espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Εθνική συμμετοχή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Συνέντευξη Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνου Ρόβλια στον SKAΙ 100,3  στην δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

Κοσιώνη: Ποια είναι η εικόνα που έχει το υπουργείο για την εμπορική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ;

Ρόβλιας: «Μέχρι τώρα τα προβλήματα ήταν η έλλειψη ρευστότητας, η κακή ψυχολογία, το κακό κλίμα και η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί σε πολλές περιπτώσεις την αγορά. Τώρα προστίθενται οι απεργίες και έτσι επιβαρύνεται η κατάσταση ...».

 Κοσιώνη: Έχει δείξει ενδιαφέρον ο κόσμος της αγοράς για «τα εργαλεία» που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο;

Ρόβλιας: «Το υπουργείο μας υπηρετεί την δύσκολη ισορροπία από την μια μεριά να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με θέσεις εργασίας και από την άλλη να έχουμε λογικές τιμές, δίκαιες τιμές, χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή.

Η ισορροπία δεν είναι εύκολη και πολύ περισσότερο δεν είναι εύκολη κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες τις οποίες περνάμε αυτή την εποχή.

Για την ρευστότητα στην αγορά, αυτό που αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις, έχουμε έναν σχεδιασμό και ελπίζουμε ότι ως το τέλος του 2011 θα έχουν πέσει στην αγορά περίπου 5 δις €. Πάνω από 2,5 δις € από το ΕΤΕΑΝ και πάνω από 2 δις € από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία θα δανειοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και οι ελληνικές τράπεζες θα τα περάσουν στην αγορά και μόνο στην αγορά αυτά τα χρήματα με χαμηλά επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά από εκεί και πέρα, όπως ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα πήραμε πρωτοβουλίες και στο επίπεδο των τιμών και γνωρίζετε ότι σε πάνω από 660 προϊόντα έχουμε μειώσεις τιμών από 1 έως 38% και κατά μέσο όρο 7%».

 Κοσιώνη: Πότε θα τις δούμε αυτές τις μειώσεις;

Ρόβλιας: «Υπάρχουν ήδη ορισμένες στα ράφια διότι έχει ανακοινωθεί επακριβώς πότε η κάθε εταιρεία και σε ποια προϊόντα θα εφαρμόσει τις εκπτώσεις της  και περαιτέρω σε 1.510 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας  απορροφάται η αύξηση του ΦΠΑ από 11 σε 13%.

Αυτό είναι η εθνική συμμετοχή στην προσπάθεια την οποία κάνουμε, είναι η συμβολή στην ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Κοσιώνη: Θα γίνουν προσπάθειες από το Υπουργείο να επεκταθεί αυτή η συμφωνία;

Ρόβλιας: «Αυτό ήταν το πρώτο κύμα μειώσεων τιμών και θα ακολουθήσουν κι’ άλλα. Εγώ δεν θα το ονόμαζα συμφωνία, είναι μια κοινωνική συμβολή, είναι μια εθνική συμμετοχή. Θέλω όμως να σας πω ότι για τα είδη πρώτης ανάγκης, για αυτά που αγοράζουμε από τα super markets, ο τιμάριθμός σε σχέση με πέρυσι παρά την αύξηση του ΦΠΑ είναι στο συν πλην 1%. Τώρα δε, μετά από τις μειώσεις στα 660 προϊόντα, θα κατέβει και ελπίζουμε ότι θα πάει κάτω από το 0, θα έχουμε δηλαδή αρνητική αύξηση, θα έχουμε μειώσεις τιμών γενικότερα στο σύνολο στα είδη πρώτης ανάγκης γιατί και οι εταιρείες που δεν συμμετείχαν σε αυτό το πρώτο κύμα μειώσεων τιμών θα ακολουθήσουν στην συνέχεια ώστε τα προϊόντα τους να είναι ανταγωνιστικά στα ράφια προς αυτά που έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές τους. Και ένα δεύτερο που θα δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα είναι το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Κάθε χρόνο από το υπουργείο παρουσιάζεται το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελούμενο από 18 προϊόντα. Αυτό το κόστος το 2008 ήταν 160€ και φέτος θα είναι 137 €. Πέρυσι ήταν 148 € έχουμε δηλαδή μείωση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 7% περίπου.

 Εμείς κρατάμε σταθερά τα ίδια προϊόντα κάθε χρόνο, εάν αντικαταστήσουμε ορισμένα από αυτά με τα προϊόντα που συμμετείχαν στην μείωση των τιμών της περασμένης εβδομάδας θα έχουμε περαιτέρω μείωση.

Αυτά είναι κάποια θετικά σημεία. Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού πραγματικά είναι μοναδικές...παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία οφείλουμε να επισημαίνουμε, οφείλουμε να τα λέμε για να μην βυθιζόμαστε συνέχεια σε μια στεναχώρια.

Η ψυχολογία είναι πολύ βασικό, αν βοηθήσουμε λίγο τον κόσμο να ξεπεράσει αυτό το κακό κλίμα ίσως τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα...»

Κοσιώνη: Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ;

Ρόβλιας: «Οι έλεγχοι γίνονται από κλιμάκια του Υπουργείου μας σε συνεργασία ανάλογα με την περίπτωση με την Δημοτική Αστυνομία ή με την ΕΛΑΣ ή και με το ΣΔΟΕ.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα από αυτούς τους ελέγχους έχουν εντοπιστεί πολλές παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν το 1.900.000€ . Οι έλεγχοι είναι είτε αγορανομικοί είτε κοστολογικοί, όπως επίσης είναι και οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση και για τον περιορισμό του παραεμπορίου. Ένα παραεμπόριο που έχει ή την μορφή που βλέπετε στους δρόμους ή και πολλές φορές την μορφή χονδρικής εμπορίας. Δηλαδή έχουμε παράνομο εμπόριο χονδρικής μορφής γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αναπτύσσεται ένα παράνομο χονδρεμπόριο. Ήδη έχουμε 25 περιπτώσεις που κατελήφθησαν  επ’ αυτοφώρω από το ΣΔΟΕ και επεβλήθησαν τα πρόστιμα και ελπίζουμε ότι σιγά- σιγά θα εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο ή τουλάχιστον θα μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουμε καταστάσεις, οι οποίες είναι εδώ και πολύ καιρό παγιωμένες. Όμως το κράτος όταν θέλει μπορεί να αντιδράσει. Όταν το κράτος πάρει την πολιτική απόφαση μπορεί να δράσει και να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα παρανομίας και παραβατικότητας».banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn