espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Συνέντευξη της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκας Τ. Κατσέλη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 97.2, στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» (2/7/2010)

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2010

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή…

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να φιλοξενούμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την Υπουργό Οικονομίας,

Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την κα Λούκα Κατσέλη. Καλημέρα κα Υπουργέ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Καλημέρα σας.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνετε; Πώς είστε;

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Είναι καλή η ημέρα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μία καλή ημέρα, ελπίζω για όλους.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι. Έχουμε πάρα πολλές απορίες και εμείς και οι ακροατές μας και θα τις θέσουμε υπόψη σας. Είναι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα προσπαθήσουμε να τις ομαδοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Να ξεκινήσουμε, Βασίλη από κάτι πιο γενικό.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρία Κατσέλη, αυτό το οποίο ζητάει ο κόσμος στην Ελλάδα, νομίζω και ο λαός και το έθνος και η Ελλάδα γενικώς, είναι το καρότο. Δηλαδή το μαστίγιο μας έχει ματώσει, το καρότο δεν το βλέπουμε.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό που θέλει ο κάθε πολίτης είναι να ξέρει πού πάει.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το πράγμα είναι το πιο σημαντικό και αυτό που πρέπει να πούμε στον κάθε Έλληνα είναι ότι αυτά τα πολύ σκληρά μέτρα που λαμβάνονται τώρα, ταυτόχρονα με όλες τις μεγάλε τομές που γίνονται στο χώρο της οικονομίας και στον τρόπο διακυβέρνησης, θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα σε 2 – 3 χρόνια.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Σε 2 – 3 χρόνια θα αρχίσουν να έχουν θετικό αποτέλεσμα ή σε 2 – 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, εγώ νομίζω ότι η αλλαγή στην οικονομία τουλάχιστον θα έχει απτά αποτελέσματα από το τέλος του 2011 και μετά. Και θέλω να εξηγήσω λίγο τι σημαίνει αλλαγή.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέχρι τώρα όλη μας η ανάπτυξη είχε βασιστεί στην κατανάλωση και στις κατασκευές. Τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δαπανών μας και της οικονομίας μας ώστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης να είναι οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Η συγκυρία είναι σχετικά ευνοϊκή. Η χώρα μας στο εξωτερικού έχει αρχίσει μία δειλή και ασταθή ακόμα ανάκαμψη. Οι εξαγωγές μας έχουν αρχίσει να αυξάνονται δειλά – δειλά και με τις μεγάλες τομές που κάνουμε, υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα πραγματικά να αντιστραφεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια όλα αυτά σε μακροοικονομικό επίπεδο ακούγονται και είναι ενδιαφέροντα. Εδώ όμως βιώνουμε, βιώνει ο ελληνικός λαός και ο Έλληνας εργαζόμενος…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και όχι μόνο αυτό. Και την απόλυτη ισοπέδωση δικαιωμάτων του που θεωρούντο αυτονόητα. Έχει αλλάξει η ζωή μας και θα αλλάξει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια δραματικά.

Δηλαδή, ωραία, καλό θα είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, αλλά μια στιγμή, πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος με όλα αυτά που έρχονται; Δηλαδή με τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά του, με τις αλλαγές που έρχονται στα συνταξιοδοτικά του, με το εισόδημά του που συρρικνώνεται συνεχώς και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται. Όλα αυτά ακούγονται…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απόρροια του μνημονίου είναι ακριβώς ο περιορισμός του οικογενειακού προϋπολογισμού για πάρα πολλές κατηγορίες πολιτών. Αυτό είναι αν θέλετε το πικρό φάρμακο που η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή παίρνει.

Ποια είναι η προοπτική. Αυτός ο περιορισμός, οι επενδύσεις που γίνονται και οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες στην παραγωγή, δίνει πολύ καλύτερες δυνατότητες ώστε σε 2 – 3 χρόνια να έχεις και αύξηση της εργασίας και αύξηση της απασχόλησης και καλύτερες αποδοχές.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είδους αύξηση είναι το θέμα κα Κατσέλη. Εγώ δηλαδή θα σας βάλω το ερώτημα όπως ακριβώς το βάζουν και σε μένα οι ακροατές και ο κόσμος που συζητάει στις παρέες του κλπ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να δώσω ένα παράδειγμα για να μη γίνουμε θεωρητικοί.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου θεωρητικοί. Μήπως γίνουμε – λέει ο κόσμος – η Ταϊλάνδη της Ευρώπης, τα πάμφθηνα εργατικά χέρια με αυτή την απόλυτη ευελιξία και την ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας και όλα αυτά;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Είχαμε γίνει Ταϊλάνδη της Ευρώπης.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Πότε;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, όταν στον τουρισμό αυτή τη στιγμή ανταγωνιζόμαστε την Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία με βάση μέχρι τώρα το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών που προσφέραμε, χάναμε συνέχεια συγκριτικό πλεονέκτημα και περισσότεροι πήγαιναν σε άλλες χώρες δίπλα μας, οι οποίες προσέφεραν ήλιο και θάλασσα και καλύτερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σ' αυτή την ευρύτερη περιοχή χάναμε συνεχώς θέσεις εργασίας, χάναμε συνεχώς μερίδιο της αγοράς.

Εδώ τι λέμε; Ακόμα και στον τουρισμό, που είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα, έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, είμαστε πραγματικά μια χώρα με τρομακτικές δυνατότητες. Έλα να προσφέρουμε τουριστικές υπηρεσίες σε επισκέπτες υψηλότερους εισοδήματος. Να αναδιαρθρώσουμε την παραγωγή μας, με το θαλάσσιο τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό κ.α.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Γίνετε πιο σαφής σ' αυτό σας παρακαλώ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ας πάρουμε το θαλάσσιο τουρισμό.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι οξύμωρο ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ θαλάσσιο τουρισμό;

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ωραία, τι μέτρα έχουν ληφθεί γι' αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η άρση του καμποτάζ, που έρχεται στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, είναι βασικό θέμα για να μπορεί να υπάρχει ελληνική κρουαζιέρα, να μπορεί να υπάρχει κρουαζιέρα, η οποία θα ξεκινάει από ένα ελληνικό λιμάνι, θα κάνει το γύρο και θα γυρίζει με τουρίστες, οι οποίοι θα προσφέρουν εισόδημα και δουλειά σε πάρα πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με το χώρο ή γενικά με τις υπηρεσίες σε νησιά κλπ. Ένα απτό παράδειγμα, οι ανανεώσιμες πηγές στην Εύβοια. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα, και όχι μόνο, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή όμως, γιατί υπάρχει ο αντίλογος σε όλα αυτά, έτσι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ναι, πέστε μου.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο αντίλογος είναι ο εξής κα Κατσέλη. Για τον τουρισμό για παράδειγμα. Την ώρα που οι βασικοί μας ανταγωνιστές μειώνουν το ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, εμείς τον αυξάνουμε, με ό,τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ. Αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης τον οποίο και οι εκπρόσωποι της αγοράς μας λένε ότι μπορεί να βυθιστεί κλπ, κλπ, με αποτέλεσμα η χώρα να καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πήραμε λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και ο υψηλός ΦΠΑ δεν θα ισχύουν επ’ άπειρον. Ο υψηλός ΦΠΑ…

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Κυρία Κατσέλη, δηλαδή λέτε, προαναγγέλλετε ότι θα πέσει ο ΦΠΑ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εγώ είμαι σίγουρη ότι μέσα σε 2 – 3 χρόνια ο ΦΠΑ θα πέσει.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Μάλιστα. Να ρωτήσω κάτι άλλο το οποίο απασχολεί από προχθές συνέχεια και μετά θα δώσω το λόγο στον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γιατί θα πέσει; Έχει μεγάλη σημασία. Γιατί θα μπορεί να πέσει τότε, για να είμαι ποιο ακριβής.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Μα τώρα αυτό το οποίο…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Διότι εάν μπουν οι βάσεις και το δημοσιονομικό έλλειμμα περιοριστεί σημαντικά, όπως περιορίζεται αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα με τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται, να αρχίσει σιγά – σιγά να διευρύνεται η παραγωγή, να δημιουργούνται καινούργιες πηγές εισοδήματος. Τότε θα υπάρχουν πραγματικά περισσότεροι φόροι από τους άμεσους φόρους και δεν θα πρέπει να δίνεται τόσο μεγάλο βάρος στους έμμεσους φόρους.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Πάντως, κα Κατσέλη, αυτό το οποίο μας έχουν πει οι οικονομικοί συντάκτες εδώ πέρα, είναι ότι με την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ οι ταμειακές εισδοχές στο Δημόσιο ήταν μικρότερες ή οριακά μεγαλύτερες από ό,τι πριν διότι απλώς έπεσε η κατανάλωση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτό το περιμέναμε.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Τότε γιατί αυξήσατε το ΦΠΑ;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, με ρωτάτε γιατί το μνημόνιο, έτσι όπως έγινε, είχε αύξηση του ΦΠΑ.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το αποδεχθήκαμε εμείς, ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Θα σας πω το εξής. Υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλές άλλες πηγές οι οποίες μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές. Όταν όμως έπρεπε να πάρεις 110 δις μέσα σε ένα μήνα…

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν πήραμε 110 δις σε ένα μήνα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν στην Ελλάδα 110 δις και είσαι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων…

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν μπορούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό είναι ατελέσφορο;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη πάνε τώρα σε αυξήσεις ΦΠΑ, μειώσεις μισθών – συντάξεων. Γιατί; Διότι αυτά είναι δυστυχώς τα άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Μα δεν υπήρξε όφελος.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Το να πεις στον άλλον ότι εγώ με τη μεταρρύθμιση και τις αλλαγές που κάνω στα φάρμακα π.χ. ή στις νοσηλευτικές δαπάνες, θα εξοικονομήσω μέσα σε ένα χρόνο περισσότερους πόρους απ’ ό,τι με την αύξηση του ΦΠΑ, δεν είναι επιχείρημα για εκείνους, διότι σου λένε «αυτό μου λες ότι θα το κάνεις, εγώ θέλω μέτρα τα οποία ξέρω, μπορώ να υπολογίσω αμέσως πόσα αποφέρουν και μ' αυτό υπολογίζω με βάση την κατανάλωση και με βάση την εκτίμηση ότι πραγματικά θα πέσει και η κατανάλωση ότι θα σου αποφέρει τόσο». Είναι αν θέλετε ο λογιστικός τρόπος προσέγγισης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μερικά θέματα δικής σας αρμοδιότητας…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Γι' αυτό είπα στην αρχή ότι τα μέτρα, ο περιορισμός μισθών και συντάξεων και η αύξηση των έμμεσων φόρων κυρίως, είναι τα πρώτα μέτρα που μπαίνουν σε ένα τέτοιο πακέτο, διότι είναι αν θέλετε βραχυπρόθεσμης απόδοσης.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, και επειδή η αύξηση των φόρων, νομίζω ότι το έχετε πει και εσείς, σίγουρα μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού, να περάσουμε στα δικά σας, στα θέματα τα αμιγώς δικής σας αρμοδιότητας και ρωτήσω με ποιον τρόπο εσείς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο αύξησης του πληθωρισμού. Δηλαδή τι μπορείτε να κάνετε προς την κατεύθυνση συγκράτησης των τιμών, με δεδομένο ότι αυξάνεται ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ σωστή ερώτηση. Αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε. Τι κάνουμε; Τρία πράγματα. Όπως κάναμε τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Το πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων, το πάγωμα των διδάκτρων, την τροποποίηση των όρων για τις εμπορικές μισθώσεις. Όλα αυτά είναι μέτρα, τα οποία ουσιαστικά περιορίζουν την αύξηση των τιμών σε άλλους τομείς όπου υπάρχει πίεση. Ένα.

Δεύτερον, πρόστιμα και έλεγχος στην αγορά ώστε να μην υπάρχει, όσο γίνεται, καρτελοποίηση ή καταχρηστικές πρακτικές. Τρίτον, μέτρα, όπως αυτά τα οποία φέρνουμε την άλλη εβδομάδα, για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών – λιανεμπόρων, καθαρές τιμές στο ράφι και πίεση για μείωση των τιμών στο ράφι από την παραγωγή μέχρι το ράφι με καθαρές τιμές.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Και μέτρα μακροπρόθεσμης απόδοσης, όπως παραδείγματος χάρη, η βελτίωση των όρων ανταγωνισμού, άνοιγμα των αγορών, καλύτερο ανταγωνισμό, γιατί έχουμε στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, αρκετά ισχυρά καρτέλ σε πάρα πολλούς τομείς της αγοράς.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς γι' αυτό λοιπόν ήθελα να σας ρωτήσω. Εγώ δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας καθόλου, αλλά σε πρακτικό επίπεδο…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όλα αυτά που σας είπα δεν είναι προθέσεις. Αυτά ήταν πράγματα που τα κάναμε.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, που έχουν γίνει, ωραία. Σε πρακτικό επίπεδο τι χειροπιαστό αποτέλεσμα πιστεύετε ότι θα έχουμε; Δηλαδή εννοώ στις τιμές. Γιατί στα τρόφιμα πάνε επάνω.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ήδη αν αφαιρέσετε τους φόρους, όπως βλέπετε ο ρυθμός πληθωρισμού έχει πέσει από το 1,94 τον Ιανουάριο στο 1,32 τον Μάιο. Ο στόχος μας είναι να πέφτει συνέχεια ο πληθωρισμός, όταν εξαιρέσει κανένας τους φόρους.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Μα ο πληθωρισμός ανεβαίνει.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και λόγω των φόρων.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τον πληθωρισμό που βλέπουμε, το 5% και το 6% έχει δυο κομμάτια μέσα. Έχει το κομμάτι που είναι φόροι και το κομμάτι του πληθωρισμού που είναι άμα βγάλει κάποιος τους φόρους. Φυσικό είναι όταν βάζουμε φόρους παραπάνω, ο συνολικός πληθωρισμός να ανεβαίνει.

Αυτό που όμως μας ενδιαφέρει, όσον αφορά την πολιτική τιμών, είναι αν βγάλω τους φόρους ποιο είναι το καθαρό αποτέλεσμα. Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε μία μικρή βελτίωση από τον Γενάρη μέχρι τον Μάιο. Αυτή τη βελτίωση θέλουμε να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Την κλασική ερώτηση σας την κρατάμε για το τέλος. Θα έρθουμε λίγο στο θέμα των δανείων τώρα και να σας…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να πούμε και δυο λόγια, γιατί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι πραγματικά μια μεγάλη τομή για πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι λίγο θολό όμως σε κάποια σημεία.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Να το ξεκαθαρίσουμε αν είναι θολό.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πούμε σε ποια σημεία. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας εργαζόμενος που έχει ένα στεγαστικό δάνειο, για παράδειγμα, το οποίο τρέχει το στεγαστικό δάνειο, μήνα – μήνα η δόση. Λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος μένει χωρίς δουλειά. Αδυνατεί 2, 3, 4 μήνες να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και δεν έχει και προοπτική να βρει δουλειά στο άμεσο μέλλον.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μάλιστα.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το διαχειρίζεστε το ζήτημα; Διότι…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Εάν αυτός ο άνθρωπος πραγματικά είναι σε μία μόνιμη αδυναμία, εμπίπτει ακριβώς στις διατάξεις του νόμου. Δηλαδή τι κάνει; Με τη βοήθεια ενός δικηγόρου, μιας καταναλωτικής ένωσης ή του Συνήγορου του Καταναλωτή, μιας Επιτροπής φιλικού διακανονισμού, προσπαθεί με βάση ένα σχέδιο που λέει πόσο μπορεί να πληρώσει το μήνα, με βάση το εισόδημά του και τα περιουσιακά του στοιχεία, να κάνει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες.

Αν αυτό δεν ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, πηγαίνει στο Ειρηνοδικείο της περιοχής που μένει, υποβάλλει την αίτησή του και το Ειρηνοδικείο με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά του στοιχεία, βγάζει μια απόφαση για το πόσο μπορεί να πληρώσει αυτός ο άνθρωπος κάθε μήνα για τα επόμενα 4 χρόνια. Μπορεί να είναι και μηδέν αυτό που θα αποφασίσει το Ειρηνοδικείο, και μετά από 4 χρόνια μπορεί να απαλλαγεί από τα χρέη του.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Κάνετε ένα μεγάλο δώρο προφανώς σε ανθρώπους που είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό το οποίο εγώ…

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν είναι δώρο. Είναι δικαίωμα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Είναι δικαίωμα, ακόμα καλύτερα.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, αυτό που λέγεται στο εξωτερικό «πτωχευτικό δίκαιο του ιδιώτη» είναι μία νομοθεσία του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, το οποίο υπάρχει στην Αμερική από το 1978 και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και μια δεκαετία.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μια στιγμή, να ρωτήσω το εξής.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Να ρωτήσω εγώ.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δυο λεπτά γιατί είναι πολύ σημαντικό. Από τα χρέη του απαλλάσσεται και το ακίνητό του μένει στον ίδιο ή το παίρνει η τράπεζα;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ρευστοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία για να ξεπληρώσει τους πιστωτές του, εκτός από την κύρια κατοικία του, την οποία έχει τη δυνατότητα να την εξαιρέσει.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Λοιπόν, εγώ ρωτώ το εξής, γιατί μας το εξήγησε εδώ πέρα ο οικονομικός μας συντάκτης. Αυτός ο άνθρωπος θα πηγαίνει κάθε μήνα στην τράπεζα και θα συζητάει για την πορεία των οικονομικών του;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι βέβαια.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Αυτό ακούσαμε εμείς.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι – όχι, ούτε πηγαίνει κανείς στην τράπεζα ούτε τίποτα.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για πείτε μας.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Αυτός ο άνθρωπος πάει στο δικαστήριο, δεν πάει στην τράπεζα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Όχι, μετά, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά του κλπ.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Όχι, υπάρχει μέσα στο νόμο. Το ίδιο το δικαστήριο παρακολουθεί την εφαρμογή του. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώσει στο δικαστήριο αν έχει μια σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Αλλά πάντως δεν είναι μια διαρκή συζήτηση.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Υπάρχουν αυστηρές διατάξεις ώστε να αποτρέψουν καταχρήσεις. Παραδείγματος χάρη, σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει κάνει ανειλικρινή δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ή των εισοδημάτων του, αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Υπάρχει μια παρακολούθηση από το δικαστήριο και μετά, αλλά όχι από τις τράπεζες.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση την οποία μας την υποβάλλει φίλη ακροάτρια.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η προτελευταία.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ναι. Ρωτάει η Φαίδρα: τα χρήματα που εκκρεμούν να δοθούν σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις με επενδυτικούς νόμους, θα εκταμιευθούν;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Βεβαίως, έχουν ήδη εκταμιευθεί. Έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει όλες τις επενδύσεις, οι οποίες είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν ολοκληρώσει περίπου το 50%. Δηλαδή όλο το 2010 ξεπληρώνουμε τις παλιές οφειλές. Έχουμε ήδη ξεπληρώσει 500 εκ. και μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε φτάσει περίπου τα 800 εκ. για να έχουμε ξεπληρώσει σχεδόν όλες τις οφειλές.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη, θα ήθελα να κλείσουμε οπωσδήποτε με δυο ερωτήματα που σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά σχεδόν διαβάζουμε για διαφωνίες που υπάρχουν, για αντιπαραθέσεις που υπάρχουν, για κόντρες και μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Εσείς έχετε μια εξέχουσα θέση σ' αυτά όλα τα δημοσιεύματα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Τα παραπολιτικά.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τα παραπολιτικά, αλλά και μεταξύ Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και κυβερνητικών στελεχών. Σήμερα, για παράδειγμα, διαβάζουμε ότι διατυπώσατε κάποιες διαφωνίες στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με την τοποθέτηση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ισχύει αυτό;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κοιτάξτε, τα διαβάζω και εγώ αυτά και πραγματικά δεν τα κατανοώ. Είναι η μιζέρια της Ελλάδας. Δεν κατανοώ για ποιο λόγο μια άποψη για οποιοδήποτε θέμα είναι κάτι κακό.

Γι' αυτό γίνονται Συμβούλια, γι' αυτό γίνονται Υπουργικά Συμβούλια, για να μπορεί ο καθένας να διατυπώσει την άποψή του. Το ζήτημα είναι μέσα από αυτό τον ανοιχτό διάλογο, μέσα από τη διαβούλευση να γίνεται σύνθεση, απόφαση και να προχωράμε.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου πώς τα πάτε τελευταία;

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Έχουμε άριστες σχέσεις. Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε άριστες σχέσεις. Με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ωραία, όπως όλα τα ζευγάρια.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μα να πω κάτι;

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ναι.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δύο φίλοι για να πάνε σινεμά, πρέπει να κάτσουν να κουβεντιάσουν σε ποιό σινεμά θα πάνε. Έτσι δεν είναι; Να τα πούμε απλά. Είναι δυνατόν σε μεγάλα θέματα όλοι να έχουμε ταυτόσημες απόψεις; Αδύνατον.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Έχουμε δυο λεπτά Βασίλη να τις κάνουμε άλλη μια ερώτηση.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να συζητήσουμε. Όλους μέσα σε αυτή την κυβέρνηση μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και μέσα από τη συζήτηση, μέσα από τις διαφορετικές απόψεις βγαίνει μια σύνθεση και προχωράμε μπροστά.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν το διαβάσατε, αν έπεσε στην αντίληψή σας, μία έκθεση του Ινστιτούτου Stratfor, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε σε περίληψη.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευτυχώς το θυμήθηκες. Πρέπει να έχει πέσει στην αντίληψή σας νομίζουμε.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Που λέει, η γεωπολιτική στην Ελλάδα…

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θα πτωχεύσουμε μέσα σε τρία χρόνια, ότι θα μας πετάξουν από την Ευρωζώνη κλπ.
Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Μια στιγμή. Λέει αυτή η έκθεση καταρχήν ότι αυτό το οποίο συνέβη στην Ελλάδα είναι ότι έπαψε να ενδιαφέρει τις μεγάλες δυνάμεις, τους ιστορικούς μας συμμάχους γεωπολιτικά. Δηλαδή χάσαμε τη γεωπολιτική μας σημασία μετά το ΄99 που έληξε αυτό το οποίο χαρακτηρίζει «βαλκανικός πόλεμος» και ότι κατά συνέπεια είμαστε μια χώρα που αναγκάζεται να έχει πάρα πολύ μεγάλες αμυντικές δαπάνες, ενώ δεν ενδιαφέρει, να στηριχθεί από τους γύρω – γύρω, από τους μεγάλους συμμάχους, δεν ενδιαφέρει την Ευρώπη. Μόλις αρθεί ο κίνδυνος να παρασύρουμε την Ευρώπη σε μία χρεοκοπία θα μας αφήσουν στη μοίρα μας.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας πετάξουν έξω.
Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Και ότι εν πάση περιπτώσει το μέλλον είναι ζοφερό.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Νομίζω ότι οι συγγραφείς αυτής της έκθεσης δεν γνωρίζουν ούτε την Ελλάδα ούτε τη δυναμική της. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι γεωστρατιωτικά και γεωπολιτικά να αξιοποιήσει το στρατηγικό της ρόλο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με δικτύωση, με συνεργασίες, με επενδύσεις στην περιοχή, για να γίνει και εκείνη, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην περιφέρεια αυτή, την ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και αυτό το ρόλο μπορούμε να τον παίξουμε. Τον έχουμε παίξει στο παρελθόν, όχι με μεγάλη επιτυχία πάντοτε, αλλά αυτός είναι ο ρόλος τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα και οπωσδήποτε στον οικονομικό τομέα μπορεί. Είναι καθοριστικής σημασίας η παρουσία της.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κατσέλη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή. Καλή σας ημέρα.

Χ. ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά.

Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Κι εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn