• Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

  Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή...

 • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

 • Τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη

  Τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη...

 • Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

  Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Απόσυρση από την αγορά αναπτήρων μεγάλου μεγέθους

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010

Η Γενική  Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι στις 4 Μαρτίου 2010, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου κατά τη διενέργεια ελέγχου στο κατάστημα επί της οδού ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 30 στην Αθήνα της επιχείρησης  «LI JUN HUANG ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΕΙΔΗ», έλαβαν δείγμα αναπτήρων VIP Made in China Machine Wang barcode 6943082910055, μεγάλου μεγέθους, διαστάσεων 16,5x4,5x2 εκατοστών, από συνολική ποσότητα 2000 τεμαχίων. Οι υπάλληλοι δέσμευσαν τους αναπτήρες, λόγω του ότι περιείχαν μεγάλη ποσότητα καυσίμου, ενώ δεν έφεραν και μηχανισμό αντίστασης στα παιδιά.

Οι εν λόγω αναπτήρες  έχουν  κατασκευασθεί στην Κίνα και η επιχείρηση, που τους διέθεσε στην ελληνική αγορά, τους προμηθεύτηκε, σύμφωνα με το υποβληθέν τιμολόγιο, από την εταιρεία GROUPO ZITONGRUI S.R.L., με έδρα τη Ρώμη Ιταλίας.

Σύμφωνα με την Έκθεση Δοκιμών του Γενικού Χημείου του Κράτους, που αφορά το παραπάνω δείγμα, προκύπτει ότι οι αναπτήρες αυτοί δε συμφωνούν με τις απαιτήσεις του προτύπου ασφαλείας ΕΝ 9994:2006 και συγκεκριμένα δεν πληρούν τις απαιτήσεις α) «Δοκιμή για σβήσιμο της φλόγας», καθώς ένα εκ των τεσσάρων δοκιμίων έσβησε σε χρόνο μεγαλύτερο των 20sec και β) «Δοκιμή αντίστασης σε υψηλή θερμοκρασία». Συγκεκριμένα η Β’ Χημική Υπηρεσία του ΓΧΚ σημειώνει στην Έκθεση Δοκιμών τα ακόλουθα: «Δοκιμή ενός τεμαχίου: κατεστράφη. Το πρώτο τεμάχιο που δοκιμάσθηκε στους 65 βαθμούς C θρυμματίσθηκε προκαλώντας μικρές ζημιές σε περιβάλλοντα υλικά. Η δοκιμή δεν επαναλήφθηκε. Το δείγμα θεωρήθηκε επικίνδυνο για τους καταναλωτές λόγω του μεγέθους και του μεγάλου όγκου του καυσίμου που περιέχει. Σε περίπτωση υπερθερμάνσεως μέχρι τους 65 °C δύναται να προκαλέσει σωματικές και υλικές ζημιές».

Με βάση τα αποτελέσματα της ανωτέρω εξέτασης, οι αναπτήρες VIP Made in China Machine Wang Barcode 6943082910055 απαγορεύεται να διατίθενται στην Ελληνική αγορά ως μη ασφαλείς, διότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αναπτήρες ανάλογου μεγέθους, που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου και στερούνται μηχανισμού αντίστασης στα παιδιά, καθόσον υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα ή υλική ζημιά σε περίπτωση που υπερθερμανθούν, με παρατεταμένη  έκθεσή τους στον ήλιο ή άλλη πηγή θερμότητας, ή σε περίπτωση μη ασφαλούς χρήσης τους από μικρά παιδιά.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn