ο πολιτικός χάρτης». Επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως «Εμείς δεν καταργούμε το ΠΑΣΟΚ, δε φοβόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ για να το καταργήσουμε», ανέφερε πως

«Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς, ώστε να μην υπάρχει αυτή η παράταξη την ημέρα που θα δικαιωθεί. Σήμερα όμως διαγράφεται ένας πρώτος κύκλος, που θα ολοκληρωθεί κατά τη γνώμη μου όταν θα σταματήσει το ψέμα, να λέμε ψέματα και να ψηφίζουμε με αντίκρισμα υποσχέσεις. Και εκεί, στον πρώτο κύκλο, αυτή η παράταξη θα δώσει την πρώτη μάχη για να υπάρχει την ώρα της δικαίωσης». Τόνισε όμως πως «Η παράταξη για να επιβιώσει χρειάζεται ενότητα. […] Ο κ.Βενιζέλος πραγματοποιεί πολλές συναντήσεις για να μπορέσει να ενώσει αυτό το χώρο και να ενωθούμε απέναντι στην προσπάθεια που υπάρχει του μικρού διπολισμού, είτε στον αριστερό είτε στο δεξιό λαϊκισμό. Εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο – όχι για να είμαστε στην κυβέρνηση όπως λένε κάποιοι, δε χρειάζεται, ούτε κυβερνητισμό έχουμε και προσωπικά δεν έχω κανέναν, τέσσερις μήνες είμαι στην κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι, όταν δεν υπήρχε ισχυρή Κεντροαριστερά, ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη στη χώρα, συνέβησαν πάρα πολλά αρνητικά. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται και εσωτερική ενότητα, άνοιγμα της πόρτας σε όλους, με ενιαίους κανόνες, με σεβασμό ο ένας στον άλλον, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι μαζί».

 

 


 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΟ «ACTION 24»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΒΑΡΑ

TETΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

 

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι εδώ μαζί μου. Κ. Υπουργέ, για άλλη μια φορά, βλέπουμε ένα θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το έχουμε ξαναδεί, αλλά αυτή τη φορά είναι φαίνεται πιο έντονο. Θα έρθει, δε θα έρθει, πότε θα έρθει, έχουμε μείνει με την απορία και αναρωτιέμαι εγώ: Δε γνώριζε η κυβέρνηση τι ακριβώς έπρεπε να κάνει; Γιατί τρέχει και δε φτάνει την τελευταία στιγμή; Γιατί περιμένατε την τελευταία κρίσιμη επίσκεψη της τρόικας και την κρίσιμη αξιολόγηση; Και εδώ εμφανίζεται ότι υπάρχουν 19 προαπαιτούμενα τα οποία προφανώς τα ξέρατε από πριν και πολλά απ’ αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει. Γιατί;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε μετά από πολλά χρόνια και μια εμπειρία νομίζω, αλλά γνωρίζουμε όλα τα θέματα και ξέρουμε σε ποια πρέπει να παλέψουμε, γνωρίζουμε ποια «πρέπει» η οικονομία και η κοινωνία αντέχουν και ποια μέτρα θα πρέπει ληφθούν και είναι προς όφελος και του δημοσιονομικού μέρους, αλλά και της κοινωνίας.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μου τα εξωραΐζετε λίγο.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα πάμε στα δύσκολα έτσι κι αλλιώς και στα κρίσιμα, αυτά που μας αφορούν στην καθημερινότητά μας, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια κτλ. Αλλά γιατί, ας πούμε, πρέπει να μας πιέζει η τρόικα για ένα πτωχευτικό δίκαιο, π.χ., για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, για πολλά άλλα απ’ αυτά που μας πιέζει και δεν τα έχουμε κάνει;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων η διαδικασία προχωρά κανονικά. Τους γνωρίζουν, υπάρχει μάλιστα και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία έχει εμπλακεί, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα σ’ αυτό το πράγμα. Με τα κόκκινα δάνεια, όπως ξέρετε, και με το πτωχευτικό δίκαιο ήταν μια διαδικασία η οποία πρέπει να προχωρήσει. Π.χ. με τις 100 δόσεις, υπάρχει κάτι που πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα και στην τρόικα και σ’ εμάς. Και θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

 

                    Τα εξήγησε πάρα πολύ καλά νομίζω και η κα Σαββαΐδου και νομίζω όλη η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και από την άλλη θα υπάρχει μια ελάφρυνση στην κοινωνία, στους μικρομεσαίους για να μπορέσουν ν’ αντέξουν αυτά τα δύσκολα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλά, την ελάφρυνση δεν τη συζητάμε, θα υπάρξει σίγουρα, σ’ αυτό δε διαφωνεί κανείς. Αλλά εδώ η τρόικα έρχεται και σου λέει ότι «μ’ αυτά που πάτε να κάνετε θα έχετε 2,6 δις δημοσιονομικό κενό». Αυτό είναι νούμερο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτοί στα νούμερα…

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: …πέφτουν συνήθως έξω.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το ξέρω, αλλά αναγκάζεστε πολλά από αυτά που σας λένε να τα δεχθείτε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεχτήκαμε σε μια άλλη φάση, κατά την οποία, όπως θυμάστε, υπήρχε ένας εκβιασμός (εντός και εκτός εισαγωγικών), γιατί τότε είχαμε πολλά προβλήματα και ήμαστε σε μια άλλη φάση. Τώρα δεν είμαστε στην ίδια φάση.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή τώρα μπορείτε να μην την κλείσετε την αξιολόγηση;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Εμείς δεν κάνουμε τους “τσάμπα μάγκες” – τουλάχιστον στη λογική μου δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει όμως μια επιχειρηματολογία που έχει η κυβέρνηση στο οπλοστάσιό της και δεν λέει γενικώς και αορίστως πράγματα – λέει συγκεκριμένα πράγματα που έχει πράξει. Γνωρίζουμε συγκεκριμένα πώς είναι τα μεγέθη, συγκεκριμένα πώς πάνε τα δημοσιονομικά, όλα τα έσοδα κτλ., στα οποία μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σ’ αυτή την πορεία.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως όταν ακούει ο κόσμος την κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια επαφών με την τρόικα και φτάνοντας στην τελευταία αξιολόγηση, να παίζει πάλι αυτό το έργο, ότι «η τρόικα έρχεται-δεν έρχεται, δεν ξέρουμε αν θα έρθει», έχει την αίσθηση ότι μάλλον κάνετε ένα παιχνίδι διαχείρισης πολιτικού κόστους, θα μου επιτρέψετε να σας πω. Δηλαδή ο κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει θέατρο εδώ.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Πρώτοι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πείσουν γι’ αυτό και δεύτερον, κοιτάξτε να σας πω ένα παράδειγμα, αν π.χ. τα κλείναμε όλα αμέσως, θα λέγατε «δε γίνεται, είναι ενδοτικοί».

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μπορεί κάποιοι να το έλεγαν. Όμως είδατε τι είπατε; Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι που σας πειράζει. Γι’ αυτό ας λέω ότι κάνετε διαχείριση πολιτικού κόστους. Μάλλον μ’ επιβεβαιώνετε μ’ αυτό που λέτε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εσείς ό,τι και να δείτε, κάτι θα υπάρχει. Αν κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν κερδίσουμε, θα λέτε ότι είμαστε ενδοτικοί, σε μεγάλη φάση. Κάποιοι μπορεί να μην το λέτε, δε μιλώ για σας προσωπικά. Αν κάνουμε το ακριβώς αντίθετο λέει «μα, παίζετε θέατρο».

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μήπως ψάχνετε άλλοθι για τους Βουλευτές σας; Για τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω πως χρειάζεται. Εγώ νομίζω ότι είναι όλοι έμπειροι αυτοί που έχουν μείνει. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, έχουν βραχεί πάρα πολύ για να φοβηθούν τέτοια πράγματα. Ειδικά εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε βραχεί από το 2009 με συνεπή πορεία και δεν τα φοβόμαστε αυτά. Τώρα, αν υπάρχει κάποιος που να λέει ο,τιδήποτε ή να έχει μια άλλη άποψη, είναι διαφορετικό, αλλά η γενική κατεύθυνση είναι ότι εμείς ολοκληρώνουμε έναν κύκλο και θέλουμε εμείς πρώτοι να τον ολοκληρώσουμε τον κύκλο. Γιατί η επιτυχία αυτή θα είναι και δική μας επιτυχία.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Τώρα βέβαια μου λέτε ότι έχετε βραχεί εσείς στο ΠΑΣΟΚ αλλά ακούω συνέχεια τα ρεπορτάζ που βγαίνουν από μας τους δημοσιογράφους και που τα δίνετε εσείς στα πολιτικά στελέχη, ότι το ΠΑΣΟΚ με τις κόκκινες γραμμές είναι κοινωνικά ευαίσθητο, ενώ η άλλη πλευρά είναι πιο ανάλγητη ας πούμε, η Δεξιά. Υπάρχει αυτό κατά τη γνώμη σας; Δηλαδή είστε πιο κοινωνικά ευαίσθητοι σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση απ’ ό,τι είναι η Νέα Δημοκρατία; Θέλω με ειλικρίνεια να μου πείτε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι άλλο: Υπάρχει διαφορετική πολιτική αντίληψη για τα θέματα. Εμείς έχουμε μια αντίληψη εκφράζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, και αλλιώς το αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όσον αφορά τα 25 ευρώ για τα νοσοκομεία, είχαμε μια διαφορετική αντίληψη: ήταν γιατί βλέπουμε με διαφορετικό τρόπο το μοντέλο.

 

                    Δε σημαίνει αυτό ότι στις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε είναι εύκολο για τους Νεοδημοκράτες Βουλευτές και δύσκολο για μας, προς Θεού..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι: Επειδή εσείς δεν ανήκετε σ’ αυτούς που κάνουν κόντρες με τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει νόημα να το συνεχίσω, κατάλαβα. Είστε μάλλον στην ομάδα που τα βρίσκει μέσα στην κυβέρνηση.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ λέω το εξής πολύ απλό: Από το 2009, έχουμε μια πορεία. Κρατήσαμε μια πολιτική γραμμή. Αυτή την πολιτική γραμμή δε μπορείς να λες όταν την κάνουν κάποιοι άλλοι, γιατί τους επέλεξε ο λαός, ότι είναι διαφορετική. Όταν είναι διαφορετική, πρέπει να το δείχνεις. Δηλαδή να λες ότι ναι, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε πράξη τα Ζάππεια, αλλά τα δικά σου, αυτά που ψήφισες το 2010-11. Δεν μπορείς σήμερα να μην τα θυμάσαι.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα έρθουμε στα πολιτικά μετά, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα του τι θα κάνετε στο ΠΑΣΟΚ, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και πού θα πάτε, αλλά θέλω πρώτα να κλείσουμε αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα κι ενδιαφέρουν πολύ τον κόσμο. Με τους πλειστηριασμούς τι θα κάνετε;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα νομίζω.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πώς δεν υπάρχει; Μέσα στα προαπαιτούμενα της τρόικας είναι να σταματήσει το πάγωμα και ν’ αρχίσουν πάλι οι πλειστηριασμοί. Το έχετε κλείσει δηλαδή αυτό;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε την τελευταία διάταξη του κ.Χατζηδάκη, για να καταλαβαινόμαστε, αυτή την τελευταία διάταξη από τα στοιχεία που έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και νομίζω τα έχει ανακοινώσει και ο κ. Δένδιας, είναι ότι έχουν κάνει χρήση γύρω στα 2.000 άτομα της διάταξης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρθηκε ο κόσμος να την αξιοποιήσει. Γιατί υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εγώ άλλο ρωτάω: Η τρόικα ζητά να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί ναι ή όχι;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, η τρόικα λέει ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα, και την άλλη φορά τα ίδια έλεγε, να βρούμε ένα διαφορετικό σύστημα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, και την άλλη φορά πήρατε παράταση..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς τώρα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα κατά την άποψή μου. Άκουσα με μεγάλη χαρά και τους τραπεζίτες που βγήκαν από το Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, να λένε ότι δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών. Εμείς κάναμε τη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα στεγαστικά δάνεια. Μια ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι ρύθμιση θα είναι αυτή; Σαν αυτή που περιέγραψε ο κ. Δένδιας και ήταν η προσωπική του άποψη;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Δένδιας είπε ότι ήταν προσωπική του άποψη. Εγώ μετέφερα αυτό που είχε πει την προηγούμενη μέρα στη συνέντευξη και κάτι που επιβεβαίωσε μετά. Διευκρινίζω ότι με τον κ. Δένδια έχω άριστη συνεργασία, εξαιρετική συνεργασία.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δεν το αμφισβητώ, αλλά ρωτάω τι είδους ρύθμιση θα είναι αυτή. Θα είναι στη φιλοσοφία που περιέγραψε ο κ. Δένδιας;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την άποψή μου, δεν είναι η ώρα να σας περιγράψω μία τέτοια ρύθμιση.  Όπως σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια η κυβέρνηση και ο κ. Δένδιας – ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε γι’ αυτό μαζί με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, κάναμε εξαιρετικές συναντήσεις και συζητήσεις, χωρίς να το μάθει κανένας γιατί αυτά είναι λεπτά ζητήματα και καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο νομίζω βοηθά πάρα πολύ τους επιχειρηματίες – πρέπει να κινηθούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για τα στεγαστικά δάνεια. Πρέπει να ολοκληρώσουμε όλη αυτή τη διαδικασία και όταν είμαστε έτοιμοι, να παρουσιάσουμε την πρότασή μας.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό θ’ αφορά μόνο τους κακοπληρωτές και όχι τους καλοπληρωτές; Δηλαδή αν γίνει – γιατί ο Δένδιας περιέγραψε ένα είδος κουρέματος και αναρωτιέμαι αν οι μπαταχτσήδες θα ωφεληθούν απ’ αυτό το κούρεμα στα στεγαστικά.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω με τα επιχειρηματικά δάνεια. Στα επιχειρηματικά δάνεια απ’ ότι ξέρετε, κι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά τα δάνειά τους, τις δόσεις τους κι όλα αυτά , θα έχουν κι αυτοί μια μείωση στους τόκους.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα βλέπετε προοπτική κουρέματος στα στεγαστικά δάνεια;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να σας πω κάτι..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα μου δώσετε μια σαφή απάντηση αν θα ξεπαγώσετε τους πλειστηριασμούς; Γιατί έχω την αίσθηση ότι ο κ.Σάλλας πριν ήταν πιο κατηγορηματικός απ’ ό,τι είστε εσείς τώρα.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Σας είπα ότι συγκεκριμένη διάταξη την έχουν χρησιμοποιήσει 2.000 άτομα. Είναι τέτοιο το πλέγμα αυτό, το οποίο εμείς θα διασφαλίσουμε για τους ανθρώπους αυτούς. Και την προηγούμενη φορά μας έλεγαν ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν καλή και οι προηγούμενες διατάξεις δεν ήταν καλές και θα πήγαιναν όλοι στους πλειστηριασμούς, δεν πήγε κανένας.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Με την ίδια διάταξη θα πάτε τώρα ή θα κάνετε άλλη;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βρούμε τον τρόπο αυτό που θα διασφαλιστεί, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δεν θέλετε να μου πείτε με απόλυτη σαφήνεια.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δε χρειάζεται να σας πω, αφού υπάρχει η ρύθμιση που κάναμε την προηγούμενη φορά μ’ έναν τρόπο. Αυτό τον τρόπο δεν τον χρησιμοποίησαν οι πολίτες. Δηλαδή τι να κάνουμε; Να πάμε να τους πούμε να τον χρησιμοποιήσουν;

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να έρθουμε λίγο στα του ΠΑΣΟΚ. Τα ονόματα εγώ θα σας πω μόνο, θα σας τα θυμίσω. ΠΑΣΟΚ, Ελιά, Δημοκρατική Παράταξη. Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος λίγο μπερδεύεται. Δηλαδή και αν ήταν κάποιος ΠΑΣΟΚ, αρχίζετε να τον μπερδεύετε λίγο. Δηλαδή του λέτε ότι «το ΠΑΣΟΚ το κάναμε Ελιά, τώρα θα το κάνουμε Δημοκρατική Παράταξη».. Καταρχάς γιατί όλο αυτό; Υπάρχει μια ενοχή σε όλο αυτό για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ; Και γιατί δεν την ομολογείτε αν υπάρχει μια ενοχή;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικά δε νιώθω ενοχές για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, γιατί ήρθα στα δύσκολα και τιμώ τα σωστά που έγιναν κατά τη μεταπολίτευση, αξιολογώ με σωστό τρόπο αυτά που ήταν θετικά για τη χώρα και βεβαίως είμαι απ’ αυτούς που καυτηριάζουν τις κακές πολιτικές ή προσωπικές πρακτικές και ζητώ να μας γίνονται μάθημα για να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Οι ίδιοι άνθρωποι όμως είστε, οι οποίοι από το ΠΑΣΟΚ πάτε στην Ελιά, από την Ελιά στη Δημοκρατική Παράταξη.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το λέτε.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε βλέπω κανέναν εμπλουτισμό ιδιαίτερο, μπορώ να πω ότι κάποιοι φεύγουν κιόλας.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το λέτε. Θα σας πω το εξής: Η Ελιά στις ευρωεκλογές ήταν ένα βήμα που έμεινε μισό, και αν είχαν πιστέψει και άλλοι χώροι, π.χ. η ΔΗΜΑΡ, εγώ το λέω: σήμερα θα ήταν διαφορετικό το πολιτικό σκηνικό, αν είχαμε πιστέψει και πολλοί μέσα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυτή την προσπάθεια της Ελιάς, αλλά κυρίως οι γύρω μας, με πρώτη τη ΔΗΜΑΡ η οποία πήρε 1,2% στις εκλογές. Αν είχαμε ενωθεί υπό το σχήμα της Ελιάς, σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικός ο πολιτικός χάρτης.

 

                    Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς και οι τηλεθεατές μας θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι θα είχαμε πάνω από 10%, θα είχαμε διψήφιο ποσοστό σήμερα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εντάξει, αυτό είναι αυθαίρετο και δε μπορεί να το πει κανείς. Αλλά είναι λογικό αυτό που λέτε βέβαια..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πολλαπλασιαστική αξία.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ασφαλώς.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα αυτό το βήμα, να συνενώσουμε δυνάμεις, δεν έχει να κάνει με τον Ήλιο, ο Ήλιος δε φταίει..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά γιατί δεν έρχονται δυνάμεις, μπορείτε να μου πείτε; Πρέπει κάτι να φταίει που δεν έρχονται, δε μπορεί..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Ο Ήλιος δε φταίει σε τίποτα,. ούτε τα γραφεία κι αυτά. Οι πολιτικές και οι άνθρωποι φταίνε..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο Ήλιος θα υπάρχει στη Δημοκρατική Παράταξη;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα υπήρχε προχθές, αν είδατε προχθές τη συνεδρίαση που κάναμε, τα σήματά μας ήταν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Ήλιος και η Ελιά. Εμείς δεν καταργούμε το ΠΑΣΟΚ, δε φοβόμαστε να πούμε ότι είμαστε ΠΑΣΟΚ για να το καταργήσουμε. Δε θέλουμε να κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά που σκέφτεται ο καθένας. Θα σας πω το εξής: Λέτε, «γιατί δεν έρχονται και άλλοι;» Και είναι μια σωστή ερώτηση.

 

                    Τώρα χρειαζόμαστε δυο πολιτικές στροφές. Η πρώτη θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα σας πω το εξής: Εμείς έχουμε μια συνέπεια στην πολιτική μας. Η Νέα Δημοκρατία μας ακολούθησε το 2012. Και σήμερα διαγράφεται ένας κύκλος, ο πρώτος κύκλος, που θα ολοκληρωθεί κατά τη γνώμη μου όταν θα σταματήσει το ψέμα, να λέμε ψέματα και να ψηφίζουμε με αντίκρισμα υποσχέσεις. Και εκεί, στον πρώτο κύκλο, αυτή η παράταξη θα δώσει την πρώτη μάχη για να υπάρχει την ώρα της δικαίωσης.

 

                    Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς, ώστε να μην υπάρχει αυτή η παράταξη την ημέρα που θα δικαιωθεί.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή και μάλιστα κάνουν και συντονισμένη προσπάθεια;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: εγώ είμαι απόλυτος, προχθές που ήμουν σ’ ένα κανάλι το είπα, είναι γνωστό ότι διάφοροι προσπαθούν να ξεχάσουν την περίοδο 2009-2012. Να μη θυμάται κανένας τι έγινε τότε. Να μη θυμάται τους προπηλακισμούς, να μη θυμάται τη στάση κανενός.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα σας πω ότι και πολλοί από σας, από τα στελέχη που έχουν μείνει τώρα στο ΠΑΣΟΚ και πάνε στη Δημοκρατική Παράταξη, βλέπουν την περίοδο στην οποία ήταν Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, αρνητικά. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα φτάνει στο σημείο να λέει ότι «αν νομίζουν κάποιοι πως θα με διαγράψουν από το ΠΑΣΟΚ κάνουν λάθος».

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι εγώ σας μιλάω για το 2009 και το βλέπω ως μια ενιαία πορεία. Αυτή είναι η άποψή μου κι έτσι πρέπει να ειπωθεί απ’ όλους στην αφήγηση αυτή που θέλουμε να κάνουμε. Άρα για να δικαιωθεί αυτή η πορεία, θα σας θυμίσω στις ευρωεκλογές, εκτός από μια-δυο εταιρείες δημοσκοπήσεων, όλες μας έδειχναν μεταξύ 2,9% και 3,2%. Αυτό αγγίζει τα όρια της προσπάθειας όχι να λες και να δείχνεις τι λέει ο κόσμος, αλλά να προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, ποιο είναι αυτό το σύστημα τώρα; Μη μου τα λέτε έτσι γενικά.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι γνωστό το σύστημα, σας είπα.. Κανάλι, δημοσκόποι..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μαζεύτηκαν δηλαδή οι δημοσκόποι και είπαν θα ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δε γίνεται όλοι οι δημοσκόποι να γράφουν ότι το Ποτάμι έχει 15% και να παίρνει 5%. Δε γίνεται να λένε στις μεταξύ μας συνεννοήσεις ότι «κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει το Ποτάμι αλλά δε μπορούμε να το πούμε τώρα». Αυτά είναι ιδιωτικές συζητήσεις..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι και τώρα οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τρίτο κόμμα το Ποτάμι είναι λανθασμένες;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικές δημοσκοπήσεις.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Παίζουν ένα παιχνίδι ας πούμε;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το πιστεύω και θα φανεί το βράδυ των εκλογών. Σας το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ποιοι την κάνουν αυτή την υπονόμευση; Μπορείτε να μου τους καθορίσετε;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύκλοι που δε θέλουν να υπάρχει η παράταξη. Είναι μοναδικό, οι άνθρωποι οι οποίοι κρατηθήκαμε στα πιο δύσκολα, μας το αναγνωρίζουν όλοι, δε φύγαμε να πάμε να βρούμε στέγη αλλού. Δεν είχαμε καμία ευθύνη, θα μπορούσαμε πολλοί από μας να πάμε πιο εύκολα στο ΣΥΡΙΖΑ..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, θεωρείτε ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο κ. Βενιζέλος;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πραγματικός στόχος για μένα είναι και ο κ. Βενιζέλος αλλά κυρίως είναι η παράταξη. Η παράταξη, που κάποιοι δε θέλουν να υπάρχει. Και πάμε τώρα στον κ. Παπανδρέου. Εγώ καταλαβαίνω κάτι – και αυτό είναι μια έκκληση και προς όλους, δεν εξαιρώ κανέναν. Η παράταξη για να επιβιώσει χρειάζεται ενότητα. Διαγραφές και τέτοια ζητήματα δεν έχουν τεθεί καθόλου και, παρόλο που του έχουν δοθεί πολλές αφορμές – και δεν εννοώ για τον κ. Παπανδρέου – ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν έχει διαγράψει κανέναν, αλλά είναι και πολύ ανεκτικός. Δικαίωμά του κι επιλογή του.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εντάξει, με βάση την ψήφο στη Βουλή μόνο έχει κάνει κάποιες κινήσεις.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ που διαφωνούσα μαζί του, ότι πρέπει να έχει ενιαίους κανόνες και το έχω πει δημοσίως ότι όταν διαγράφεις κάποιον ή όταν φεύγει και δεν ψηφίζει δεν πρέπει να επιστρέφει, για να πείθεται κι ο άλλος ότι υπάρχει ενιαίος κανόνας, ο ίδιος δεν επέλεξε αυτό το δρόμο. Και το είχα πει και πριν γίνει αρχηγός, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε ενιαίους κανόνες. Δε μπορεί εγώ ν’ αναλαμβάνω το κόστος και κάποιος άλλος να είναι πιο “φιλολαϊκός”.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Με τον Παπανδρέου μπορείτε να μου πείτε τι θα κάνετε και πώς θα πάνε τα πράγματα; Διότι εδώ υπάρχει η φημολογία ότι ο Παπανδρέου μπορεί να κάνει και κόμμα, ο ίδιος βγαίνει και λέει ότι «όποιος νομίζει ότι θα φύγω απ’ το ΠΑΣΟΚ και θα με διαγράψουν κτλ. δεν καταλαβαίνει τι λέει»… Θα είναι στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ο Γιώργος Παπανδρέου;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο να το έλεγα εγώ, νομίζω ότι θα υποτιμούσα τον κ. Παπανδρέου. Εγώ πιστεύω κάτι: Ο κ. Βενιζέλος, ως Πρόεδρός μας, ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να ενώσουν την παράταξη και να πάμε με τους καλύτερους όρους. Άλλωστε πριν από μια εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα. Δε θέλουμε να διαγράψουμε κανέναν.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά ποιος έχει την ευθύνη για το ότι δεν ενώνονται; Η ευθύνη δηλαδή κατά την άποψή σας είναι στην ηγεσία ή είναι στον κ. Παπανδρέου ο οποίος ακολουθεί έναν άλλον δρόμο; Γιατί ο κ. Παπανδρέου, θυμάμαι εγώ για παράδειγμα, προεκλογικά πήγαινε στις εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας κρίνεται. Και η ΔΗΜΑΡ πήρε 1,2%. Μπορεί να ήταν κι ένα πετυχημένο κόλπο, το έχετε σκεφτεί;

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δεν το είχα σκεφτεί..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε τι μπορεί να έχει σκεφτεί κανείς;

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Για να πάμε λίγο μπροστά, εσείς με ποιους μιλάτε; Το Ποτάμι δε μιλάει με το ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ δε μιλάει με το 1,2%, μόνο ο κ. Λυκούδης μιλάει από την ομάδα αυτή των καινούργιων που έχουν μπει στο παιχνίδι.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο. Μιλούν κι άλλοι, Κινήσεις και στελέχη...

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όχι, μιλάω για Κινήσεις, για κόμματα.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, αυτό με την Κεντροαριστερά και τις Κινήσεις έχει παραγίνει τώρα, μην το συζητήσουμε πια. Αρχίσαμε μια καλή πρωτοβουλία με τους «58», που εγώ πίστευα ότι ήταν μια ενωτική προσπάθεια, και εν πάση περιπτώσει καταλήξαμε ανά δέκα να κάνουν και μια Κίνηση.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θ’ αναληφθούν τώρα άλλες πρωτοβουλίες; Θέλω να μου πείτε. Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος θα καλέσει συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένα στελέχη;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάνει πολλές συναντήσεις που δεν γίνονται ευρέως γνωστές. Συναντήσεις για να μπορέσει να ενώσει αυτό το χώρο και να ενωθούμε απέναντι στην προσπάθεια που υπάρχει του μικρού διπολισμού, είτε στον αριστερό είτε στο δεξιό λαϊκισμό. Εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο – όχι για να είμαστε στην κυβέρνηση όπως λένε κάποιοι, δε χρειάζεται, ούτε κυβερνητισμό έχουμε και προσωπικά δεν έχω κανέναν, τέσσερις μήνες είμαι στην κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι, όταν δεν υπήρχε ισχυρή Κεντροαριστερά, ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη στη χώρα, συνέβησαν πάρα πολλά αρνητικά. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται και εσωτερική ενότητα, άνοιγμα της πόρτας σε όλους, με ενιαίους κανόνες, με σεβασμό ο ένας στον άλλον, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι μαζί.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Έχετε πει για το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η χειρότερη εκδοχή του κακού ΠΑΣΟΚ, έτσι έχω καταλάβει από μια δήλωσή σας.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τώρα ρωτώ εγώ: Πώς γίνεται αυτή η εκδοχή να φλερτάρει με την αυτοδυναμία, αν τύχει, και εσείς, η καλή εκδοχή..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια αυτοδυναμία;

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Όταν σου δίνουν 28% οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να είσαι και αυτοδύναμος, αλλά τέλος πάντων με την πρωτιά, να μη μείνουμε σ’ αυτό τώρα.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε έμπειρος τώρα, με το 28% δεν παίρνεις αυτοδυναμία.. .

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ωραία, είναι δύσκολο, να φλερτάρει είπα.. Πώς γίνεται λοιπόν αυτή η εκδοχή του κακού ΠΑΣΟΚ να είναι στην πρωτιά αυτή τη στιγμή, στην πολιτική πρωτιά κι εσείς, από την άλλη μεριά, να δίνετε μια πολιτική μάχη επιβίωσης; Στις ταινίες είχαμε μάθει ότι κερδίζουν οι καλοί. Δηλαδή αν εσείς είστε η καλή εκδοχή, γιατί κερδίζουν οι κακοί;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Είναι αλήθεια εύκολο να παίζεις με την προσδοκία σε μια κουρασμένη κοινωνία. Εγώ με τους ψηφοφόρους ποτέ δεν έχω πρόβλημα και δεν τα βάζω ποτέ μαζί τους. Βέβαια, τους λέω να σκεφτούν για να μην απογοητευθούν. Αλλά καταλαβαίνω ότι σε μια κοινωνία που έχει περάσει τόσες δυσκολίες, αναζητάται μια προσδοκία.

 

                    Ο ΣΥΡΙΖΑ την προσδοκία αυτή, το αντιλαμβάνομαι, την έχει μεγιστοποιήσει πάρα πολύ. Και δύσκολα νικάς την προσδοκία. Το αντιλαμβάνομαι και αυτό. Αλλά εύκολα γίνεται τιμωρία μετά τις εκλογές. Θα σας πω κάτι: Η Νέα Δημοκρατία πριν ψηφίσει και μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θα το θυμάστε, είχε στις δημοσκοπήσεις  35%. Και πήρε στις εκλογές 19%.          

 

                    Σήμερα ο κ. Βίτσας, κάνοντας αυτή την κωλοτούμπα που καταδεικνύουμε όλοι, αλλά βεβαίως δεν είναι τόσο εύκολο να πείσεις τον κόσμο, είπε κάτι πολύ απλό: «Εμείς το μνημόνιο και τους μνημονιακούς νόμους θα τους καταργήσουμε σταδιακά, έναν-έναν». Τους 500 μάλιστα. Έκανα έναν υπολογισμό: για να καταργήσει έναν ανά εβδομάδα, να φέρνει κάθε εβδομάδα ένα νομοσχέδιο, θέλει δυο τετραετίες. Αυτά όμως όλα, ο άλλος σου λέει «τα λέει ο Κωνσταντινόπουλος γιατί οπωσδήποτε θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς τα λέμε αυτά σήμερα γιατί ο κόσμος πρέπει να έχει επίγνωση του τι θα ψηφίσει.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα και θα κάνει κάτι άλλο όταν έρθει στην κυβέρνηση ή είναι επικίνδυνος γιατί θα κάνει αυτό που λέει; Διότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και ακούω και τα δύο.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, εγώ πιστεύω κάτι πολύ απλό: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πλειοψηφία στις εκλογές και του δοθεί η ευκαιρία να πάει ο επικεφαλής του στην Ευρώπη, κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσει. Δε μπορεί να μείνει στην Ευρώπη για πάντα. Πρέπει να γυρίσει.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να γυρίσει από τη διαπραγμάτευση, εννοείτε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει. Όπως πήρε, θυμάστε, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την περιέφερε στην ΑΔΕΔΥ, στη ΓΣΕΕ, καταλαβαίνω ότι αφού περιφερθεί σε όλη την Ευρώπη, θα γυρίσει πίσω. Θα πρέπει να πει στη Βουλή τι θα κάνει. Εκείνη την ημέρα, ο φόβος είναι όχι να μην κάνει ή να κάνει την κωλοτούμπα αλλά ξέρετε, πράγματα για τα οποία αγωνιστήκαμε για πέντε χρόνια, μπορεί να χαθούν σε πέντε μέρες σε μια εσωκομματική διαδικασία, μπορεί να χαθούν πλειοψηφίες, μπορεί να μην έχουμε χρόνο, μπορεί να επικρατήσουν φωνές και λογικές οι οποίες θα εξωθήσουν τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις μόνο και μόνο για να επιβιώσουν κάποιες λογικές.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ ή έστω με την πλευρά αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ενδεχομένως θα μπορούσατε λίγο να συνεννοηθείτε; Ή όχι; Ή το αποκλείετε αυτό;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι πολύ απλό: Όταν το 2012 κυβερνήσαμε με τη Νέα Δημοκρατία, δεν κυβερνήσαμε με τη Νέα Δημοκρατία γιατί γίναμε Νέα Δημοκρατία αλλά γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε την πολιτική μας, αν σκεφθείτε, το 2012. Αλλά δε μπορείτε ούτε εσείς να το πείτε ούτε κανένας μπορεί να το πει, γιατί «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Το 2012, πάντως, τη στροφή δεν την έκανε το ΠΑΣΟΚ, την έκανε η Νέα Δημοκρατία.

 

                    Δυστυχώς όμως λόγω της πόλωσης, επειδή η Νέα Δημοκρατία πήγε στο 30%, αυτό δημιούργησε πάλι μια πίεση σ’ εμάς. Σας θυμίζω ότι κάποια εποχή της συγκυβέρνησης των τριών, μας πέρασε στις δημοσκοπήσεις η ΔΗΜΑΡ. Το θυμάστε τότε.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το θυμάμαι.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μην αναρωτιέστε: την πολιτική μας, που εμείς πιστεύουμε ότι είναι ο ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση, θα την ακολουθήσουν κι άλλοι. Όσο για το ποιους θα συνεργαστούν, θα ρωτήσουμε πρώτα το λαό και μετά θα ρωτήσετε αυτούς που μας έλεγαν να πάμε στις κρεμάλες και πολλά άλλα. Μη ρωτάτε εμάς. Εμείς την ίδια πολιτική θα συνεχίσουμε, για να μπορέσει να βγει με ασφαλή τρόπο η χώρα από την κρίση.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δε μου λέτε, ποια ήταν καλύτερη κυβέρνηση; Ποιες ήταν καλύτερες κυβερνήσεις; Οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι το 2012, δηλαδή οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ή οι κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά; Σας το λέω γιατί το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε και στις δύο, στη μία ήταν μόνο του, στην άλλη κυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που συνέβη το 2009- 2012, νομίζω ήταν κάτι το οποίο δε μπορούσε να το φανταστεί κανένας. Το πόσο γρήγορα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, άλλαξαν πράγματα. Πόσα καταλάβαμε – και πόσα δε μπορούσαμε να καταλάβουμε και να ενσωματώσουμε αυτή τη δυσκολία. Και παρ’ όλα αυτά, αντέξαμε δυο χρόνια υπό αντίξοες συνθήκες. Νομίζω ότι ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα ήταν καλύτερες εκείνες οι κυβερνήσεις.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κυβερνήσεις αυτές κατά την άποψή μου, έδωσαν – και σας είπα αυτό που σας είπα πριν, και για τη Νέα Δημοκρατία – μια μάχη για τη χώρα. Εγώ σας είπα πριν, δε μπορώ…

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα, δε θέλετε να επιλέξετε απ’ ό,τι καταλαβαίνω, εντάξει.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είχα να επιλέξω προσωπικά, δεν ήταν θέμα να πω το αυτονόητο – ότι θα επέλεγα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά όμως το θέμα δεν είναι αυτό, το ζητούμενο είναι ότι εμείς αυτά που στηρίξαμε το 2009-10 τα υπερασπιζόμαστε τώρα, γιατί εμείς τα ψηφίσαμε τότε.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Το μόνο που θέλω τώρα, μια και το λέτε αυτό, γιατί εντάξει, έχετε δίκιο σ’ αυτό, εγώ σας το πιστώνω αυτό, έχετε απόλυτο δίκιο. Νομίζω ότι όλοι ξέρουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έκανε τη στροφή και όχι εσείς.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έρθουν κι άλλοι.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Βέβαια την έκανε με αποτέλεσμα, ενώ εσείς δεν είχατε φέρει ακόμα αποτέλεσμα τότε. Ή είχατε φέρει ημιτελές. Τέλος πάντων.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άδικο αυτό, κ.Κουβαρά.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να πούμε όμως κάτι άλλο που έχει πιο πολύ ενδιαφέρον: Τόσα χρόνια όταν κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, την κυβερνούσε η καλή του ή η κακή του εκδοχή; Γιατί λέτε για τη κακή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλω με το χέρι στην καρδιά να μου πείτε, επειδή το 2009 είχαμε φτάσει στη χρεοκοπία και σ’ αυτή τη χρεοκοπία είχαν συμβάλει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υποθέτω..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση λοιπόν, η κακή εκδοχή του ΠΑΣΟΚ; Αφήστε τη Νέα Δημοκρατία, είναι εύκολο να το πείτε. Εγώ ζητώ το δύσκολο, η κακή ή η καλή του εκδοχή;

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα σας πω με παραδείγματα: Είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός που έφτιαξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μαζί με το Γιώργο Γεννηματά, και οι πρακτικές του και είναι πρακτικές άλλων προσώπων μέσα στον ίδιο χώρο οι οποίοι πρόδωσαν τις αξίες, την ψήφο των ανθρώπων και των απλών πολιτών.

 

                    Υπήρχαν παραδείγματα που είχαν να κάνουν με το πώς φτιάχτηκε μια δομή το ’81, δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη και υπήρξε μετά η ταύτιση με το κράτος.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Πάντως το «λεφτά υπάρχουν» έχει ιστορία. Έχει ιστορία σε όλη τη μεταπολίτευση.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι..

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Φαντάζομαι ότι έχετε ευθύνη ως ΠΑΣΟΚ. Εσείς είστε και νέος άνθρωπος..

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως έχουμε ευθύνη.. Μα         αυτό έλειπε, να πει κανένας ότι δεν έχουμε ευθύνη. Όμως, παρ’ όλα αυτά, θα έλεγα ότι η μεταπολίτευση στην οποία εγώ γεννήθηκα, το ’75, ήταν μια πολύ καλή περίοδος για τη χώρα.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αρχίσει να το ξεχνάμε αυτό. Καλά κάνετε και το υπενθυμίζετε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να μην το ξεχνάμε. Αδικούμε τους εαυτούς μας. Να καταδικάσουμε τις κακές πρακτικές της μεταπολίτευσης.

 

Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε.

 

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 

 banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn