espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας στην EXPO 2010 – Συναντήσεις ΥΠΟΙΑΝ με Κινέζους αξιωματούχους – Συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη

Με θέμα ''Καλύτερη Πόλη Καλύτερη Ζωή'' πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σαγκάη ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010, παρουσία της Yπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκας Τ. Κατσέλη.

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσημης  επίσκεψης στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η Υπουργός συνοδεύεται από αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους γενικούς γραμματείς ΥΠΟΙΑΝ, κ. Ι. Δρυμούση και Ναυτιλίας, κ. Γ. Βλάχο, τις διοικήσεις του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), του Invest in Greece, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και της ΔΕΘ, καθώς και από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Μιλώντας στην επίσημη εκδήλωση που παρέθεσε η Κινεζική Κυβέρνηση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Την  Ελλάδα και την Κίνα συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, αλλά και βαθιές και αρχαίες ιστορικές ρίζες.  Είμαστε δύο χώρες με μεγάλη ιστορία που έχουμε προσφέρει πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό.
  • Τα τελευταία κυρίως χρόνια έχουμε αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας, που ολοένα δυναμώνουν.  Η παρουσία μας εδώ, στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη, είναι μία ακόμη απόδειξη της διάθεσής μας για ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων.  Άλλωστε, η Ελλάδα υπήρξε μία από της χώρες που επί υπουργίας του σημερινού Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, στο υπουργείο Εξωτερικών,  υποστήριξε το 2002 σθεναρά την υποψηφιότητα της Σαγκάης για την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2010».

Η Υπουργός σημείωσε στην ομιλία της, ότι είναι ευτυχής συγκυρία που η Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010 διοργανώνεται στην Κίνα,  «καθώς η Ελλάδα την αντιμετωπίζει ως μία ακόμη πρόκληση για την επίτευξη του εθνικού στόχου της για ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων, της προώθησης εξαγωγών ελληνικών προϊόντων αλλά και της πράσινης ανάπτυξης».

Συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους

Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στους τομείς τουρισμού και ναυτιλίας, η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, αλλά και η ενθάρρυνση της ελληνικής επενδυτικής παρουσίας στην Κίνα αποτελούν τους άξονες  περαιτέρω επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η ΥΠΟΙΑΝ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας, κ. Weng Mengyong.

Ο Κινέζος αξιωματούχος από την πλευρά του ανέφερε, ότι η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ενισχύεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της COSCO, κ. Captain Wei, μετά την ξενάγησή του από την υπουργό, δήλωσε ότι:  «η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση»,  προσθέτοντας πως  «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της επένδυσης της  COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Wei σημείωσε ότι τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι αφίξεις κοντέινερ σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συνέντευξη Τύπου

Η Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη, σχετικά με τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και άλλων λιμανιών της χώρας, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα, ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου της ΥΠΟΙΑΝ, αναφορικά με τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, είναι τα εξής:

  • Ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα ποιοτικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, οι γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά.
  • Τουρισμός: Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης.
  • Σε ότι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αυτό εστιάζεται σε τομείς όπως τα logistics, η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, η Υπουργός ανέφερε, ότι «οι αυξήσεις αποτελούν επίπτωση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής,  που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην ελληνική συμμετοχή στην EXPO 2010, η Υπουργός τόνισε ότι από τον αρχικό προϋπολογισμό των 12 εκατ. ευρώ τελικά διατέθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά  ικανοποιητικό καθώς η επισκεψιμότητα του ελληνικού περιπτέρου έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα, συγκαταλέγοντας το Ελληνικό περίπτερο στα πλέον δημοφιλή μεταξύ των 192 χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Αφιέρωμα στην Ελλάδα

Η σημερινή μέρα στην ΕXPO 2010 είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί οι Human Touch (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch), ένα από τα σημαντικότερα αυτοσχεδιαστικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Βαγγέλη Καρύπη, Μίλτο Παπαστάμου και Chaik Yazidjian και παρουσίασαν ένα μουσικό θέαμα που αντλεί από την ελληνική και βαλκανική παράδοση, σμίγοντάς τη με τη σύγχρονη jazz.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας κορυφώνεται το βράδυ της 19ης Ιουνίου, με την πρωτότυπη παράσταση «Η ηχώ του ζωντανού μύθου» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Η «Ηχώ του ζωντανού μύθου» είναι ένα ψηφιδωτό, όπου εντάσσονται εικόνες και χρώματα, που παρακολουθούν το πέρασμα από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο, στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το έργο βασίζεται σε κείμενα που σημάδεψαν την ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητας : Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος, Σαπφώ, Σοφοκλής, Ευριπίδης, αλλά και ανώνυμοι βυζαντινοί υμνογράφοι, Διονύσιος Σολωμός, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης.

Τα κείμενα απαγγέλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο βαθύφωνος Παναγιώτης Τερζάκης.

Συμμετέχουν είκοσι χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές και οι Human Touch and Friends (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Βαγγέλης Καρύπης, Μίλτος Παπαστάμου και Chaik Yazdjian), πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί που παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn