espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune

giorgos-stathakis-ypourgeio

LATRIBUNE, 26/6/15

RomaricGodin

Ο Γιώργος Σταθάκης, oΈλληνας υπουργός οικονομίας, επανέρχεται για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας του.

«Σε 5 μήνες κάναμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες έγιναν μέσα σε 5 χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις»

Κατανοείτε την απόφαση του ΔΝΤ και των δανειστών  να απορρίψουν την ελληνική πρόταση της 22ης Ιουνίου;

Όχι, δεν την κατανοώ.  Η πρότασή μας στηριζόταν σε μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης  με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, θέλησή μας ήταν να συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν γλιτώσει από την λιτότητα των προηγούμενων χρόνων. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι επέμειναν όμως στις μειώσεις των συντάξεων κατά 10% επιπλέον, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 40% από το 2010.


Αντιλαμβάνεστε την απαίτηση αυτή σαν μία θέληση ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης;

Αγνοώ αν υπάρχει θέληση ταπείνωσης αλλά η θέληση της Ελλάδας είναι η επίτευξη συμφωνίας. Άλλωστε, η πρότασή μας την εβδομάδα αυτή το απέδειξε. Πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι ωστόσο λογική.

Αυτή η «λογική» περιλαμβάνει απαραίτητα και μία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους;

Ναι, για μας είναι ένα από τα κλειδιά της συμφωνίας. Για την περίοδο 2015-2018, είναι απαραίτητη  μία λύση για το χρέος στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ προκειμένου να μειώσουμε τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα και να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, από το 2022, όταν θα πρέπει να αποπληρώσουμε τις ευρωπαϊκές  χώρες, το ποσό των δόσεων θα είναι αβάσταχτο: 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, 28 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023… Επομένως, πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία για να απαλύνει τις δόσεις αυτές και να τις κάνει πιο ρεαλιστικές.

Στις 30 Ιουνίου, θα είστε σε θέση να πληρώσετε τη δόση του ΔΝΤ;

Θα βρούμε μία λύση.  Πληρώσαμε το ΔΝΤ και τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» σε περίπτωση μη πληρωμής...

Δεν με εντυπωσιάζουν οι δηλώσεις αυτές. Αλλά πιστεύω ότι η μπάλα είναι πλέον στο στρατόπεδο των ευρωπαίων εταίρων μας…

Τι θα απαντούσατε σε κείνους που σας κατηγορούν ότι χάσατε πέντε μήνες σε ανώφελες διαπραγματεύσεις;

Τον Φεβρουάριο, έπρεπε να έχουμε δεχτεί την πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας και αυτό ήταν απαράδεκτο για μας. Θελήσαμε όμως να προβούμε σε μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση, κάτι το οποίο άλλωστε οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχτηκαν στις 20 Φεβρουαρίου. Επομένως, έπρεπε στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε τους όρους της νέας αυτής λογικής. 

Πολλοί επίσης σας κατηγορούν ότι δεν προβήκατε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις από την άνοδό σας στην εξουσία;

Μέσα σε 5 μήνες κάναμε μεταρρυθμίσεις όσες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν σε 5 χρόνια. Θεσπίσαμε ένα υπουργείο αποκλειστικά υπεύθυνο για την διαφθορά το οποίο κάνει μία πολύ σοβαρή δουλειά στα θέματα της φοροδιαφυγής. Υπογράψαμε μάλιστα και μία συμφωνία με την Ελβετία σχετικά με το θέμα αυτό. Σε άλλους τομείς, έχει γίνει η προετοιμασία αλλά η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ασκείται κατά προτεραιότητα με γνώμονα την ανεξαρτησία της από κάθε πολιτική επιρροή. Αυτό, το έχουμε ήδη υλοποιήσει στον τομέα του εκπαιδευτικού συστήματος. Υπάρχει λοιπόν μία πραγματική πολιτική μεταρρυθμίσεων η οποία διακρίνεται από την θέλησή μας να μπει ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές πελατειακές σχέσεις.  Και αν η συμφωνία επιτευχθεί, υπάρχουν πολλά ακόμη για να γίνουν.

Η ελληνική οικονομία υποφέρει από μία σκληρή έλλειψη ρευστότητας. Θεωρείτε ότι μία συμφωνία αρκεί για να επιφέρει την ανάπτυξη , παρά τα μέτρα λιτότητας που φαίνονται αναπόφευκτα;

Προσπαθήσαμε στην πρότασή μας  να αποφύγουμε την λιτότητα με την περικοπή των δαπανών. Ο στόχος μας είναι η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι πιο ήπια  και όσο  το δυνατόν δικαιότερη.  Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι μπορούμε να βασιστούμε σε έναν θετικό ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και για το 2015 και σε ένα υψηλότερο το 2016. Κατά τα άλλα, διαπιστώνω  μία δυνατή απαίτηση επένδυσης στον τουρισμό, την εξορυκτική βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στα ακίνητα. Η ελληνική ανάπτυξη έχει ένα ισχυρό δυναμικό αλλά χρειάζεται μία συμφωνία με τους δανειστές.

Η ΕΚΤ συνέχισε να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις;

Έχω εμπιστοσύνη στη θέληση της ΕΚΤ να στηρίξει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της περιόδου της διαπραγμάτευσης. Προφανώς εάν δεν υπάρξει συμφωνία , ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Έλληνες δεν θα γνωρίζουν τι να κάνουν την επόμενη μέρα. Όπως είπε και ο Μάριο Ντράγκι, θα πλέουμε τότε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη στην γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune: "Σε 5 μήνες κάναμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες έγιναν μέσα σε 5 χρόνια". banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn