espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΑΑΝ Νότη Μηταράκη, του Δ/ντος Συμβούλου του Enterprise Greece Στ. Ησαϊα και του εντεταλμένου Συμβούλου του Enterprise Greece Γ. Φιλιόπουλου

mitarakis-notisΝ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να μιλήσουμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του 2015, του Οργανισμού Enterprise Greece της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, που αποτελεί τη θεσμική μετεξέλιξη του Invest in Greece μετά την ουσιαστική ενοποίησή του με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών.
Πριν από δυο χρόνια όταν παρουσιάσαμε εδώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, είχα επισημάνει ότι η χώρα χρειάζεται συγκεκριμένους στόχους, να εντοπίσει τις ευκαιρίες στις ξένες αγορές, να αναζητήσει καινούργιες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσει νέες επενδύσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες.
Μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια και χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού η εικόνα της ελληνικής οικονομίας άλλαξε και αλλάζει. Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, έκλεισε τον κύκλο της ύφεσης, βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης - και από το 2015 σε πορεία ανάπτυξης - και κυρίως μετασχηματίζεται το παραγωγικό μας μοντέλο.
Από μια οικονομία που στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, στη δημόσια δαπάνη και τα δυο λόγω δανεικών, μετεξελισσόμαστε σε ένα νέο μοντέλο, όπου στηριζόμαστε στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία του ιδιωτικού τομέα.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι πραγματοποιήθηκε σε ένα εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένες αβεβαιότητες που επηρεάζουν αρνητικά και την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων και την προοπτική αύξησης των εξαγωγών.
Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν πρόσφατα στην οικονομία, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγαλύτερη και γρηγορότερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτύχει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, συνέβαλαν ώστε να ξαναμπεί η χώρα μας στον επενδυτικό χάρτη και το 2014 οι ξένες αγορές μιλούσαν πολύ θετικά για την Ελλάδα.
Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, όπως:
- η σύσταση της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής στο Υπουργείο Ανάπτυξης,
- η χάραξη και η επιτυχημένη εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές,
- οι μεταρρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου,
- η λειτουργία του νέου φορέα του Enterprise Greece και
- η αλλαγή στάσης της Ελλάδος, σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγουν νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα.
Έχουμε λοιπόν πλέον στα χέρια μας σημαντικά εργαλεία. Πρώτον, για την προσέλκυση επενδύσεων, με συντονισμένες ενέργειες για την προβολή της χώρας και την ανάδειξη των ευκαιριών που υπάρχουν. Δεύτερον, για την έμπρακτη υποστήριξη των στρατηγικών, αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων, με την αναζωογόνηση του fast track, τη λειτουργία της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, τη δημιουργία των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων, τη λειτουργία της υπηρεσίας διαμεσολαβητή του επενδυτή και την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου ο οποίος πέτυχε σημαντική αύξηση και αιτήσεων και πληρωμών την προηγούμενη περίοδο.
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και η νέα νομοθεσία για τις άδειες διαμονής σε κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το Enterprise Greece πρόσφατα παρουσίασε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Τρίτος σημαντικός στόχος είναι η προώθηση του εξωτερικού εμπορίου μέσω της επιλογής συγκεκριμένων αγορών, όπου θεωρούμε ότι η χώρα μας έχει περισσότερες δυνητικές ευκαιρίες.
Τέταρτος στόχος, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς εξαγωγείς τόσο από τον επίσημο φορέα, όσο και από το κράτος συνολικότερα, με την απλούστευση των τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών. Και σας θυμίζω ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την διευκόλυνση των εξαγωγών.
Στην επίτευξη αυτών των τεσσάρων στόχων καλείται να συμβάλει ουσιαστικά το επιχειρησιακό σχέδιο του Enterprise Greece για το 2015, που θα σας παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ησαϊας. Πριν του δώσω το λόγο, θα ήθελα να επισημάνω ότι το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα, αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με το 2012, το οποίο 2012 παρουσίασε αύξηση 64% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του εννιαμήνου, καθώς επιβεβαιώνουν ακόμη θετικότερη ανοδική πορεία των επενδύσεων. Ως προς τις εξαγωγές, το 2013 παρέμειναν σταθερές στα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ παρά τις διεθνείς αναταράξεις και βλέπουμε το 2014 να αναμένεται μικρή σχετικά υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω και γενικότερων επιπτώσεων στην περιοχή μας, όπως το εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά και η μειωμένη παραγωγή σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα.
Η καλή και η στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον Ενιαίο Φορέα εξωστρέφειας, μας επιτρέπει να λειτουργούμε συντονισμένα, για την καλύτερη προβολή και προώθηση της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.
Οι στενές και παραγωγικές σχέσεις με τους επενδυτές, έχουν καλλιεργηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια μέσω και εκδηλώσεων και αποστολών και αποστολών του Πρωθυπουργού σε χώρες στόχους, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ισραήλ και πιο πρόσφατα η Σαουδική Αραβία.
Κλείνοντας θα ήθελα να θυμίσω κάτι που είπα και στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ότι τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως το 2012. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν μπορούμε να μιλάμε πλέον για τη στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τις αδικίες, την ανεργία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που λόγω της ύφεσης έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.
Να τα αντιμετωπίσει όμως με ένα βιώσιμο τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να απεμπολήσουμε όσα σημαντικά κατακτήσαμε μέχρι σήμερα. Αυτή είναι τώρα η εξίσωση.
Κύριε Ησαϊα.
Σ. ΗΣΑΪΑΣ: Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ και όλους όσους ήρθατε σήμερα. Με την ψήφιση του Ν. 4242, στις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα η λειτουργία ως ενιαίου φορέα της Enterprise Greece. Η Enterprise Greece είναι η μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα» στην οποία ενσωματώθηκαν μεταξύ άλλων και οι αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου.
Όλος ο σχεδιασμός που καταλαβαίνετε ότι έχει γίνει αυτούς τους τελευταίους 8 μήνες (9 μήνες αν βάλουμε και το Μάρτιο), στοχεύει στο να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε επενδυτές και επιχειρηματικούς εταίρους μέσω αυτού του ενιαίου και εξωστρεφούς φορέα.
Στόχος μας είναι, όπως το Invest in Greece, το ίδιο και η Enterprise Greece, αλλά με πολύ ευρύτερο πλέον πεδίο δράσης να καταστεί ένας αξιόπιστος συνεργάτης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε, το είπε και ο Υπουργός, ότι η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται από μια οικονομία η οποία βασιζόταν στην κατανάλωση, σε μια οικονομία η οποία θα βασίζεται στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Αυτοί οι δυο τομείς είναι ακριβώς στο κέντρο των όσων πρέπει ο νέος φορέας εξωστρέφειας να κάνει και από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η Enterprise Greece θα βρίσκεται ακριβώς στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα για μετασχηματισμό και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει.
Να είμαστε σαφείς και να γνωρίζουμε γιατί μιλάμε. Πρόκειται για μια μάχη η οποία δίδεται σε πολλά επίπεδα. Δίδεται στο εξωτερικό με παγιωμένες αντιλήψεις για την οικονομία μας, δίκαιες ή άδικες μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά υπάρχουν. Δίδεται στο εσωτερικό με γραφειοκρατία, με προσχώματα, με δυσκολίες. Δίδεται τελικά σε επίπεδο αντίληψης και σε επίπεδο μέσα στην ίδια την κοινωνία, η οποία είχε γαλουχηθεί με ένα τρόπο ο οποίος αντιμετώπισε τις επενδύσεις στην καλύτερη περίπτωση με επιφυλακτικότητα.
Αυτό είναι το οποίο δίνουμε και δίδεται εδώ και 2.5 χρόνια και εγώ μπορώ να πω πως αυτή τη στιγμή 2 – 2,5 χρόνια αφ’ ότου εγώ τουλάχιστον βρέθηκα σε αυτό το σημείο, έχει διανυθεί μεγάλος δρόμος. Συγκεκριμένα για τις επενδύσεις, η Enterprise Greece προσελκύει, υποδέχεται, προωθεί, υποστηρίζει και προσπαθεί να διατηρήσει και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σαφέστατα προωθεί την Ελλάδα σαν ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό διεθνώς, αυτό που και ο υπουργός ανέφερε, λειτουργούμε σαν τον investor’s relation manager της χώρας, υποδεχόμαστε αξιολογούμε και υποστηρίζουμε τις στρατηγικές επενδύσεις fast track, συνδράμουμε τους επενδυτές, οι οποίοι ήδη λειτουργούν στην αγορά με την υπηρεσία του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή όποτε συναντούν προσχώματα με τη Δημόσια Διοίκηση. Πληροφορούμε τους επενδυτές για το ισχύον νομικό, φορολογικό και οικονομικό πλαίσιο και υποστηρίζουμε γενικά τους επενδυτές.
Κακά τα ψέματα, οι επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξουν θέσεις εργασίας, που αυτό είναι η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή που προβάλλεται επιτακτικότατα για την οικονομία μας και την επόμενη μέρα και της οικονομίας αλλά τελικά και της κοινωνίας μας. Όταν το 2007 αυτές ήταν 60 δις και το 2013 έχουν πέσει στα 20 δις, διαπιστώνουμε το τεράστιο κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί και γι΄ αυτό πριν μίλησα για μία μάχη.
Στον τομέα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, ο οποίος είναι κατεξοχήν αυτό με το οποίο το Ιnvest in Greece ασχολείτο και τώρα πλέον η Enterprise Greece, έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος. Έχει σημασία να θυμόμαστε την αφετηρία από όπου ξεκινήσαμε, μία οικονομία η οποία μόνο κατ΄ εξαίρεση υποδεχόταν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που ξεπερνούσαν το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Είχε συμβεί μόνο το 2006 και το 2008 με τις επενδύσεις στην Credit Agricole και στον ΟΤΕ.
Το ξαναξεπεράσαμε πέρσι και θα το ξαναξεπεράσουμε και φέτος, αλλά έχουμε ξεκινήσει από χαμηλή βάση. Οι βάσεις όμως έχουν μπει και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε αυτό το κομμάτι. Στο κομμάτι των εξαγωγών, όπου πρόσφατα καταστήκαμε εμείς υπεύθυνοι γι΄ αυτό θα σας πει περισσότερα ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Enterprise Greece ο κ. Φιλιόπουλος.
Απλά να πούμε ότι σαφέστατα θεωρούμε ότι δε γίνεται οι ενέργειες προώθησης των ελληνικών εξαγωγών να εξαντλούνται σε συμμετοχή σε εκθέσεις, εμπλουτίζουμε ήδη τις Υπηρεσίες που θα παρέχουμε, έχει ήδη ξεκινήσει αυτό, θα παρέχουμε υποστήριξη στους Έλληνες παραγωγούς και παρόχους υπηρεσιών με πληροφόρηση και καθοδήγηση.
Θα τους βοηθάμε να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις ξένες αγορές, θα μεριμνούμε πάντα για την παρουσία τους σε διεθνή φόρα και φυσικά θα υποδεχόμαστε αντιπροσωπείες από το εξωτερικό προκειμένου εδώ να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο. Αυτά τα πράγματα έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ακούσετε περισσότερα στην πορεία.
Σε πολύ καλή συνεργασία, και πρέπει και εγώ να το πω από την πλευρά μου, με το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτά τα 2,5 χρόνια που εγώ είμαι στη θέση μου πρέπει να πω ότι καταφέραμε και βέβαια σε αυτό βοήθησε το ότι στην οικονομία είχαμε πράγματα να πούμε και οι δείκτες βελτιωνόταν, αλλά ουσιαστικά αυτό που έχει συμβεί είναι ότι τοποθετήθηκε δεν ξέρω μετά από πόσο διάστημα πόσων δεκαετιών η ελληνική οικονομία στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Μία ελληνική οικονομία που όπως είχαμε πει ήταν κλειστή στις ξένες επενδύσεις και μία ελληνική οικονομία, η οποία λόγω της κρίσης χρέους είχε καταστεί τοξική σαν έννοια σε πολύ μεγάλη μερίδα των διεθνών επενδυτών. Αυτό καταφέραμε να το τοποθετήσουμε ξανά και σε ένα μεγάλο βαθμό προσπαθούμε και συνεχίζεται αυτός ο αγώνας να αλλάξουν αυτές οι αντιλήψεις.
Έγινε ένα τεράστιο έργο με 66 αποστολές στο εξωτερικό, που έφεραν 1930 συγκεκριμένες επαφές μεταξύ επιχειρήσεων, με την υποστήριξη και την οργάνωση επίσημων επισκέψεων στο πλαίσιο επίσημων αποστολών κυβερνητικών στελεχών: του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών.
Πέντε αποστολές με 170 επιχειρήσεις, πάνω από 1200 B2B συναντήσεις, στη διοργάνωση της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Κίνα να θυμίσω και φυσικά με υποδοχές 37 αποστολών στην Ελλάδα όπου η κάθε μία ερχόταν και βλέπουμε και την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια.
Ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών έργων, το οποίο διατηρείται στην Enterprise Greece. Βλέπουμε πως το 2012 υπήρχαν 333 επενδυτικά σχέδια που έψαχναν συμμαχίες και συμμετοχές από το εξωτερικό, για να φτάσουμε το 2014 στα 460 ιδιωτικά επενδυτικά έργα.
Να σημειώσω πρέπει εδώ ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την διατήρηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ιδιωτικών έργων στην Enterprise Greece την ανέδειξε ως μία βέλτιστη πρακτική, με τη μελέτη της την οποία έδωσε στη δημοσιότητα πριν ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2013.
Και ταυτόχρονα να μιλήσω για την υποδοχή και χειρισμό αιτημάτων από το Front Office του Enterprise Greece, όπου αυτά τα δύο χρόνια έχουμε υποδεχθεί 2322 αιτήματα, αν το σκεφτείτε είναι ένας τεράστιος αριθμός και να πούμε ότι τα έχουμε διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το Front Office έχει βραβευθεί ως το τρίτο καλύτερο παγκοσμίως, επίσης από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Είναι αυτό το οποίο είπα από την αρχή, η προσπάθειά μας να αναδειχθούμε σε έναν επαγγελματία και αξιόπιστο συνεργάτη της επιχειρηματικότητας. Για τις νέες στρατηγικές επενδύσεις έχει υπάρξει ένας πολύ σημαντικός εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου. Tο 2012 υπήρχαν 10 ενταγμένα έργα τα οποία τα 9 ήταν στον κλάδο της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 1 μόνο της μεταλλουργίας.
Έκτοτε, υπεβλήθησαν 6 νέα έργα και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη όπου τα 3 απορρίφθηκαν και τα 3 εντάχθηκαν, ενώ απεντάχθηκαν και 3 έργα. Σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας έχει και πάλι 10 έργα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε 5 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 1 στη μεταλλουργία, 3 στον τουρισμό, 1 στο λιανικό εμπόριο πολυκαταστημάτων.
Για τα δύο από αυτά στον τουρισμό όπως όλοι γνωρίζετε ήδη έχουν εγκριθεί οι δύο ΣΜΠΕ και βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μπει και η υπογραφή στο Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, άρα βλέπουμε ότι αυτό το νέο εργαλείο ξεκίνησε και λειτουργεί.
Και σας είχαμε πει πριν ένα μήνα που ανακοινώσαμε αυτό ότι πολλά έργα τα οποία βρισκόταν στο pipeline θα ακολουθούσαν βλέποντας αυτό το εργαλείο να λειτουργεί. Ήδη τρία έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, το ένα κατατέθηκε πριν περίπου μία εβδομάδα, ενώ μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένουμε κι έχουν κλειστεί ραντεβού για να κατατεθούν άλλα δύο νέα έργα στο fast track. Είναι αυτό που σας είχαμε πει ότι η επιτυχία και κάτι που λειτουργεί το αντιλαμβάνεται αυτό η αγορά και έρχεται και το υποστηρίζει.
Ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή είναι μία νέα υπηρεσία, η οποία ξεκίνησε, 245 αιτήματα είχαν υποβληθεί, το 72% από αυτά επιλύθηκαν, το 73% από αυτά επιλύθηκαν θετικά για τον επενδυτή. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν ακόμη κι αυτά τα οποία δεν ήταν θετική η έκβαση για τον επενδυτή σίγουρα οι επενδυτές το ήθελαν και μας ευχαρίστησαν ακόμη και γι΄ αυτό.
Γιατί εν πάση περιπτώσει αντί κάτι να βρίσκεται σε ένα συρτάρι κλειδωμένο και να μην ξέρουν τι να κάνουν, να προχωρήσουν ή όχι, πήραν μία απάντηση και για κάποια από αυτά μπορούν να αναλάβουν και κάποια δράση προσβάλλοντας την απόφαση ή εν πάση περιπτώσει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Οπότε εκεί που η Ελληνική Διοίκηση απλά δεν απαντούσε και άφηνε κάτι να χρονίζει και να αραχνιάζει σε συρτάρια και αυτό είναι σημαντικό.
Ταυτόχρονα, πέραν αυτών των κλασικών κάποια ιδιαίτερα προγράμματα, το πρόγραμμα που δίνει Άδειες Διαμονής που προέκυψε από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με το Υπουργείο Εσωτερικών για να τονώσει την εγχώρια αγορά κατοικίας, άδειες διαμονής σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αγορά ακίνητης περιουσίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.
Πρόσφατα παρουσιάσαμε και τα αποτελέσματα του πόσο καλά έχει πάει αυτό το πρόγραμμα κι έχει υπάρξει μία πολύ μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη αυτού του προγράμματος, σε επίπεδο επικοινωνίας αναφέρομαι και προβολής του, από τον Οργανισμό μας, με αποστολές στο εξωτερικό, με δημιουργία υλικού το οποίο έχει διατεθεί σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου για να το πάρουν και να το χρησιμοποιήσουν. Και ήδη χαιρόμαστε που πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις άλλων και βλέπουμε υλικό που έχει παραχθεί στην Enterprise Greece να είναι εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών του χώρου.
Ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνουμε είναι οι σχέσεις με τους επενδυτές. Βλέπουμε ότι κάποια από τα ονόματα τα οποία έχουν επενδύσει ξανά και ξανά στην Ελλάδα και που έχουν πλάνα να διευρύνουν αυτό, είναι όλοι επενδυτές τους οποίους είτε υποδεχθήκαμε είτε έχουμε συνδράμει είτε σίγουρα βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικοί, είναι μία παρακαταθήκη για τον Οργανισμό το ότι ανοίγουν αυτές οι πόρτες και συνομιλεί με αυτούς τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ταυτόχρονα στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου και των εκθέσεων αναλάβαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτιστεί από τον ΟΠΕ πριν κλείσει. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την προσπάθεια την οποία οι εργαζόμενοι της Enterprise Greece έβαλαν σε αυτό, όπου διοργανώθηκαν 22 εθνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, 525 ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν σε αυτές.
Είχαμε και την υλοποίηση του πρώτου μέρους της δράσης Passport Greece, αυτό που σας λέγαμε που φέρνουμε αγοραστές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να αγοράσουν πράγματα, που αφορά σε αμερικανική αλυσίδα η πρώτη δράση η οποία ήρθε σε επαφή με 206 ελληνικές εταιρείες τροφίμων και τον Ιούνιο για δύο εβδομάδες όλα τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας στο Τέξας θα είναι ντυμένα με τα ελληνικά χρώματα και με προϊόντα από Έλληνες εξαγωγείς. Και φυσικά την παρουσίαση στην αγορά των δομικών υλικών των Ηνωμένων Πολιτειών και λοιπά.
Υπήρξε ένα τεράστιο έργο σε επίπεδο λειτουργίας και διοικητικής καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα τεράστιο έργο για οποιεσδήποτε δύο εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να έρθουν μαζί και να αρχίσουν να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σύνολο.
Καταλαβαίνετε όταν αυτό γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο από δύο εταιρείες του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα, έχει υπάρξει και επέλθει η διοικητική ενοποίηση με τη βοήθεια του Υπουργείου, ενοποιήθηκαν λογιστήρια και καταρτίστηκαν προϋπολογισμοί κι έχουμε μόλις σχεδιάσει το νέο μοντέλο λειτουργίας και διακυβέρνησης.
Και να μην μπω σε λεπτομέρειες, έχουμε μεταφερθεί στο νέο κτίριο κι ελπίζουμε την επόμενη φορά, όχι ελπίζουμε, είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά που θα σας δούμε θα σας καλέσουμε στο νέο κτίριο μας προκειμένου να γίνει η αντίστοιχη συνέντευξη τύπου.
Αλλά αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω πιο πολύ είναι ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης θα βασίζεται στη μετρήσιμη απόδοση. Ζητήσαμε με τους εξωτερικούς συνεργάτες με τους οποίους δουλέψαμε, θέλουμε να μετράμε την απόδοσή μας σε κάθε σημείο και για όλες τις βασικές προτεραιότητες στους τέσσερις πυλώνες.
Και να σας πω ότι συνολικά έχουν φτιαχτεί 49 δείκτες απόδοσης οι οποίοι θα παρακολουθούνται και θα δημοσιοποιούνται και βεβαίως και στον μέτοχο και στο εποπτεύον Υπουργείο, γιατί χωρίς μέτρηση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς πηγαίνουμε. Δείκτες απόδοσης που έχουν να κάνουν συνολικά με μετρήσεις για την κοινωνία, αλλά και με χρόνους απόκρισης δικούς μας και ανταπόκρισης της δικής μας εταιρείας.
Για το 2015 μαζί με όλα αυτά που έχουμε κάνει στον τομέα των επενδύσεων θα ενισχύσουμε τις υφιστάμενες υπηρεσίες, θα κάνουμε μία σημαντική επένδυση χρόνου κυρίως στον τομέα της ακόμη περαιτέρω ενίσχυσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, προκειμένου να εισάγουμε ακόμη περισσότερη αξιολόγηση και επεξεργασία των σχεδίων τα οποία έρχονται και κατατίθενται στο Enterprise Greece.
Θα ενισχύσουμε το ρόλο των διαχειριστών σχέσεων και με το matrix θα έρθει πολύ κοντά το εξωτερικό εμπόριο μαζί με τις επενδύσεις, θα υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους επενδυτές με προκαταρκτική πληροφόρηση για νομικά, φορολογικά θέματα και βέβαια μ’ ένα τεράστιο έργο το οποίο έχουμε ήδη ετοιμάσει στον τομέα των εξαγωγών.
Σε αυτό το σημείο θα δώσω το λόγο στον εντεταλμένο σύμβουλο της Enterprise Greece, υπεύθυνο για το εξωτερικό εμπόριο, τον κ. Φιλιόπουλο.
Γ. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Θα ήθελα να πω ότι το 2014 ήταν για μας μια μεταβατική περίοδος, το 2015 όμως είναι μια χρονιά προκλήσεων, γιατί ο στόχος μας είναι να κάνουμε καλύτερες τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράλληλα να προσθέσουμε και νέες καινοτόμες υπηρεσίες στην προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου έτσι ώστε να βοηθήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές.
Θέλω να πω ότι αυτά τα οποία κάνουμε στο εξωτερικό εμπόριο είναι η οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό και η διοργάνωση Β2B συναντήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συγκεκριμένους αγοραστές προϊόντων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες ν’ αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών τους.
Σε συνεργασία πλέον με το Τμήμα Επενδύσεων θα κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας στον τομέα των επιχειρηματικών αποστολών και να δώσουμε έτσι και μια πολύ ισχυρότερη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, οργανώνοντας δυναμικές επιχειρηματικές αποστολές όπου θα συμμετέχουν και οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Επίσης ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, είναι αυτό της μελέτης των αγορών - στόχων του εξωτερικού. Έχουμε επιλέξει αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες-στόχους στο εξωτερικό, είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία, (παραδοσιακές αγορές για τους Έλληνες εξαγωγείς), στη Βόρεια Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά (μία ενιαία αγορά στην ουσία), η Αυστραλία, στην Ασία έχουμε την Κίνα, μια πολύ δυναμική αγορά, την Ινδία, επίσης μια αγορά που δε μπορεί ν’ αγνοήσει κανείς λόγω μεγέθους και ανάπτυξης, την Τουρκία, όμορο χώρα και μια πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία και φυσικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Όσον αφορά τώρα στην Αφρική, επίσης η υποσαχάρια Αφρική δείχνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από αρκετούς εξαγωγείς μας. Έχουμε επιλέξει τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική ως χώρες στόχους στη συγκεκριμένη ηπειρο, τη Νιγηρία λόγω μεγέθους και τη Νότια Αφρική λόγω ανάπτυξης και δυναμικής επίσης.
Όταν μιλάμε για χώρες στόχους, εννοούμε χώρες τις οποίες θα μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά, θα κάνουμε μελέτες αγοράς, θα δούμε την καταναλωτική συμπεριφορά των κατοίκων, θα δούμε επίσης την εικόνα που έχουν οι καταναλωτές αυτής της χώρας για τα ελληνικά προϊόντα.
Αυτά είναι στοιχεία, τα οποία λείπουν αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό από το «οπλοστάσιο», να το πω έτσι, των Ελλήνων εξαγωγέων, οι περισσότερες εξαγωγικές μας εταιρεία. Έχουμε πολλές μικρομεσαίες εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τέτοιου είδους διερεύνηση των αγορών στόχων τους. Συνεπώς πιστεύουμε ότι προχωρώντας σημαντικά σε αυτό το κομμάτι, θα τους προσφέρουμε ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για να είναι αποτελεσματικότεροι στο μέλλον στις εξαγωγικές κινήσεις που κάνουν.
Όσον αφορά τώρα στο θέμα των εκθέσεων, φέτος θα οργανώσουμε 41 Διεθνείς Εκθέσεις τόσο στους παραδοσιακούς κλάδους που οργάνωνε παλαιότερα ο ΟΠΕ αλλά και σε νέους κλάδους οι οποίοι θα δώσουν μία διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα ως χώρα. Οι νέοι κλάδοι που θα συμπεριληφθούν φέτος στο πρόγραμμα των Διεθνών Εκθέσεων θα είναι η Πληροφορική, ο αμυντικός εξοπλισμός, ο ναυτιλιακός εξοπλισμός, τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο ιατρικός εξοπλισμός και το κόσμημα.
Είναι νέοι δυναμικοί κλάδοι οι οποίοι όπως είπα θα βελτιώσουν πολύ την εικόνα της Ελλάδας συνολικά στο εξωτερικό. Πιστεύουμε ως μια χώρα η οποία παράγει κάτι περισσότερο πέραν των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.
Τέλος, έχουμε πλέον θέσει ποσοτικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε το 2015 ένα 20% παραπάνω βελτίωση στην ικανοποίηση των πελατών μας από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στην προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου, ένα 15% αύξησης του αριθμού των εταιρειών που συμμετέχουν στις δράσεις που κάνει το Enterprise Greece και ένα 80% συνολικά να έχουμε πολύ καλή, άριστη άποψη για τις υπηρεσίες του Enterprise Greece στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου.
Για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό αυτό, μιλάμε σε μία κλίμακα από 1 μέχρι 5, όπου το 4 και το 5 είναι «Πολύ καλά» και «Άριστα», να έχουμε ένα 80% τουλάχιστον «Πολύ καλά» και «Άριστα» από τους πελάτες μας όσον αφορά στην ποιότητα των υπηρεσιών μας.
Με αυτά τα ποσοτικά στοιχεία κλείνω την παρουσίασή μου. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν υπάρχει κάποια ερώτηση σας ακούμε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Είπατε κ. Ησαΐα τον αριθμό των αιτημάτων που υποδέχθηκε το Front Office του Invest in Greece, Enterprise Greece. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε πόσα από αυτά τα αιτήματα μετουσιώθηκαν σε πραγματικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Και δυο ερωτήσεις προς τον κ. Μηταράκη: Πρώτον, εάν έχετε διαπιστώσει να υπάρχει ένα πάγωμα, μια στάση αναμονής επενδυτών στην Ελλάδα, που θα επεδίωκαν μάλλον να επενδύσουν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και ένα δεύτερο σε σχέση με τις εξαγωγές. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ καλό όλο αυτό με τις μελέτες και τον εντοπισμό των αγορών-στόχων και των προϊόντων που πρέπει να εξάγουμε αλλά ήθελα να σας ρωτήσω εάν γίνεται κάτι ως προς αυτό που θεωρούν οι εξαγωγείς αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημά τους: Τη ρευστότητα. Εάν είστε σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, με Τράπεζες, για ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ως προς τα θέματα που θέσατε, κατ' αρχήν ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών υπάρχει ένα πάγωμα στις αγορές, το βλέπουμε και στο πιο ρευστό μέρος των επενδύσεων που είναι το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό αντικατοπτρίζει το κλίμα το οποίο επικρατεί στους ξένους επενδυτές, δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν μαζί μας αλλά δε βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να λαμβάνουν αυτό που λέμε οριστικές αποφάσεις.
Υπάρχει μια στάση αναμονής, περιμένουν να δουν πώς το πολιτικό σκηνικό θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες. Ως προς το θέμα των εξαγωγών, η προσπάθειά μας είναι συντονισμένη σε πολλαπλούς κλάδους. Ο ένας πυλώνας της προσπάθειάς μας είναι η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, για να μειώσουμε το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για τις εξαγωγές. Και σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2015, το “Doing Business Report”, η ετοιμότητα της Ελλάδος για το εξαγωγικό εμπόριο, δηλαδή το θεσμικό μας πλαίσιο είναι το καλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη φετινή έκθεση.
Δεύτερος σημαντικός παράγων είναι ο νέος φορέας εξωστρέφειας και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα.
Τρίτο, είναι οι εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγουν για τη χώρα μας νέες αγορές.
Το τέταρτο πάρα πολύ σημαντικό σημείο είναι το θέμα της χρηματοδότησης. Σε αυτό ξεκινήσαμε από την αρχή, από το 2012 με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση κατά 500 εκατομμύρια των εξαγωγικών πιστώσεων. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων διπλασίασε το όριο εγγυήσεων ανά επιχείρηση και σήμερα γνωρίζετε, ότι στις 6 η ώρα, θα γίνει ειδική τελετή στο Υπουργείο παρουσία του Πρωθυπουργού, για την έναρξη της δραστηριότητας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός ειδικού εργαλείου που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις εξαγωγές.
Γενικότερα, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αν δείτε τους στόχους που οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν βάλει για να ενισχύσουν εξαγωγικές επιχειρήσεις, δείχνουν ότι αν δεν έχουμε μεταβολές στο γενικότερο περιβάλλον, το 2015 από πλευράς χρηματοδότησης θα είναι σίγουρα μια πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2013 και το 2014.
Γ. ΗΣΑΪΑΣ: Για το θέμα των αιτημάτων που έχουν έρθει στο Front Office, να σας πω ότι το Front Office είναι μια λειτουργία, η οποία κάποιος μπορεί να έρθει να ρωτήσει κάποια διευκρίνιση για κάποιο νόμο ή να ζητήσει γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα ή για κάποιον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ένα πολύ πιο γενικό από αυτό που εσείς ονομάζετε τελικά πόσες επενδύσεις έγιναν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το Front Office γιατί δείχνει τι δραστηριότητα υπάρχει και τι ενδιαφέρον υπάρχει για την Ελλάδα.
Και παίζει κι έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Κάποιος που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και θέλει κάτι να μάθει, αντί να πρέπει να πάει απαραίτητα σε ιδιώτες ή να ψάχνεται και να μην ξέρει πού να βρει αυτή την πληροφόρηση, να βλέπει έναν κρατικό φορέα ο οποίος με επαγγελματισμό και μέσα σε 24 ώρες, θα λάβει την πρώτη απάντηση για τα θέματά του και αν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία θα το μάθει στη συνέχεια.
Ξέρετε, αυτές, ακόμη και οι λεπτομέρειες είναι που τελικά εμπεδώνουν την αίσθηση στον άλλον αν έρχεται ναι επενδύσει σε μια ανοιχτή και προηγμένη οικονομία ή να επενδύσει σε μια διαφορετικού τύπου οικονομία. Οπότε αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να σας πω πάντως ότι οι επενδύσεις και τα logos από τους επενδυτές που σας έδειξα στα μετέπειτα στάδια, οι περισσότεροι εξ αυτών, έχουν περάσει και από το Front Office.
Η διαδικασία που ακολουθούμε στο Front Office είναι μία πρώτη επαφή. Στη συνέχεια προσπαθούμε αυτά να τα μετουσιώσουμε σε σχέση με τους επενδυτές, να τους μιλήσουμε, να καταφέρουμε ν’ ανοίξουμε διάλογο μαζί τους, μετά να τους συναντήσουμε. Κάποιοι δεν είναι για να πάνε στο μετέπειτα στάδιο, κάποιοι πολύ λιγότεροι μπορεί να μη θέλουν. Αυτό είναι σπάνιο. Πολλοί μεταφέρονται στο επόμενο στάδιο. Πηγαίνουμε κάποια στιγμή στη χώρα τους, όταν βλέπουμε ότι από μια χώρα ξαφνικά μαζεύονται πολλά αιτήματα, θα είναι από τις χώρες που στη συνέχεια θα στοχεύσουμε ή θα επιλέξουμε για να πάμε και να επισκεφθούμε.
Και κάπως έτσι τα πράγματα προχωρούν. Θέλει συνέπεια, θέλει συνέχεια και το Front Office είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο πρώτης προσέγγισης που βοηθάει και την εικόνα μας προς τα έξω, αλλά και ανοίγει τις πόρτες. Κάποιες εκ των εταιρειών που όταν πηγαίνουμε σε μία περιοχή, ας πούμε μία περιοχή την οποία συνειδητά επιλέξαμε, γιατί δεν έχουμε πόρους για να απλωθούμε σε όλο τον κόσμο, όπως οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου.
Λοιπόν ξεκινήσαμε με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρόσφατα φθάσαμε στη Σαουδική Αραβία. Όταν πηγαίνουμε σε μία περιοχή, έχουμε ανθρώπους που θα δούμε, που μας οργανώνουν κάτι εκεί, ανθρώπους και εταιρείες που έχουν έρθει στο Front Office, τους εντοπίζουμε και τους ειδοποιούμε ότι πηγαίνουμε στην περιοχή τους για να τους ξαναδούμε κι έτσι ξεκινάει αυτή η διαδικασία και μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που επιμένω, δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω, μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του το front office, απλώς νομίζω θα ήταν ασφαλές και καλό για όλους μας εσείς που ασχολείστε με αυτόν τον κλάδο να έχουμε μία εικόνα πόσο τελικά από αυτό το ενδιαφέρον έγινε πραγματική επένδυση, αυτό. Δηλαδή ίσως να έγινε προσπάθεια για να κάνει κάτι τέτοιο δεν ξέρω ποιος είναι να το κάνει, πάντως αυτή είναι η ερώτηση.
Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στον νέο φορέα εξωστρέφειας, και για πρώτη φορά νομίζω φορέα του δημοσίου, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι μετρητές της απόδοσης του Οργανισμού ανά κατηγορία κι αυτά είναι στοιχεία πλέον τα οποία θα μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε σε τι βαθμό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.
Στον διαμεσολαβητή παραδείγματος χάρη που είναι πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα, εκεί ήμασταν σε θέση να παρουσιάσουμε ακριβώς τα νούμερα κι είναι θετικό για τον διαμεσολαβητή αυτό που τόνισε ο κ. Ησαΐας, όχι μόνο λύνει κάποια θέματα γρήγορα, αλλά και θέματα τα οποία δεν έχουν θετική κατάληξη αντιμετωπίζονται.
Ένα πρόβλημα στο οποίο έπασχε πάντα το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε ένα επαγγελματικό συστηματικό τρόπο στα ερωτήματα και τα αιτήματα των επενδυτών, θετικά ή αρνητικά. Αυτό που είναι η φιλοδοξία κι έχει καταφέρει το Enterprise Greece μέσω του front office, είναι αυτά τα αιτήματα να απαντιούνται κι αυτό δείχνει την εικόνα μίας χώρας που λειτουργεί.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ, θα σας δούμε στις έξι.

 

 

παρουσίαση (pdf)

enterprisegreece2014banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn